MINNESOTA TIMBERWOLVES

Zna li Thibs što radi ili je tek u pitanju još jedan trener koji se poput Riversa i Van Gundya nikako ne snalazi u shvaćanju šire slike? Zar nam s Townsom prijeti repriza Garnettovih prvih desetak godina u ligi?

Kada je prošlog ljeta franšizu u ruke dobio Tom Thibodeau izgledalo je kao da je konačno opet došlo i njihovo vrijeme. Nakon 12 godina lutanja bez playoffa i uzaludnih pokušaja da udare temelje nečem ozbiljnijem, bilo je razloga za stvarni optimizam. Dvije otužne godine ranije na draftu su dobili jackpot i pravo na najboljeg visokog generacije u Karlu Townsu, koji je trebao biti novi Garnett, nešto što Kevin Love nikako nije bio u stanju. Sezonu prije su baš Lovea poslali u Cleveland u zamjenu za još jedan prvi pick, razvikanog atletu Wigginsa, tako da su talenta za početi gradnju imali. Sve što je trebalo dodati je bio arhitekt koji će znati posložiti stvari kako treba.

Sam Mitchell definitivno nije bio taj i Thibsova odluka da prekine odmor od košarke kako bi preuzeo ovakav dugoročni projekt činila se definitivnom potvrdom da je budućnost njihova. Samo, 82 utakmice kasnije već imamo i prve napukline u konstrukciji.

Promjena trenera naime rezultirala je sa samo 2 pobjede više u odnosu na ono što je s gotovo identičnim rosterom postigao omraženi Mitchell. Ni godina iskustva više u nogama Townsa i Wigginsa nije pomogla razvikanom treneru da napravi ono za što je plaćen, a to je nauči klince igrati NBA obranu. S igračem poput Townsa na parketu tijekom 82 utakmice nije bilo teško imati iznadprosječan napad drugu godinu za redom i to usprkos manjku šuteva s perimetra koje su Wolvesi opet uzimali najmanje u ligi, tako da ni tu nije bilo nekih specijalnih pomaka. Dapače, Thibs je očekivano čak i usporio igru, najveći dio sezone ne dozvoljavajući Rubio da pokreće tranziciju i napada kroz pick & roll u ranoj fazi posjeda.

Uz manjak ideja na parketu, još više je zabrinjavao ikakav manjak vizije u uredu gdje je Thibs također dobio potpune ovlasti. Naime, jedan od njegovih uvjeta da bi prihvatio posao trenera bio je i da dobije izvršne ovlasti u odabiru igrača i slaganju rostera te je tako bio jedan od rijetkih trenera-direktora u ligi. Nažalost po Wolvesa, pokazao je slične tendencije kao ostali, doživjevši potpuni krah na svojoj prvoj tržnici potpisavši tek nebitne igrače poput Aldricha i Hilla.

Manjak ambicioznijih poteza u ovako ranoj fazi projekta nije bio zabrinjavajuć jer od Wolvesa nitko i nije očekivao da se već u prvoj sezoni plasiraju u doigravanje. Međutim, da će pokazati barem napredak u obrani i dobiti više od 31 utakmicu zasigurno je bilo nešto na što bi se i sam Thibs kladio prije početka sezone.

Ipak, premalo se toga promijenilo da bi Wolvesi u bilo kojem trenutku odbacili stare gubitničke navike. Ogroman problem iz Thibsova kuta bila je činjenica kako je playmakera igrao Rubio. Za trenera poput Thibsa u čijem sistemu play prvenstveno treba biti strijelac sposoban šutirati nakon pick & rolla i non-stop napadati obruč, neučinkovit napadač poput Rubia nikako nije bio rješenje. Najgore od svega, Thibs to nije ni pokušao sakriti te je Rubio cijelu sezonu proveo u izlogu, što definitivno nije pomoglo kemiji momčadi.

A još manje je pomogla odluka da ga usprkos svim problemima kao šutera često koriste u spot-upu, što je omogućavalo obranama da se dodatno zatvore u sredinu. Opet, Rubio je bio jedan od rijetkih igrača Wolvesa sposoban igrati obranu, mada mu čak ni to nije pomoglo kod Thibsa.

Drugi problem, i to puno veći, bila je mladost udarnih igrača i njihova apsolutna nesposobnost da igraju koncentriranu obranu tijekom jedne četvrtine, kamoli dužeg vremenskog perioda. Iako ni Towns nije bio lišen grešaka, posebice prilikom rotiranja prema perimetru, daleko najveći krivci za ovakav razvoj događaja bili su LaVine i Wiggins. Svaki od njih sam po sebi bi bio problem u obrani, ali imati dva ovakva igrača istovremeno na parketu i to uglavnom na boku zadužena za braniti sekundarnu akciju bila je čista katastrofa.

Wolvesi naime nisu bili toliko loši u zaustavljanju prvog napada, posebice pick & rolla što je uostalom i Thibsova ekspertiza. Centri su tu redovito odrađivali odličan posao u čuvanju sredine i Wolvesi su tih nekoliko uvodnih sekundi bili u stanju zalediti pick igru u dobro poznatoj formaciji sa zonom na strani bez lopte i tijelima oko reketa. Međutim, problemi su nastajali u trenutku kada bi lopta promijenila stranu i kada bi krenula nova akcija.

Wiggins i LaVine nisu mogli na vrijeme zatvoriti korner ni pod razno, što je definitivno izluđivalo Thibsa, a uz to u većini slučajeva nisu pojma imali gdje im se nalazi igrač jer očito nikada nisu naučili kako igrati obranu bez lopte. LaVine nije bio u stanju poslužiti ni kao skretničar jer očito ima problema s orjentacijom čim je leđima okrenut obruču, a lakoća kojom su zapinjali u najobičnijim blokovima otkrivala je i kako im nije previše ni stalo izgarati u defanzivnim reakcijama.

Logično, ovakav pristup Wolvese je uredno koštao u završnicama, zbog čega su izgubili čak 7 utakmica više od scorea kojega je sugerirala koš-razlika. Mladost i nepoznavnaje osnova zanata jednostavno su ih koštale ikakve konstantnosti, tako da su standard postale utakmice u kojima bi u prvom poluvremenu igrali kao top 5 momčad lige, a onda u drugom kao najgora.

Nesposobnost da zadrže visoku razinu igre dijelom se može vezati i uz manjak opcije koje je Thibs imao, kao i uz njegovu nesklonost da riskira s ono malo talenta što je imao na raspolaganju. Tipa, iako je imao relativno zdravog Bjelicu, Thibs je uporno jahao postave s dva visoka koje su protivnicima omogućavale da se dodatno zatvore u reket i puste Dienga da poteže duge dvice. Opet, kada nemaš klupu kao što je Wolvesi nisu imali, a za to je dobrim dijelom bio kriv GM Thibs, onda ni trener Thibs ne može previše toga popraviti.

Back-up bekovi, posebice playevi, bili su katastrofalni obrambeno. Šesti igrač Muhammad bio je valjda jedini igrač u ligi kojega je više bolio kikiriki u obrani od LaVinea, što zasigurno nije pomoglo da skrpaju obranu na boku. A o tome koliko im je klupa bila mizerna valjda sve govori podatak da su jedinu podnošljivu obranu igrali u periodu kada su ostali bez LaVinea zbog ozljede koljena, što je otvorilo mjesto u rotaciji lešu Brandona Rusha koji je usprkos tome što je materijal za otpad barem dobrim postavljanjem bio u stanju nešto odraditi i pomoći jadnom Townsu koji je najveći dio sezone proveo na streljani. Uz sve ovo, s presporom unutarnjom linijom i nezainteresiranim vanjskim igračima, Wolvesi nisu ni pokušavali braniti tranziciju, što je bila još jedna pljuska Thibsovoj filozofiji obrane.

Kao bonus, čak ni način na koji je Thibs koristio Townsa u napadu nije bio estetski zadovoljavajući. Iako je Towns takav talent da je usprkos nedostatku idealnog sistema koji bi ga redovito stavljao u triple-threat situacije uspjevao biti učinkovit, apsolutno je nejasno da su Wolvesi radije kao prvu opciju najveći dio sezone koristili neučinkovitog strijelca i neuvjerljivog kreatora poput Wigginsa koji je gomile posjeda trošio na ispodprosječnu realizaciju skok-šuteva sa svih strana i daljina, pri tome minimalno bacajući povratne ili namještajući zicere.

Kako bi otvorili sredinu, što uz Rubia, Dienga i Wigginsa nije bilo lako, Towns je prečesto morao visiti na perimetru praktički kao ispušni ventil, što je jednostavno suludo i što je potvrda da je ovaj roster, bez obzira na iznadprosječnu napadačku uspješnost, poprilično krivo posložen.

S takvim saznanjima se ušlo u novu tržnicu gdje je ovaj put Thibs, barem s prvim potezom, zaslužio plaću. Doduše, imao je i sreće što je naišao na Bullse, ali najveći problem je sredio na najbolji mogući način. Dovođenjem Butlera iz Chicaga kao zamjene za LaVinea riješio je pitanje obrane na boku najefikasnije moguće, doslovno zamijenivši jednog od najgorih braniča u NBA s jednim od najboljih.

Butler je i lani, usprkos ogromnom teretu kojega je nosio u napadu, iznadprosječno zatvarao bokove, a uz to je u stanju i dodatno pojačati obranu pick & rolla ako ga Thibs odluči stavljati na playmakera. Kad se sjetimo kako je lani ostao bez nogu u doigravanju jasno je da ovakvim luđačkim tempom ne može igrati u oba smjera, kao i da nema u sebi još puno sezona u kojima će moći igrati na ovoj razini zbog čega se dugoročno i ne uklapa idealno uz Townsa, ali, uzme li predah u napadu i prepusti Townsu većinu posla, a pogotovo ne uništi li ga Thibs do kraja u svom stilu ove godine držeći ga na parketu po 36 i više minuta, trebao bi pomoći popraviti obranu. Ako je i Wiggins još nešto naučio prošle sezone, onda bi Wolvesi od jedne od najgorih obrana na bokovima mogli doći ako ne iznad prosjeka, onda barem do prosjeka, što samo po sebi garantira rezultatski iskorak sve da u ostalim segmentima igre ostanu isti kao lani.

Nakon što se pobrinuo za bok, Thibs je konačno uspio promijeniti i playmakera, poslavši Rubia u Jazz i potpisavši Jeffa Teaguea. Iako ni Teague nije klasa, već više nekakav prosjek koji danas trebaš imati na poziciji ako misliš igrati ozbiljnu košarku, u kontekstu u kojem već imaš all-star talente poput Townsa i Butlera zadužene za kreaciju, bit će plus na poziciji samo zbog šuta za tricu i sposobnosti zabijanja ulaza. Ono što ovdje nije jasno je zašto Thibs nije išao po playmakera poput Georgea Hilla koji bi se idealno uklopio uz Butlera i Townsa obzirom da će napad ionako ići kroz njih. Butler će sve i da smanji potrošnju dobiti svoju kvotu pick & rolla, Towns će, ako bude pameti, dobiti još više lopti na visokom postu, a Teague kao prvenstveno slash & kick igrač tu ostaje poprilično neiskorišten.

Naravno da je u spot-upu iskorak u odnosu na Rubia, ali pri tome je jedan od slabijih defanzivaca na poziciji i tu bi Wolvesi mogli izgubiti koliko su i dobili, usput plaćajući premijum cijenu. Također, kao i Butler potencijalno je ušao u fazu karijere nakon vrhunca – iduće ljeto imat će 30 godina, a to je već doba kada manje atletični playmakeri počinju imati ozbiljne probleme raditi razliku driblingom. A kako nije dovoljno dobar za 3&D rolu, itekako je opravdano pitati se može li Teague opravdati dugoročni ugovor koji je dobio. Ok, možda sam previše kritičan, ali čak i ako se složimo da je Thibs i ovdje dovođenjem boljeg šutera i strijelca napravio što je htio jer sada definitivno barem ima dovoljno playmakera na rosteru, postaje problematično sve što je povukao nakon ovog poteza.

Ono malo prostora što mu je ostalo i što je trebao potrošiti na klupu spiskao je na još jednog svog vetarana Taja Gibsona, potpuno nepotrebno obzirom na sve već do sada uloženo u centarsku liniju. Čak i da želi igrati svih 48 minuta s dva visoka, što je samo po sebi danas idiotizam, Thibs neće imati dovoljno minuta za opravdati sva ulaganja te je na ovaj način praktički priznao koliko je nezadovoljan obranom i Townsa i pogotovo Dienga, odnosno koliko je fulao s ugovorom Aldrichu. Opet, tom Diengu je dao produženje ugovora i sada ima ekstra skupog trećeg visokog koji, usprkos tome što nije dovoljno pokretan u obrani da zatvara perimetar, barem ima taj šut s poludistance kojim je mogao služiti kao ispušni ventil.

Gibson je limitiraniji napadački i treba loptu u post da nešto napravi, što je besmisleno jer tako smanjuješ broj posjeda koji mogu uzeti Towns i Butler. A čak i da napad može živjeti s njim skrivenim uz osnovnu liniju dok čeka priliku za skok u napadu ili zabijanje zicera kao klasični smetlar, obrambeno ima isti problem kao Dieng – možda je bolji sistemski, u pomaganju i čuvanju obruča, ali protiv smallballa i stretch četvorki, a pogotovo onih sposobnih spustiti loptu na pod, nema šanse da drži perimetar. Uglavnom, s pozicije četvorke teško da će usprkos svim ulaganjima opet dobiti išta bolje od prosječne produkcije.

Nepotrebne poteze nastavio je Thibs vući i sljedećim potpisom. Zadnji preostali resurs, room iznimku, spucao je na Crawforda koji teško da bi dobio više od minimalca na tržnici. Istina, da je morao birati između nekoliko takvih ponuda vjerojatno ne bi završio u Minnesoti, ali nejasno je zašto uložiti novac u još jednog strijelca, pri tome ne pretjerano učinkovitog, umjesto u defanzivca na vanjskim pozicijama ili šutera sposobnog igrati na pozicijama 3 i 4?

Nakon toga više nije bi bilo previše izbora. Tržište je presušilo, Pelicansi su mu uzeli dva preostala bočna defanzivca u Cunninghamu i Allenu te se morao zadovoljiti vraćanjem Muhammada, a onda je opet izveo jedan Rivers style potez potpisom još jednog svog bivšeg igrača, Aarona Brooksa, umjesto da je pronašao jednog playmakera za promjenu ritma koji zna igrati obranu.

Wolvesi tako trenutno imaju šest koliko-toliko produktivnih igrača, sedam ako će Bjelica konačno biti zdrav i spreman pomoći od početka sezone, uz hrpu upitnika na klupi od kojih neće biti lako složiti poštenu rotaciju. A Thibs je sklon korištenju dubine te je lani uvodni dio sezone protratio na postave s četiri igrača s klupe uz Wigginsa i LaVinea kao prve opcije, što nije izgledalo sjajno. Nešto bolje su zaigrali kada je počeo držati Townsa uz četiri rezerve iako su te postave bile kriminalne defanzivno obzirom da u vanjskoj liniji doslovno nije bilo igrača koji zna igrati obranu – jadni Towns je bio još više na streljani uz Jonesa, Dunna i Muhammada oko sebe, a onda još i s Bjelicom kao podrškom u sredini. Horor.

Ako će Thibs ostati pri sličnom receptu, zašto bi Jones (ili Brooks ako preživi kamp), Crawford i Muhammad bili išta bolji trio ove godine? Dobra vijest je da Wolvesi u Butleru i Townsu imaju dva igrača koja bez problema mogu nositi teret prve opcije bez obzira čime ih okružili, kao i da nema potrebe koristiti četiri igrača s klupe kada možeš ostaviti ili Teaguea ili Wigginsa na parketu kao drugu opciju. To Wolvesima opet garantira iznadprosječan napad, ali što ako se jedan od dva stožerna igrača ozljedi? Butler je lani prvi put u 4 sezone i tek drugi put u karijeri odigrao više od 70 utakmica, a bez njega opet se sve raspada.

Ogroman teret je na udarna dva igrača i iako su oni dovoljno talentirani za nositi ga, definitivno je trebalo uložiti više u šut kako bi se olakšao život Townsu i, zašto ne, napadačku učinkovitost odvelo možda i u elitne razine. A još više se trebalo uložiti u obranu jer bez Butlera, ovo bi vrlo lako moglo biti isto ono šetalište koje smo gledali lani. Koliko god Thibs derao grlo i marker po ploči.

Ispada stoga kako je za rast ključan iskorak Wigginsa, koji bi do početka sezone trebao potpisati produženje ugovora. Thibs od njega mora tražiti puno višu napadačku efikasnost i pogotovo puno bolju igru u obrani jer, ako će ići više u smjeru sporedne opcije, definitivno će morati biti bolji kreator i strijelac iz spot-upa, a posebice 1 na 1 defanzivac. Naravno da njegovi talenti mogu itekako olakšati Butleru život jer neće morati igrati toliko s loptom, uostalom tu je i Teague, ali ako će ostati ispodprosječan skok-šuter to će biti manje bitno. Isto vrijedi i za obranu – njegovi poeni nisu toliko bitni ako će istovremeno jednako toliko primiti na drugoj strani parketa.

Prognoze za Wolvese su uglavnom dosta optimistične, playoff ne bi trebao biti upitan čak ni ako Butler propusti 15-ak utakmica, ali činjenice je da s ovakvom kriminalnom dubinom nemaju previše prostora za grešku. U najboljem slučaju, top 10 napad i prosječna obrana smještena negdje oko 15. mjesta trebali bi biti dovoljni za score između 45 i 50 pobjeda, možda i koju više ako će Towns opet odigrati sve 82 utakmice, a Butler oko 75. Kvragu, na Istoku bi im to donijelo vjerojatno i 55 pobjeda. Međutim, u ovakvoj brutalnoj konferenciji u kojoj će gotovo svaku večer imati izazov i gdje neće moći sebi dopustiti duge crne rupe i šihte u kojima će igrati lutrijsku košarku, talent sam po sebi neće biti dovoljan bez dovoljno dubine i kemije.

Kako smo vidjeli da Thibs nije nikakav genijalni um već samo obični čovjek s vrlinama i manama, jedino nešto strastveniji u prezentaciji svoje predanosti poslu, realno je pitati se hoće li moće maksimizirati talent momčadi u ovakvim uvjetima. Ironija situacije u kojoj se Thibs našao je da ima roster nesposoban iskoristiti njegovu najveću kvalitetu, a ta je izgradnja obrambenog sistema. S Butlerom će stvari biti bolje, nema sumnje, ali i dalje je tu previše upitnika da bi ovo bila elitna obrana sposobna raditi razliku kakvu je imao u Chicagu.

Stoga se fokus logično prebacuju na napad, gdje nas čeka još zanimljiviji razvoj stvari. Thibs, a i većina njegovih pomoćnika, defanzivni su stručnjaci koji u navali ne koriste nikakav specijalni sistem već se prilagođavaju talentu. Gomila pick & rolla, izolacija, uz dozu setova na visokom postu koji će kombinirati horns, trokut i flex principe, dovoljni su da bi ova momčad zabijala. Ali, pronaći identitet, onaj idealni model koji će izvući maksimum iz svog ovog napadačkog talenta, to nisu u stanju. Ne kažem da Towns treba biti Jokić ili da se moraju prebaciti na slobodniji pokretni napad ala Warriorsi, ali barem bi trebali ubrzati igru, raširiti reket, potezati više trica i pokazati više kreativnost i hrabrosti u rotiranju i prilagodbama. Nažalost, bez poštenog koordinatora na klupi to vjerojatno neće biti moguće izvesti.

Opet, ako je playoff jedini cilj, onda mogu biti zadovoljni vjerojatnim pomacima ove godine, s tim da ostaje pitanje idućih sezona. Ako ove Butler i pokrpa sve rupe u obrani, Wiggins razvije ponešto all-round kvalitete, a Towns konačno postane centar u oba smjera kakvog očekujemo, može li trenutna uprava nastaviti graditi i u hodu mijenjati jezgru? Ukratko, može li trio Thibs-Towns-Wiggins potrajati i ima li uopće dugoročno smisla? Više ćemo znati nakon novog poglavlja sage koje se uskoro počinje prikazivati, nakon kojega će biti jasnije da li je Thibs pravi čovjek za ovaj projekt, kao i da li je Wiggins sposoban biti išta više od čovjeka koji gomila brojke u lošim momčadima. Ako oba odgovora budu pozitivna, onda za njih nema zime. Na parketu barem.

JEFF TEAGUE 68 IOR

Razlog zbog kojega je Teague zamijenio Feltona kao svojevrsna personifikacija prosječnosti playmakerske pozicije u današnjoj NBA nije samo kako bi se naglasila važnost kompetentne jedinice u današnjoj ligi, a Teague je neosporno bolji košarkaš od Feltona, već i što je Teague klasični primjer beka koji solidan u svemu što se od moderne jedinice traži u napadu, odličan u ničemu. Solidan dribler, solidan atleta, solidan šuter, solidan slash & kick igrač, sve što je potrebno za 13 poena i 6 asista uz prosječne postotke u svim situacijama. Igrao u pokretnom napadu poput onoga u Atlanti gdje je imao gomilu prilika kreirati u sekundarnim napadima ili pak bio primarni dribler kao lani u Indiani koji je s loptom u rukama proveo većinu posjeda, Teagueu je svejedno jer zbog te solidnosti u svakoj ulozi može odraditi posao. Do neke mjere. I tu dolazimo do potencijalnog problema u Minnesoti gdje neće biti potrebe da često napada iz pick & rolla i gdje bi njegova tek solidna spot-up igra uz problematičnu obranu mogla biti nedovoljna za značajniji iskorak. Od Rubia će vjerojatno biti korisniji, ali ovo definitivno nije pozicija na kojoj će Wolvesi raditi razliku. Opet, Thibs će biti zadovoljan već i time ako na njoj neće upadati u minus, za što će itekako bitno biti posložiti preostale minute nakon Teaguea.

TYUS JONES 25 IOR

Klinac je imao solidnih momenata kao strijelac iz pick & rolla, ali uglavnom je izgledao kao NBDL klasa koja se pretvara da je NBA igrač. Ako ne dribla, Jones praktički nema rolu na parketu i slično Brooksu i Crawfordu ne vidim kako može odraditi značajnije minute s klupe pored ovoliko sposobnijih igrača.

AARON BROOKS 7 IOR

Thibs poput Doca dovodi igrače koji su nekoć pod njim odigrali makar jednu dobru utakmicu. Brooks po svemu sudeći nema garantiran ugovor, tako da možda ne preživi kamp, iako će Thibs teško dati prednost rookieu poput Trimblea pored veterana. Tako da je vjerojatnije pitanje od onoga hoće li završiti među 15 – hoće li dobiti back-up minute ispred Jonesa?

JAMAL CRAWFORD 28 IOR

Nije li zanimljivo da su mu zadnja dva ugovora dali upravo Rivers i Thibs? I nije li isto tako zanimljivo da treneri koji nisu poznati po vizionarstvu što se tiče napadačkog sistema preferiraju jednog klasičnog revolveraša usprkos tome što nije u stanju igrati njihovu omiljenu obranu? NBA je totalni zakon. Ali. Ono što nije zakon je činjenica da tip ima 38 godina i da je dobar dio prošle sezone izgledao kao leš Jamala Crawforda. Zadnja dva mjeseca sezone se probudio, počeo zabijati skok-šut iz driblinga i tako pokazao da nije za otpad, ali čak i da može još nekako iz dupeta izvući cijelu sezonu teških šutova, a ne samo 30 utakmcia, pitanje je koji će to kurac Wolvesima pored ovoliko sposobnijih napadačkih opcija?

JIMMY BUTLER 106 IOR

Lani je igrao najbolju košarku karijere, a nagrada za to bila je nastup protiv Bostona gdje je morao raditi za svaki centimetar prostora iako je već očito bio pregažen. U Minnesoti takvih suludih zahtjeva, goniču robova Thibsu usprkos, više ne bi trebalo biti. Iako Jimmy ostaje sjajan napadač sposoban napraviti svoje 1 na 1 i kroz pick & roll, više neće morati nositi momčad na tom dijelu parketa te će se moći posvetiti potrazi za efikasnijim prilikama kroz puno više spot-up igre. Uz to, kritično je da sačuva najveći dio energije za obranu gdje pak neće imati sličnu poštedu jer čak i da Wiggins i Towns naprave potreban iskorak, na tom dijelu parketa najviše će toga ovisiti o njemu. Uopće, o njegovom zdravlju će ovisiti rasplet sezone – čak i ako Towns bude top 10 materijal i Wiggins postane all-round koristan, bez Jimmyevih 70+ utakmica na all-star razini jednostavno neće imati dovoljno da ostvare za 15 ili više pobjeda bolji rezultat od lanjskoga.

MARCUS GEORGES-HUNT 0 IOR

Nije NBA talent i nije prije igrao za Thibsa tako da je teško shvatiti zašto je na rosteru. Ovo je već četvrta momčad koja mu iz nekog razloga daje šansu iako je i na sveučilištu bio u najboljem slučaju prosječan šuter na poziciji dvojke. Vjerojatno ne bi preživio kamp da Wolvesi imaju ideju kako popuniti roster.

SHABAZZ MUHAMMAD 27 IOR

Imaju dovoljno kreatora tako da im još jedan dodatni dribler koji voli igrati 1 na 1 i jurišati u sredinu nije potreban, ali, obzirom na manjak opcija na boku, Muhammada opet čeka dosta minuta. Svoju kvotu će zabiti, ali nije u stanju pomoći momčadi ni šuterski ni obranom, a ni slash & kick igrom. Tako da, u suštini, time što će trošiti posjede koji bi inače završili u rukama boljih suigrača, vjerojatno će biti igrač manje na parketu.

ANDREW WIGGINS 64 IOR

Ako će već dobiti taj novi ugovor kojega bi trebao potpisati do početka sezone, a realizacija kojega je odgođena jer je odlučio promijeniti agenta u zadnji tren, onda će morati igrati na puno većoj razini od dosadašnje u oba smjera. Defanzivno, ima sve preduvjete za uspjeh što se talenta tiče i uz Butlera bi, ako sredi stvari u glavi, vrlo lako mogao od člana jedne od najgorih stoperskih bočnih kombinacija postati član jedne od najboljih. Po meni je puno veći problem napad gdje Wiggins nije pokazao elitne vještine potrebne da bude prva opcija, pa čak ni specijalist. Istina, na ulazu može pretrčati svakoga, ali, ako ne iznudi slobodna, zna imati problema s realizacijom, pogotovo ako ne uspije doći do samog obruča. Iako može poslužiti kao sekundarni kreator, nema vještine za redovito napadati iz picka, a usprkos gomili 1 na 1 pokušaja koje smo gledali svih ovih godina i na izolacijama je poprilično neuspješan. Njegov atleticizam i eksplozivni prvi korak definitivno se mogu bolje iskoristiti u sistemu gdje bi se od njega tražilo više kretanja bez lopte, otvaranja kroz blokove i gdje bi ga se forsiralo u tranziciji. Čak i da nikada ne bude više od prosječnog šutera za tri iz spot-upa, a trenutno je jedva i to, od tog atleticizma bi se dalo dobiti kvalitetnog igrača u obrani i napadu. Što nas opet vraća na pitanje ugovora – ako Wiggins nije materijal za prvu ili barem drugu opciju, a trenutno nije i neće to biti dok značajno ne popravi skok-šut iz driblinga i sam dribling, zašto su mu Wolvesi spremni već sada dati max? Zar nije bolje pričekati da vide kako će se snaći u ovom novom kontekstu i onda jednostavno izjednačiti ponudu koju dobije?

NEMANJA BJELICA 24 IOR

Njegove kvalitete su nužno potrebne u rotaciji jer je jedina stretch četvorka na rosteru i čovjek koji može poslužiti da se malo razbije ritam. U idealnom svijetu igrao bi minimalno pola utakmice uz Townsa, ovako je vječno pitanje koliko će šihti dobiti, što zbog vlastitih problema s ozljedama koje su stopirale značajniju NBA karijeru, što zbog Thibsovih “prioriteta”.

TAJ GIBSON 43 IOR

Thibs ga je spojio s Butlerom u nadi da će ovaj dvojac riješiti dobar dio problema u obrani. I iako nema sumnje da će Taj pomoći u sredini i učvrstiti reket, problem branjenja perimetra s dva visoka i dalje ostaje. Gibson je aktivan, ali nije dovoljno brz i tu bi mogli gledati gomilu situacija u kojima će Towns braniti četvorke, što opet neće donijeti potreban rezultat jer, iako je pokretniji lateralno i puno duži, očekivati od Townsa da pokriva toliki prostor u obrani i onda još nosi napad, klasični je primjer Thibsovog maltretiranja i cijeđenja igrača. Također, bit će zanimljivo kako misle igrati u napadu s Gibsonom – lani je šuterska kvaliteta Dienga omogućavala da drže kakav-takav raspored i izvuku obrane barem do visokog posta, a Gibson sličan domet jednostavno nema u arsenalu.

GORGUI DIENG 56 IOR

Dieng nema ništa elitno u svojoj igri osim možda šuta s poludistance, što ga čini poprilično skupom rezervom. Zbog spot-up kvaliteta napad je s njim na parketu uspijevao preživjeti bez obzira na povremenu gužvu u reketu, ali za nekoga tko bi prvenstveno trebao biti šljaker, Dieng nema potrebne defanzivne kvalitete. Iako kao back-up centar može proći, nedostatak visine i atleticizma ne pomaže mu da i u toj roli bude iznadprosječan, a kao četvorka, a posebice protiv smallball i stretch košarke, jednostavno nema kvalitete potrebne da pokrpa sve rupe. Dolazak Gibsona vjerojatno će mu značajno smanjiti minutažu.

KARL TOWNS 121 IOR

Rijetki su prije 22-og rođendana uspijevali raditi ovo što radi Towns, još rjeđi su imali ovakvu kombinaciju vještina, fizikalija i atleticizma. Towns na parketu može sve, ostaje samo vidjeti koliko će Thibsu trebati da ga dovede do vrhunca, odnosno hoće li on uopće biti trener koji će to znati, a samim time i doživjeti.

COLE ALDRICH 21 IOR

Starmodni balvan koji će odraditi svoje u sredini i koji doslovno nije u stanju napraviti išta u oba smjera čim nogom stupi iz reketa. Aldrich pored svih ovih opcija na petici jednostavno nije ništa više osim skupe rezerve rezervnog centra.

JUSTIN PATTON 16 IOR

Nejasni su razlozi zbog kojih je Thibs odlučio pick dobiven od Bullsa potrošiti na još jednog centra, uz to poprilično neatletičnog koji se nikako ne uklapa u moderne NBA trendove gdje se od centra prvenstveno traži energičnost. Slomljeno stopalo vjerojatno neće pomoći da u prvoj sezoni saznamo išta više o njemu ili tome kako se uklapa u dugoročne planove.

14 thoughts on “MINNESOTA TIMBERWOLVES

 1. Očekujem bar dva igrača s 3000 minuta u sezoni….
  Dao bi se kladit da Thibs još ne zna kako će pokrenuti napad s toliko opcija koje ima na raspolaganju. Od slasha neće biti ni S jer nitko normalan neće čuvat Butlera, Wigginsa, Townsa, Dienga, Gibsona na šutu. Ako misli akciju pokrenit s Butlerom tko će mu onda držat obranu na perimetru, a dobije li je Wiggins u ruke, osim što nema igrača sa šutom oko njega nije baš nekaki kreator.
  Još zabavnije će biti u drugoj postavi jer tu se ne može složit rotacija s ikakvim obrambenim igračem.

  Vjerujem da bi Dieng na centru u drugoj petorci mogao biti važan kotač u napadu samo tko će ga proigrat kada Brooks, Jamal, Shabazz dokazano to nisu u stanju napraviti, a pokraj njih će još Bjelicu držat kao čistog specijalca za tri poena što bi bilo nepotpuno korištenje takavog potencijala.

  Nominira bi ih za ekipu koja će sezonu završiti s najvećim postotkom napada završenih iz izolacija, a mogli bi imati tako lijep napad iz rogova ili s dupli pickom za Teaguea di prebacuje loptu Townsu na lakat dok obrani iza leđa uletavaju Butler-Wiggins. Sačekušu i nastavak napada bi imali u Bjelici ako propadne traženje cuta plus si samo možeš dati mašti na volju što se iz svega toga može izroditi dalje, npr.Towns napad driblingom licem prema košu, Teague čeka u jednom korneru, a Wiggins ili Butler nakon popušengo cuta se vrate na krilo odakle mogu napasti iz picka s Bjelicom…

 2. Najpametnija, najrealnija i dugorocno najisplatljivija opcija je stavljanje KAT-a u poziciju prve napadacke opcije, medjutim trenutno on nije u stanju da isprati neko vece povecanje volumena lopti na racun neke velike efikasnosti. Kada spominjemo Townsa mi govorimo o buducoj prvoj zvezdi , sledecoj velikoj stvari. Ali sta njega cini posebnim ? Zar on nije “nesto” raznovrsnija verzija Davisa ali ne i zasigurno kvalitetnija,potentnija ? Mislim da kosarkaska javnost previse ocekuje od njega i prerano ga gura tamo gde jos nije usao.
  Krenimo od odbrane: Defanzivno jeste u gornjem delu lige ali ne i u top 5 , cak i 10 najboljih visokih defendera, nije bas toliko pokretan na perimetru, pa da moze bez problema da preuzma bekove , a nije ni elita sto se tice zastite obruca, 1na1 u postu je iznenadjujuce osrednji ali s obzirom na trenutni stil kosarke to i nije toliko vazno.
  U napadu problematika pre svega pocinje od igranja na pogresnoj poziciji u pogresnom sistemu, sa pogresnim saigracima. Sa loptom u rukama on zaista pretstavlja veliku pretnju, sasvim dobar suter, iznad-prosecan asistent i dribler za svoju poziciju i solidan u postu kao PF. Ali sta je konkretna stvar gde moze praviti razliku iz meca u mec, kad nije dobar za 3 kao Porzingis pa da mu moras prilaziti, nije dobar asistent kao Jokic, pa da mu mozes dati loptu dugo u ruke i nije svakako elita u postu kao Cousins ni ti ce ikada biti bilo sta od toga. Poenta svega ovoga sto sam kenjao jeste da on nije defanzivac kao Garnet, ali u sustini bi trebao da ima takvu ulogu u ekipi, jer kao prva napadacka opcija po mom misljenju ne moze voditi tim do prstena.

 3. Hill umesto Teague obavezno, u napadu nije mnogo lošiji, ako ne i bolji, a odbrambeno je bolji 10 puta, tako da je to veliki fail Thibsa posle sjajnog tradea za Jimmyja.
  Sve posle toga katastrofa, umesto da juri neke defanzivce i stretch opcije poput Thaba, Jerebka, mozda Simmonsa, Troya Williamsa kao nekog sa nepoznatim plafonom, a ne 14 miliona na Taja i room na Jamala.
  Sta mislis, da li bi Cavsi pre uzeli paket za Kajrija sastavljen oko Wigginsa, ili ovaj koji su uzeli za Thomasa?

 4. Kad je thibs primljen, bilo mi je drago, ali sad sve manje vjerujem u to. Glavni problem je i meni sto se bojim da ce towns igrat neku stretch peticu i pucat 4 trice po tekmi. Nitko nije ocekivao da ce ovakvu off sezonu omati, ali nakon butlera su sve vise manje pogreske. Sut izvana je minimalno popravoo, najbolji dio proslosezonskoh utakmica je imao kad je najvise dao minuta bjelici s townsom. Sad ce wiggu dat max umjesto da ceka da se mozda izbori za njega ove sezone. Na njemu je najvazniji iskorak, a ja se toplo nadam sto ne vjerujem da se se sve vrtit najvise oko townsa pa oko butlera. Kad bi wigg pristao biti 3.opcija, igrat odlicno obranu i super iz spot upa, to je druga stvar, ali bas kako si rekao, tesko. Ne znam, kad bi za dienga i wigga dobio neke dobre role igrace 😀 ali nema sanse, pretvrdoglav jr thibs. Prosle godine su 22 puta imali 10+ vodstvo i izgubili na kraju, kad bi pola toga promijenili i na racun butlera dobili 2-3 tekme evo ih oko 45

 5. btw ovo je mozda i najbolji preview dosad i iako cu ih pratiti najvise, mislim da bih se na njih kladio ds ce najveci bust biti i ne bih se cudio da im plafon bude 7-8.mjesto. i pitanje, jel bi uzeo townsa ili butlera u prvih 10 pickova na fantasyu?

 6. @ wade – možeš šta oćeš čim imaš dva visoka s rasponom na šutu koji mogu stavit loptu na parket i centra koji zna proigrat. ne treba ti ni dupli blok ili pick igra za pokrenut se, može i bacanje lopte na lakat pa UCLA cut Teaguea dok Towns bira hoće li odigrat handoff s Wigginsom ili proigrat Butlera na cutu nakon bloka od strane Bjelice ili ono što Miami radi s zamjenom pozicija, Bjelica i Butler mijenjau pozicije na perimetru i u postu, Wiggins radi pindown Teagueu, Towns centralno na poludistanci započnje napad. jedva čekam vidit trening kamp ukratko jer ničega od ovog neće bit 🙂

  @ david – pa čini ga posebnim to što je triple-threat s 22 godine. ne bi se kladio da šuterski i u postu neće postat elita, možda jedino neće bit onakav asistent kao Jokić. ali, čak i da šuterski ostane tu negdje, njegova sposobnost da s visokog posta spusti loptu na parket, ubaci šut i proigra je Duncanovska. slažem se da je obrana ključ, tu će morat postat vrhunski, ali se ne slažem da s pravim rosterom ne može do prstena kao prva opcija u napadu.

  @ komšija – vjerojatno Wigginsa, iako mislim da je LeBron zadovoljniji s ovim veteranskim paketom tako da nisam siguran bi li mogli izvest tako nešto i da su htjeli

  @ madman – Townsa naravno, s tim da bi Butlera uzeo u drugoj rundi jer ako će negdje jahat udarne opcije to će bit ovdje

 7. Idu u dobrom smeru i oni i Milvoki (druga najmaladja ekipa u ligi). Tibs prva sezona da vidi sa cim raspolaze i odmah u drugoj napad na plej-of na nikad jacem zapadu. Za fransizu koja niti ima navijace, istoriju pobedjivanja, kvalitenu vlasnicku strukturu pa u krajnem slucaju ni vreme 🙂 (jedan od losijih small market timova uz Pelikane) a to su sve faktori koji privlace kvalitetne igrace ovo je sve bilo normalno.
  U prosloj sezoni sa Rubiom,Zekom,Viginsom i Bjelicom-Djengom ocekivati kvalitetnu igru sa mladim ili nekvalitetnim igracima je bilo nerealno. Verovatno si ocekivao da se udare temelji moderne igre ali Tibs je stara skola trenera i igrace drugi stil kosarke.
  Sve zavisi u buducnosti od napretka Viginsa kao sto kazes ali ne treba zaboraviti koliko je Batleru trebalo da postane igrac koji je danas a dosao je u ligu sa trogodisnjim iskustvom sa Marketa za razliku od Viga. Ako je radnik i slusa savete ucice u predstojecim sezonama i sigurno ce biti bolji ali ne brzo koliko bi navijaci hteli da to bude.
  Mogao je Tibs bolje da raspolaze sredstvima sigurno ali on je nov i jos se uci zanatu, napredovace i on u toj ulozi u sledecim sezonama.
  Neka Portlandova sudbina je pred njima sem ako KAT ne postane najbolji igrac u ligi, Vigins legitimna zvezda i pronadju boljeg pleja neki top 5-10 nivo i ozbiljnog krilnog centra e tad bi ocekivanja mogla da budu titula ili borba za titulu. Ovo danas je tim druge-trece klase (10-15 po kvalitetu u citavoj ligi), da naprave malo buke u plej-ofu i da konacno do njega jednom stignu 🙂 a prosle su bili u predzadnjoj grupi timova pa ce dalje da grade na tim osnovama i kontinuitetu zajednickog rada.

 8. Dži, svaka čast, odlične su najave – uživam svaki put kad izađe nova.

  Bjelica je na kraju ispao žrtva svog dobrog šuta – Tibodo, kao i njegov evropski pandan Duško Ivanović, u njemu vidi strogo streč igrača, zanemarujući činjenicu da može da kreira i za sebe i za druge. Niko nije očekivao da će mu odmah dati ključeve napada, ali koristiti ga samo kao šutera je greota. Pa čak i kao streč četvorka mora da ima više minuta, naročito u ovakvom kontekstu kada nemaju dovoljno šuta ni za prosečan napad.

 9. najveci problem ove ekipe je wiggins, da njega nekome uvale bili bi na konju, covik je klasican forser, sut za 3 nema, malo jaca obrana tipa utah, nema ga nigdi…sta se tice ekipe minesota je top 5 sigurno, nebi se cudija da budu ispred spursa, napad je najbolja obrana, pises o obrani a svega 10 igraca u ligi igra kvalitetnu obranu, ostalo je smijurija, sa crawfordom, muhamedom i tipa butlerom u drugim šihtama ce uvik biti sposobni izmisliti poene, samo moraju razdvajati minute townsu i butleru jer ako ce wiggins igrati sa second unitom onda ce to biti provalija

 10. @Gee

  Slazem se, ne sporno ima u njemu dosta Duncana, ali Duncan pripada drugoj skoli kosarke, osvajao je titule kao primarni napadac kad je kosarka pripadala postu i visokim igracima,a ne perimetru kao sad. Samo slep covek ne moze da vidi kakav je talenat Towns ali isto tako ja ga ne vidim kao igraca koji ce svojom dominacijom da vrati centrima kosarku. Da li je teze naci pravog defendera na buducem super KAT-u ili mozda sadasnjem Hardenu ?!

 11. @ david – ne kužim, pa na Hardena staviš Leonarda i isključen je iz utakmice. nemoj KAT-a gledat kroz prizmu posta, kad kažem Duncan pri tome mislim na čovjeka koji na laktu može sve, vrtiti napade, napast, pa i šutnut. ni Ducan nije osvajao naslove zbog post-upa, u biti vjerojatno nitko u povijesti nije osim Mikana

 12. @ Gee, ne posmatram ja njega kroz prizmu posta iskljucivo,ali da li bi prime Duncan uzeo titulu u ovakvom stilu kosarke kao primarna opcija? Cak i ako bi, to bi bilo iskljucivo zbog toga sto bi bio sposoban kaznjavati small ball postave. Vrhunske napadacke opcije zahtevaju od protivnika da menja sistem kako bi se prilagodio njima. Da li bi se bilo koji kontender trenutno odrekao svog nacina igre zbog Townsa i uopste ne ulazim u to ko su njegovi saigraci?

 13. Malo mi je glupo raspravljati o igracima s 22-24 godine koji su u stanju utrpat 45 poena bez ikakve ozbiljnije akcije..
  Wiggins nije dobio postena trenera do zadnje godine kojeg je uspio snervat obrambenim neradom, a s druge strane kompletna ekipa je bila slozena boze pomozi za igranje obrane.
  Tamo se nije znalo tko manje zna o napadackim akcijama protivnika, a leda bekovima su pokrivali Towns na poziciji koju je obrambeno najteze nauciti i glupavi Dieng koji ne zna tko mu glavu nosa… Njima bi sama pomoc da se Gibson dere na njih, tipa, Wiggins ide ti blok, pazi cut, ili sta ja znam sto vec… Sve se samo kazalo kada je Rush dobio minute o kakvim detaljima se radi..

  Prosle godine su tri covika imala prosjek 20-10, 2 asista i 1 blok na utakmici; a to su Towns-Davis-Cousins…, takve brojke s 21 godinom su imali samo najveci centri lige plus Brand.

  Po potencijalu izgledaju sampionski samo je pitanje da li mogu naci trenera s takvim predispozicijama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *