12

Wizardsi su se provukli, ali pri tome i ubili ikakvu nadu da protiv Cavsa mogu pružiti otpor. Ako da Cavsa uopće i dođu. Doduše, ni Boston ne igra bolje, ali su barem nastavili s okretanjem rezultata protiv Bullsa. Konačno noć sa samo dvije utakmice na rasporedu, pa makar i Istočne konferencije (nemojte u sedam molim vas lijepo).

HAWKS @ WIZARDS

Na silu je Washington zaradio treću pobjedu, nije tu bilo one povremene dominacije kao u prve dvije utakmice gdje si mogao izvući tezu kako Wizardsi rasturaju dok su na parketu starteri, kako su dobili ključne matchupove, ali kako s ovakvom klupom ne mogu izgraditi poštenu prednost. Hawksi su se kroz dvije utakmice u Atlanti pronašli, Howard i Millsap više ne dozvoljavaju da ih se maltretira, a još važnije, Schroeder je uputio itekakav izazov Wallu i nakon 5 utakmica na pitanje tko je najbolji playmaker na parketu uopće nije jednostavno odgovoriti.

Wall još uvijek ima kredit kod medija koji se, barem koliko vidim i prije svega čujem, i dalje drže ideje da je jedini problem Wizardsa klupa. Brojke mu nisu loše, ima sjajnih momenata, ali izgube li Wizardsi ovu seriju otvorit će se dobra stara pitanja oko toga koliko daleko može momčad kojoj je on prvi igrač. Vjerojatno se to neće dogoditi, Washington ima ogromnu prednost (domaći parket, 3-2) i dovoljno rezervi (Beal uvijek može eksplodirati, Morris valjda može odigrati još jednu dobru utakmicu bez problema s penalima) protiv protivnika koji realno nije toliko dobar, ali svejedno dozvolite da se prikačim na taj vagon odmah jer gledati Walla prethodne dvije utakmice i prvu četvrtinu ove, ako gledate utakmicu, a ne samo montirate sažetke u kojima su prikazana njegova zakucavanja u kontri, totalna je muka (a već i u one prve dvije pobjede svojim bahatim ponašanjem i podcijenjivanjem protivnika itekako je iritirao).

Na startu pete kao da smo i dalje u Atlanti, umjesto da odradi posao Wall odmah traži alibi u pogledima prema sudcima. Nastavio se tako ritam iz prethodne utakmice, Wall je ukočen (i dalje ne mislim da ovo ima nekog velikog utjecaja, ali spomenimo kako je na njemu opet Hardaway), a Schroeder trpa trice kao u transu (3 komada u prvoj četvrtini). Morris i Gortat doma ne dobivaju penale koji im se sude u Atlanti, ali više definitivno ne mogu dobiti bitku pod košem da naprave razliku, taj vlak je izgleda prošao, tako da Wizardsi nisu u stanju dobiti ni ovaj period dok im je na parketu najbolja petorka. Da nije Beal odlično ušao u utakmicu i zabio sve što treba (uglavnom preko Schroedera), tko zna u kakvom bi minusu završili, ovako zahvaljujući 11 njegovih poena drže se manje-više u egalu te preživljavaju čak i protiv klupe Hawksa (koja ima opipljivu prednost koju možda najbolje opisuje sljedeći podatak – baš sve kombinacije četiri visoka Atlante koje možeš poslati na parket u seriji do sada su između -1 i +1, dakle Bud što god da rotira nešto dobije, a taj luksuz Brooks ipak nema s previše minuta za Smitha i bez Mahinmia).

Brooks ovdje, iako nema problema s penalima pa ne mora nužno mijenjati planove, opet ima zanimljiv plan na početku druge četvrtine, naime ostavlja Beala s rezervama iako je čovjek odradio 12 minuta u prvoj, onda ga vadi nakon par minuta pa uvodi Walla. Dobro, ne koristi ove pauze između četvrtina na optimalan način, ali barem je skužio je da mora imati jednog beka uvijek na parketu.

Druga petorka s Wallom ne funkcionira najbolje, Hawksi i dalje imaju korak prednosti i odlaze na +7, ali odjednom Wizardsi počinju igrati sve bolje, a glavni razlog za to je odustajanje od igre s dva visoka. Istina, na ovakvu odluku Brooksa je natjerala i činjenica da se Morris na brzinu nakrcao s 3 penala (tip je samo potvrdio da računati na njega kao člana jezgre možete samo ako ste skloni ruskom ruletu), ali, što god bilo, koristio je dva starna visoka samo 1 minutu zajedno (Smith je također dobio samo 2 minute). Dakle, 9 minuta ostalo je za postave s Porterom (ili Bogdanovićem, iako ta postava ima puno manji obrambeni potencijal) kao smallball četvorkom, što je riješilo gomilu njihovih problema.

Uz to što je Wall imao više prostora za napadati 1 na 1 i kroz pick & roll te je odmah zaigrao učinkovitije (secira Schroedera u napadu, drži ga pod kontrolom u obrani), dobili su tog dodatnog šutera u Bogdanoviću koji odlično odrađuje rolu ispušnog ventila s dvije trice. Hawksi ne uspijevaju iskreirati dovoljno prilika u napadu s dva visoka kako bi parirali, Wizardsi od -7 odlaze na +5, a Budu ne preostaje ništa drugo nego da i sam zaigra smallball, s Millsapom na petici i Princeom na četvorci. Ovo je zajebana postava za Washington i Hawksi se bez problema vraćaju u utakmicu, ali šteta je napravljena, ne samo time što su Wizardsi uhvatili nešto ritma, nego što su se izgleda razigrali i Wall i Bogdanović.

Na startu treće tako konačno opet gledamo Wizardse u optimalnom izdanju, u dvije minute rade seriju 10-2 i odlaze na +9 (Porter konačno ima jedan od onih svojih uber-učinkovitih bljeskova, ubacuje 8 poena u tri napada), izgledaju vrhunski u napadu i dovoljno disciplinirano u obrani, a onda Morris opet razbija ritam novim nepotrebnim faulom. Sa Smithom na parketu se totalno raspadaju, kao da je netko isisao prostor u napadu (Millsap potpuno ignorira Smitha i parkira se u reket, a on neka puca otvorene skok-šuteve koliko želi), a u obrani nestaje one koncentracije i opet nitko ne zna gdje bi se trebao rotirati (em Smith ne može čuvati Millsapa, em ne može trčati dovoljno brzo nazad u tranziciji) tako da Hawksi preko Millsapa kao kreatora i preko dvije tranzicijske trice Hardawaya opet vraćaju Atlantu u egal.

Sad, Smith je do sada igrao pristojno kada bi ušao umjesto Morrisa, ali očito je Bud pripremio momčad za ovakav trenutak jer su Hawksi skočili na njega kao političar na janjetinu. Dakle, kritizirati Brooksa zbog poteza kao takvoga nije fer. Ali, definitivno ga treba kritizirati za manjak kreativnosti i vizije (Brooks nije kreativni vizionar, go figure). Ako ti je u drugoj četvrtini doslovno ponuđen odgovor na pitanje što raditi kada Morris ispadne iz igre, zašto ga ne koristiti? Ako imaš Oubrea i Bogdanovića, što će ti Smith u rotaciji osim kao back-up centar (dok se Mahinmi ne oporavi)?

Ništa, ostaje samo čekati što je Brooks još pripremio. Opet jaše startere skoro cijelu treću (Beal i Gortat svih 12 minuta, Wall 11), tako da opet hvata nekakvu prednost, ali +4 je premala zaliha za ovakvu potrošnju udarnih igrača i ovakav tip rotacije. Prošlu utakmicu je radio isto, cijedio je startere kada bi Hawksi već krenuli s rotacijama i stvorio bi prednost koju je onda Atlanta lagano stizala u onim trenutcima kada bi vratila svoje udarne opcije i kada bi se ove Wizardsa već lagano umorile. Mislim, s ovakvom klupom nije lako pronaći rješenje, idealnog definitivno nema, ali ovo što Brooks radi iz utakmice u utakmicu stvarno je show program za sebe.

Tako Gortat uopće ne ide na predah već je na parketu i cijelu četvrtu, prvo s Bealom, a onda i s Wallom. I to se isplatilo. Iako je zabio samo 5 poena i na kraju bio vidno usporen, Gortat je bio ključni čovjek u završnici, što zbog blokova koje postavlja u napadu, što zbog sjajne obrane – ne sjećam se kada je ovako dobro branio pick & roll, stizao je pomoći, vratiti se u sredinu, cijelo vrijeme svjestan svega što se događa uokolo. Bio je pravi general u obrani, za razliku od Howarda, a upravo je ovo što je on prikazao defanzivno u smallball postavama pomoglo Wizardsima da izvuku pobjedu. Bili su aktivni na lopti, po potrebi su preuzimali, držali su perimetar pod kontrolom, ali sve to ne bi bilo od koristi da Gortat nije odradio ogroman posao u sredini.

Uglavnom, na parketu je smallball postava s Oubreom i Bogdanovićem koji uz Beala i Gortata odlično funkcioniraju, zabijaju ono što moraju i još jednom pokazuju da Brooks nema izbora nego koristiti više ovakvih postava ako misli pokrenuti napad (naravno, za to mu treba ovakav Bogdanović sposoban opravdati prvi pick koji su dali za njega). Wizardsi tako ne samo da zadržavaju ona 4 poena prednosti već je odvode do 9, a Bud ovdje konačno vadi iz igre Howarda koji je potpuno beskoristan u oba smjera. Umjesto da nastavi jahati ove postave, Brooks vraća u igru Morrisa, time daje šansu Hawksima, ali ovi nisu toliko dobri da je iskoriste, točnije Schroeder i Millsap ne uspijevaju iskreirati dovoljno 1 na 1 da okrenu utakmicu (Gortat i dalje drži reket, sada uz Morrisovu pomoć još i lakše, a Hawksi ne zabijaju dovoljno trica da to nadoknade). Prekasno Bud poseže za smallball postavom s Millsapom kao jedinim visokim, obrana Wizardsa je odradila posao, a i nekako su zabili koliko je trebalo (čak i Wall ubada jednu heroj-lopta tricu).

Iako su ovdje pokazali nekoliko pozitivnih trendova, poput sposobnosti da ipak zaigraju kvalitetnu obranu (Atlanta je gađala 44% u reketu), dobiju bitku playmakera (Wall nije razbio Schroedera, ali je barem odradio dobre tri četvrtine u kojima je imao prednost prvenstveno zbog dobre obrane, Schroeder na tom dijelu parketa usprkos pokušajima nije od velike koristi) i koriste smallball postave da razbude napad kada upadne u blato, sve to je još uvijek na staklenim nogama.

Ako Wall opet odigra samo 20 dobrih minuta umjesto barem 30, ako Bogdanović ne donese šutersku kvalitetu u smallball postave, ako Gortat odigra prosječno u obrani umjesto briljantno, ako Brooks bude imao sreće s izmjenama, a onda i ako Bud prilagodi rotaciju (više smallballa s Millsapom na petici) i ako Hawksi zabiju više otvorenih trica, ne samo da se opet vraćamo u Washington, nego ovaj put možda Schroeder i Millsap zabiju dovoljno da rezultat na kraju bude u njihovu korist. Previše je varijacija u oba smjera da bi bili pametni, pogotovo ako računamo i domaćinu prilagođen kriterij suđenja, znamo samo da po do sada viđenom Washington ima veći potencijal i ima tu prednost domaćeg parketa, tako da bi se ipak trebali još jednom provući, bez obzira na sve probleme.

BULLS @ CELTICS

Celticsi su nekim čudom dobili utakmicu u kojoj nisu mogli zabiti tricu, dovoljno je bili limitirati Butlera i Lopeza (čak su imali i više skokova u napadu). Preživjeli su, preokret je potpun i protiv ovakvog Chicaga izgledi da dobiju jednu od preostale dvije su ogromni. S tim da Chicago i dalje ima šanse zagorčati im život ako i sljedeću utakmicu nekim čudom uspije parirati u tricama, odnosno ako ih Boston opet promaši dovoljno.

Otvaraju Bullsi utakmicu s tricama Wadea i Mirotića pa tako izgledaju bolji nego što jesu u napadu (nakon solidnog ulaska u utakmicu Mirotić nestaje, a ni Portis ni Zipser ne uskaču u njegovu rolu tako da je to isto velik problem za Hoiberga), ali ključ njihove dobre partije u prve tri trećine je obrana. Odustaju od naganjanja Thomasa pod svaku cijenu po perimetru, nema udvajanja i visokih izlazaka kojima su olako nastajale rupe u sredini i Bostonu ostaju kao opcije brza promjena strane i otvoreni šutevi nakon pick & popa. Samo, Boston nije u stanju zabiti otvorene trice (0-5 imaju Horford, Crowder i Green u uvodu) i kazniti takav pristup, tako da Chicago prvi dolazi do prednosti. Ritam im razbija druga osobna Lopeza, bez njega na parketu Celticsi odmah lakše dišu, tako da klupa ubrzo dolazi u egal.

I utakmica u tom povuci-potegni ritmu traje praktički do završnice. Bullsi se začudo odlično drže, Canaan igra pristojnu obranu protiv Thomasa u zahtjevnoj roli u kojoj od njegovog presinga i trčanja kroz blokove dosta toga zavisi (drugu večer za redom solidan kao terijer, možda se u njemu ipak krije NBA igrač), Butler i Wade nešto uspijevaju zabiti na silu, a Hoiberg nakon Canaana s klupe izvlači i Morrowa (opet sam zaboravio da je taj čovjek uopće na rosteru) koji zabija nekoliko skok-šuteva i čak je od koristi. Odrekao se Hoiberg beskorisnih playmakera, nije mi doduše jasno zašto još nije pokušao s Valentineom koji je uz Zipsera i Mirotića itekako pomogao u načinu na koji su okrenuli sezonu zadnjih mjesec dana, uglavnom pronašao je nešto u ničemu.

Jasno, ako su ti nade za prolazak u drugi krug playoffa bazirane na igrama Canaana i Morrowa, onda baš i nemaš neke temelje, tako da se sve dobro što su Bullsi napravili u prvih 36 minuta ruši u zadnjih 12. Doduše, da je Boston zabio neku prosječnu kvotu trica utakmica bi već vjerojatno bila gotova, ali nisu i nije. A nisu ih zabili čak ni u ovoj zadnjoj četvrtini, jednostavnu su promašaje i izgubljene lopte Bullsa koristili kako bi kroz tranziciju lakše došli do poena, za čas su napravili +15 i povratka više nije bilo.

Rekao bih sada kako je Bostonu bilo dovoljno odigrati 5 dobrih minuta, ali kako kada to uopće nije istina? Boston je doslovno uzeo što mu se dalo, niti su mogli zabiti tricu, niti su odigrali nešto specijalno u obrani. Jednostavno, od trenutka kada su se na parket vratili Butler i Lopez, Chicago je od egala u samo 4 minute upao u rupetinu jer nisu znali što s loptom. Šuteve su promašili, Horford je maltretirao Lopeza, a Butler i Wade su dijelili lopte uokolo. U biti igrali su kao Bullsi kakve smo očekivali kada smo se nadali da se ipak neće dokopati osmog mjesta, samo još gori jer Jimmy Butler trenutno ne može ubaciti čak ni preko Thomasa (doslovno).

Čovjeka je Bradley totalno uštopao,  to stoji, isto kao što stoji da je neralno očekivati da nosi napad kao kreator, odradi šuterski posao i istovremeno drži Thomasa cijelu večer pod kontrolom, ali mora ovdje biti još nečega, neka ozljeda, jer da jedan takav tenk nije u stanju doći do obruča ili zabiti skok-šut već treću utakmicu za redom, to nema smisla osim ako to koljeno nije u gorem stanju nego što se da naslutiti (ono, imam dojam da je popio više banana nego pucao slobodnih). A ako je njegovo koljeno u banani, kad smo već kod njih, onda je rasplet manje-više jasan, Boston može proći i bez kvalitetnih šuterskih partija.

2 thoughts on “12

  1. Kako je Brooks alergičan na small-ball to je spektakl. Sindrom Kendricka Perkinsa ga i dalje drži. Da je Mahinmi zdrav a Morris malo manje lud u glavu “niske” Wizardse bi vjerojatno vidili nikad.

    Bud isto ima svoje fiks ideje tipa Calderon na parketu dok su u igri Wall i Beal ili ta iracionalna vjera u 11. igrača s klupe npr. Dunleavyja. Ne kažen da bi s Delaneyjem prelomili nešto umisto Mikea ali Calderona možeš stavit u spot up rolu dok Delaney vrti pick s Ersanom ili Muscalom, i više nisi ovisan o Bazemoreu ko sekundarnom playu nego tu rolu Jose može odradit.

    Totalni shit izgleda lamentirat o ovome ali izgleda da Bogdanovići, Oubrei i kompanija imaju nekakav utjecaj u ovoj seriji s obzirom koliko je manja razlika između startera jednih i drugih nakon druge utakmice.

    Schroder totalno iznenađenje, vjerojatno je sluša zadnji podcast 🙂 Meni je čak i dobar u obrani picka u zadnje 2-3 utakmice, lipo navigaje kroz blokove, svjestan je s koje strane dolaze i dobro ih razbija. Još da Bud hoće samo za korak naprijed izaći s visokim prema lopti dok Wall kreira ili Beal izlazi iz bloka bilo bi sjajno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *