G3

Solidan pokušaj Cavsa, pokazali su da ipak mogu seriju učiniti i rezultatski zanimljivom, pa makar na samo jednu večer i to uz popriličnu pomoć Warriorsa koji ovaj put nisu dohvatili one najviše moguće razine. Da su LeBron i društvo iščupali pobjedu, G4 bi imao itekakvu težinu – iako ni u toj utakmici ne bi bili favoriti, barem bi začinili narativ. Ovako, samo ostaje vidjeti mogu li se pribrati nakon nove pljuske i pružiti otpor kako Warriorsi ne bi ušli u povijest kao prvi šampion koji je do naslova došao s 16-0. Cavsi pak neće u povijest, 0-3 nije okrenuo nitko, pa neće ni ovakav autsadjer kakvi su oni i na papiru i trenutno na parketu. Što je potvrdila i završnica. Zadnje tri minute ostali su bez ubačaja, Durant pak zabija 7 poena u 75 sekundi i potvrđuje MVP status.

1

U prve dvije utakmice Cavsi su odigrali najbolje napadački u prvim četvrtinama, ovdje održavaju tu tradiciju uz pomoć Smitha koji je u startu konačno raspoložen, zabija dvije trice (jednu nakon sjajnog protrčavanja u kojem se otresao Currya), čak i napada Currya driblingom i održava napad živim. Samo, zabiti preko 30 nije dovoljno kada ti je protivnik ovako raspoložen. Warriorsi naime zabijaju 9 trica u četvrtini, uglavnom iz spot-upa, a imali su i ovakvih “akcija”

Odličan blok Thompsona za Thompsona, da je Kerr nacrtao akciju ne bi ga bolje oslobodio u korneru. Šala, bila je ovo čista improvizacija nakon skoka u na napadu, ali situacija koja dovoljno govori koliko u ovom trenutku gostima ide u životu (za razliku od jadnog Tristana). Uglavnom, Warriorsi su previše raspoloženi šuterski, KD i Steph zabijaju svoju kvotu, Klay se pridružuje s 4 ubačaja (16 poena ukupno) i to je +7 usprkos svim naporima domaćina. Koji i dalje ima problema u obrani čak i kada oduzmemo ovu vanserijsku realizaciju protivnika – iako se trude kontrolirati ritam sporijim napadima, u tranzicijskoj obrani su i dalje nemoćni (utakmica je opet završila u sferama run and guna i Warriorsi su opet zabili više nego su trebali u kontrama), a očito imaju i problema sa zatvaranjem šutera u off the ball akciji.

Tako da u neku ruku mogu biti i prezadovoljni rezultatom, samo minus 7 protiv ovakvog izdanja Warriorsa govori nešto i o njihovim kvalitetama, posebice LeBronu koji je zabio sve što je trebao na obruču te uz to dodao dvije trice. Opet, ni približno dovoljno, pogotovo nakon što LeBron odlazi na predah – s njim su se još i držali u egalu, u 2 minute bez njega dolazi do 12-5 serije. Irving nije u stanju nositi napad iako ima gomilu prostora protiv Stepha i McCawa, jednostavno tim beskrajnim pimplanjem olakšava pomoći da se postavi, a nakon toga nije u stanju baciti pravu povratnu. Dodatni je problem što se defanzivno moraš suprostaviti s njim, Loveom i Korverom na parketu.

Taktički, nekih velikih pomaka nema. Warriorsi izbjegavaju vrtiti pick & roll i dati Cavsima šansu da nešto odrade u obrani jer to je očito nešto što ovi znaju braniti, time su ih ostavili i bez te jedne slamke za koju se hvataju u defanzivi. Green je opet partner Curryu u završnici četvrtine umjesto Duranta (zbog toga su Cavsi i izvadili Jamesa iz igre) i to kao petica, čime su dodatno razvukli obranu. Dakle, još jedan mali dodatni pomak Warriorsa, prošlu utakmicu su promjenama riješili onaj potencijalni problem na početku druge, a ovdje su micanjem McGeea i dodavanjem krila ovu šihtu učinili još potentnijom, stavivši pred Cleveland još jedan izazov kao da je to njihov posao u ovakvom kontekstu (pa valjda bi Cavsi trebali novim rješenjima smanjivati razliku). I onda opet uvode Duranta za zadnji napad i još dodaju Klaya te doslovno igraju zadnjih nekoliko posjeda s death star lineupom dok Lue gleda koji se vrag ovdje događa.

2

Zanimljivo, na startu druge nema Duranta već je Draymond opet na parketu uz Klaya protiv Jamesa i Lovea. Riskantan potez jer su Cavsi ovdje mogli napraviti seriju, a onda opet, za tako nešto trebalo bi dobiti iskru od klupe što se očito neće dogoditi. Williams i Jefferson su za mirovinu, Shumpert je bezopasan i izgleda da čak ni doma neće imati previše koristi od klupe. Warriorsi tako bez problema drže rezultat pod kontrolom. James nastavlja igrati dobro, dobio je Duranta u prvom dijelu i to je prvi takav period u seriji u kojoj se može pohvaliti da je, ako već nije uspio zaustaviti ga u obrani, barem jednako dobro krcao preko njega u napadu. Jasno, uz puno veću potrošnju, pitanje je kakav bi odnos bio da KD ima toliko loptu i tolike ovlasti. Onda opet, njegova snaga je upravo u tome što ne ovisi sve o njemu, od tuda tolika učinkovitost i, pokazat će se jednako važnim, od tuda tolika mogućnost raspodjele energije. Jer, dok Jamesa vuče Cavse tijekom svakog posjeda, KD se ipak stigne i odmoriti u spot-up roli.

Uglavnom, Warriorsi već nakon 5 minuta povlače Westa i kreću sa smallballom, a Cavsi konačno na parket šalju Jamesa i Thompsona kao par visokih okruženih s Jeffersonom, Smithom i Irvingom, dakle petorku koja im je lani donijela naslov. Ovo traje samo 2 minute, potencijalno zanimljiv sudar prekidaju treneri, Kerr vraća Zazu, a Lue uvodi Shumperta umjesto Smitha. Cavsi dakle očito pokušavaju igrati obranu s ovom postavom u kojoj su 4 defanzivna igrača, ali usprkos tome i usprkos tome što su Warriorsi s centrom na parketu, ne uspijevaju niti malo nakriviti paradigmu, na odmor se odlazi također s +6 za goste.

3

A da se neke stvari neće promijeniti nikada, pokazuje i prva akcija na otvaranju četvrtine. LeBron ulazi u sredinu, baca povratnu Loveu, ovaj promašuje tricu, a onda pogledajte kako Cavsi brane tranziciju

Nakon ovoga se može samo postaviti pitanje koliko je dobar trener Tyronn Lue jer više ne znam što bi rekao, tri utakmice pripreme, s gomilom dana za treninge, a nigdje pomaka u ovoj fazi igre.

Prema naprijed Cleveland igra to što igra, sada Kyrie nešto miksa 1 na 5, upada mu dovoljno da se kotrljaju, ali glavna razlika nastaje na drugoj strani parketa gdje Warriorsi na trenutak gube ritam. Do sada su u ovim periodima obično rješavali pitanje pobjednika, ovaj put nije išlo. U napadu Curry i Durant previše forsiraju, a i kada vrte akcije uglavnom idu kroz pick & roll, kao da su zaboravili na dobitnu formulu. Uz to, Cavsi lukavo koriste činjenicu da je Zaza na parketu kako bi nakrcali reket i usmjeravaju loptu na njega nekoliko posjeda za redom, tako da u ove prve tri minute Warriorsi gube prednost – dva promašaja i jednu izgubljenu loptu Gruzijca kasnije Cavsi su opet u egalu.

Warriorsi ovdje igraju definitivno najslabiju četvrtinu do sada u Finalu, previše bazičnog pick & rolla (ovdje su zavrtili više takvih akcija u prve tri minute nego u cijelom prvom poluvremenu) bez sekundarne akcije, pa čak i pokušaji post-upa za Thompsona kao da je na klupi Mark Jackson. Praktički, imaju sreće što Cavsi uz Irvinga nemaju dodatnih oružja, LeBron je stao u stranu i ne uspijeva zabiti ni ono što mora, a 4 trice od ispušnih ventila nisu dovoljne, tako da nakon 7 minuta igranja ispod prosjeka Warriorsi i dalje drže prednost od 2 poena.

U samoj završnici pak Cavsi uspijevaju doći do +5 i to prvenstveno jer Kerr opet na parket baca onu petorku s Durantom na petici iako se ovdje trebao samo držati para Green-Curry. Bez Draymonda na parketu obrana Warriorsa nema potrebnu čvrstoću u reketu, a ovaj put ne uspijevaju trkom i aktivnošću stići zatvoriti sporedne opcije jer su Cavsi spremni kazniti njihovo kretanje dodatnim pasom. Također, u obrani je previše jednostavno sakriti Irvinga i Korvera protiv Iggya i Livingstona, a onda kao bonus Kerr još vadi Thompsona i uvodi McCawa.

4

Obzirom kako su igrali Warriorsi mogu biti presretni sa samo -5, ali isto tako ih ovdje čeka novi izazov, naime kako su jahali Duranta cijelu treću, sada se vraćaju Greenu i Klayu kao udarnim opcijama. Cavsi pak uz odmornog Lovea ostavljaju na parketu i Irvinga i Jamesa, dakle idu na sve ili ništa. I ovo će se na kraju pokazati presudnim jer Durant je dobio par minuta odmora, Curry čak četiri, a ništa specijalno se nije dogodilo. Cavsi imaju tek +7 uz više nego ugodan kontekst koji im se ukazao, a do kraja je još više nego dovoljno vremena za prokret.

Gosti su na parketu s jezgrom, nakon Westove šihte pod košem zadnjih 6 minuta na centru je Draymond, a u igri je death star lineup. Cavsi moraju naći načina suprostaviti se, a da pri tome zadrže solidan nivo igre u oba smjera bez (ovo je ključno) pomoći Warriorsa. Doduše, KD i Steph previše se okreću herojskim potezima, ali ih vuku iz rukava dovoljno, pogotovo jer je LeBron definitivno ostao bez goriva (4-13 u drugom dijelu, zabio je samo 1 ulaz protiv Duranta, kasnije više nije mogao probiti ni Iggya).

Iako i dalje igraju izvan ritma na postavljenim napadima (može se reći kako su dobili Cavse njihovom igrom ovaj put), Warriorsi rade 19-9 u ovoj šihti i okreću rezultat u svoju korist. Ključni su opet ovakvi detalji

Tko koga brani u tranziciji, to je očito pitanje na koje Cavsi u ovoj seriji neće naći odgovor.

Kvragu, trebalo bi im valjda još 20-ak utakmica da pohvataju konce, a bojim se da ih čeka jedna, maksimalno još dvije prilike. Jer nakon što su dopustili Warriorsima povratak u egal ovakvim kiksom, odnosno nakon još jedne trice Smitha koja im donosi +6, kreće onih već spomenutih tri minute u kojima se njihovi snovi nepovratno ruše. LeBron promašuje previše zicera, Irving ubija ritam beskrajnim pimplanjem koje ovaj put ne biva opravdano ubačajem i ovdje Durant praktički nema izbora nego slegnuti ramenima i uzeti utakmicu. Koliko god su imali loših poteza u drugom poluvremenu, pa i samoj završnici, Warriorsi su ostali dovoljno blizu da pored ovakvog Clevelanda odrade posao.

1-7 imaju LeBron i Kyrie u ovoj zadnjoj šihti, 5-8 Steph i KD i tako na simboličan način opet dolazimo do ključa cijele serije. Sva priča o taktici, planovima i izvedbi pada u vodu već na ovom prvom koraku, jednostavo ako su cijelu seriju tvoja dva najbolja igrača ovoliko bolja, onda je sve jasno. Čak i kada isključimo defanzivne rejtinge Duranta i Currya (koji su sjajni, elitni), usporedimo li ih samo po napadačkom učinku, dvojac Warriorsa je za klasu iznad. LeBron je doduše na razini, iako je uglavnom ostajao bez goriva u drugim poluvremenima odrađivao je posao, međutim iza Irvinga je očajno Finale. Šutersku formu nije pronašao cijeli playoff, dobrim dijelom jer uglavnom uzima najteže moguće šutove preko obrane, a uz to nije se pametnom pokazala odluka Cavsa da ga dodatno opterete i još više svoju igru pretvore u neprekidni niz haklanja primjereniji lutrijskoj momčadi nego franšizi koja cilja na naslov.

Tako da za rat Cavsi definitivno nisu bili spremni, a hoće li biti dogodine, to ovisi o gomili poteza koje moraju povući. Ne sumnjam da ćemo idućih mjeseci razbijati glavu o njima.

Što se Warriorsa tiče, za očekivati je da iduću utakmicu odigraju na možda i većoj razini, pogotovo drugo poluvrijeme (u kojem su nepotrebno odustali od stvari koje su poprilično dobro funkcionirale u prvom djelu), a samim time uđu i u povijest. Tih 16-0 na neki način bi izjednačili onih 73-9 i potvrdili da je ovo njihovo izdanje ipak posebnije, ne samo zbog naslova. A o Durantu s MVP trofejem da ne pričamo, nakon ovakvog izdanja u Finalu gdje je napravio sve da momčad odradi posao (nadigrao Jamesa, rješavao utakmice na oba kraja parketa), ulazi u razgovor o najvećima svih vremena i skida s leđa teret kojega nose velikani bez prstena.

13 thoughts on “G3

 1. Izgleda da prokletstvo Kardašianki radi… to je Jalen Rose najavio, danas se i potvrdilo…Tristana na terenu nema

 2. Kako su svi napali piercea kad je rekao da durant prestize jamesa,predvođeni rachel nichols i onom drugom zenskom s espn-a.Jucerasnja utakmica je najbolje pokazala zasto je to rekao.

 3. kosarkaska poezija i elegancija u igri Warriorsa, uz sav ovaj sjajan tekst jedan detalj da suci probali sve kako bi ovu seriju produzili ali nisu pomogli, LeBron je top 5 igraca svih vremena bez ikakvih sporova, igrao je vise manje savrsenu utakmicu i onda dolazimo do zadnjih 5 minuta gdje odjednom promasuje zicere koje je nemoguce promasiti i onda iz toga kad se maksimalno lomi utakmica on daje loptu korveru u ruke ili prepusta Irvingu da 1 na 5 napravi cudo, tako se ne dobija dvaput gsw, u sezoni imali srece tada i vise nikad…Durant djeluje kao da ne moze promasiti, napokon ce svi hejteri ovog svita zasutjeti za sva vremena….

 4. Dobro je Kreha rekao, Steph je slozio listu za odstrel, a egzekutori su “The Human Torch” i “The Slim Reaper”.

  Ali kako nisi spomenuo na kraju “Blocked by IGUODALA”, mislim da se Andre budio svake noci nakon blokade u Game7 prosle godine. Mislim da su sve demone razbili nakon sinocnje partije.

  Zivio

 5. Eto što se desi kad odličan igrač dođe u odličan kolektiv. Čovjeku prosto bude žao što je Durant bio tolike godine u OKC sa “genijalnim” trenerima ili James u prvom navratu u Clevelandu (dijelom i u ovom). I dalje mi je Durant mrzak i pomalo HNSoidan ali mu se košarkaški aspekt i prijašnji loši(ji) konteksti ne mogu poreći.

 6. Mislim da javnost, pa i pojedini koji komentarisu ovdje, pomalo pretjeruju sa tim da Durant prestize Lebrona. Prije svega obojica su u top 10 igraca svih vremena (ako mene pitate i u top 5, s tim da je Lebron 2. odma iza Jordana), ali govoriti da je Durant bolji od covjeka koji igra 14. sezonu i 7. finale zaredom uz 3 prstena, je suludo. KD briljira u ovom finalu, ali to je produkt kompletnog tima koji stoji iza njega, dok Lebron igra fenomenalno u oba pravca, ali upravo suprotno od KD-ja, to je njegov licni produkt, jer LBJ nema tim koji ga moze rasteretiti i ucini boljim kao KD. Ako pogledate sa te strane, Lebron cak igra fascinantnije finale od Duranta, jer je covjek defanzivni i ofanzivni stub ekipe, cuva protivnickog najboljeg igraca, krpi rupe u odbrani za koju znamo kakva je, postize triple-doublove, i sve to protiv najbolje defanzivne ekipe lige.

 7. @23-to mi je najsmjesnije od svega,prica da lebron nema dovoljno dobre suigrace.Imaju veliku trojku i iskusne role playere,dobre sutere.LeGM je sam prakticki slozio ekipu i nema se sta zaliti.Nije sramota izgubiti od golden statea,no oni su izrazito inferiorni.Mene ne zanimaju brojke,nego utjecaj na ekipu i doprinos rezultatu,a rezultat je los.

 8. Nitko ne kaze da nemaju veliku trojku, samo dvojica iz te trojke su igraci manje na jednoj strani parketa. I kao takvi su u deficitarni talentom u odnosu na najbolju ekipu svih vremena. Tope jedan. Mali. Provokatorski.

 9. @Topnik – Nijesam rekao da Lebron ima lose saigrace, niti da je sramota izgubiti od GSW. Ovaj GSW je jedan od najboljih timova ikad koji su igrali kosarku, i od takvog tima naravno da nije sramota izgubiti. Ja samo kazem da ne moze da se tvrdi, na osnovu ovog Finala, da je Durant bolji od Lebrona. Durant jednostavno igra u boljem timu, koji mu kao takav, olaksava igru i uspijeva iz njega da izvuce maximum. Pa pogledaj koliko Lebron mora da se trosi da bi Cavsi i pruzili otpor, covjek je poslije svake utakmice na ivici kolapsa, a pogledaj Duranta, mogao bi jos jednu da igra.
  Naime smatram da je upravo ovo finale pokazalo koliko je Lebron veliki igrac, i koliko zasluzuje to 2.mjesto najboljeg svih vremena. Jer kad protiv ovakve ekipe ti igras preko 40min po utakmici, kad za direktnog rivala imas KD-a, a preuzimaju te Green i Tomphson koji su elitni defenderi, a u svakoj utakmici si na ivici triple-double-a i uvaljujes po 30poena, sto drugo reci bez da si opravdao status najboljeg igraca svog vremena…

 10. @Topnik Apsolutno se slažen. Čak bi iša toliko daleko da bi reka da je LeBron, defanzivno gledano, pogrišija u odabiru igrača/ekipe, jer 80% obrane Cavsa nosi upravo on. Kyrie je očajan obrambeni igrač, Love prosječan, a čine okosnicu ekipe. Time je sve rečeno. Eno Irving trpa sinoć, ali što kad već iduću stane šut ili čak samo malo padne, aj ća.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *