CLIPPERS

Doc Rivers se još jednom nada da će se kockice posložiti same od sebe kada bude potrebno. Samo, što ako su prilike već prokockane i ako su Clippersi došli do faze u kojoj su veće šanse da se cijela stvar raspadne, nego da im se konačno otvore vrata barem do finala konferencije?

QR

Prošla sezona bila je čista klasika, gotovo identična kao i sve sezone pod Riversom, pa ako hoćete i pod Del Negrom (ergo, točnije bi bilo reći ista kao i sve od kada se Paul pridružio Griffinu i Jordanu u Los Angelesu). Jedino eto umjesto da se smjesta između 55 i 60 pobjeda, stali su negdje između 50 i 55, razlog za što su bile ozljede Griffina koji je praktički propustio više od pola sezone. Pozitivan pomak je bio vidljiv isključivo kod Jordana koji je uživao u višku lopti koje je dobivao u napadu, što je vjerojatno i pomoglo da se konačno nametne kao elitni defanzivni centar. Tako da ajde, treba priznati Riversu da je ipak nešto radio svih ovih godina jer obrambeno mu je momčad konačno srasla. Uglavnom, da stvari ipak ostanu u njihovim okvirima pobrinuo se nastup u playoffu koji je rezultirao novim kolapsom – zbog ozljeda Paula, Redicka i Griffina izletjeli su već u prvoj rundi, tako da su još jednom razočarali, iako ovaj put u puno nepovoljnijem kontekstu, zbog čega ovaj neuspjeh neće stati uz rame s brain fartom Chrisa Paula protiv Thundera (playoffs 2014.) ili brain fartom cijele momčadi protiv Rocketsa (playoffs 2015.) kada su dobivene utakmice doslovce poklonili protivnicima.

Logično, Rivers ni ovog ljeta nije poduzeo ništa da popravi sliku u svlačionici. Startnog swingmana NBA kalibra i dalje nemaju, a klupa je opet popunjena najzvučnijim imenima koja su se našla na raspolaganju bez ikakvog vođenja računa o tome kako se određeni igrač svojim dobrim i lošim stranama uklapa u rotaciju. Ako jezgra ostane u komadu opet će otići iznad 55 pobjeda, a ovaj put možda uhvate i 60 jer gužva u vrhu Zapada je manja nego inače. U biti, kako su se dojučerašnje prepreke poput Memphisa, Oklahome i Houstona dobrim dijelom same maknule iz slike, nije isključeno da će uz malo sreće, koju ruku na srce stvarno nisu imali previše zadnjih godina, konačno dogurati barem do finala Zapada.

D

Ako je prošla sezona iz nekog razloga bila produktivna, onda je to zato što su Clippersi konačno uspijevali igrati elitnu obranu, što je sastojak koji im je nedostajao u ranijim izdanjima. Rivers je uvijek volio izlaziti s centrom na pick & roll, ostatci su to još od Thibsova sistema u Bostonu, što je rezultiralo pokretanjem obrambenih rotacija u kojima Clippersi nisu bili baš najprecizniji – iako su ovakim korištenjem Jordana redovito bivali jednom od boljih obrana perimetra, sredina je često ostajala prezanom, što je bio svjevrsni apsurd obzirom na tip centra kojega su imali na raspolaganju. Međutim, s vremenom je i DeAndre naučio manje agresivno izlaziti kod pomaganja, Blake je također shvatio kada se pravovremeno pokrenuti za pomoći pomagaču i s te strane uvježbali su sistem. Paul je standardno pouzdan na lopti, Redick je, kao i brat mu po koži Korver sistemski uvježban do savršenstva (iako zbog manjka fizikalija to ne znači previše), a dodatak Mbah A Moutea također je pomogao jer su sada imali i aktivnog i dugog defanzivca na perimetru, pa neka je igrač manje u drugom smjeru.

Uglavnom, udarna petorka bi ih bez većih problema trebala ubaciti u top 10, ali za elitne učinke poput lanjskih trebalo bi dobiti i nešto od klupe, što neće biti lako. Za razliku od prošle sezone sada nemaju centra poput Aldricha na klupi, tako da će isključivo ovisiti o agresivnosti Riversa, koji se isprofilirao u solidnog presing igrača. To vjerojatno neće biti dovoljno i u tim šihtama s drugom petorkom prvenstveno će se oslanjati na to da zabiju poen više kako bi nekako održali egal.

O

Dok su Paul i Blake na parketu, sve će se vrtiti kroz njih. Igrat će gomilu pick & rolla – 1-4 akcije nakon kojih će Blake s vrha posta šutnuti, napasti obruč ili baciti loptu Jordanu koji se ubacuje po osnovnoj liniji na lob (rijeđe će pronaći otvorenog šutera u korneru iako je i to opcija) ili nešto manje 1-5 u kojima će Blake čekati eventualnu povratnu u spot-upu. Ili čak 4-5 pick & roll s Paulom u spot-upu. Ovisno o tome da li obrana koju napadaju preuzima na picku, krenut će u izolacije kako bi iskoristili mismatch u čemu su i Paul i Blake dovoljno učinkoviti. Dodaj na ovo solidnu sekundarnu akciju cilj koje je otvoriti Redicka na šutu nakon istrčavanja iz bloka i imaš napad koji će zatvorenih očiju ostvariti top 10 učinak. Lani su malo popustili obzirom da je Griffin imao sezonu kakvu je imao, za zaborav, ove godine pak trebali bi se vratiti tamo gdje im je mjesto. Osim ako ih opet ne napadnu ozljede i istovremeno dođe do značajnijeg regresa nekog od veterana.

Kako Doc nema namjeru koristiti pristup po kojem bi na parketu uvijek bili ili Paul ili Griffin kao udarni kreatori, u drugoj postavi će i dalje prvi potrošač biti Crawford, koji će ove sezone imati ozbiljnih problema doći do željene kvote lopti pored takvih revolveraša kakvi su Felton, Rivers i pogotovo Speights. Ipak, iako je ovo daleko od smislene druge petorke, kada im počne upadati iz vana, a bit će takvih večeri, napravit će razliku koja će sigurno donijeti poneku pobjedu u regularnom dijelu. Uglavnom, s jedne strane bi logično bilo malo više koristiti Paula ili Griffina s drugom petorkom, a s druge, obzirom na uspjehe koje je Riversu do sada donio ovakav tvrdi pristup, nema ni velike potrebe za promjenama.

BP

Ballmer je uletio u klub poput uragana, ali osim očajnog novog dizajna loga, dresova i parketa, po čemu su Clippersi valjda jedina momčad u ligi manje atraktivna od Thundera, nije promijenio previše u odnosu na Sterlingovo doba. Doc i dalje vodi glavnu riječ, a to znači da će Clippersi gurati s ovim sastavom dok se stvar ne raspadne. Obzirom da i Paul i Blake imaju opcije postati slobodni igrači na ljeto, možda je kraj iza ugla, a možda se udruže za još jedan ciklus. Problem ionako nije ta jezgra koliko manjak smislenih poteza uokolo koji bi stvorio određenu zaštitnu mrežu i smanjio marginu pogreške, a za to je kriv isključivo Rivers kao GM. On je jasno dao do znanja da ga nikakva gradnja ne zanima, uostalom napustio je Boston zato da bi se borio za naslov i isto će napraviti i ovdje kada za to dođe trenutak (stvarno, njegov stav da će radije opet biti TV komentator nego trener momčadi koja se ne bori za naslov sve govori o njemu kao stručnjaku – njemu košarka nije dovoljna, potreban mu je glamur, tako da i nije čudo da ga uglavnom nadmudre zreliji taktičari). Nada se da će mu još jednom u krilo upasti naslov kao što je bio slučaj u Bostonu, ali ne dogodi li se to s Clippersima, ne vidim baš ozbiljnu franšizu koja bi se njemu dala u ruke.

Nabrajanje njegovih loših ugovora i besmislenih poteza zauzelo bi cijeli post, a uopće ta nebriga o capu, razvoju mladih igrača zadatka i održivosti rostera sugerira da je Doc poput nekakvog direktora državne firme koji dolazi na posao i uživa u neradu jer može. U usporedbi s resursima koje u analitički pristup ulažu jedni Celticsi ili Spursi, Clippersi su drugi svemir, što je u neku ruku i simpatično – Rivers kao GM svojim stavom prema draftu, capu, ljetnoj ligi i uopće svim tim izvan-nastavnim aktivnostima, praktički cijelo vrijeme drži ispružen srednji prst ligi koja sve više guši i sebe i navijače u pokušajima da okretanjem svakog kamena stekne nekakvu kompetitivnu prednost. Doc za to vrijeme uvijek ima 3 od 30 najboljih igrača u ligi i uživa u tome što je više običan fan nego moderni NBA GM. Sad, teško je tvrditi da će samo zbog njegovih felera Clippersima pobjeći naslov, ali definitivno ni ne pomaže previše.

BCS

Paul, Blake i DeAndre ostanu u komadu, Doc ne trejda pick 2021. i Wesa Johnsona za tri mjeseca PJ Tuckera, ostvare 60-22 i s drugog mjesta u konferenciji preko Spursa konačno doguraju do finala Zapada i ostvare najbolji rezultat u povijesti franšize što dovede do toga da Ballmer poljubi u usta Adama Silvera tijekom TV prijenosa. Warriorsi ih srede, ali tek u sedam utakmica i to nakon što je Blake zbog ozljede zadnje lože morao zadnje dvije tekme odigrati značajno usporen.

WCS

Muče ih dosadne ozljede kroz cijelu sezonu, klupa ne može ništa braniti i završe s 50-32 što im donosi tek četvrtu poziciju u doigravanju i Warriorse u polufinalu. Nakon metle od Currya i društva Paul odlučuje zadnji ugovor potpisati u New Yorku, a Blake traži sign & trade u Oklahomu. Rivers odlazi na ESPN, Mark Jackson dolazi na njegovo mjesto, a Ballmer opet naručuje redizajn franšize, ovaj put više u stilu Windowsa 8.

3 thoughts on “CLIPPERS

  1. ova usporedba Doca sa direktorom drzavne firme je nesto najbolje sta sam danas vidio 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *