LOS ANGELES LAKERS

Mogu li nova uprava i novi playmaker budućnosti donijeti pozitivne pomake ili će i peti put zaredom sezonu završiti s manje od 30 pobjeda?

Nakon najgore sezone u povijesti franšize, u kojoj su prije svega bili pozornica za oproštajnu turneju Kobea Bryanta, Lakersi su konačno odlučili dati malo smisla svom rebuildingu. Doveli su Lukea Waltona za trenera, dodavši tako zrnce ambicioznosti i prije svega modernosti na klupu, odlučivši se mlade snage upravo pojačane Brandonom Ingramom i Ivicom Zubcem razvijati u košarci 21. stoljeća. Samo, iako su otkaz Byronu Scottu i umirovljenje Bryanta bili koraci u pravom smjeru, ostao je još uvijek problem uprave u kojoj su sjedili dinosaur Kupchak i nesposobni sin Buss. Problem je potencirala situacija s capom koji je abnormalno narastao zbog upliva dolara od TV prava, tako da su ova dvojica dobila priliku zasrati čak i ovakvu situaciju. Potrošiti gomile dolara na veteranska pojačanja samo po sebi nije bilo nerazumno, što zbog teze da se i mladima lakše razvijati s kvalitetnim veteranima, što zbog konteksta u kojem im je budući draft pick bio itekako upitan pa se samim time ni tankiranje nije činilo isplativim.

Samo, problem je bio što su izabrali krive veterane koji nisu bili u stanju pomoći, davši su im pri tome suludo duge ugovore. Mozgov i Deng odigrali su tako manje od 60 utakmica, ne nalazeći načina uhvatiti dovoljno dobru formu da bi bili korisni, što je donekle bilo i očekivano obzirom na njihovu povijest ozljeda. I dok se izbor baš ove dvojice također može opravdati nedostatkom interesa kod ostalih slobodnih igrača, dužina njihovih ugovora jednostavno je bila neoprostiva greška. Četiri garantirane sezone u situaciji kada si morao misliti na dugoročnu financijsku sliku i kada si sličan profil igrača za slične rate mogao dovesti na godinu ili dvije – to je jednostavno loš menadžment.

Tu je već bilo jasno da će iduće ljeto ipak sposobnija sestra Buss preuzeti franšizu, a da će s njom doći i nova uprava jer Jimov daljnji ostanak ovisio je isključivo o rezultatima kojih nije bilo. U sjeni ovih igara prijestolja Lakersi su na parketu odigrali još jednu sezonu za zaborav. Krenuli su dobro, Walton je očekivano ubrzao igru i stavio naglasak na rešetanje s perimetra te su nakon 20 utakmica imali 10-10. Veterani su davali nekakav doprinos, pa čak i Mozgov i Deng, ali prije svih preporođeni Young i Williams koji su oslobođeni od Scottove i Bryantove tiranije počeli ubacivati trice sa svih strana. Klinci su također izgledali dobro, posebice Randle i Russell kojima je Walton konstantno tražio nove role u kojima će maksimizirati potencijal, gurajući prvoga na peticu, a potonjeg na dvojku.

Uglavnom, s dovoljno talenta stavljenog u situaciju da uspije, Lakersi su izgledali kao zanimljiva momčad. Problemi su krenuli kada je zbog ozljeda nestalo dubine. Veterani su otpadali jedan po jedan, a kada su ozljede izbacile i Russella iz akcije, Lakersi su opet postali kanta za napucavanje. Nakon što su ostvarili 2-15 do kraja kalendarske godine, postalo je jasno kako od iskoraka ipak neće biti ništa i kako će do kraja godine u prvi plan doći tankiranje kako bi pokušali spasiti barem top 3 zaštićeni pick. Tradeom Williamsa u Houston ostali su bez najboljeg strijelca tako da je dobar dio napadačkog napretka iz uvoda gotovo nestao, a ono što se definitivno dezintegriralo bila je obrana koja je na kraju balade bila katastrofalna kao i godinu ranije.

Iako su imali sreće zadržati taj top 3 pick, izostanak ikakvog iskoraka barem je olakšao sestri Buss da napravi očekivano i uzme stvar u svoje ruke. Njeni prvi potezi nisu bili idealni, ali svakako su pomak u odnosu na dosadašnje stanje stvari. Povratak Magica u aktivnu rolu u franšizi, a zatim i njegova promocija u prvo ime košarkaških operacija, ako ništa drugo kupuje joj dovoljno vremena da udari stabilnije temelje – čovjek svojim djelovanjem oko NBA ničim nije pokazao da bi mogao voditi ovakav projekt, ali barem uživa respekt među igračima i kao ime donosi težinu.

Uostalom, GM i prvi operativac koji će odrađivati većinu posla oko slaganja momčadi ionako je bivši Bryantov agent Rob Pelinka. Izbor agenta za rolu GM-a je još jedan potez po uzoru na Warriorse nakon dovođenja Waltona i izbora Magica kao šaptača vlasniku. Očito misle da kopiranje uspješnih samo po sebi može donijeti pozitivne pomake.

Ključni će ipak biti potezi koje budu vukli po pitanju izbora talenta i upravljanja capom, a tu su odmah na startu pokazali da neće biti nimalo sramežljivi. Na draftu su se odlučili za najbolji mogući poslovni potez izborom Lonza Balla čijoj reputaciji nije naškodio ni slabašan nastup na NCAA turniru. Momak s dozom showtimea u svojoj igri, uz to i lokalna legenda globalnog dometa, definitivno ima težinu kao potencijalno lice franšize te je tako i na parketu nova uprava napravila ogroman odmak od stare.

Da bi Ball ostvario što veći utjecaj od prvog dana, trebalo je maknuti iz slike prethodnika u roli spasitelja Russella, kojega su jednostavno spakirali put Brooklyna kako bi se riješili ugovora Mozgova i usput doveli puno korisnijeg centra u Brooku Lopezu. Možda malo previše radikalan potez, ali ako vam je cilj maksimizirati Balla, onda mjesta za razvoj još jednog playmakera jednostavno nema. A kako s jedne strane imamo košarkašku odluku da su Ball i Lopez jednostavno bolji od Russella i Mozgova, a s druge poslovnu odluku po kojoj je još važnije od svega ovoga bilo očistiti cap kako bi se dogodine imalo prilike dovesti talente koji potencijalno mogu pomoći ubrzati razvoj projekta, ovakvom potezu teško je prigovoriti.

Uostalom, dio odgovornosti za ovakav rasplet ionako je prebačen na staru upravu koja je opteretila budućnost lošim ugovorom i kojoj se i na ovaj način htjelo poručiti koliko loše je radila. S te strane sestra je poprilično jasno dala do znanja bratu što misli o njegovim potezima u godinama dok se igrao s ovako skupom igračkom.

Uglavnom, s novim temeljima Lakersi kreću u sezonu koja bi konačno trebala ponuditi nadu da je rebuilding ako ne gotov, a onda barem pri kraju. Nemaju puno vremena za napraviti iskorak jer na idućem draftu nemaju prava na pick i iz tog razloga ne čudi što su toliko fokusirani na dovođenje slobodnih igrača poput Georgea i Jamesa iduće ljeto. Iako opet u poslovanju stare uprave imaju opravdanje za gubitak takvog resursa kao što je potencijalno visoki pick na idućem draftu (radi se o izboru kojega je Kupchak prepustio Sunsima za Nasha u ljeto 2012.), definitivno ne žele baciti još jednu godinu uzalud.

Scenarij koji priželjkuju stoga je probiti granicu od 30 pobjeda i po mogućnosti doći što bliže doigravanju kako bi umanjili vrijednost tog picka i kako bi istovremeno potencijalnim zainteresiranim slobodnim igračima dokazali da je ova mlada jezgra dovoljno potentna.

Dakle, Walton će imati itekakav teret na leđima i morat će napraviti značajan pomak u oba smjera odmah usprkos svim promjenama. Nekakave temelje za to ima jer Lakersi su doveli dva solidna startna igrača u veteranima Lopezu i Caldwell-Popeu koji bi svakako trebalo pomoći gomili klinaca. Lopez će stabilizirati produkciju na petici i pomoći će sistemski kao stretch visoki, jasno pod uvjetom da opet bude u stanju ubaciti 134 trice kao lani u Netsima, dok će KCP donijeti defanzivnu kvalitetu i bolji balans na vanjskim pozicijama gdje su Lakersi lani uglavnom koristili igrače nenavikle igrati obranu.

Ipak, ključne uloge u eventualnom iskoraku morat će odraditi mladi, prije svega Ball i Ingram od kojih se očekuje solidna produkcija. Uspiju li oni pružiti stabilnost na poziciji primarnog playmakera i all-round krila, onda bi Lakersi vrlo lako mogli ostvariti zamišljeno. Samo, dok ih ne vidimo u akciji na većem uzorku, sve je to jedan veliki upitnik.

Ono što bi trebalo donekle biti sigurno, pod uvjetom da i Lopez i KCP budu zdraviji od Mozgova i Denga lani, je da će tih par veterana biti korisnije. Lopezov tricaški preporod posebice bi trebao pomoći Randleu koji je beskoristan izvan reketa i kojem će dodatni tricaš na parketu otvoriti prostor za napadati sredinu i s pozicije četvorke. Jasno, pokaže li se njegova obrana upitnom kao što je bio slučaj veći dio prošle sezone, taj njegov napadački učinak neće biti toliko važan i nije isključeno da ga Walton sjedne na klupu u korist Nancea koji uz bolju igru u obrani ima i odličan šut s poludistance i koji bi ove sezone mogao dodati i šut za tri u arsenal, u slučaju čega bi postao još korisniji kao ispušni ventil. Naravno, postoji i opcija igranja sa smallball postavama u kojima bi Ingram bio ta lažna četvorka.

Ova verzija Lakersa ima dubinu za pratiti dobar dio Waltonovih zamisli, iako će im ove godine bez Williamsa nedostajati onako ubojita druga postava. Međutim, nije isključeno da će Clarkson biti nešto učinkovitiji šuterski i da bi mogao nadoknaditi dobar dio tih poena kao šesti igrač. Nastavi li Zubac pružati solidne igre, a morat će sada kada mu energični Bryant puše za vratom, Lakersi bi trebali dobiti i nešto od rezervi pod košem, a nije isključeno da će i veterani poput Denga ili čak Brewera donijeti nešto energije na bokove te tako olakšati Waltonu posao traženja učinkovitih postava.

Ova momčad će tako napadački svakako zadržati one lanjske novitete poput brze igre s puno tranzicije i dovoljno šutera. Dapače, vjerojatno će biti još brži i, iako nemaju onoliko revolveraša, nudit će dovoljno prostora Ballu da slash & kick igrom namješta otvorene šutove. Stilski će tako ipak igrati na nešto drugačiji način, način u kojem će itekako puno toga ovisiti o Lonzu. Rookie će morati napad držati na prosječnim razinama što mu neće biti lako obzirom da će morati istovremeno prolaziti prilagodbu na NBA ritam života. Očekivati od rookiea koji ne može lakoćom kreirati iz driblinga 1 na 1 da nosi NBA napad ne čini se mudrom taktikom i tu će biti zanimljivo vidjeti kako Walton misli iskoristiti njegove kvalitete kao dodavača u postavljenim napadima u kojima često pick neće biti dovoljan da ga se oslobodi i da dođe do prostora.

Bit će tu zasigurno gomila akcije kroz visoki post, hand-off kombinacija i otvaranja na strani bez lopte gdje bi Ball kroz sekundarni pick & roll u teoriji imao više prostora za napasti nakon što je obrana već natjerana na nekoliko rotacija. Upravo zbog njegovih slabosti u postavljenim napadima, Lakersi će morati napraviti ozbiljan iskorak u tranziciji ako misle biti koliko-toliko konkurentni. Tu definitivno imaju prostora za napredak jer su lani usprkos svim Waltonovim naporima bili prosječno efikasni u kontrama, uglavnom zbog velikog broja izgubljenih lopti. Sad, može li rookie poput Balla, koji je prisiljen oslanjati se na velik broj riskantnih asista jer to mu je praktički najbolji aspekt igre, toliko utjecati na učinak u ovom segmentu igre da ih lansira između 35 i 40 pobjeda u sezoni na ovakvom Zapadu? Teško i nikako.

I tu dolazimo do faze igre na kojoj će se vjerojatno prelomiti i ova sezona. Čak i da Lopezov šut olakša život Randleu, da Ball i Ingram zaigraju kao što najzadrtiji fanovi očekuju te da Clarkson i Caldwell-Pope pruže iznadprosječnu šutersku podršku, ova momčad teško može biti bolja od lanjske za više od 2 poena na 100 posjeda, što bi ih uguralo u sredinu lige po napadačkom učinku. Tako da bez bolje obrane neće biti ni previše razloga za optimizam, a tu Lakersima neće biti lako popraviti se.

Lopez je solidan čuvar obruča, ali nije skakač i nije u stanju braniti osim u zoni, što će svakako staviti popriličan pritisak na vanjske igrače. Čak i da Caldwell-Pope uspori dobar dio playmakera, očekivati od Balla i Ingrama da drže 1 na 1 veterane na bokovima nije mudro. Možda tu može pomoći Deng, ali jasno da ih na ovoj strani čeka gomila problema.

Ipak, od svih njih vjerojatno najveći je Randle. Iako solidan skakač, on nema lateralnu pokretljivost i općenito brzinu da bi mogao braniti u prostoru, dok istovremeno nema ni fizikalije ni atleticizam da bi pomogao u čuvanju obruča. To će biti popriličan problem uz statičnog centra kakav je Lopez. Kako prema naprijed imaju profil igrača koji može dati nekakav doprinos agresivnom igrom na loptu, da bi njih maksimizirali morat će ostavljati centre na streljani. Ako pak zaigraju konzervativnije kako bi zatvorili reket, ostavljat će gomilu otvorenih šutova uokolo. Ni jedan opcija nije idealna, s tim da je ova potonja za mladu momčad vjerojatno bolja jer bi im barem donijela bolju kontrolu skoka i obruča. Opet, ako misle trčati, morat će napadati linije dodavanja i riskirati s pozadinskim rotacijama, što ih definitivno može koštati.

Idealnog rješenja s ovakvim rosterom krcatim igračima na rookie ugovorima nema, ali, opet treba naglasiti, minimalni pomaci u obrani bit će dovoljni ako se pokaže da napad može funkcionirati s Ballom i Ingramom u glavnim rolama. Uspiju li oni potvrditi hype i prebace li preko 30 pobjeda, što se ove sezone tiče posao je napravljen. Onaj pravi ionako počinje idućeg ljeta, s ili bez LeBrona.

LONZO BALL 45

Russell nije pretjerano oduševio u prve dvije sezone i njegovi nedostatci na parketu, gdje je prvestveno bio šuter, a tek zatim kreator, uz minimalan all-round učinak, bili su dodatno naglašeni time što nije bio ni lider kakvoga su Lakersi priželjkivali. Tu na scenu stupa Lonzo. Iako je upitna njegova produkcija, posebice kao strijelca i all-round igrača, liderske kvalitete i sposobnost da momčadi donese identitet kroz tranzicijsku košarku svakako će olakšati posao Waltonu. Iako nije lako igrati u današnjoj NBA ako kao play nisi sposoban trpati iz driblinga, a posebice ako nemaš atleticizam da konstatno radiš pritisak na obranu, postoje igrači koji su uspjeli nadići okvire uz pomoć mentalne čvrstine i visokog košarkaškog IQ-a. Ball potencijalno ima i jednoga i drugoga dovoljno, sada samo ostaje vidjeti može li se realizirati jer nekog srednjeg ishoda gotovo da i nema, ili će biti novi Jason Kidd ili će biti flop, koliko god to nepošteno zvučalo.

TYLER ENNIS 8

U nemogućnosti da nađu boljeg back-up playa na tržnici, Lakersi su vratili Ennisa za minimalac. Odigrao je pristojno završnicu sezone i dokazao da može biti treći play na rosteru, što će uglavnom i biti jer Clarkson bi trebao nastaviti trošiti većinu minuta s loptom u rukama dok je Ball na klupi. Eventualno ako se pokaže da Hart i Brewer nisu u stanju pomoći, poneka minuta bi mogla kapnuti dvojcu Ennis-Clarkson.

JORDAN CLARKSON 43

Stara uprava je imala dosta povjerenja u njega obzirom da su ga pronašli u drugoj rundi, ali pitanje je kako će kotirati u novim Lakersima. Po logici stvari odlazak Williamsa trebao bi mu otvoriti vrata kao prvom strijelcu s klupe, ali problem je što Clarkson nije naročito efikasan u toj roli combo-beka. To je gadno kada nisi ni playmaker ni defanzivac – ako nisi ni strijelac, što si? Klasični revolveraš koji se tu i tamo zagrije, otprilike bi bio odgovor, dakle vjerojatno još jedan ugovor kojega će Pelinka pokušati maknuti negdje sa strane tijekom sezone kako bi oslobodio što više prostora na capu za iduće ljeto.

VANDER BLUE 0

BRIANTE WEBER 6 IOR

Ova dvojica su dobila poziv u kamp i nešto garantiranih dolara kako bi naganjali Balla i Clarksona na treninzima. Presing je manje-više sve što nude, u napadu su totalno beskorisni. Šanse za upasti među 15 su im minimalne iako Lakersi tehnički imaju još jedno mjesto slobodno. Ako vide Clarksona isključivo kao dvojku možda i uzmu još jednog playa, ali taj vrlo lako može biti i netko treći.

KENTAVIOUS CALDWELL-POPE 48

Kada je postalo jasno da mu ni Pistonsi ni itko drugi nemaju namjeru dati max ratu, KCP je pokupio torbe i krenuo put Los Angelesa gdje će kroz jednogodišnju gažu pokušati zaraditi dugoročni ugovor iduće ljeto. Lakersima je tako u krilo upao igrač koji će itekako pomoći u oba smjera i oko kojega će Walton moći izgraditi nešto konkretno. Nećemo sada o tome kako su mislili izgurati sezonu bez njega, ali s njim definitivno imaju puno više opcija na raspolaganju. Walton će mu sigurno nacrtati poneku akciju kao za Klaya kojom će ga otvariti u catch & shoot situacijama, a uz to KCP donosi solidan učinak iz spot-upa te po potrebi može poslužiti i kao sekundarni kreator ako zapne u napadu. Nije pretjerano učinkovit, ali može zavrtiti pick & roll i šutnuti iz driblinga, posebice protiv drugih postava. Ipak, njegova glavna vrijednost u ovom kontekstu je obrana, točnije sposobnost da brani protivničke playeve što će se vjerojatno pokazati nužnim uz Balla. KCP nije atleta koji mijenja smjer utakmice obranom i nije čak ni naročito dobar stoper ili pomagač na bokovima, ali na lopti može igrati. A onda uz sve ovo ima i bonus vrijednosti u činjenici da mu je LeBron agent, što je Lakersima donijelo i poneki dodatni plus kod Kralja. Barem se nadaju.

JOSH HART 6

Dolazak Caldwell-Popea omogućit će mu da se razvija u primjerenijem okruženju, kao povremeni šuter koji će dobiti tek minute koje ostanu kada svoje odrade KCP i Clarkson. NCAA veterane je teško projicirati jer ne znamo kako će reagirati u okruženju gdje više nisu najžilaviji ljudi na parketu, ali ako ništa drugo Hart ima dovoljno vještina da bude barem solidan spot-up šuter ako već ne uspije nametnuti se kao defanzivac i kreator.

COREY BREWER 8

Nikada i nije bio elitni defanzivac tako da ga gubitak atleticizma čini beskorisnim. Šuterski je lani dodirnuo dno, potezao je nikad više trica (efekt Rocketsa gdje bi ga elektrošokirali da je ušao do vrha reketa i uzeo šut) uz nikad gore postotke i danas ga je praktički nemoguće trpiti na parketu.

BRANDON INGRAM 38

Teško je reći koliko je problem bio u slabašnim fizikalijama, a koliko u upitnim vještinama, međutim neosporno je kako Ingramova rookie sezona zaslužuje epitet razočaravajuće. Od problema sa šutom pa do problema s driblanjem bilo je očito da neće biti od velike koristi napadački kao rookie. Praktički, sav napredak prema kraju sezone može se vezati čistu uz povećanu minutažu i slobodu što mu je omogućilo da gomila brojke bez nekog specijalnog pomaka po pitanju učinkovitosti. Jednu stvar je ipak imao, a to je volja. Bez obzira koliko puta pao, svaki put se digao još odlučniji da dobije nove batine. Mali dakle ima karakter i to je već sada vidljivo u obrani gdje bi kada sredi kilažu mogao biti koristan. Nije vrhunski atleta, ali kombinacija dužine i energije svakako obećava. Nagađati u ovom trenutku o tome može li biti išta više od prosjeka šuterski i kao kreator blesavo je jer valjda prvo treba pokazati da uopće može biti prosjek.

LUOL DENG 31

S 33 godine na leđima, gomilom ozljeda iza sebe i popriličnom kilometražom koju je uz to uglavnom odvozio pod goničem robova Thibodeauom, Deng vrlo vjerojatno više nikada neće igrati ozbilju NBA košarku. Sposobnošću da brani više pozicija i igra smallball četvorku u napadu oživio je u Miamiu taman koliko je trebalo da se Lakersi upecaju i daju mu ugovor na četiri godine, tako da sada može uživati u zadnjim danima karijere. Ako se zalomi period u kojem će moći trčati bez bolova, Deng vjerojatno još uvijek može pomoći sposobnošću preuzimanja u obrani te kao stretch četvorka stacionirana u korneru u napadu, ali isključivo kao zakrpa. Tražiti od njega ozbiljne minute koje implicira njegov ugovor jednostavno je neozbiljno.

JULIUS RANDLE 47

Vidjet ćemo ove sezone može li Randle s atleticizmom na razinu više, odnosno hoće li dodatna godina odmaka od ozljede pomoći da bude talent kakav se očekivao prije nego je zaigrao za Kentucky. Iako solidan u napadanju sredine, Randle nije ni približno eksplozivan kao što su Lakersi mislili da će biti kada su potrošili sedmi pick na njega. Ogroman je problem u obrani jer ne može igrati peticu, a nema pokretljivost za igrati prema perimetru, to smo već spomenuli, međutim ni u napadu ne pomaže momčadi zbog manjka šuta. Za razliku od ostalih visokih suigrača nema čak ni taj šut s poludistance tako da ga je stvarno teško sakriti osim ako nema loptu u rukama. Svjestan toga, Walton je pokušao sve da ga učini bitnim dijelom napada, davajući mu gomilu prilika da napada s loptom u rukama kroz izoalacije i post, od čega često sa petice gdje je okružen šuterima imao više prostora nego inače za iskoristiti povoljan matchup driblingom. Iako kao strijelac baš nije bio naročito učinkovit jer je ovisio o tome da dođe što bliže obruču gdje ipak nije lako finiširati u gužvi, pokazao je solidne kvalitete kao slash & kick dodavač. Samo, graditi napad na takvom tipu igrača ne obećava previše dobroga, a, uostalom, dok je lani to i imalo smisla jer su svi bekovi mogli igrati bez lopte, ove sezone će pored Balla vjerojatno imati manje šanse kreirati.

LARRY NANCE 42

Ne samo da je za ovu momčad jedan od iskusnijih po stažu, već takav dojam ostavlja i stilom igre. Iako posjeduje dovoljno vještina i može pomoći kao šuter s poludistance, ali i napadač s visokog posta sposoban spustiti loptu na pod i napasti sredinu ili podvaliti asist, Nance se u NBA snašao prvenstveno kao klasični šljaker. U obrani će odraditi energetski ogroman posao, što je dobro jer je jedini visoki Lakersa atletski dovoljno sposoban pokriti prostor prema perimetru sada kada se potpuno oporavio od ozljede koljena koja ga je poprilično limitirala sezonu ranije. Kad bi samo uspio taj solidni šut s poludistance razvući na tricu, vjerojatno više nitko ne bi razmišljao o Randleu. U napadu pak osim kao sekundarni kreator vjerojatno najviše pomaže odličnim blokovima i na lopti i bez lopte te Walton u njemu ima čovjeka s kojim može vrtiti dosta toga. Neka nikoga ne iznenadi ako on bude njihov Draymond umjesto razvikanijeg Juliusa.

KYLE KUZMA 9

Kao i Hart i Bryant nalazi se u dobroj situaciji u kojoj se neće odmah od njega tražiti previše jer ima dva bolja igrača ispred sebe, ali će istovremeno dobiti i dosta minuta pokazati što može. Uz Randlea i Nancea može naučiti dosta o tome kako sve četvorke mogu poslužiti u igri, a bit će itekako bitno da pokaže svestranost jer ono što mu se projiciralo kao najveće oružje, šut, baš i nije funkcioniralo tijekom tri NCAA sezone. Kao solidan atleta i podnošljiv šuter Kuzma u teoriji može odraditi koju minutu kao 3&D četvorka, ali da bi preskočio ovu dvojicu morat će biti puno više od toga.

BROOK LOPEZ 77

Smatrati ga centrom u neku ruku je besmisleno jer defanzivno osim vertikalnosti ispod obruča ne donosi previše. Doduše, u pravoj zoni i to može biti od koristi, ali Lopez je prije svega mašina za trpanje koševa koja svrhu nalazi u napadu. Kako su limitirana pokretljivost i nesklonost kontaktu ionako oduvijek ograničavali njegovu učinkovitost u postu, gdje se ni uz pomoć meke ruke i preciznog horoka nije uspijevao nametnuti kao ozbiljna opcija, razvio je fenomenalan šut s poludistance kojega su lani Netsi bez ikakvih problema razvukli do perimetra. Lopez je tako od čovjeka koji više od trećine pokušaja uzima iz prostora između reketa i perimetra postao specijalist koji je trećinu pokušaja potrošio na trice, ubacivši ih pri tome sa solidnih 35%, što ga čini jednom od boljih stretch petica u ligi. Duge dvice gotovo da više ni ne uzima, iako je najviše patio učinak pod košem gdje se nije imao previše prilike spustiti i gdje je ionako oduvijek bio skloniji popiti bananu nego zakucati. Uglavnom, Lakersi dobivaju igrača koji ima itekakve minuse, ali čiji plusevi su u pravom sistemu itekako u stanju zagorčati život protivniku i bit će zanimljivo vidjeti može li ga Walton iskoristiti na pravi način ili će nastaviti igrati gubitničku košarku kao veći dio karijere. Ako ništa drugo, barem je dokazao lani u Netsima da može igrati u brzom ritmu – ako ne upali brza tranzicija, taman stigne potegnuti tricu kad se dogega do napada.

IVICA ZUBAC 37

Kada je sezona krenula u zahod i kada je postalo jasno da nema smisla trošiti minute na Mozgova, Lakersi su gurnuli Zubca u vatru i nisu se pokajali. Uz masu i visinu koji mu već sada omogućuju da solidno odrađuje posao u sredini na tih 20-ak minuta po večeri koliko teretni centar može biti na parketu u današnjoj NBA, posebice u rotaciji momčadi koja će pokušati nabijati tempo, Zubac je još više oduševio finesom u napadu. Uz meku ruku i solidan rad nogu koji mu omogućuju da zabije nešto i kroz 1 na 1 situacije u postu, Zubac se potvrdio kao odličan pick igrač, što zbog dobrih blokova, što zbog odličnog otvaranja i finiširanja. Na rolanju je bio solidan, za tako mladog i visokog igrača koji ne posjeduje vrhunski atleticizam nije imao nikakvih problema hvatati pasove u gužvi i zabiti, ali ono gdje bi mogao izgraditi budućnost je popanje – 40 pokušaja s poludistance nisu puno, ali nije slučajno zabio njih 50%, formu kada šutira u ritmu očito ima. Sve u svemu solidan uvod, sada ostaje vidjeti može li ponoviti nešto slično u ozbiljnijim minutama tijekom ozbiljnijih utakmica.

THOMAS BRYANT 14

Svojevremeno se od njega očekivalo puno više, guran je čak među lutrijske potencijale, ali par suhoparnih sezona na Indiani ostavilo je traga i morao se zadovoljiti izborom u drugoj rundi. Byant ima klasični problem mnogih današnjih visokih, može igrati samo centra, a nema ni atleticizam ni fizikalije da bi bio elitni prospekt na poziciji. Međutim, ima solidan motor za biti kvalitetan smetlar, a možda i nešto više pokaže li da meka ruka s kojom je povremeno ubacivao i trice na NCAA razini može poslužiti u pick & popu.

8 thoughts on “LOS ANGELES LAKERS

  1. Lopez braniti u zoni i Pope da kontinuirano probija blokove je jednako katastrofi pogotov uz Randlea koji je ovo ljeto odlucio radit na masi i izgleda kao dobra cetvorka bez suta (sreca pa ima samo 23 godine)..
    Petorka im izgleda zabavno samo da je Deng jedno desetljece mladi inace su totalna truba bez prosjecnog defendera na bilo kojoj poziciji di se KCP istice ka najbolji

  2. @ dijete – Bogut je apsolutno nebitan, ako i preživi kamp neće odigrat više minuta ni od Lopeza ni od Zubca. tu je samo zbog veze s Waltonom i Warriorsima koje Lakersi očito vole kopirati

  3. veteran leadership 🙂 , samo cinjenica da su i Boston i Minesota bili zainteresovani za njegove usluge mozda govori da jos uvek nije fizicki totalno propao kao sto navijaci misle a i pomaze da je trenutno dirt cheap 🙂 u odnosu na ono sto moze da pruzi ako je zdrav sto je kod njega veliko ako.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *