G2

Nova uvjerljiva pobjeda Warriorsa, čak i dominantnija od prethodne jer su odigrali još efikasnije u napadu usprkos pomacima nabolje u obrani Cavsa (nazovimo to “Klay efekt”, a pomogla je i nova smallball kombinacija). Ipak, od svih prednosti koje imaju, što na rosteru, što u načinu izvedbe, ona koja prva upada u oko je koliko su individualno trenutno Curry i Durant bolji od Jamesa i Irvinga. Dok ne okrenu ovu bazičnu postavku, dok im dva nositelja ne dobiju 1 na 1 dvoboje protiv dvojca Warriorsa, Cavsi usprkos pomacima u igri ne mogu računati na dobivanje utakmice, kamoli serije.

1

Cavsi na startu pokušavaju igrati kroz 3-4 pick & roll, valjda kako bi izmorili Duranta u obrani u pokušajima da brani Lovea, na što Warriorsi ekspresno reagiraju i u hodu mijenjaju plan, odustaju od preuzimanja na ovoj kombinaciji tako da po novome Green čeka u sredini i brani ulaz. Ono što je ovdje bilo fascinantno nije samo što su ovime anulirali tu ideju (iako Cavsima nitko nije branio zavrtiti pick & pop obzirom da je Love sada ima prostora na perimetru, samo što im to nije palo na pamet), već i što je Green ovo odlučio sam, bez time-outa ili sugestije trenera. Samo je došao Durantu, šapnuo mu nešto na uho i već sljedeći posjed branili su po novome.

U obrani nema značajnih promjena što se primarnih zaduženja tiče, osim što je očito da Love i Thompson pokušavaju pokriti puno veći prostor i igrati puno agresivnije. Love je postavljen puno dalje od Pachulie, drži se reketa i po potrebi čak i preuzima Greena ako Warriorsi kreiraju mismatch ranijom akcijom, a Thompson, osim ako je direktno uključen u pick igru gdje standardno dobro odrađuje preuzimanje, stoji na laktu kako bi imao više izgleda pravovremeno pomoći, ostavljajući Greenu dosta prostora u spot-upu. Nije se pokazalo idealnim, Green je zabio dvije trice u prvih 6 minuta, ali u principu je u pitanju kvalitetna odluka kojom su Cavsi itekako smanjili učinkovitost pick & rolla domaćina. Zgusnuti u sredinu puno lakše su pomagali, gomilali tijela u sredinu i prije svega napadali linije dodavanja tako da su Warriorsi imali očitih problema s proigravanjem rolera.

Cavsi tako dobro otvaraju, imaju reket pod kontrolom i zabijaju dovoljno, ali dva su problema odmah očita. Prvo, opet se pokušavaju napucavati s Warriorsima, još više forsiraju kontre nego u prvoj utakmici i time dodatno dižu ritam (sinoć se utakmica igrala na 108 posjeda, što je previše), drugo, možda i jesu riješili nešto po pitanju pomoći i razini energije u obrani, ali što je s branjenjem primarnih opcija?

LeBron je već na prvom bloku izgubio Duranta koji ima otvoren ulaz i, iako je pomoć stigla na vrijeme, zabija. A još bolnije je kada Irving izgubi Currya, kao u ovoj situaciji koja je još jedan klasični dokaz da Cavsi nisu dobra defanzivna momčad. Njihovi bekovi na križanjima u reketu u sekundarnim akcijama pojma nemaju što raditi (doduše, obzirom da do sada nisu preuzimali, ovdje je očito Irving zajebao kada nije ispratio svog čovjeka nakon bloka, ali sjetimo se jedine pobjede Bostona i slične reakcije Smitha i Shumperta na zadnjem šutu Celticsa) i pravo je pitanje zašto Warriorsi ovakvu jednu svoju klasičnu akciju nisu izvukli iz šešira i u prvoj utakmici

Kerr se vratio na klupu pa je možda i to pomoglo, ali poanta je da Cleveland na ovome pada na ispitu. Možda mogu do kraja serije tu i tamo LeBron i Kyrie zabiti više od Duranta i Stepha, nebitno, ovako nešto se Klayu i Stephu nikada ne bi dogodilo. I tu je ta fundamentalna razlika između Warriorsa i Cavsa, puno veća od one u talentu. Da se razumijemo, postoji i jaz u talentu, međutim onaj u izvedbi puno je veći.

I već tu se lomi utakmica. Cavsi, ako im ne uspije rano napasti obranu Jamesovim ulazima, postaju bolno predvidljivi u napadu i sve im se svodi na nekakav pick & roll i beskrajno Irvingovo pimplanje u pokušajima da nešto kreiraju. I to im ne polazi za rukom ni dok su na parketu Zaza i Steph, valjda najslabija obrambena kombinacija koju Warriorsi imaju. Opet gube lopte i opet otvaraju prostor domaćinu za tranziciju tako da već startna postava Warriorsa nakon 7 minuta ima +5 iako su Cavsi susret otvorili s +6 (to će im biti najveća prednost večeri, uostalom do kraja više neće ni izjednačiti). To je preokret od 11 poena u 3 minute, čisto ako je netko lijen računati.

Zanimljivo, Warriorsi ni nakon ovog perioda ne vade Pachuliu, zadovoljni su igrom, a Cavsi ne pokušavaju uzdrmati stanje izmjenom. Ostaju pri istome i istoj filozofiji, a ova akcija govori sve što treba znati o potpuno različitim polazištima ovih momčad. Irving igra loše, forsira 1 na 1, ide iz greške u grešku i samo otvara prostor domaćinu za trku. Pogledajte samo sjajnu reakciju Duranta u obrani i nakon toga otvaranje u tranziciji dok se gosti misle tko će ga preuzeti

Nakon ovakvih sekvenci, Curry će imati pune ruke posla nametnuti se kao MVP kandidat. Ironično, Cavsi su par posjeda nakon odigrali jednu pravu akciju, Irving je istrčao iz bloka i oslobodio se u korneru, ima čisti šut i zabija. Samo, dok Warriorsi do takvih prilika dolaze po defaultu, Cavsima je tako nešto iznimka (bilo je više off the ball akcije nego u G1, ali i dalje je to premalo).

5-2 imaju Warriorsi u tricama na otvaranju, briljiraju u tranziciji (do kraja večeri zabili su 31 poen kroz kontre), a Durant jednostavno uništava Jamesa u direktnom matchupu. Ne samo da praktički igra bez čuvara u napadu, već mu maksimalno otežava život u obrani i da Warriosi nisu sami imali gomilu izgubljenih lopti u uvodu zbog problema s prilagodbom na agresivniju obranu Cavsa (posebice je Curry bio nonšalantan) imali bi i po 15-ak poena prednosti već u prvoj četvrtini. Opet, sama činjenica da su Cavsi utrošili ogromne napore i da su oni čak bili i borbenija momčad, a da usprkos tome nisu imali kontrolu nad susretom duže od 2 minute, govori sve što treba znati o jazu između dvije momčadi.

Ako se misle suprostaviti, a tu ne mislim dobiti seriju već barem ne gubiti doma po 20 razlike, morat će Cavsi vući puno riskantnije poteze i onda povrh toga igrati puno bolje. Ovdje je promjena bilo premalo, bile su previše konformističke, a i dalje mi nije jasna odluka da se igra dodatno ubrza i da dodatno jašu Jamesa i Irvinga u izolacijama.

Ovdje pak uvode Fryea u rotaciju umjesto Derona što ne mijenja previše toga jer Frye samo uzima minute Loveu na petici, ne donosi ništa novo. S Jeffersonom na parketu uz pomicanje Jamesa na četvorku (i što dalje od Duranta) stvari su nešto bolje, a novost je što Lue za kraj četvrtine mijenja i oba beka (ulaze i Deron i Korver) pa je u igri praktički James s četiri rezerve.

Kod Warriorsa isto promjena, Curry je u završnici s Draymondom umjesto Duranta, s tim da Kerr lukavo uvodi KD-a za zadnji napad kako bi tricom preko obrane potvrdio MVP formu. Odličan potez, iako su i ovako imali sve pod kontrolom, ovim mijenjanjem rotacije izbjegli su upadanje u napadačke rupe početkom druge i četvrte gdje bi sada po novome trebao igrati Durant. Sad, možda su ciljali imati više Duranta protiv Jamesa očekujući da će LeBron predvoditi petorku na startu druge, ali tu su Cavsi napravili najveću promjenu.

2

Dakle, umjesto LeBrona na startu druge momčad predvodi Kyrie, a i dalje nigdje nema Lovea i Thompsona (pod košem je samo Frye, a uokolo su Korver, Shumpert i Williams). Tu postaje očito kako je Lue odlučio maksimalno jahati dva visoka zajedno ne bi li natjerao Warriorse igrati što više s centrom (iako ne vidim svrhu obzirom da su ih razbili u prošloj utakmici s Draymondom tek 15-ak minuta kao peticom i tijekom tih 15-ak minuta Cavsi nisu izgledali ništa lošije, dapače, nego u standardnim postavama), možda i dobiti bitku u skoku te općenito zagospodariti sredinama u oba smjera.

Hm, a što je s Jamesom na četvorci kao ultimativnim rješenjem? Nejasna prilagodba rotacije, pogotovo jer je na parketu ova petorka koja ne bi smjela dobiti priliku ni u regularnoj sezoni, kamoli u utakmici Finala (Deron i Kyrie kao bekovi su najgori mogući par defanzivno koji mogu poslati na parket što se vanjske linije tiče, a očekivati od Fryea i Korvera da drže sredinu isto je kao očekivati od Keruma da kaže dvije složene rečenice za redom).

Uglavnom, domaćini su imali +6 na početku četvrtine, 120 sekundi nakon ovog poteza stručnog štaba Cavsa imaju +12.

Stvari su logično bolje nakon ulaska Jamesa i Lovea, a pogotovo je i dalje vidljivo koliko nova shema Cavsa s guranjem tijela u reket smeta pick & rollu Warriorsa (i to čak i bez Thompsona koji ne dobiva ni sekunde u ovoj četvrtini). Uz to, Shumpert je na Durantu dok James drži Iggya, tako da Cavsi imaju dovoljno tijela za nagurati u sredinu kada Curry izađe iz bloka i pokuša proigrati.

Dobar je ovo period gostiju, uz solidnu obranu igraju kvalitetno i u napadu dok Korver i Irving traže prostor za otvoriti se bez lopte. Ovo već izgleda kao solidna košarka i koliko god je teško očekivati da s Korverom, Loveom i Irvingom možeš dugo držati obrambenu razinu, odnosno da sa Shumpertom kao sekundarnim kreatorom možeš imati napad podmazanim, postoji barem nekakav balans između linija.

Warriorsi čak i nakon što mijenjaju Westa s Greenom nisu u stanju zaustaviti pad i Cavsi dolaze na sjajnih -1. Naravno, bilo je tu grešaka u tranzicijskoj obrani i dovoljno forsiranih posjeda u napadu da ne naprave još jedan korak naprijed, ali definitivno je iza njih bilo 8 najboljih minuta košarke do sada u seriji koji su pokazali da ipak mogu igrati bolju košarku od one koju su prikazali u prvoj utakmici.

Izbacili su Warriorse potpuno iz ritma i da su zabili neku od trica koje su potegli (samo 1 je upala), mogli su i povesti. Opet, već time što su dobili jednu četvrtinu u seriji napravili su dobar posao.

3

A odlično otvaraju i ovu četvrtinu, Smith postavlja blok za Lovea na cutu i to je već duplo više ubačaja Cavsa nakon off the ball akcija nego cijelu prvu utakmicu. Koraci naprijed za svaku pohvalu, ali teško je zadržati prisebnost kada vam se sav uloženi trud teško može isplatiti protiv ovakvog protivnika.

Naime, uvidjevši da ih je forsiranje pick & roll akcije koštalo u prvom dijelu utakmice, Warriorsi su se jednostavno vratili onome što rade najbolje, a to je otvaranje udarnih opcija kroz sekundarne akcije. Durant na bloku, Durtant u spot-up, Curry u spot-upu, a zatim i uspješna kontra – to je 10 poena u uvodne 2 minute kojima prednost opet raste na +8, a protivnik mora razmišljati o novim prilagodbama.

I kao da to nije bilo dosta, onda se dogodi da Steph odluči odigrati 1 na 1 protiv Jamesa van svakog taktičkog rezona, ali i uz izuzetan osjećaj za moment jer ovakvi potezi lome psihu

Poruka je jasna – čak i kada ne igramo kao savršen košarkaški stroj, uvijek imamo taj haklerski gen koji nas može izvući (a možda je baš to savršenstvo, taj spoj dviju krajnosti). I tu je ta snaga Warriorsa koja ih je kroz zadnje 3 sezone pod Kerrom pretvorila u jednu od najvećih košarkaških skupina ikada, to što su istovremeno u stanju igrati i najsavršeniju sistemsku košarku zbog koje će svaki trener sliniti i divljati po parketu dovoljno da sami natrpaju materijalom tjedne NBA preglede.

Cavsi igraju solidno i uz to dobivaju olakšicu u vidu četvrtog penala Draymonda koji tako napušta akciju već nakon 4 minute, ali tu stiže nova potvrda zašto je dovođenje Duranta zakrpalo sve rupe – jer i bez Draymonda imaš svojevrsnog Draymonda. KD preuzima rolu korektora u obrani i odgovornost za kreaciju u napadu kako bi se Steph i dalje mogao otvarati bez lopte, a Kerr vuče iznenađujući potez jer uz Greena povlači s parketa i Zazu te uvodi Iggya i Livingstona gurajući Duranta na peticu.

Ova postava u sezoni nije igrala ni sekunde i to s razlogom. Iako ne zvuči loše imati 5 igrača koji mogu preuzimati gomilu pozicija, preslabi su u reketu, a i u napadu je prejednostavno stati u zonu protiv Iggya i Livingstona. Međutim, namjera je ionako bila natjerati Cavse da naprave isto i upalilo je. Povukli su gosti s parketa Lovea i Fryea i krenuli se nadigravati okruživši Jamesa kao centra s četiri vanjska. Samo, Korver i Irving nisu u stanju defanzivno odraditi isti posao kao suparnici i dok Warriorsi presingom i kretanjem nalaze načina igrati obranu i kreirati naprijed, Cavsi se traže, odnosno i dalje igraju svoju košarku u kojoj se čeka što će napraviti LeBron, odnosno Kyrie. Da, stigli su na -4, ali isto tako ekspresno su opet pali na -14.

Nakon početne nervoze s ovom postavom, Warriorsi su jednostavno zaigrali vrhunsku košarku, svi igraju sve pozicije, križaju se, otvaraju, utrčavaju i svi mogu kvalitetno i brzo proigrati ako ugledaju slobodnog čovjeka. U obrani pak imaju dovoljno pokretljivosti udvojiti na lopti i rotirati se pokriti slobodnog protivnika. Dodaj tome i par Klayovih trica s mudima (konačno) i eto riješene utakmice.

Green je na parketu za zadnje dvije minute, ali šteta je već napravljena, možda i nepovratna – ako su Warriorsi u stanju ovako igrati i bez Greena, a znamo da su njegovi penali nešto što im visi nad glavom pred selidbu serije u Cleveland, onda su stvarno jebeno neranjivi.

4

Lue je bio prisilje izmiješati rotaciju, iscrpljenog Jamesa odmara i na kraju treće i početku četvrte (još jedan razlog zašto moraju usporiti i zašto su pogotovo morali ostati pri visokim postavama kada su Warriorsi prešli na smallball s Iggyem i Livingstonom), tako da pomaka nema, Klay i KD drže rezultat pod kontrolom protiv Lovea i Irvinga. Klay sada ubacuje sve što nije u prošloj i uopće ovoga playoffa, razigrao se i tu brzih rješenja na -14 nema.

Pogotovo protiv ovakvog Duranta – Cavsi i dalje pokušavaju kroz Lovea u post-upu kao da im to daje nekakvu prednost i pogledajte što se događa. Za dobiti igrača u ovakvom elementu moraš biti na istoj razini, a James, koji to jedino može do neke mjere, to nije u stanju

To je to, + 18, potvrda tko je gazda, game over. Otišli su nakon time-outa Warriorsi i na +22 nakon trica Duranta i Currya, naravno, ali sve je već odavno jasno. Stoga, zašto uopće ovoliko pišem? Zato jer je ovo, bez obzira na manjak rezultatske neizvjesnost, sjajno Finale s gomilom vrhunskih poteza. I obzirom da su Cavsi lani igrali još gore u prve dvije utakmice i da imaju tu vjeru da mogu okrenuti 2-0 jer su to već napravili (što ne znači da zbog toga imaju veće šanse, trebat će im puno više pomoći konteksta uz ono što sami mogu napraviti), mislim da nas čeka barem još par sjajnih utakmica, ili ako hoćete četvrtina, i u Clevelandu.

NBA je zakon čak i kada pola godine seremo kako nije.

15 thoughts on “G2

 1. “If Cleveland comes out of the east, I want to destroy Cleveland. No ifs, ands and buts about it. But I also know that there’s steps to get to that point. And if and when we get to that point, I want to annihilate them.” – Draymond Green

  Well, na pola puta smo.

 2. Ako je james uvjerljivo najbolji igrac svijeta kako se prica,trebali bi biti barem ravnopravni warriorsima.Stvorila se prica da su oni super team,a cavsi kao nisu.GS igra najbolju timsku kosarku i to je razlika između ove dvije ekipe.

 3. @Topnik GS je i pojedinačno bolja ekipa. Dobijaju svaki matchup ako usporediš petorke osim James-Durant di su možda jači na papiru, ali trenutno su i tu bolji.

  Cavsi su dali gasa i igrali još bolje nego prvu, ali uza svo oružje Warriorsa, još se i Klay probudija i moš ga jebat onda.

 4. Normalno da cavsi nisu super team u odnosu na warriorse,gdje imas 2 MVP-a, 2 All-stara i hrpu rotacijskih igraca koji znaju sto im je ciniti i koje su njihove kvalitete.Za razliku od cavsa gdje imas 1 MVP-a,2 All-stara i hrpu rotacijskih igraca koji u teoriji znaju sto im je ciniti,ali nikako da to i odrade. Da ne pricamo o obrambenim igracama warriorsa za razliku od cavsa gdje imas 2 covjeka koji nisu rupe u obrani…

 5. Mislim da ce Curry u naredne dve utakmice popustiti malo , tako da je sve na LeBronu da konacno dobije duel sa Durentom , jer u suprotnom izgubice titulu najboljeg igraca u ligi. Poredjenja radi nema teorije da bi neko nadigrao Leonarda u 4 uzastopne tekme.

 6. Jbg situacija je poprilicno jednostavna Steph Curry sam stvara sistem , a Irving svojim nacinom igre razara bilo koji u kome se nadje. Mi mozemo diskutovati o nekakvom talentu izmedju njih , cak ih i porediti u nekakvom glupavom individualnom smislu ali Kyrie i Love nikad nebi videli playoff da se nisu uortacili sa Jamesom. Sistem se moze graditi samo oko specificnih napadckih opcija ili oko iznad prosjecnih two way igraca,a za njih dvojicu tu mesta nema, recimo pre bi svoj tim gradio oko Klaya nego oko njih.

 7. Gee koliko je moguće da KD nakon ove serije možda skine LeBrona s trona najboljeg igrača svijeta ? Ovo što je uradio u prva dva meča protiv Jamesa u oba smjera je fakat brutalno bilo, izgledao je kao neki uber LeBron, sposoban raditi sve što LeBron radi plus pogađati šuteve kuda poželi i preko bilo koga.

 8. Da sam GM Cavsa isto trena kad zavrsi sezona posla bi ponudu love i kyre milwuakeeju za antekumpa ili spursima za leonarda. Mislim da bi Milwuakee istog trena prihvatio ponudu( za spurse ne virujem haha). Pa ovo kolike su rupe u obrani nema ni na basketu u kvartu. Cak sam uvjeren da tamo nebi moga nac ovako lose branice. O utakmici i seriji se vise ne triba pricat. Gsw je toliko mocnija ekipa da je to neugodno za gledat. King prvi put u karijeri izgleda smrtnik sto dovoljno govori…

 9. Ovo samo Draymond može usrat sa svojim budalaštinama po terenu, a ako bude u stanju odraditi back up minute na centru tada je ova serija amenovana.

  Ako postoji ikoja ekipa koja može plejof završit bez poraza tada su to ovi Wariorsi, poklopilo se malo sreće, ali prezentacija je strahota za protivnike. Ljudi u ekipi imaju dva igrača što šutiraju “50-40-90” u ovom doigravanju.

 10. @joso
  @Fantazist-cavsi su super team bez sumnje,mozda ne veci od warriorsa,no super team jesu.Imaju po misljenju vecine,najboljeg igraca lige,imaju irvinga koji je mvp kalibar po meni,jedan love im je treca opcija,koji je svojedobno zabijao 25 po utakmici uz 14 skokova.Imas derona za back up playa,tristana,korvera,jr-a,shumperta,jeffersona.Imaju veliku trojku i dubinu.Poraz od warriorsa nije sramota,no ako padnu,to mora biti dostojanstveno.Serija nije gotova i vidjet cemo jos,no vec se stvaraju isprike za jamesa.Ako je toliko dobar,trebali bi biti ravnopravni,uostalom,svi kazu kako je njegova najveca kvaliteta da cini suigrace boljima,pa nek ih ucini onda boljima,nek ih razigra.

 11. Cavsi možda jesu superteam ali u rangu Istoka. Ovi Warriorsi, a usudija bi se reći i oni lanjski (unatoč prosutom vodstvu 3:1) su viša razina superteama. Možemo to i ovako reći. Postavimo jednaždbu. S jedne strane imamo über LeBrona u kojem je koncentrirana sva moć Cavsa a on ju raspodjeljuje na ostale čineći ih moćnima. S druge strane kod GS-a imamo možda manju pojedinačnu moć ali raspodjeljenu na više igrača zasebno što tim čini puno ubojitijim ja bi reka. Ne znaš odakle ti priti veća opasnost. Kod Cavsa manje-više sve kreće od Jamesa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *