ECF – CAVS VS CELTICS

Može li Boston izbjeći metlu?

29-10-10 LeBronov je prosjek ove sezone u 4 utakmice protiv Bostona u kojima Cavsi imaju 3-1. I tu govorimo o Cavsima koji nisu igrali obranu, ne ovima u playoffu koji se tu i tamo trude kroz ove uvodne serije te znaju imati čak i poneku sjajnu partiju na tom dijelu parketa. Prve dvije utakmice bile su klasična napucavanja u kojima su Cavsi igrali koliko im treba, primali su po 120 poena na 100 posjeda, ali i zabijali skoro 130. Te utakmice možemo preskočiti, em su se odigrale prije pet i više mjeseci, em rosteri nisu bili ovako posloženi (Cavsi nisu imali Korvera ni Williamsa/e, u jednoj utakmici ni Smitha, a Boston je jednom bio bez Horforda). Kvragu, nije nam bitna ni treća jer Cavsi su tada bili bez ozlijeđenih Lovea i Smitha te su veći dio utakmice, pa i završnicu, potrošili na to da uigraju “sestre” Williams, što je kompletan Boston iskoristio da nekako iščupa pobjedu u završnici.

U biti ta utakmica ima težinu, nakon ovog poraza počele su priče o tome kako bi Celticsi mogli srediti Cavse u playoffu, pa je LeBron mjesec dana kasnije opet stigao u Boston i demolirao ih (i to bez Thompsona dok su Celticsi opet bili kompletni). Tu smo vidjeli neke zanimljive pomake, poput onoga da LeBron igra peticu s četiri vanjska uokolo. Iako je tome kumovao izostanak Thompsona te ovako nešto vjerojatno nećemo gledati kada Lue bude na raspolaganju imao i njega i Fryea, taj detalj dovoljno govori o glavnom problemu Bostona, a taj je da nemaju profil igrača koji može smetati Jamesu. Nemaju rasne blokere centarske visine i dužine te isklesanih tijela koji ga mogu natjerati da razmišlja prije ulaska u sredinu, a jedini swingman koji ima kakve-takve šanse gurati se s Jamesom, Crowder, je prespor za ostati ispred LeBrona kada ovaj krene na ulaz. Bradley, koji je na fenomenalan način uštopao Butlera, Beala i Walla, a valjda je negdje usput i mladog vukodlaka zadržao na 1-11 šutu, nema fizikalije za braniti čovjeka koji je fizički negdje između četvorke i petice.

Ukratko, Boston nema šanse ovdje izvući išta na obranu i da se ne bi pravili blesavi, Boston ima šanse dobiti seriju samo ako Cavse napadnu ozljede. Tako da se pozabavimo time može li Boston dobiti utakmicu-dvije, odnosno na osnovu čega može izbjeći to da bude pometen poput Raptorsa i Pacersa?

Šanse prije svega leže u i dalje na trenutke kilavoj obrani Cavsa koja će imati problema istovremeno braniti Thomasa i Bradleya koji su u sjajnoj formi. Smith će dobiti zadatak pratiti Thomasa jer Irvingu ne možeš povjeriti ni da ode po sladoled u kvartovski dućan (iako nije isključeno da na početku serije Lue pokuša malo razbuditi Irvinga pa mu povjeri ovakav zadatak), a koliko god JR bio solidan, Thomas će zabiti svoju kvotu ako ga ostave u striktno 1 na 1 situacijama (što neće, udvajat će ga na svakom picku i onda rotacijama pokušati pokriti stranu bez lopte, a kako imaju Jamesa i Thompsona, ovakva taktika im može upaliti). Bradley pak ima realne šanse dobiti još jedan matchup, Irvinga inače brani solidno, a sada je u takvoj formi da bi ga mogao debelo nadigrati. Plus, Irving igra očajan playoff, njegove igre često su bolne za oči i samo ga LeBronovo izdanje spašava od prozivki. 40% šuta iz igre i 28% za tricu su mizerni učinci za drugu opciju momčadi koja pretendira na borbu za naslov i tu bi Boston mogao dosta izvući.

Također, ni Love ne briljira, njegova obrana i dalje na trenutke predstavlja problem i ako će Celticsi biti mudri i zaigrati s Olynykom kao najboljim stretch visokim kojega imaju od početka, to je još jedan matchup koji bi mogli, ako ne okrenuti sebi u korist, a onda ga barem držati u egalu. Samo, Bostonu nedostaje jedan visoki u rotaciji i ne mogu se tek tako odreći Johnsona. Potencijalno rješenje – umjesto da ga koriste kao startera i tako na 15 minuta po večeri omoguće Cavsima da sakriju Lovea u obrani dok će Thompson držati Horforda, trebali bi ga uvoditi s klupe u onim minutama kada su na parketu Thompson i Frye. Kako i Crowder mora na klupu kada LeBron ide na odmor (Jaeu tempiraš minute kako bi uvijek igrao trojku ili četvorku ovisno o tome u kojoj roli je LeBron), staviš Browna na Fryea i Johnsona na Thompsona te se nadaš da Thomas može držati napad sam samcat. A sve kako bi u drugoj mogao imati na parketu Horforda i Crowdera protiv one ubojite postave s Jamesom i Fryeom. Tu si (valjda) nekako preživio i bez Olynyka koji se sada može vratiti odraditi zadnju šihtu kao starter protiv Lovea.

Jasno, ništa od ovoga ne garantira da će Boston imati uspjeha, pogotovo jer smo rekli kako Cavsi na sve ovo mogu odgovoriti jednostavno korištenjem više postava s Jamesom na četvorci ili čak petici. Loša forma Irvinga i toplo-hladno igra Lovea otvaraju im mogućnost da se ravnopravno nose dio utakmice, ali tu dolazimo do paradoksa po kojem Boston svoja oružja poput Bradleyeve obrane i 5 vani postava troši uzalud – ova dvojica izgleda uopće nisu ni bitni jer Cavsi i bez njih igraju vrhunsku košarku. Tristan Thompson je briljantan, zbog kombinacije obrambene svestranosti i skakačke kvalitete bez konkurencije drugi je najbolji igrač Clevelanda u ovom playoffu (a protiv Bostona koji ima problema u obrambenom skoku mogao bi se nauživati skupljajući odbijance), a, suludo, često nije ni na parketu kada LeBron nabija razliku jer tada podršku pružaju tricaši Korver, Deron Williams i Frye. Mislim, Korver je trenutno najlošiji šuter među njima s 49% za tricu, Frye je na 55%, a Deron na 60 (kvragu, čak je i Shumpert na 40%, a to je još jedan čovjek kojega možeš baciti na Thomasa).

Uglavnom, ako će Thompson usporiti Horforda i po potrebi Thomasa u pick & rollu, a onda i ako će ova klupa trpati trice sa svih strana, Bostonu ne može previše pomoći ni to ako Stevens pogodi sve rotacije. Da bi imali dovoljno kvalitete na parketu početkom druge i četvrte, morat će razdvojiti minute Horfordu i Thomasu, odnosno Bradleyu i Crowderu, a to možda može biti od koristi u jednom periodu, ali i problem u nekom drugom. A Cavsi problema takvog tipa nemaju, s Jamesom preko 40 minuta na parketu sve su riješili – sa starterima tek treba preživjeti, s klupom napraviti razliku, tako da na obranu Boston može zaboraviti, a kako po potrebi James i Thompson uz asistenciju Smitha i Shumperta mogu dovoljno usporiti i Horforda i Thomasa, ni napadački neće biti lako disati.

Ipak, Boston ima jedan plus koji Toronto i Indiana nisu, a taj je što seriju otvaraju doma. Ako uhvate Cavse na spavanju s nekim novostima, ako Horford nadigra Thompsona u napadu i onda još stigne igrajući zonski pomoći u sredini obrane zatvarati Jamesa na ulazu dok netko pazi da Thompson ne ide nebranjen na skok u napadu, ako Thomas bude sjajno razbijao udvajanja brzim pasovima i pametnim odlukama s driblingom (a otvarat će ga Stevens i bez lopte kako bi otežao Cavsima da ga drže pod kontrolom) i, naravno, ako zabiju dovoljno otvorenih trica kada lopta promijeni stranu, Celticsi mogu ukrasti jednu od prve dvije. Na gostovanju vjerojatno nemaju šanse, ali tko kaže da ne mogu opet dobiti petu prije nego poginu novim povratkom u Cleveland?

CAVS IN 6

3 thoughts on “ECF – CAVS VS CELTICS

 1. Ako ih Walking Human Growth Hormon ne otrese ko staru krpu pojescu diplomu koju nemam

 2. Mislim, mislim i onda se uvatim, sto ako Cavsi koriste Jamesa vise minuta na pf.
  Nemas defendera 1-1, a bogu hvala odusta si od obrane obruca
  #pokop

  Pokusa bi sa Smartom kao primarnim defenderom na Jamesu, bio bi starter zbog toga i nadao se da je u stanju ubacit neki kumpir. Opet, sve je to dzaba kada u pozadini moras imati centra a ne Horforda u obrani.
  Previse pozitivnih match upova je na strani Cavsa- James i Love, a Irving je tu nekakvi li-la s Thomasom premda puno neefikasniji (tu mu moze pomoc fokus obrane na Jamesa i Lovea).
  Cavs u 5 jer je Stevens genije

 3. Cleaveland ima relativno matoru ekipu, kojoj dan vise odmora dobro dodje , al isto tako ovo je previse, nocas bi trebali imati sporo paljenje tako da se ocekuje lagana pobeda bostona . 😛

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *