DAY TEN

Kako jučer nije bilo događanja na tržnici (i ne, potpis Lauvergnea za Spurse nije događaj), idealan je trenutak za posvetiti se stanju ponude i potražnje. Koja su imena ostala i koje momčadi uopće imaju resurse za još nešto napraviti?

Najbolja je ponuda tamo gdje se najmanje uzima, a to je na polici s visokima. A i tu je samo naizgled dobra jer kada maknemo Noela (Dallas će očito matchirati svaku ponudu za njega) i Greena (Memphis će matchirati svaku razumnu ponudu za njega, a obzirom da više nema novaca uokolo na bacanje, samo takvih će i biti), ostaje nam samo hrpa specijalista. Od kojih je vjerojatno najbolji Plumlee na kojega Denver još drži prava i koji bi, ne bude li ponuda sa strane, mogao ostati u Denveru makar na godinu dana za kvalifikacijsku ratu.

Dalje se bira između pick & roll maestra Leea, stretch petice Speightsa i stretch četvorki Mirotića i Ilyasove, ako ove šutere uopće ima smisla voditi pod visoke. Tu su još Dedmon kao preostali elitni defanzivac bez ruku, a netko bi mogao dati šansu Lenu i Reedu, solidnim peticama koji ne rade razliku ni u jednom smjeru, ali mogu zakrpati minutažu predviđenu za back-up peticu. Bogut, ako još može hodati, vjerojatno je najbolje defanzivno rješenje nakon Dedmona, a McGee je vjerojatno najbolji finišer u ponudi nakon Leea.

Na bokovima je ostao KCP koji se nada boljoj ponudi od one Lakersa (oko 17 milja na jednu sezonu), a za uzeti Simmonsa pred nosom Spursima trebat će dati više od midlevela (a odakle posegnuti kada prostora praktički nema). Allen, Mbah A Moute i Sefolosha su najbolji stoperi u ponudi, a kome se eksperimentira i ima volje napraviti jednog umjesto dovesti veterana, može potpisati McDanielsa. Ako nekome treba 1 na 1 strijelac koji najviše voli napadati kroz post-up tu je Muhammad, a ako nekome treba leš tu su Afflalo i Henderson. Ginobili se ionako, ako ne ode u mirovinu, vraća u Spurse pa ga nema smisla ni spominjati. Tko traži šuterskog specijalista kojega može sakriti u obrani tu je Ian Clark.

Najgora je situacija s playmakerima, Rose, Rondo i Lawson tu su ako nekome treba flaster na jedinici za više od 20-ak minuta po večeri (s tim da Rondo djeluje kao daleko najbolje rješenje), a od back-upova za manje role eventualno možda ima smisla dati garantirani ugovor Deronu Williamsu. Radije inače uzeti Ennisa nego riskirati s Jenningsom ili Chalmersom. Poanta – ako ti treba netko za 15 minuta, radije posegni u G-ligu za novim Farrellom (i stavi ga u visoki pick & roll što više) nego što trošiš dolare na tipove koji ne mogu trčati.

Ok, sada kada smo snimili ponudu, da vidimo cap (danas Istok, sutra Zapad). Jasno, ako itko primjeti da nešto ne štima neka obavezno kaže, pišem ovo da pohvatam konce i ako sam negdje zeznuo, što je itekako moguće kada se barata s ovoliko brojki, molim da se na to ukaže. Hvala unaprijed svima koji imaju dobru volju i koje ovo uopće zanima. Meni je ovo uživancija.

HAWKS

Otvorili su prostor odrekavši se holdova za Ilyasovu i Sefoloshu, kao i ostavši bez Hardawaya, te sada imaju puno jasniju sliku stanja. Imaju 9 ugovora teških 61 milijun, Muscalin hold težak 1 milijun, plus 2 minimalna cap holda za mjesta na rosteru (jedan pripada Tyleru Dorseyu), što ćemo zaokružiti na 63.5. Dakle, ostaje im oko 35.5 milja prostora.

Muscalin novi ugovor još nije služben, a kada postane tu će izgubiti još 4 milje prostora ako ih prije toga ne potroše. Rekao bi čovjek da je ovo nebitan detalj obzirom na to da bi im i dalje ostalo više od 30 milijuna za igrati, ali nije tako. Hawksi naime imaju gotovo 16 milja mrtvog novca za ugovore Dunleavyu i Crawfordu nakon čega im ostaje samo 15.5 milja ako Muscalin ugovor zauzme prostor.

Stoga su te 4 milje itekako bitne ako žele pojačati roster na kojem definitivno nedostaje jedan igrač profila JaMychala Greena ili barem Mirotića. Šuška se i o centru, opcije su Dedmon i Reed, s tim da njih vjerojatno mogu dobiti i za room iznimku. Ono važnije je da se mogu uključiti i u bitku za Caldwell-Popea ako žele. Ili Simmonsa (sada kada imaju normalnog GM-a, mogu staviti svoje interese ispred onih Spursa).

Također, još nije poznato što će se točno dogoditi s Crawfordovim ugovorom. Ako na capu ne ostane svih 14.2 milijuna, odnosno ako se pokaže da je taj iznos manji iz nekog razloga (možda se Crawford odrekao dijela, a možda će Hawksi ugovor i stretchati), moglo bi se otvoriti čak dodatnih 11 milijuna prostora (ako iznos stretchaju na 5 godina).

Ako ništa drugo, imaju barem za uvaliti nečiji škart ugovor i dobiti par pickova.

CELTICS

Oni su potrošili i prostor i room iznimku, tako da je za njih tržnica gotova. S holdom za Yabuselea i negarantiranim ugovorima za Jacksona i Mickeya doslovno su potrošili svaki cent. Čak i da se odreknu potonje dvojice mogu osloboditi tek 3 milje, što je eventualno bitno tek ako su se dogovorili s Danielom Theisom za ugovor više od minimalca. Ako nisu, mogu ga dodati preko capa, kao i Baynesa koji je potpisao za room iznimku. To je to, 15 igrača, okrećemo se trening kampu.

NETS

Od 5 najvećih ugovora na rosteru, tri su im praktički mrtva, a kada Mozgovu, Carrollu i Nicholsonu dodamo i ratu koju su dužni Deronu Williamsu, ispada kako uzalud troše čak 42 milijuna. Ali, na stranu trivija, Netsi nakon trgovanja u ovih desetak dana imaju 77.5 milja garantirano za ugovore, što bi značilo da im ostaje oko 21.5 milijun za potrošiti. Pod uvjetom da otpuste Acya, Dinwiddiea i Goodwina – s njima trojicom ostaje im tek 16.5 milja.

E, sad, jednoga će definitivno morati otpustiti ako misle otvoriti mjesto na rosteru za Caldwell-Popea ili Greena, pa i stvoriti prostora za malo bolju ratu od one koju mogu ponuditi Lakersi. Uglavnom, čeka se taj sljedeći potez, nakon njega je i za njih tržnica gotova.

HORNETS

Na 117 milja su, dakle samo 2 milje od poreza, a kako stvari stoje tu granicu neće prelaziti. Preko aprona ionako ne mogu jer su trošili midlevel, ali samo 3.5 milje od potencijalnih 8.4 (dio su dali Carter-Williamsu, dio picku druge runde Baconu kojega su radije potpisali kroz midlevel nego za minimalac kako bi mu mogli dati ugovor na četiri godine umjesto na dvije). Uglavnom, ovih preostalih skoro 5 milja, a imaju i bi-annual težak 3.3 milijuna, ostaju za slučaj nužde jer već imaju 14 igrača na rosteru.

Doduše, Weber, Graham i O’Bryant, kičma njihovog rostera za ljetnu ligu, na negarantiranim su ugovorima i otkazom njima spustili bi se na 113 milijuna, što bi ih pak moglo motivirati da potroše barem ostatak midlevela iako u ovom trenutku ne izgleda kao da imaju neke specijalne potrebe (iako, gotovo sigurno će im trebati bolji back-up playmaker u jednom trenutku).

BULLS

Kod njih je sve moguće. Barem što se capa tiče. Za sada su još uvijek momčad iznad capa jer čuvaju holdove Mirotića i Morrowa, ali ako ne uspiju dogovoriti s Mirotićem ugovor za cijenu koju smatraju realnom, odnosno ako netko poput Atlante dotičnom ponudi ugovor s ratom od 15-ak milja, otvorit će prostor (Morrowa ionako drže reda radi).

Iz tog razloga i ugovor koji su dali svom jedinom potpisanom slobodnom igraču, Holidayu, iznosi taman toliko da ga se može uklopiti i u room i u midlevel iznimku. Drugim riječima, ako ostanu iznad capa, Holidayevih 4.3 milje upadaju u dio midlevela (što im ostavlja još 4.1 milju za potrošiti), ako padnu ispod mogu ga ubaciti ili u prostor ili, ako potroše prostor (što neće), u room iznimku.

Uglavnom, kao momčad iznad capa nemaju nikakvih opcija osim zadržati Mirotića (što žele napraviti s ratom od 10 do 12 milja jer da su spremni ponuditi više, posao bi vjerojatno već odradili), potrošiti ostatak midlevela na pojačanje i eto rostera za novu sezonu teškog ispod 99 milja, što bi potpuno zadovoljilo upravu.

Ako odu ispod capa, a to će se dogoditi ako Mirotić ode negdje drugdje, a oni odbiju matchirati ponudu, mogu otvoriti čak 30.5 milja prostora (jasno, u tom slučaju bi Holiday išao kroz room iznimku). Ali, otvorit će i gomilu problema upravi koja će morati nekako potrošiti barem 20 milijuna da dođe do floora.

Kako imaju već LaVinea i Valentinea kao projekte na dvojki, nema smisla da troše na Caldwell-Popea. Play koji može igrati NBA košarku dobro bi im došao, ali na tržnici su tek Rondo i Rose, obojica neželjena u svlačionici. Visokih im ne treba, osim stretch četvorke, a ako već neće dati lovu Mirotiću, ne vidim ih kako nude Greenu 15 ili više milja i tako se samo dugoročno dovode u probleme.

Uopće, stvar je takva da bi vjerojatno bili najsretniji da ne otvaraju prostor i da jednostavno muke trošenja odgode za neka bolja vremena. Stoga je i dogovor s Mirotićem, a zatim i ostanak iznad capa, najrealniji ishod. Ili barem onaj kojim bi njihova uprava bila najsretnija.

CAVS

Zadrže li negarantirane ugovore Taveresa i Feldera, što je izgledno obzirom da s njima imaju 13 igrača na rosteru, cifra za plaće penje im se na skoro 138 milijuna. Iako imaju porezni midlevel na raspolaganju, Gilbert bi bio lud da ga potroši obzirom da su Cavsi zadnje tri godine plaćali porez, što ih ove sezone stavlja u kategoriju ponavljača, što pak znači da moraju plaćati još brutalnije penale.

Drugim riječima, za ovih 19 milijuna iznad poreza, Gilbert je već sada dužan 61 milijun poreza, a ako bi kojim slučajem dodali taj midlevel, za npr. Sefolsohu, taj ugovor od 5 milijuna u biti bi ih koštao još 24 milijuna. Mislim, pa tko je toliko lud trošiti sve da i LeBron zahtijeva tako nešto? Praktički, Cavsi bi ako iskoriste i tu opciju mogli platiti 85 milijuna poreza na roster težak 143 milje, što bi ukupno iznosilo 228 milja troška ove godine samo za plaće (i porez). A da jednostavno sve trejdaju za Hardena?

PISTONS

Onoga trenutka kada su odlučili da neće zadržati KCP-a po svaku cijenu, stvari su postale jasne. Iako je cijela ova priča malo nategnuta, ne samo zato što je SVG uglavnom ostavljao dojam da im je KCP prioritet i da će ga zadržati po svaku cijenu, već i zato što sada uokolo priča kako mu je Galloway već godinama cilj, onoga trenutka kada su Celticsi došli u situaciju da moraju gurnuti u izlog Bradleya stvari su se koliko-toliko dovele u red same od sebe, tako da potrebe za nagađanjima kakav je bio plan više ni nema.

Pistonsi su to što jesu, osrednja momčad bez budućnosti (osim ako ne vjerujete da se Drummond može razviti u puno više od ovoga što je trenutno) i ovu sezonu će biti iznad capa. Midlevel su potrošili na Gallowaya i Morelanda (nisu išli kroz minimalac čisto da mogu dodati opciju na treću godinu), tako da im ostaje samo bi-annual za dodati pojačanje, a kako već imaju 14 manje-više sigurnih, to će biti sasvim dovoljno. Kada i ako potroše tih 3.3 milijuna iznimke, završit će malo ispod 117 milja, dakle taman ispod poreza i više nego dovoljno daleko od aprona.

PACERS

Sada kada su dodali Collisona, Bogdanovića i Josepha, kao i nakon što su zadržali Robinsona, Nianga i Younga (svi su imali negarantirane minimalce), popeli su se na nekih 92 milijuna. Kada tome dodamo stretch ratu za Ellisa čiji ugovor su izgleda stvarno uspjeli razvući na 5 godina (druga nije bila garantirana u slučaju ranijeg otkaza, ali, eto, svejedno se izgleda računa u okvirima stretch provizije), to znači da im ostaje tek oko 5 milja prostora. Mogu doći do 7 ako otpuste Seraphina, ali u to ne vjerujem obzirom na njegovo solidno izdanje u playoffu protiv Cavsa.

Uglavnom, s 14 igrača na rosteru imaju pravo dodati još jednog ili kroz taj preostali prostor ili kroz room iznimku. Uz napomenu da su nedraftiranom Benu Mooreu već dali ugovor za kamp koji je izgleda dijelom garantiran. To ne znači da će ga zadržati za početak sezone, ali taj iznos također će se računati na cap. Ovo bi moglo značiti da Pacersi koriste mogućnost isplate nešto dolara čovjeku kao svojevrsni bonus, a kasnije će ga potpisati na two way ugovor.

HEAT

Oni su doslovno u cent naštimali cap i potrošili sav raspoloživi prostor. Neki dan smo se pitali kako će stvoriti tih par milja potrebnih za ubaciti ugovore Olynyka, Johnsona i Waitersa, hoće li otpustiti Ellingtona ili možda McGrudera ii Whitea? Na kraju su to riješili tako što su naštimali rate Olynyku i Waitersu taman da stanu u prostor, tako da će ipak dobiti nešto manje nego je prvotno dojavljeno (s tim da im je ostavljena mogućnost kroz bonuse nadoknaditi sve što su ostavili na stolu).

Uz ovaj detalj koji je isplivao i koji objašnjava kako su uspijeli potpisati svu trojicu, saznali smo i da su Dallasu za preuzimanje McBobovog ugovora uz pick druge runde poslali i sav raspoloživi keš. S tih 5 milja Dallas će tako ne samo imati dovoljno za platiti McBoba već će im nešto i ostati obzirom da su u Miami poslali Hammonsa koji ima skoro 3 milje garantirane za još dvije godine. Uglavnom, da bi uštedili tih nekih 4.5 milje ove sezone kako bi zadržali Ellingtona poprilično su se rastrošili, što znači da su itekako zadovoljni svojom lanjskom jezgrom.

Praktički, obzirom da su mogli stretchati McBoba, otvorili su manje od milijun prostora tom transakcijom, ali očito im je i to bilo važnije nego slučajno ostati bez McGrudera. Čini li mi se ili ovo Riley pod stare dane postaje emotivan?

Uglavnom, jedine žrtve ovog procesa bili su tako Haslem i Babbitt čijih holdova su se morali odreći kako bi otvorili prostor, ali čini se da su obojica (Haslem sigurno) ionako spremna opet se vratiti za minimalac. To bi značilo da imaju 15 imena za iduću sezonu, uz napomenu kako im ostaje room iznimka u koju mogu ubaciti i bolje pojačanje ako žele. S tim da su već rekli da je nemaju namjeru potrošiti na Reeda (dakle, Riley ipak nije toliko omekanio da bi njega vratio), a i da im se nigdje ne žuri pošto ionako imaju više igrača nego minuta na raspolaganju.

BUCKS

Nakon što su potpisali oba svoja rookiea imaju 14 ugovora i već su na 120 milijuna, tako da je izgledno kako neće potrošiti puni midlevel (što je tehnički i nemoguće jer je hard cap na 125 milja), a vjerojatno ni bi-annual. Nema ni potrebe jer su sve pozicije pokrivene.

KNICKS

Sav prostor koji su oslobodili puštanjem Roseovog holda da ga voda odnese praktički su potrošili na Hardawaya, tako da im ostaje tek room iznimka za pronaći playa (a to po svemu sudeći neći biti ni Rondo). Do dodatnog prostora mogu doći ako Carmelo eventualno pristane na otkup uz popust, iako ne vidim razloga zašto bi to napravio osim ako žarko ne želi u Cleveland ili Houston gdje u tom slučaju ne može dobiti više od poreznog midlevela Cavsa ili bi-annuala Houstona. Trade od kojega bi Knicksi imali koristi ne postoji u ovom kontekstu, iako s njihovom upravom ništa ne treba isključiti. Pa i to da uskoro gledamo Ryana Andersona ili Erica Gordona uz Zingera.

MAGIC

Iako su mogli ostati iznad capa izgleda da su ipak odlučili otvoriti prostor. Otpuštanjem Watsonova leša otvorili su nekih 14 milijuna, od čega su već 6 potrošili na njegovu zamjenu Macka.

U biti, do zadnjeg trena bili su u onoj situaciji koju smo već isticali gdje im je možda pametnije bilo zadržati puni midlevel i bi-annual koji iznose skoro 12 milijuna, a uz to su još imali i iznimku preostalo od tradea Ibake tešku 2.5 milje. Samo, u tom slučaju bi dio punog midlevela otpao na Macka te bi ima ostale tri manje opcije za tri ugovora koje zajedno iznose 8 milja, ali koje više ne možeš kombinirati i ponuditi jednom čovjeku. Kroz prostor tih problema nema, nitko im ne brani ovih 8 potrošiti na jednog čovjeka. Plus dobivaju i room iznimku.

Uglavnom, nemaju puno opcija i onda ono malo što imaju potroše na dovođenje trećeg playa. Svašta.

SIXERS

Oni su svoje odradili, iako imaju još 16 milja prostora roster im je pun s 15 ugovora (nema šanse da otpuste Holmesa i McConnella koji nemaju garantirane rate samo da bi otvorili mjesta). Taj novac bi trebao završiti kod Covingtona početkom sezone te bi time riješili i pitanje salary floora. Ako pak Covington odbije produženje i povećanje plaće (u što čisto sumnjam, nije da dogodine ne može zaraditi toliko na tržnici, ali obzirom da igra za kikiriki takvu povišicu je teško odbiti) ili ako pak Sixersi iz nekog razloga promijene plan (u što sumnjam još više), uvijek mogu u taj prostor ubaciti neki loš ugovor.

RAPTORS

Još se ne zna točna rata koju će dobiti Miles, ali ako je cifra od 25 milja točna, trebala bi se kretati negdje oko 8 milijuna u prvoj godini. Dakle, zamijenili su Josephovih 7.6 za nekih 8, pri tome dodavši još milijun za Hamiltona kojega su stretchali. Opet, obzirom na to koliko su prostora oslobodili riješivši se Carrolla, ovo su minimalni izdatci – očito je najvažnije bilo ne plaćati porez i ta misija je uspjela.

Nakon ovih svježih transakcija salary cap im je pao na malo više od 116 milijuna, što im je vratilo prava na puni midlevel i bi-annual, koje pak ne mogu iskoristiti u potpunosti jer su zamjenom s Pacersima aktivirali hard cap na 125 milijuna. Ali, mogu iskoristiti dio do 125 milja za dovesti pojačanje ako požele što vjerojatno neće jer Raptorsi do sada usprkos svim ugovorima kojima lamataju nisu plaćali porez ni jednu sezonu. Ako su trenutno ispod 119 milja, za očekivati je da će potpisati još dva minimalca i tako opet izbjeći penale. A ovaj roster što napravi, napravi.

WIZARDS

Oni pak za razliku od Raptorsa nemaju takvu fiskalnu odgovornost i za sličan rezultat i sličan plafon morat će ipak plaćati porez. Trenutno su nekih 5 milja preko granice, što vuče nekih 7.5 milja penala. Naravno, usput su ostali i bez punog midlevela i bi-annuala, tako da će se Meeksovih 3.3 milje umjesto kroz jednu od tih opcija (a očito su ciljali na bi-annual kada su mu dali takvu ratu) prikazati kroz porezni midlevel. Dakle, za popuniti roster, a imaju još dva mjesta, uz minimalce (a imaju već nekoliko negarantiranih ugovora s minimum protekcije koja im ne povećava značajnije porezni dug) mogu potrošiti i taj ostatak iznimke težak malo manje od 2 milje.

4 thoughts on “DAY TEN

 1. Di ce za Colin Farrellom posegnit, pa dobija nekoliko mil po filmu, nece za minimalac igrat u nba ligi.

  Jeben ti je ovi post

 2. Gee sve je to lepo kad ti napises, ali cenim da nema vise od 10 osoba koje citaju blog koje bi mogle da uoce gresku cak i da si je napravio (ja svakako nisam primetio). Ne znam kolika je tebi uzivancija dok slazes tabele i pises, ali meni je velika dok citam. Sto se mene tice, jednom dnevno je premalo mogao bih da citam ceo dan.

 3. da li je Riley mogao da otpusti McGrudera ili Whitea i onda ih potpise kroz room, ili deo rooma, umesto sto se jebavao da plati 5 milja plus stretchan ugovor Hammonsa kako bi oslobodio sto ti kazes manje od jedne milje prostora?

  drugo pitanje je vezano za onaj kurcslus koji je prosle godine izbio oko Moteijunasa. Brooklyn mu je ponudio silne pare. Ok, kako je Morey uspeo to da matchuje, pa onda da ne potpise ugovor? Kako je to moguce? Zar pravila jasno ne nalazu da ako neka fransiza matchira ponudu, automaski preuzima taj ugovor. I zasto nakon svega toga Litvanac nije mogao da opet potpiše isti ugovor sa Netsima, nego je ostao bez love. Čovek ostade bez skoro 40 milja ne znam zašto 🙂

 4. @ komšija – Hammons nije stetchan, kaže Riley da računa na njega 😉

  mogao je, ali u tom slučaju oni bi postali slobodni igrači i netko bi ih mogao uzeti za par milja više. a ovako ih je Heat imao na minimalcu, samo su trebali pokupiti opciju i zagarantirati im novac.

  pa Motiejunas je bio RFA i Morey je iskoristio svoje pravo, a ugovor na kraju nije potpisan jer se Motiejunas odbio pojaviti na zdravstvenom nakon kojega bi ugovor postao i služben. istina, Rocketsi su mu makli neke bonuse koje su Netsi obećali, na što imaju pravo, što je navodno iznerviralo Motiejunasa i natjeralo ga da se inati, koji je tako sam kriv što nema višegodišnji ugovor. poslije toga više nije bilo povratka, barem dok se Rocketsi nisu odrekli prava na njega i dok nije postao slobodan pa potpisao za Pelicanse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *