DAY ELEVEN

Tržnica je ostala i bez Caldwell-Popea i Dedmona, tako da su stvari iz dana u dan jasnije i sve manje zanimljive. Uglavnom, danas je na redu pregled cap situacije na Zapadu, ali ponajprije moramo opet brzinski do Istoka da se osvrnemo na promjene kod Pistonsa, Hawksa i Knicksa.

Dakle, jučer smo govorili kako Detroit i New York imaju tek po iznimku za pojačati se, a niti 24 sata kasnije ostali su i bez toga. SVG je vratio Tollivera, dao mu je bi-annual, što je tipični SVG potez, dovesti igrača od kojega zna što može očekivati. Nebitno, iako je sada jasnije kako misle pokrpati minute koje su ostale iza Morrisa.

Knicksi su pak još jednom nadmašili sami sebe, dali su room iznimku, jedini ozbiljniji resurs koji im je preostao za pronaći pojačanje, čovjeku kojega su mogli imati za minimalac. Jedina luđa stvar od toga što su dali Ronu Bakeru ovoliki novac je ta što očekuju od njega da igra ozbiljne minute kao playmaker. Momak ima srca i fajter je, ali njegov pristup igri, koliko god oduševljavao fanove koji ionako nemaju ništa čvršće za što bi se uhvatili pa se raduju tome što imaju dobrog NCAA igrača na rosteru, ne garantira ništa produktivno na parketu. Opet, kad uzmeš u obzir kakve su im opcije ostale na tržnici, onda je čak i lijepo od njih što su čovjeku osigurali egzistenciju.

Kod Hawksa situacija s capom i dalje ovisi o rati za Crawforda i službenom potpisu Muscale, ali sada barem znamo da su oko 7 milja prostora rezervirali za Dedmona. Tako da im se sada mogućnosti s capom kreću od 8 pa sve do 20-ak milijuna prostora kojega mogu otvoriti.

A sada Zapad. Uz napomenu da koncentraciju ometa jedno oko koje stalno bježi prema Čiliću.

LAKERS

Krećemo s njima jer su s tržnice makli najzanimljiviji preostali eksponat. Boljih ponuda od njihove očito nije bilo ili je možda trust mozgova oko KCP-a smatrao da će godina dana eksponiranosti u hypeu Lakersa samo koristiti idućeg ljeta, nebitno, Pelinka je uspio odraditi ono što je zamislio. Dobio je startnog beka i pri tome nije ugrozio budući cap, odnosno ostavio je mjesta za maštanja o dovođenju Georgea (ili čak dolasku LeBrona).

Iduće ljeto, kada maknu KCP-a i Lopeza, mogu otvoriti skoro 60-ak milja prostora. Što se ovogodišnjeg capa tiče, Lakersi su do sinoć imali nešto više od 17 milja prostora s 12 garantiranih ugovora, a nakon što sav preostali prostor daju Caldwell-Popeu, ostaje im room iznimka za potpisati pojačanje.

Ovo je odličan potez za Lakerse koji su tako oko Balla i Randlea stavili dva veterana sposobna igrati 30 minuta po večeri i pružati startnu kvalitetu, što će definitivno olakšati život klincima, posebice Ballu (iako je pitanje može li njemu išta pomoći u ovom hypeu kojega je dobrim dijelom stvorila i njegova obitelj i koji mu garantira rookie godinu s puno više depresivnih nego sretnih trenutaka).

Lakersi nemaju momčad za playoff, ali imaju dovoljno solidnih igrača da budu konkurenti, pogotovo jer su ovim potpisom KCP-a gurnuli Clarksona u prikladniju mu rolu s klupe. Praktički Russella, Younga i Williamsa koji su tada vukli šutom i kreacijom mijenjaju Ballom, Caldwell-Popem i Lopezom koji nisu tako eksplozivan tercet, ali kao jezgra svakako omogućuju uspostavu smislenijeg sistema i bolji raspored na parketu. Napravi li Ingram iskorak u rotacijskog igrača i opravda li Ball barem dijelomično rolu distributera koja ga čeka, možda naprave i pozitivniji iskorak od onoga lanjskoga kada su ušli u sezonu s 10-10.

MAVS

Oni su izgleda odustali od otvaranja prostora, trenutno se s holdom za Noela i iznimkama prikazuju kao momčad iznad prostora. Čak su i trade s Heatom odradili kroz iznimku preostalu od Boguta tako da čak ni u tom slučaju nije bilo potrebe otvarati prostor. Uglavnom, trenutno su na 80 milijuna salary capa, kada dodaju Noela ta cifra će biti vjerojatno viša od 100, a onda im ostaju kompletan midlevel i bi-annual za dovesti pojačanje.

NUGGETS

Otpuštanjem Mikea Millera završili su na 88 milijuna capa za 14 garantiranih ugovora, dakle ostaje im još 11 milijuna prostora za pojačanje ako se odreknu Plumleea čiji hold trenutno zauzima 6 milja. Što vjerojatno neće napraviti, u ovoj situaciji možda bi najbolje bilo vratiti ga za racionalan ugovor. Uostalom, ostaje im i room iznimka. A što se prostora tiče, ako pronađu nekoga voljnog uzeti Fariedov ugovor, mogu otvoriti još 13 milijuna, tako da od njih treba očekivati još posla, ako ne ranije, onda barem tijekom trade deadlinea u veljači.

WARRIORS

Nakon što su osvojili naslov i doveli ligu do stanja kolektivne depresije, uz pomoć Duranta su uspijeli osvojiti i tržnicu. Nakon potpisa Bella za minimalac imaju 14 garantiranih ugovora te širi popis veterana i klinaca voljnih doći igrati u Zaljev za minimalac i uzeti to petnaesto mjesto. Ukratko, u novu sezonu ulaze s rosterom boljim od lanjskoga.

ROCKETS

Nakon svih poteza imaju tek 10 igrača s garantiranim ugovorima na rosteru i bi-annual iznimku za pronaći dodatno pojačanje. Hard cap im je aktiviran, ali tek su na 108 milja salary capa tako da razloga za paniku nema. Čuvaju još hold za Troya Williamsa i 5 negarantiranih ugovora od kojih će na finalnom rosteru možda ostati tek svježe potpisani Cameron Oliver, nedraftirani atleta s Nevade koji je na papiru sjajan prospekt (trči, skače, šutira trica i ima tijelo NBA četvorke), ali koji nije draftan ni u drugoj rundi zbog upitnika oko košarkaškog IQ-a i glave.

Također, ovaj hold za Williamsa ne nudi preveliku sigurnost, naime Rocketsi imaju minimalna prava i ne mogu matchirati iole ozbiljniju ponudu jer su već potrošili midlevel. A kad smo kod midlevela, na kraju ipak ispada kako je Tucker dobio njegov najveći dio, dok je Qiu pripao tek iznos minimalca. Morey je pak umjesto klasičnim minimalcem Kineza potpisao ovim putem da bi mu mogao dati ugovor na 4 godine kako bi udobrovoljio kinesko tržište. Što ti je biznis.

U svakom slučaju bit će interesantno pratiti kako misle ojačati rotaciju. Osam igrača imaju, a bi-annual će vjerojatno još neko vrijeme čuvati za slučaj da se Carmelo nađe na tržnici nakon razlaza s Knicksima. Osim te iznimke mogu nuditi tek minimalce, tako da će Morey morati iz rukava izvući još nekakav trade ako ne želi da mu pola rostera čine G-liga prospekti.

CLIPPERS

U sličnoj su situaciji kao Rocketsi, s tim da nemaju ni bi-annual na raspolaganju (lani su ga potrošili na Mbah A Moutea). Ostaje im zato onih 2.4 milijuna koja Teodosić nije dobio kroz puni midlevel, dok iznimku preostalu od tradea Paula u Rocketse teško mogu potrošiti obzirom da im je aktiviran hard cap, a da su već sada na 116 milijuna (iznimka iznosi malo više od 7 milijuna).

Vjerojatnije je da će pokušati ostati čak ispod granice poreza kako ne bi plaćali ove više penale koji ih kače jer svake godine plaćaju porez, ali i kako bi si olakšali život idućih sezona. Uostalom, za ovakav roster, koji bez Paula nema onaj plafon na koji su navikli, stvarno nema smisla dodatno trošiti.

Tako da je realnije očekivati kako će potpisati svoja dva picka druge runde, Thornwella i Ewansa, a onda još jednog ili dva igrača za minimalac te tako kompletirati roster. S tim da još uvijek imaju Ligginsa i Wiltjera na negarantiranim ugovorima pa možda jednostavno zadrže njih iako bi ih već to popelo na 120 milja, dakle preko granice poreza. Nije tu stvar u penalima koje Ballmer može platiti, već u tome statusu ponavljača kojega se moraju riješiti ako žele za par godina imati veću fleksibilnost.

S tri minimalca našli bi se taman ispod 119 milja, tako da će biti interesantno vidjeti hoće li u uopće u sezonu ući s 15 imena na rosteru.

GRIZZLIES

Kod njih je najveća dvojba bila oko toga koliki će porez plaćati, zbog čega su McLemoreu dali iznos u razini manjeg midlevela. Međutim, nakon što su Evansa potpisali kroz bi-annual, a zatim i Zagorca kroz dio midlevela kako bi mu mogli dati više godina, očito je da će i McLemore ići kroz tu veću iznimku, što ujedno znači da su aktivirali i hard cap te da za ugovor Greenu ne mogu probiti apron.

Kako su trenutno na 103 milijuna, praktički mogu matchirati svaku ponudu za Greena osim maxa ili onih blizu maxu, a njegovim povratkom finiširali bi i momčad za novu sezonu. Obzirom na manjak prostora uokolo, vrlo vjerojatno će i zadržati Greena i ostati ispod granice poreza. Uz napomenu da im ostaje još oko 3 milijuna od midlevela za dovesti eventualno pojačanje ako kroz sezonu otvore mjesto na rosteru.

WOLVES

Prostor su potrošili na Teaugea i Gibsona, room iznimku na Crawforda i to je manje-više to. Thibs bezuspješno uokolo nudi Aldricha ne bi li otvorio 7 milja u koje može ubaciti još jednog šutera, ali bojim se da će se morati zadovoljiti s ovim rosterom na kojem je trenutno samo 11 garantiranih ugovora i kojega će izgleda moći popuniti isključivo minimalcima. Što se capa tiče to je to, tehnikalijama se ovdje više ne moramo baviti, možemo se samo pitati zašto je više od 18 milijuna uloženo u dvojac Gibson-Crawford.

PELICANS

Potpisali su pick druge runde Jacksona za minimalac, ali kroz midlevel kako bi mu mogli dati 3 godine, nakon čega su završili s 10 ugovora teških 109 milja. Imaju četiri negarantirana minimalca od kojih će barem dva zadržati (skoro pa sigurni su Crawford i Miller, koji se vratio nakon dvije godine Bundeslige opet biti cimer prijatelju Davisu, Toupane će teško dočekati sezonu, a i Quinn Cook je postao višak dovođenjem Jacksona), nakon čega bi završili sa 112 milijuna.

Za popuniti ostatak rostera tako im ostaje bi-annual, ali i veći dio midlevela od nekih 7.5 milja. Tehnički mogu potrošiti i jedno i drugo jer do hard capa bi im ostalo skoro 13 milijuna nakon što bi otpustili dva spomenuta negarantirana ugovora, ali bi platili porez što se neće dogoditi dok je ova vlasnička struktura na čelu. Drugim riječima, ako će i trošiti nešto od ovih iznimki, trošit će do granice od 119 milja.

Stoga nije ni čudo da se već priča o tradeovima, pa makar i nebuloznima kao što je ovaj potencijalni s Pistonsima u kojem bi Jacksona dodali uz Cousinsa. Talenta im definitivno treba jer praktički u ovom trenutku imaju tri NBA startera na rosteru, a to što uopće razmatraju ovakve mogućnosti dovoljno govori u kakvom su kaosu. Bit će ovo, ako ništa drugo, zabavna sezona u Big Easyu. Barem za nas koji ovo promatramo sa strane.

THUNDER

Potpisali su Robersona kroz prava, potrošili porezni midlevel na Pattersona i doveli Feltona za minimalac, što će ih, nakon što potpišu svoj pick prve runde Fergusona, ukupno dovesti na 125 milijuna za 13 igrača. Ostaje im dakle tek popuniti roster minimalcima jer u nezgodnoj su situaciji, pogotovo za momčad s malog tržišta. Kako je ovo četvrta godina za redom da plaćaju porez, tih 127 milijuna koliko će ih koštati kompletan roster od 15 igrača, odnosno tih 8 milijuna preko granice poreza, vuče sa sobom i penale teške 21 milijun. Stvarno nije lako tim gazdama u pokušajima da ugode svojim zvijezdama. Opet, nitko ih nije tjerao potpisati onako rano one sulude ugovore koje su dali Oladipu i Adamsu. Jednog tereta su se riješili, a obzirom kako tržište diše ovoga ljeta teško da bi itko nudio Adamsu max ugovor, što prevedeno znači da su ga mogli zadržati za puno manje novca od ova 23 milijuna (skoro pa max rata) koliko ga trenutno plaćaju.

SUNS

Konačno momčad s prostorom. Kojega nema namjeru iskoristiti nakon što ih Millsap i Griffin nisu ni udostojili uzeti u razmatranje. Malen dio su dali Alanu Williamsu kojega su tako nagradili za borbenost, nakon čega su došli na 77 milijuna za 12 igrača. Dakle, mogu otvoriti čak 22 milijuna ako se odreknu prava na Lena koja trenutno zauzimaju 12 milijuna, odnosno ako otpišu dva negarantirana ugovora za Millsapova brata i Jonesa.

Samo, obzirom na fazu u kojoj je tržnica, kao i činjenicu da imaju više nego dovoljno mladih igrača na svim pozicijama kojima trebaju minute, ne vidim kakav potez mogu povući. Uostalom, čak i da žele odraditi nešto slično ovome što su Lakersi napravili s KCP-om, talenta uokolo više nema. Čak i veterana imaju dovoljno te im dodavanje nekoga u stilu Kingsa, tek radi kontrole nad svlačionicom, nije potrebno.

Ako ništa drugo, treba ih se paziti kada dođe vrijeme da se režu loši ugovori, s ovoliko prostora mogli bi se dokopati dobrog picka.

BLAZERS

Potpisali su Collinsa i Swanigana, salary cap im je težak 138 milja i sva je sreća da nisu ponavljači (u biti, zadnjih godina 4 godine uopće nisu plaćali porez, a uvjet za postati ponavljač je plaćati ga u 3 od 4). Ovako, Allen će, ako kroz sezonu ne uspiju odbaciti poneki ugovor, ligi morati platiti “samo” 42 milje penala za roster koji će se u najboljem slučaju boriti za donja četiri mjesta na Zapadu.

KINGS

Sada kada su i službeno potpisali Hilla, Bogdanovića, Randolpha i Cartera, znamo da im je ostalo još oko 7 milijuna za dovesti eventualno još jedno pojačanje. Također, ostala im je i room iznimka, ali po svemu sudeći trošenje je gotovo i ovo zadnje preostalo slobodno mjesto trebali bi ostaviti za ubaciti još jednog mladog igrača.

Situacija nije loša, čak se nazire i nekakav plan. Naime, imaju dvije sezone dok vide što imaju u ovoj mladoj jezgri kojoj još treba dodati pick na idućem draftu (koji neće biti previsok zahvaljujući dodatku ovoliko veterana), a onda će 2019. osloboditi dovoljno prostora na capu da krenu u novu fazu i mogući lov na doigravanje. Uostalom, te godine ionako nemaju pick i ostati još jednu sezonu u rebuildingu neće imati previše smisla, a uostalom do tada će se već nazirati koliko vrijedi Cauley-Stein, a zatim i Hield i Skal. Uglavnom, udarili su temelje jednoj solidnoj 50-50 momčadi.

SPURS

Još ne znamo za koliko su dodali Lauvergnea, ali ako su na njega potrošili bi-annual, onda je ovo ljeto kojega će stvarno trebati što prije zaboraviti. Spursi trenutno imaju 11 igrača pod ugovorom (za očekivati je da nakon nastupa ovoga ljeta Forbesa neće otpustiti) i cap težak 96 milijuna, a jedine preostale opcije bile su im ta iznimka teška 3.3 milje, minimalci i prava na Gasola, Ginobilia, Simmonsa i Leea.

Ako je Lauvergne kojim slučajem stigao za minimalac, što bi jedino imalo smisla obzirom na njegovu produkciju (iako nije isključeno da će u sistemu San Antonia solidno igrati, pogotovo u regularnoj sezoni), onda mogu bi-annual ponuditi Leeu na kojega nemaju puna prava i kojemu na nijedan drugi način ne mogu dati značajniju povišicu u odnosu na lanjski minimalac. Iako im Lee nije bitan obzirom da imaju dovoljno visokih, a pogotovo ako će stvarno zadržati i Simmonsa te će onda njega i Gaya koristiti kao smallball četvorke.

Uglavnom, recimo da potroše taj bi-annual (kojega možda čuvaju i za Ginobilia) i da je Lauvergne na minimalcu, to bi ih ostavilo na nekih 18 milja do poreza. U taj prostor bi nekako trebali sjesti i ugovor Simmonsu (oko 8 milja) i ugovor Gasolu (s tim da Gasolu onda mogu ponuditi i razliku do poreza, ratu od nekih 8-9 milja).

Jer, Spursi su plaćali porez zadnje dvije godine, ali hoće li i treću za redom? Možda, iako bi pametnije bilo izbjeći postati ponavljač. U svakom slučaju ne smiju preko aprona, ali dovođenje Lauvergnea je ionako vjerojatno bio zadnji potez kojega su povukli što se tržnice tiče. Sada ostaje počistiti ovo stanje unutar kuće.

JAZZ

Njihovo koketiranje s prostorom također je vjerojatno gotovo, više nema smisla odugovlačiti s ugovorom Inglesa jer i s njegovim holdom te otpuštanjem Diawa i Netoa otvaraju 16-ak milijuna koji u ovom trenutku ne služe ničemu. Tako da ih možemo slobodno voditi kao momčad preko capa koja trenutno ima 13 igrača na rosteru sa 102 milijuna obveza za plaće.

A ako idu preko capa, onda imaju pravo na puni midlevel i bi-annual, što znači da još uvijek mogu pronaći dva solidna pojačanja za zaokružiti roster. I onda u borbu za donji dom Zapada uz zaokruženi datum u kalendaru kada bi Boston trebao doći u Salt Lake City.

13 thoughts on “DAY ELEVEN

 1. Van Gundy je pobjednik…, dva ljeta i gomila nepotrebnih ugovora što nemaju smisla, hajlajt je Tolliver. On će im pomoći točno nigdje ako s ovim rosterom misli u sezonu.
  Složio je tri čista centra – Drummond, Bobi, Moreland (pare mu nisu garantirane)
  Visoko krilo bi trebali puniti Leuer, Ellenson (oba bliže poziciji centra nego visokog krila) i sada Tolliver plus Tobias Harris je najefikasniji u roli četvorke.
  Neka je pozicija niskog krila pala na Johnsona i napušenog Bullocka, party…

  Agent KCP-a je Rich Paul… Između redaka, welcome LeBron to Los Angeles 🙂
  Dao bi se kladit da je Randle trenutno najbolji dribler na rosteru Lakeraa da je u stanju probit jedan na jedan.

  Neki gm-ovi su fascinantni, Presti je kul primjer. Biži od poreza i na kraju ga sačeka za neki ok roster, svakim danom Harden potez spada u kategoriju povijesnih gluposti. Ona američka isto dobro dođe, jedino se mora umrit i platit porez.

  Da sam u Denver situaciji, nudio bi Farieda i Beasleya u paketu, Suni i Hawksi se čine ko dobre udavače. Ista stvar s Blazersima, trčat po ligi i molit da neko uzme Leonarda i Crabeta jer treba Nurkića na lito potpisat.

  Šta Spursima ne ostaje cca 20 mil do poreza ako je Lauvergne potpisao za minimum?

 2. @ wade – imaš pravo, oko 18. nisam dobro računao, već sam totalno bio u meču pa nisam bio u stanju zbrojit 97 + 1.5. thanks cap master, to te ja pitam!

 3. Koja je poanta s ovim zimskim trend dedlajnom?
  Čitam puno brljavljenja ali ne mogu razabrati koja je stvarno poanta…

 4. Taman san pomislia da je iza Knicksa najgore proslo..Kada ono jos gore od gorreg.dno dna..Dati Ron Bakeru tolike mil???..a glupog li igrača..taj nije ni za nasu ligu..ne znas jel gluplji on ili uprava.jos kad mu onu glupu zurku vidim sve mi je jasno he he..nastavlja se tradicija promašenih bilih igrača tipa Chris Dudly,Knight i ostale svite.Pa bolje je bilo da su makli Ron Bakera..i uzeli Chason Randela.za nesto sitno..mislim da je ovaj ipak bolja perspektiva od Bakera. Ali show se nastavlja.Carmelo i njegov pokusaj trade..sto ce tu tek biti

 5. @ wade – ako su se odrekli prava na matchiranje, ali i ostavili njegov hold, još uvijek ga mogu potpisat za ratu od nekih 7 milja do 4 godine uz 8% povišice, samo što ga više ne mogu zadržat ako odluči potpisati negdje drugdje. Ako su se odrekli i holda, mogu mu samo ponudit bi-annual od 3.3 na do 2 godine uz 5% povišice. ukratko, vjerojatno su digli ruke od njega

 6. Svi gledaju penis u vimbldonu ..i našeg ćarina miliča..pravi offseason

 7. Pitanje godine, što Spursi pustiše Simmonsa za praktički ni mid level

 8. Jbt uze Gordon dres Ray Allena, tacno Celticsi nece povuci broj 20, a sto je najgore vjerovarno to nece ni Heat uraditi, a posto SuperSonicsa vise nema , jedan od najboljih bekova svih vremena ce ostati bez takvog omaza, a to ce biti prilicno smjesno posto ce biti mozda i jedini HoF igrac kome dres nije povucen.

 9. Spursi trebaju tankirat, ne vidim koja je poenta njihove konkurentnosti (prognoziram da nece biti TOP 4 na Zapadu) osim da se udovolji Popovom egu da nastavi svoj playoff niz ili da Kawhi osvoji MVP titulu

  Slično važi i za LeBrona, najviše što može učinit za svoj legacy u ovom trenutku, jeste da priskrbi još jednu titulu MVP-a, jer je Golden State potpuno obesmislio i narednu sezonu (barem onaj glavni narativ)…a po nekoj uvrnutoj logici, bolje mu je ispast u prvom krugu Istoka, nego u finalu od GSW.

  P.S. Gee je lukavo počeo ignorisat Ljetnu ligu, kad je LaVarov mali počeo dominirat:P

 10. Lonzo iako drasticno podize timski BBIQ-u i cini saigrace boljim, osnovni razlog zasto mu je data prednost nad Diandjelom, jos uvek ima dalek put pred sobom da postane efikasni vodja ekipe – za ovo neozbiljno takmicenje preslabi procenti suta
  (za tri 19.4 %. 7 od 36) i previse izgubljenih lopti (4 po mecu).
  Naravno prerano je ocekivati da neko sa 19 godina komanduje timom ali u ligi ga cekaju mnogo ozbiljniji cuvari, medjutim njegovojm stilu igre pure point guarda ce znacajno doprineti i saradnja sa kvalitetnijim klubskim saigracima a njih nema mnogo 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *