UP AN AT EM – WEST

U današnjem nastavku usporedbi projekcija i stanja na terenu šetamo po Zapadu. Ovdje je sistem puno slabije predviđao nego na Istoku.

WARRIORS

PROJEKCIJA: 78% uspješnosti (37-11), 1. napad, 3. obrana
STVARNOST: 85% uspješnosti (41-7), 1. napad, 1. obrana

Idu opet po 70 što teško ijedan sistem može izmjeriti (osim onog jednog koji im je prognozirao 83-0 nakon što su doveli Duranta), da će netko na pola sezone već ovoliko biti dominantan u oba smjera.

Što se individualnih projekcija tiče, Curry i Durant su zamijenili mjesta kao prva i druga opcija, a sve ostalo je gotovo pa isto. Klay i Livingston su mrvicu ispod projekcije, Looney i Clark mrvicu iznad, ništa bitno.

SPURS

PROJEKCIJA: 65% uspješnosti (31-17), 8. napad, 2. obrana
STVARNOST: 77% uspješnosti (37-11), 4. napad, 3. obrana

Kao i uvijek, podcijenjivanje Spursa, točnije njihove sposobnost da izvuku maksimum iz skoro dvije petorke u ligi u kojoj mnogi to ne mogu niti iz jedne. Doduše, činilo se da će teško opravdati visoku defanzivnu poziciju, ali s tim nisu imali problema, a izvukli su i maksimum iz svog napada kroz visoki post usprkos manjku trica.

Igrački, osim što je Leonard napravio novi iskorak, veću rolu bez problema prihvatio je i Mills, a izvukli su nešto više od očekivanog i od Bertansa i Dedmona. U biti, lakše je reći tko je podbacio, jedino su Gasol i Green odigrali ispod projicirane razine, mada se i u njihovom slučaju ne radi o nekoj velikoj razlici.

ROCKETS

PROJEKCIJA: 52% uspješnosti (27-25), 5. napad, 25. obrana
STVARNOST: 69% uspješnosti (36-16), 2. napad, 18. obrana

U sezoni u kojoj su obrane uglavnom nebitne ovakva projekcija pokazala se promašajem. Rocketsi su trebali imati elitni napad, ali na kraju se razlika između 5. i 2. mjesta pokazala puno većom jer je ukupna napadačka efikasnost debelo nadmašila onu koju je zastupala projekcija. Nešto bolje izdanje u obrani također je pomoglo i eto Houstona u klasi iznad očekivane.

Naravno, to znači da ima i dosta igračkih iznenađenja. Harden se vratio u MVP formu, to sistem nije predvidio bazirajući se na lanjskoj sezoni kao normi, a preklanjskoj kao iznimci. Beverley i Gordon također igraju na razini iznad projicirane (skočili su od rubnih startera do trećih opcija), a dodatna iznenađenja su i Harrell i Dekker koji su od nikuda Houstonu donijeli mladost i dubinu.

CLIPPERS

PROJEKCIJA: 65% uspješnosti (31-17), 4. napad, 8. obrana
STVARNOST: 63% uspješnosti (30-18), 8. napad, 12. obrana

Projekcija je do sada bila do u dlaku točna, skinuvši zamalo i 20 utakmica koje je propustio Griffin. Sad, da će Paul imati ovakvu pauzu to nije uračunato, a nije isključeno da će i Blake imati novih perioda odmora, tako da bi se ubuduće ova razlika mogla znatno povećati.

Što se igrača tiče, tu će stvari ostati manje-više iste i tu možemo već sada definitivno istaknuti one koji su odigrali iznad ili ispod očekivanja. Velika četvorka, logično, pružila je točno ono što se od njih traži, ali sve ostalo se razlikuje. Crawford je potonuo, što se pokazalo nebitnim jer ga je kao pouzdani šesti igrač i prvi revolveraš s klupe zamijenio Speights. Iskorak u odnosu na projekciju napravili su i Rivers, Felton i Mbah A Moute, a pad su pak doživjeli Johnson i Bass, tako da su se na kraju stvari međusobno poravnale.

JAZZ

PROJEKCIJA: 59% uspješnosti (29-20), 7. napad, 7. obrana
STVARNOST: 61% uspješnosti (30-19), 13. napad, 2. obrana

Rezultatski su u vrhu konferencije usprkos ozljedama što je također bilo očekivano (u projekciju nije bila uračunata ozljeda Haywarda koja se dogodila naknadno, ali svejedno mu je obzirom na povijest granica postavljena na 67 utakmica, slično kao i Favorsu, a 22 utakmice pauze predviđene su i Hillu). S te strane tako nema iznenađenja, ali ima s igračke.

Hayward i Gobert su iz rubnih all-star kandidata uskočili u razred neupitnih all-star talenata, George Hill također je zaigrao košarku života, a to sve skupa im je dobro došlo da prikriju učinak Favorsa koji se od all-star visokog srozao na razinu back-up centra. Ostali su manje-više u gabaritima, jedino je lošiji učinak Diawa nadoknadio Ingles koji se nametnuo kao najpouzdaniji čovjek s klupe.

GRIZZLIES

PROJEKCIJA: 49% uspješnosti (25-25), 18. napad, 15. obrana
STVARNOST: 58% uspješnosti (29-21), 20. napad, 4. obrana

Pa, očito nije došlo do nikakvog pada u obrani, Gasol, Allen i Randolph i dalje su dobri, pogotovo kada su zajedno na parketu. To je glavno razlika u odnosu na projekciju koja je očekivala defanzivni pad. Što se talenta tiče, Gasol i Conley su all-star igrama nadmašili projekciju i tako udarili temelje boljim rezultatima od očekivanih, a uz to nisu imali ni značajnijih problema s ozljedama – ukupno su propustili samo 14 utakmica za sada (Conley 12), a po projekciji su trebali 34 (što se, da kucnemo o drvo, izgleda neće dogoditi).

Trajanje Z-Boa i Allena je u skladu s očekivanjima, kao i Ennisov učinak, a Green i Carter donijeli su osvježenje. Koje je bilo itekako potrebno obzirom da Parsons koji je trebao biti četvrti igrač nije pokazao ništa, kao ni ozlijeđeni Wright.

THUNDER

PROJEKCIJA: 52% uspješnosti (26-23), 12. napad, 13. obrana
STVARNOST: 57% uspješnosti (28-21), 17. napad, 6. obrana

Obrana stvarno zaslužuje pohvale, očekivati ovako nešto obzirom na skretničare poput Russa i Kantera te rupu na četvorci stvarno nije bilo realno. Pomoglo je i što su i Russ i Kanter i Adams odigrali iznad očekivanja, pogotovo jer Oladipo nije, a od Paynea nisu dobili ništa. Ostalo sve očekivano i nedovoljno dobro, tako da bi moglo biti problema u ovom periodu bez Kantera obzirom da nemaju ni d od dubine.

NUGGETS

PROJEKCIJA: 46% uspješnosti (22-25), 15. napad, 23. obrana
STVARNOST: 45% uspješnosti (21-26), 7. napad, 28. obrana

Kada je sistem izbacio Jokića kao top 30 igrača u ligi i graničnog all-star kandidata malo mi se to učinilo pretjeranim obzirom na ipak malen uzorak njegove rookie sezone, ali evo Jokić ne da je opravdao takve projekcije već ih je i nadmašio. To je ujedno i glavni razlog zašto su Nuggetsi ovoliko bolji u napadu nego se itko nadao. Sve ostalo očekivano, tek je još Harris iz rotacijskog igrača iskočio u rolu ozbiljnog startera. Murray igra nešto bolje od očekivanoga, to je dobra vijest, Mudiay nešto lošije, to je loša vijest – od njega se nije ni očekivalo ništa više od toga da odigra na razini back-up playa, ali on je i dalje bliži učincima čovjeka s dna klupe.

BLAZERS

PROJEKCIJA: 56% (28-22), 6. napad, 16. obrana
STVARNOST: 44% (22-28), 12. napad, 26. obrana

Projekcija čak i nije bila nešto optimistična, ali eto Blazersi su potpuno podbacili u svakom pogledu. Regres u oba smjera doživjeli su usprkos tome što je Lillard ostao na vrhunskoj razini, što je McCollum napravio novi iskorak u all-star smjeru i što se Plumlee potpuno stopio s rolom ljepila u napadu. Međutim, doslovno svi ostali igraju ispod očekivanja, štoviše samo Harkless još ima učinak graničnog NBA startera. Turner i Crabbe jedva da su na rotacijskoj razini, a Aminu i Davis niti to. Najveće razočaranje je pak Leonard koji je od bitnog čovjeka s klupe postao NBDL kandidat.

WOLVES

PROJEKCIJA: 50% (24-24), 10. napad, 11. obrana
STVARNOST: 40% (19-29), 10. napad, 23. obrana

Obrana je podbacila, pogotovo u prvih 20-ak utakmica. Igrači su pak skinuti gotovo u dlaku, što i nije bio problem obzirom da Thibs po običaju koristi jednostavnu i predvidljivu rotaciju (čitaj: igra s 5 igrača). Dakle, jedan rasni all-star u Townsu i četiri solidna startera. Sad, koliko su kompatibilni to je pitanje za neki drugi post. Ono na što pak možemo ukazati odmah je loša klupa na kojoj doslovno nema pouzdanog oslonca. Trebala je biti puno bolja po projekciji, tako da u tome treba tražiti i najveći razlog slabijoj produkciji u stvarnosti (Dunn i Hill nisu donijeli ništa, Shabazz i Aldrich igraju manje role nego su trebali, jedino je Bjelica opravdao očekivanja, s tim da treba istaknuti kako ga sistem nije ni smatrao naročito važnim igračem radi slabašne rookie sezone).

KINGS

PROJEKCIJA: 43% (21-28), 19. napad, 25. obrana
STVARNOST: 39% (19-30), 16. napad, 25. obrana

Tu je sve jasno od prvog dana, jedino je Cousins odigrao malo bolje od projekcije, a Collison nešto slabije. Gubitkom Gaya ostali su bez trećeg startera, tako da sada na rosteru imaju rasnog all-stara okruženog graničnim startnim playmakerom (kakvih uokolo ima na bacanje) i hrpom nebitnih rotacijskih igrača. Sistem je doduše vidio potencijal za još jednog NBA startera u Cauley-Steinu koji do sada i nije dobio priliku, do kraja sezone možda se i nametne kao treći čovjek.

PELICANS

PROJEKCIJA: 45% (22-27) 15. napad, 24. obrana
STVARNOST: 39% (19-30), 27. napad, 8. obrana

Iako je score donekle očekivan, način na koji su do njega došli baš i nije. Ovako loš napad i ovako dobru obranu nije bilo lako predvidjeti bez obzira što su dosta dolara ovoga ljeta uložili upravo u defanzivu. Davis i Holiday su na očekivanim razinama (iako će Jrue vjerojatno odigrati više od 52 projicirane utakmice), kao i Jones i Evans (koji će vjerojatno odigrati manje od 52 projicirane utakmice), a ugodna iznenađenja su Moore i Cunningham. Neugodna su pak prije svih Asik i Ajinca od kojih nisu izvukli ništa, a i Hillova nesposobnost da ubaci otvoreni šut svakako nije donijela ništa dobroga.

MAVS

PROJEKCIJA: 51% (24-24), 9. napad, 19. obrana
STVARNOST: 38% (18-30), 25. napad, 18. obrana

Možda i najveći flop sistema. Iako je odmah bilo jasno da bi Mavsi vrlo lako mogli ispod 50% obzirom na roster na kojem nitko nije ni približno all-star talent, njihova dubina koja je trebala biti na razini Spursa nudila im je šansu. Samo, kada Dirk, koji je projiciran na 76 utakmica, umjesto 6 propusti 26 partija u pola sezone, sve je jasno. Dodajmo još Bareu i Boguta kao bitne igrače koji su više izvan parketa nego na parketu i eto glavnog razloga ovakvog odstupanja.

Uz to, ovo što je igrao Dirk je odigrao na razini back-up stretch visokog, nikako prve opcije u napadu, a njegov upola slabiji učinak nije imao tko nadoknaditi. Barnesov iskorak nije ni približno dovoljan, kao ni puno bolje igre Powella i Currya od projiciranih.

LAKERS

PROJEKCIJA: 30% (15-36), 28. napad, 30. obrana
STVARNOST: 33% (17-34), 21. napad, 30. obrana

Obrana očekivano očajna, napad nešto bolji zbog onog ulaska u sezonu u kojem su Russell, Young i Williams šutirali kao blesavi i gdje je Randle izgledao kao potencijalni all-round talent. D’Angelo usprkos ozljedama ostaje u skladu s očekivanim, a to je i jedina stvar koja je ostala u nekakvim gabaritima. Williams je debelo nadmašio očekivanja i igra na razini koja zaslužuje ozbiljni pick prve runde zauzvrat, Randle je usprkos problematičnom sklopu vještina pokazao puno kao kreator i strijelac, Nance se nametnuo kao ozbiljna rotacijska opcija, a Young se od nekoga pred avionom za Kinu prometnuo u NBA snajpera. Međutim, puno je i podbačaja – Mozgov i Deng nisu pokazali ni ono malo što se očekivalo od njih, da donesu nekakvu rubnu startnu kvalitetu na parket, Clarkson se pored ovoliko revolveraša pogubio, a Ingram nije pokazao ništa konkretno za nekoga tko je trebao biti kandidat za rookiea godine (obzirom na očekivanu rolu u oba smjera i kvalitetne brojke s Dukea sistem je u njemu vidio solidnog rotacijskog igrača).

SUNS

PROJEKCIJA: 32% (15-33), 29. napad, 28. obrana
STVARNOST: 31% (15-33), 23. napad, 27. obrana

Očekivali smo jednu od najgorih momčadi u ligi, to smo i dobili. I to usprkos standardno dobrim brojkama Bledsoea (koji igra na razini višoj od lanjske kada je bio all-star kandidat) i solidnom iskoraku Bookera u skladu s projiciranim. U biti, sistem je pogodio role i učinke gotovo svih igrača (s tim da je uz Bledsoea čak i Chandler mrvicu bolji), osim Knighta koji se od treće opcije srozao do razine prosječnog combo-strijelca s klupe.

9 thoughts on “UP AN AT EM – WEST

 1. Možda si moga ubacit ratinge uz poziciju napada/obrane.
  Ove sezone je prosjecni napadacki rating visi nego prethodnih, pa tu sigurno dolazi do nekakvih razlika. Hocu rec ako su Spursi dignuli svoj napadacki rating za 3 poena u odnosu na proslu sezonu i prosjek lige se digao za 3 poena onda je njihov napredak nula

 2. Ma Utah je puno zajebanija playoff ekipa od Rocketsa, samo su mozda trebali ozbiljnije razmisljati o tradeu Favorsa, jer ce ocigledno sve manje moci dobit za njega. Inace sta mislis koliko bi bolji skor bio Nuggetsa da Malone nije eksperimentisao mjesec ipo?

 3. @ wade – to nije tema bila tako da nije potrebe ubacivat još brojki. prosječni ORTG je inače 2 poena u prosjeku bolji od lanjskog

  @ david – vjerojatno bi imali 23-23 ili 24-22

 4. nikad nebi reka da je okc 6. obrana lige ali tu se vidi da je statistika skup netocnih podataka, kad ti ciglasi iz chicago u gostima zabiju 128 svaka rasprava je gotovo
  Taman kad san mislija da ce Utah spojit utakmice bez ozljeda, Favors ce vratiti vjerojatno vec sljedecu, Hood se opet ozlidija, nestvarno kakav maler cilu sezonu za Jazz, dokle vise boze a tako igraju mocno, ja garantiram da su dosad odigrali 80% sa petorkom bez ozljeda borili bi se za 2.misto, Favorsa nece sad trejdati sigurno, sve ovisi o plejofu i nakon toga ce se vidit al realno mi je da na lito ode

 5. Nije bas vezano za tekst, ali me interesuje tvoje misljenje na ova pitanja:

  1. Troy Williams??? Medjedi ga otpuste (ok nije toliko cudno kad debeli idot Wallace odlucuje o takvim stvarima), i onda ocisti waivere pa ga Memphis uzme u D ligu. Pa cekaj, je l moguce da u tom tipu niko od 30 GMova ne vidi buduceg solidnog 2-way swingmana?
  2. Da li mislis da bi Phila resila svoj problem beka, a Raptorsi visokog krila zamenom Saric-Powel? S tim sto bi Phila bolje prosla, pa mozda mala doplata bi bila adekvatna.
  3. Da li u ligi ima boljeg Draymond Greena od Jamesa Johnsona? Lik sve radi ove godine, ok, ima malo i nabijanja brojki u š timu, ali postao je igrač i po, nema šta. Koliko ima boljih 4orki na Istoku od njega?

 6. @ komšija – pitanja ne moraju bit vezana uz tekst, ako su ok, uvijek rado odgovorim, volim se pravit pametan u svakoj situaciji 😉

  1. pa očito u njemu Memphis nešto vidi kad su ga uzeli u D-ligu he he, ma jednostavno su morali nekog otpustit jer im je situacija s back-up playevima katastrofa (Baldwin je loš čak i u D-ligi) i žele to jedno mjesto slobodno na rosteru za svaku slučaj da uspiju nekog dodat. Williams je imao ugovor koji je najlakše progutat, dobio je lovu svejedno, nastavit će ga razvijat ko i do sada. što se drugih GM-ova tiče, nisu budale već im se nigdje ne žuri – sad je prijelazni rok i svako mjesto na rosteru je bitno, a Williamsa mogu pozvat iz D-lige kad hoće obzirom da Memphis nema nikakva prava na njega

  2. ovo je nešto što bi se moglo dogoditi u budućnosti, ali u ovom trenutku nema previše smisla. Šarić ne pomaže Raptorsima ove sezone, a Sixersi sigurno nisu spremni tek tako ga se odreći bez obzira na to koliko bi paket bio pojačan jer imaju nad njim još tri godine kontrole za kikiriki, a Powell će puno ranije na tržnicu. iako bi dobro bila imat takvog igrača u rotaciji (svakako bolje nego Hendersona), treba uzet u obzir i to što je ipak bio pick druge runde dok je Šarić biran u lutriji i tu se ne rade zamjene tek tako, pogotovo ne ovako rano

  3. imaš Millsapa i LeBrona 🙂 Johnson je već neko vrijeme ovakav, nije postao preko noći dobar, pogledaj mu samo brojke u Torontu i Memphisu (meni po IOR-u standardno drži razinu ozbiljnog startera) ili se sjeti lanjskog playoffa gdje ga je Heat i snimio, jedina razlika danas je što igra redovito i ima visoku minutažu. problem u svim epizodama do sada je bio taj što, osim zbog upitne glave, nitko nije bio spreman vezati se uz njega jer nije dovoljno dobar šuter i nije prava četvorka u sredini i u skoku, što su poprilični problemi. dakle, da bi maksimizirao njegov talent moraš mu dati loptu da igra point-forwarda s visokog posta ili napada iz driblinga iz spot-upa, a nije toliko dobar kreator da time maskira sve slabosti. međutim, kao dio rotacije svakako ima vrijednost i netko bi to konačno ovo ljeto trebao nagraditi, prvenstveno zbog sposobnosti da preuzima u obrani i brani na perimetru. što se šuta tiče, nekako sumnjam da je s 30 godina postao pouzdan tricaš, to je uvijek rizik, ali da može biti dio važan rotacijski dio dobre momčadi to nije upitno, upitno je samo može li pronaći pravi kontekst

 7. @gee Thomas je u zadnje vrijeme dosao do 30+7, boston se dize i zasad su u soolidnoj poziciji za biti drugi do kraja, kolike su sanse Kralju u cetvrtoj da se prismrdi MVP-u, Russell lagano pada, kao i Oklahoma, a Houston s padom trice je pao na isti omjer kao Boston(skoro), a u zadnji 30g samo je jednom MVP bio van 1./2. momcadi konf., sto ni HOU ni OKC nece biti ni pod razno

 8. @ larrylegend – jedini Kralj koji ima ikakve šanse biti MVP ove sezone je LeBron, Thomas zbog već opjevanih problema s obranom i naprednim statsima ipak nije ni blizu nečemu takvom. da nema Duranta i Currya, da je opet 2011. ili 2001. onda bi možda i mogao ući u izbor kao nekakva verzija Rose-Iverson narativa , danas je prosječni NBA novinar ipak puno bolje upućen u stanje stvari

 9. Da li imamo novi Linsanity u Dalasu u liku Jogija Ferela?:D I da li i dalje ostajes pri tvrdnji da Dalas ne moze do plej ofa?Nesto mi se javlja da ce Denver da padne posle ol stara,a Portland je cini se prosle godine dosegao svoj plafon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *