UP AN AT EM – EAST

Uzorak od (više od) pola sezone je iza nas, manje-više sve što danas znamo neće se previše mijenjati do kraja regularnog dijela i ako ništa drugo barem nas čekaju neizvjesne borbe za zadnja playoff mjesta u obje konferencije. Idealan je ovo moment za osvrnuti se na projekcije i njihovu točnost pa utvrditi gdje su stvari pošle krivo, koja su odstupanja i pokušati shvatiti zašto. Usput ćemo se osvrnuti i na to koji igrači su nadmašili očekivanja i napravili iskorak, naravno i na to koji su podbacili i zašto (ozljede ili godine). Danas šetamo po Istoku, a kako smo na pola sezone za score se ravnamo projiciranim postotkom uspješnosti prilagođenim broju odigranih utakmica (tu su i rankinzi u napadu i obrani).

CAVS

PROJEKCIJA: 66% uspješnosti (31-16), 2. napad, 16. obrana
STVARNOST: 68% uspješnosti (32-15), 5. napad, 14. obrana

Cavsi su ono što se moglo očekivati, ali na njima se već može uočiti neke zanimljive trendove u cijeloj ligi. Napadi su uspješniji nego u projekciji tako da usprkos tek 5. rezultatu imaju čak i bolji score nego po IOR-u gdje su broj dva ofenzivno. Naravno, kako tu u priču ulazi uspješnost u clutchu gdje su Cavsi sjajni, a koja kako smo već odavno utvrdili itekako može utjecati na score bez da istovremeno mijenja i učinak na osnovu kojega izračunavamo statistiku, ovih 4% odstupanja su praktički zanemarivi (u prosjeku prihvatljiva odstupanja su do 5 utakmica gore-dolje jer to je neki maksimum kojega može donijeti dobra ili loša izvedba u clutchu). Uglavnom, još jedna potvrda da LeBron diže paniku totalno nepotrebno, osim ako nije želio sezonu završiti s 60 pobjeda.

Što se igrača tiče, odstupanja od individualnih projekcija bila su jednako minimalna. Tek je očajan učinak Smitha u potpunosti nadoknadio Frye koji je donedavno igrao najboljih par mjeseci košarke u karijere i tako debelo nadmašio relativno skromnu rolu.

RAPTORS

PROJEKCIJA: 62% uspješnosti (30-18), 3. napad, 11. obrana
STVARNOST: 60% uspješnosti (29-19), 3. napad, 20. obrana

Nemam što dodati što se scorea tiče, tek još jednom naglasiti da je ukupna veća napadačka uspješnost u ligi ovdje bez problema pokrila dosta slabiju obrambenu izvedbu od očekivane iako su Raptorsi u oba “scenarija” treći po napadačkoj efikasnosti. Što se igrača tiče, Lowry i DeRozan su nadmašili projekcije (Lowry nije pao, DeRozan dodatno narastao u odnosu na lani), ali su zato svi ostali podbacili ili ostali u mjestu. Valanciunas ni ove sezone nije pokazao nikakav napredak, Sullinger nije ni igrao, ostali su manje-više na očekivanim razinama, tek je Nogueira nešto bolji (IOR ga je vidio kao više nego uspješnu zamjenu za Biyomba tako da ni tu nema većih iznenađenja).

CELTICS

PROJEKCIJA: 57% uspješnosti (27-21), 10. napad, 5. obrana
STVARNOST: 63% uspješnosti (30-18), 6. napad, 22. obrana

Obrambene probleme smo opjevali, ogroman nesrazmjer između očekivanog i realiziranog, međutim uspješan napad ispravio je dobar dio nepravilnosti. U biti, potvrđuje se da je elitni učinak u napadu ove sezone puno važniji od učinka u obrani jer na toj strani prosječnost praktički počinje već od samog vrha.

Igrači? Thomas je napravio ogroman iskorak od svoje projekcije (praktički, sam je zaslužan za ovu poziciju u napadu iznad očekivane), ali sve drugo je gotovo u dlaku pogođeno, pa tako i prognoza da Horford neće igrati na all-star razini. Smart je možda donosio malo previsoka očekivanja koja očito neće biti ispunjena, s druge strane Bradley je nešto bolji, tako da je tu stvar u balansu.

HAWKS

PROJEKCIJA: 54% uspješnosti (26-22), 23. napad, 1. obrana
STVARNOST: 58% uspješnosti (28-20), 24. napad, 4. obrana

Ovdje je isto manje-više sve očekivano, obrana je ono na što se oslanjaju (Howard, Millsap i Sefolosha su među najboljim braničima na svojim pozicijama), a napad je problem. S tim da nikada nije zgorega podsjetiti da ni onaj lanjski s Horfordom nije bio ništa bolji, dapače ovogodišnje izdanje Hawksa za sada je čak i 0.5 poena na 100 posjeda učinkovitije od lanjskog. Uglavnom, odluka da Howardu daju 62 milje na 3 godine pokazala se puno boljom opcijom nego dati 113 milja Horfordu, ergo odličan potez uprave.

Gledajući roster, Howardov povratak u all-star formu svakako je najugodnije iznenađenje, kao i iskorak Muscale – njih dvoje potpuno su nadoknadili i nadmašili izostanak Splittera i Scotta. Isto se može reći i za Hardawaya koji je iskorakom Korvera učinio suvišnim. IOR je pak skinuo i pad Bazemoreove forme, točnije povratak na razine osrednjeg igrača s klupe, a točno je prognozirao i kako će Schroeder reagirati na veću rolu. Također, očekivanja Millsapovog pada s lanjske razine, za razliku od situacija s Thomasom i Lowryem koji nisu doživjeli predviđani regres, ovdje su se pokazala točnima.

WIZARDS

PROJEKCIJA: 50% uspješnosti (24-23), 21. napad, 4. obrana
STVARNOST: 57% uspješnosti (27-20), 9. napad, 15. obrana

Iskorak Beala i Portera učinio je projekciju promašenom, eto Wizardsi nekako imaju iznadprosječan napad po prvi put od 2008. i po prvi put u eri Johna Walla. Koji igra košarku života okružen dvojcem koji je iz razreda solidnih iznadprosječnih startera došao do graničnog all-star statusa. Jasno, razlog zašto ovakav iskorak nije ostavio još većeg traga na rezultatu je taj što nema klupe, Satoransky i Burke nisu pokazali ništa, a Mahinimi nije ni zaigrao (po IOR-u sva tri trebala su biti solidni do podnošljivi članovi rotacije).

PACERS

PROJEKCIJA: 46% uspješnosti (22-25), 27. napad, 6. obrana
STVARNOST: 53% uspješnosti (25-22), 18. napad, 16. obrana

George ne igra ni približno na očekivanoj razini u obrani i to je to, gubitak (one) tri Hilla (Georgea, Jordana i Solomona) i Mahinimia ipak se pokazao teško nadoknadivim – da nije sjajnog Turnera koji je stigao puno prije očekivanog curili bi na sve strane u obrani. Napad je također baš zbog tog Turnera iznad očekivanja, uz to i Teague i George i Miles solidno igraju u puno opuštenijem sistemu od lanjskog. Uz spomenuti iskorak Turnera koji je na korak do all-star kvalitete, projekcije je nadmašio i Teague (i to usprkos očajnom ulasku u sezonu, čim su makli Ellisa od njega proigrao je), dok je George čak i malo ispod razine koju bi trebao pružiti. IOR ga i nije smatrao elitnim igračem, ali pao je čak i ispod one all-star razine koja bi mu donijela mjesto među 12 na Istoku. Klupa također problem, od Big Ala preko Stuckeya do Brooksa nitko ne igra kako se očekivalo, ali to očito nije prevelik problem na ovogodišnjem Istoku.

BULLS

PROJEKCIJA: 50% uspješnosti (25-24), 14. napad, 17. obrana
STVARNOST: 49% uspješnosti (24-25), 19. napad, 10. obrana

Što je rečeno i ovoga ljeta, vrijedi i sada, Bullsi su posložili roster bez imalo brige o parketu vodeći se isključivo marketingom, ali talenta za ugurati se u playoff imaju. Pogled na igrače pak govori kako se do osrednjosti stiglo na nešto drugačiji način, prije svega iskorakom Butlera u viši razred čime su nadoknađeni nikakav učinak Ronda i slabije partije Mirotića. Sve drugo je u skladu s očekivanjima, čak i slabašna McDermottova produkcija.

HORNETS

PROJEKCIJA: 54% uspješnosti (26-22), 15. napad, 9. obrana
STVARNOST: 48% uspješnosti (23-25), 14. napad, 7. obrana

Ovdje je sve manje više po očekivanjima osim rezultata, jednostavno ne mogu dobiti utakmicu čim nemaju na raspolaganju udarnu četvorku. Walkerove iskorak u odnosu na projekciju anulirao je pad Williamsa, a klupa je očekivano problem – nešto bolje igre Belinellia pale su u sjenu pored puno lošijih izdanja Hawesa i Sessionsa.

BUCKS

PROJEKCIJA: 41% uspješnosti (19-28), 21. napad, 22. obrana
STVARNOST: 45% uspješnosti (21-26), 11. napad, 19. obrana

Ovaj niz poraza opasno ih je približio projekciji, iako se napad koji je i glavni razlog za iskorak i dalje drži na visokim razinama. Ne treba ni napominjati kako su glavni razlozi za igre iznad očekivanja iskoraci Giannisa i Parkera, dijelom i Brogdona od kojega se definitivno nije očekivala ovako dobra rola u prvoj sezoni, dok je najviše podbacio trojac Teletović-Henson-Plumlee od kojih Bucksi nisu dobili ni približno očekivanjima, što je dijelom anuliralo igru udarnog dvojca.

PISTONS

PROJEKCIJA: 55% uspješnosti (26-22), 11. napad, 10. obrana
STVARNOST: 44% uspješnosti (21-27), 21. napad, 12. obrana

Za najveće odstupanje od ukupne projekcije do sada kriv je isključivo Jackson koji nakon ukalkuliranog izbivanja zbog ozljede nije zaigrao ni blizu očekivanjima. Dodaj tome i slabiju sezonu Drummonda od očekivane i jasno je da Pistonsi kao momčad bez makar all-star kandidata nisu mogli opravdati poprilično optimistične prognoze. Nije pomoglo ni što su Leuer i Caldwell-Pope nadmašili projekcije, a nije jer je podbacio i Baynes i jer se još ni jedno mlado krilo nije nametnulo u rotaciji (Hilliard je donio dosta negativnih minuta zbog ozljede Bullocka i nekonstantne forme Johnsona).

KNICKS

PROJEKCIJA: 44% uspješnosti (22-27), 24. napad, 12. obrana
STVARNOST: 43% uspješnosti (21-28), 16. napad, 24. obrana

Zanimljiv slučaj jer projekcija je točno procijenila domete talenta, ali i potpuno krivo smatrala da će obrana biti oslonac. Pod Fisherom se ipak igrala bolja obrana nego pod Hornacekom, ali novi trener barem je malo otvorio napad. Doduše, tako je izgledalo dok je Porzinigs djelovao kao da će nadmašiti projekcije, sada je pak jasno da Knicksi na rosteru ipak (još) nemaju all-star klasu. Nešto bolje partije od očekivanih Rosea i O’Quinna anulirane su gubitkom Thomasa i izgubljenim Jenningsom, uz napomenu kako je IOR bio poprilično optimističan glede njihove klupe gotovo u dlaku skinuvši učinak Kuzminskasa i Hernangomeza (kako su krenuli u sezonu izgledalo je da će im to biti dodatni problem).

HEAT

PROJEKCIJA: 43% uspješnosti (21-28), 25. napad, 16. obrana
STVARNOST: 39% uspješnosti (19-30), 27. napad, 10. obrana

Obrana očekivano bolje funkcionira od napada, ali konkurencija je toliko loša da ne možeš pošteno ni tankirati. Whiteside i Dragić igraju u skladu s očekivanjima, a kod ostalih je dosta odstupanja, ali očito ne s previše utjecaja na finalni proizvod. Tipa, Winslow i posebice Williams od kojega sam očekivao da će dobiti dosta minuta na četvorci potpuno su podbacili iz raznih razloga, ali su to nadoknadili iskoraci dvojice Johnsona, Tylera i Jamesa, te solidni učinak Reeda.

SIXERS

PROJEKCIJA: 27% uspješnosti (13-34), 30. napad, 28. obrana
STVARNOST: 38% uspješnosti (18-29), 30. napad, 12. obrana

Sve se vrti oko Embiida, od skromnog startnog učinka kojega je sistem predvidio rookieu sklonom ozljedama skočio je do all-star razina i izuzetne obrambene kvalitete (bolji postotci u zaštiti obruča od Goberta). Uz to dogodio se i trade za Ilyasovu koji je također nadmašio svoju projekciju za sličnu rolu u Oklahomi. S druge strane, Henderson, Covington, Rodriguez i pogotovo Šarić ostvarili su učinak ispod očekivanja, ali potonji u zadnje vrijeme daje znakove života i možda donekle opravda relativno visoku projekciju (prenesene brojke iz Eurolige govorile se o startnoj kvaliteti, sada kada je malo snimio brzinu i stil igre u ligi te se uspio prilagoditi možda uspije spasiti sezonu). Ništa nismo vidjeli ni od Baylessa, a još uvijek ni od Simmonsa, tako da prostora za dodatni napredak ima.

MAGIC

PROJEKCIJA: 49% uspješnosti (25-25), 16. napad, 18. obrana
STVARNOST: 38% uspješnosti (19-31), 28. napad, 22. obrana

Za razliku od Pistonsa ovo i nije takvo iznenađenje jer iako je sistem u njima vidio potencijal, znali smo da sam talent nije dovoljan da pogura ovako loše konstruiran roster. Uostalom, nisu si dali ni šansu jer onog trena kada su odlučili da igru neće podrediti Vučeviću i Gordonu ostali su bez jedinog all-star potencijala i potencijalno solidne druge banane. The Russian je tako debelo podbacio, kao i Gordon, dok je tek Ibaka odigrao malo iznad očekivanja i to na štetu prije spomenutih kojima je potrošio lopte i minute. Biyombo i Green nešto slabiji od očekivanja, Hezonja je postao jedan od najgorih igrača u ligi umjesto da donese pristojne minute, tako da to što su Fournier i Payton opravdali projekciju i što ju je Meeks nadmašio ne znači previše.

NETS

PROJEKCIJA: 30% uspješnosti (14-34), 26. napad, 30. obrana
STVARNOST: 19% uspješnosti (9-39), 29. napad, 30. obrana

Ozljeda Lina ostavila ih je bez drugog ozbiljnog NBA igrača na rosteru, tu leži razlog još gorem učinku od projiciranoga. Booker je odigrao iznad očekivanja, kao i Hamilton, pa i LeVert u ovo malo vremena pokazuje kvalitetu više, ali obzirom da je Hollis-Jefferson podbacio to se za sada nije pokazalo bitnim.

5 thoughts on “UP AN AT EM – EAST

 1. koja je logika ovog Heat-a da pobjeđuje smanjujući si samim time šanse da bira prvi na valjda najjačem draftu od 2003?

  jedino kako si to mogu objasnit je da žele utopit Dragića za pick prve ili Johnsona ili Waitersa za pick druge runde.

  i bonus pitanje: planiraš li pohodit završnicu kupa Kreše Ćosića

 2. Posle ovih poraza Bucksa, cini mi se da na Istoku sve dolazi na svoje mesto, u skladu sa predviđanjima, sem neviđenog potonuća Sten Van Porn Pistonsa. Jedino oni imaju nerealno loš učinak u skladu sa predviđanjima skora.
  Ali molim te ovo objasni. Pistonsi po projekcijama 6-ta odbrana lige??? Umesto Hila, Hila i Mahinmia dovedu Teagea, Younga i Big Ala i takvu projekciju da imaju? To mislim da je greška definitivno, bolje proveri još jednom. Mislim, oni i ovako imaju odbranu iznad očekivanja sa dva mala bekčića i kilavim Alom. Ako vidimo da Hornetsi sa najboljom perimetar odbranom Istoka imaju projekciranu losiju odbranu od Pacersa koji doslovno imaju dva defanzivca na rosteru, koji se ujedno najviše troše u napadu, onda tu nešto nije u redu. Koja je po DRTG i ORTG rejtinzima na kraju prošle sezone bila Indiana? Mislim, DRTG projekcija je morala biti lošija od prošlogodišnjeg učinka s obzirom na poteze na tržištu u predsezoni.

 3. @ jasaitis – pa nema logike, pobjeđuju slučajno 🙂 ma kakvi kup, nisam gledao na Baldekinu tekmu već godinama, neću sad počet kad je popularno 😉

  @ komsija – nisu Pistonsi nego Pacersi 😛 ali odlično pitanje
  takva je bila projekcija, šta ću, nije sistem savršen. Pacersi su bili treći godinu ranije (puno bolji od Hornetsa) i George i Turner su imali svemirske učinke, Ellisove brojke uz njih bile su dobre, a u novoj sezoni baš ta dvojica su trebali preuzeti najveće role. Teague je dolazio iz druge obrane lige tadašnje i imao je čak bolje defanzivne brojke od Hilla. Big Al je također imao solidne brojke u Hornetsima koji su isto bili top 10 obrana. i iako sam i govorio i pisao o tome kako će imati problema (pa to je svima bilo jasno), nisam mogao frizirati učinke, kad se sve zbrojilo ispalo je da Pacersi u rotaciji nemaju ispodprosječnog defanzivnog igrača osim Brooksa i to je dovelo do ovakvog DRTG-a. jednostavno, takav splet okolnosti, svi ti igrači koji su godinu ranije bili u kontekstu u kojem ih se moglo sakriti odjednom su došli u situaciju gdje će biti otkriveni. i onda još George igra ispod razine u obrani, dijelom i zbog ovakve pratnje

 4. Brooks je napokon pokazao svoje trenerske kvalitete i na tome mu treba cestitat

 5. Meni Brooksove sposobnosti nikad nisu bile upitne, ono na čemu mu mi zamjeramo uglavnom je bio produkt nesposobnosti menadžmenta OKC-a da na vrijeme shvati, Brooks mladu ekipu poput Thundera onomad ili Wizardsa sad može dogurati do jednog levela, a kad ti porastu ambicije i vidiš se daleko u PO, jebiga, on nije taj tip trenera, neće nikad vjerovatno ni biti, i to je sasvim ok, takva je gomila trenera…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *