MOTHER KEVIN LOVE BONE

Bacimo još pogled na preostalih 5 momčadi na Istoku u predzadnjem predsezonskom osvrtu.

MAGIC

Miksao je svašta do sada u predsezoni Vogel, ali kombinacije iz prve dvije utakmice vjerojatno su najbliže onome kako će Orlando izgledati barem na startu. Očekivano, petorka koja je lani dobila gomilu minuta nakon all-star pauze i dalje je udarna, dakle Payton uz Rossa i Fourniera na boku te Gordona i Vučevića kao dva visoka. Ono što prvo upada u oči, iako je teško reći obzirom da je predsezona i da su svi skloni run and gunu, je da će Vogel ove godine ipak forsirati tranziciju. Lani to s onako teretnim postavama nije bilo moguće izvesti, ali s Rossom i Gordonom koji trče kontre i playom poput Paytona koji jedino u ovakvom stilu igre može izgledati funkcionalno trčanje je jedino što ima smisla. Uz Paytona kontre vuče i Gordon koji uopće u ovakvom slobodnom stilu za sada izgleda sjajno. Ako ne finišira u tranziciji, onda izlazi ili na pick nakon kojega obavezno ide rolanje ili se otvara cutovima po osnovnoj liniji. A što se postavljenih napada tiče očito da će tu Orlando imati standardnih problema, ali barem ne forsiraju akciju kroz post. Vogel je maksimalno pojednostavnio sistem, puno je više pick & roll nego flex košarke, a ako i zavrte neku akciju s izmjenama pozicija visokih i bekova obično to budu one jednostavnijeg tipa.

U obrani se i dalje drže isključivo zonskih principa, bilo na pick igri, bilo na strani bez lopte. Sve u namjeri da što više sakriju manjak Vučevićeve pokretljivosti, međutim čak i ovako stisnuti u reket trebali su slati pomoć u sredinu i onda bi uredno ispadali na sljedećoj rotaciji. Koliko god konzervativno igrao, ako nemaš centra koji može izaći iz reketa, a pri tome ti ne garantira barem zaštićen obruč, ne možeš imati ozbiljnu obranu da se postaviš na glavu. Uz to, Ross i Fournier jednostavno nisu fajteri koji će se probijati kroz blokove ili rotirati na vrijeme, a Payton i Gordon su previše skloni fokusirati se na loptu umjesto na sljedeći potez napada. Sve u svemu – sretno stručnom štabu.

Što se rotacije tiče, izmjene su dosta racionalne. Biyombo ulazi umjesto Vučevića i tek sada mogu zaboraviti na išta osim pick & rolla prema naprijed, dok u obrani, iako zadržavaju iste zonske principe, izgledaju puno aktivnije kada mu se pridruži i Simmons. Vidjet ćemo kako će dijeliti ove minute na boku, ovdje je Simmons mijenjao Rossa, Fournier se šaltao na dvojku, a kasnije je ulazio Hezonja i igrali su sa stvarno ultra-visokom postavom koja bi u teoriji mogla igrati obranu s dosta preuzimanja. Samo, kako Hezonja i dalje izgleda kao da uglavnom nema pojma što bi trebao raditi ni u jednom ni u drugom smjeru, za očekivati je da bi Simmons jednostavno mogao mijenjati oba bočna i tako doći do minuta. Jasno, Simmons je opcija i za smallball, ali za sada Vogel izgleda zadovoljan s time da kao back-upa Gordonu koristi Isaaca što trenutno i ima smisla. Tako zadržava istu razinu atleticizma na poziciji i barem može nastaviti forsirati tranziciju. S tim da ni Gordon ni Isaac nisu pokazali previše što se šuta s perimetra tiče tako da će i u postavljenim napadima imati sličan učinak.

Na jedinici je Mack izgleda odnio pobjedu nad Augustinom kao back-up play, što je bilo i za očekivati obzirom da je izbor nove uprave. Tu se nema što dodati, nije toliko brz kao Payton, a i tip je igrača koji prije svega gleda svoje izglede za zabiti, tek onda suigrače, tako da će ova druga postava stvarno morati igrati paklenu obranu ako misle nekako nadoknaditi manjak ideje prema naprijed.

HORNETS

Kod njih je sve krenulo iznad očekivanja, Stone i Monk su bili spremni za početak predsezone i Clifford je koristio očekivanu rotaciju. Petorka Walker, Batum, MKG, Williams i Dwight, s klupe zamjene Stone, Monk, Lamb, Kaminsky i Zeller. Lamb je dobivao nešto dužu šihtu kako bi zaigrao malo uz startere umjesto Kidd-Gilchrista, ali ne toliko da bi posumnjali kako će možda u završnicama dobiti prednost. I onda Batum sredi lakat i opet krenu problemi. Dobra vijest je da Batum neće na operaciju, ali mogao bi provesti do 2 mjeseca na rehabilitaciji, što znači da će propustiti prvih 20-ak utakmica. Nije kraj svijeta, pogotovo jer su Hornetsi na Istoku, ali definitivno su mogli i bez ovoga. Kako stvari stoje, dok nema Batuma na njegovo mjesto upada Lamb što će suziti ionako problematičan raspored na parketu. Mislim, Walker će morati operirati u pick & rollu okružen s tri igrača koji ne mogu ubaciti skok-šut s perimetra što je situacija s kakvom se rijetko susretao i u NCAA, kamoli u profesionalcima.

Bacon je dobio nešto sitno minuta umjesto Lamba, ali Clifford vjerojatno neće širiti rotaciju dalje od udarnih 8-9 imena, oslanjajući se više na obranu. U jednoj utakmici su odmarali Kidd-Gilchrista što je otvorilo mjesta u petorci za Kaminskog micanjem Marvina na trojku. Nije idealno rješenje, ali moglo bi poslužiti na kraći rok kao zakrpa, barem za drugu petorku koja bi tako imala nešto šuterskog potencijala. U svakom slučaju udarni igrači će morati dodatno povući, a sve bi bilo lakše da je Monk spreman pomoći s kreacijom. Nije ni blizu potrebne razine tako da od toga ništa. Dobra vijest je da barem Clifford za sada nema namjeru koristiti zajedno Howarda i Zellera, svaki dobiva po pola utakmice i to je u biti idealna podjela minuta. Tako da su barem na petici osigurani cijelu večer.

NETS

Ako je i bilo dvojbi oko toga hoće li startati s dva playa ili s Crabbeom na dvojci, prve dvije utakmice predsezone su ih uklonile. Russell i Lin nisu baš Lillard i McCollum, ali na Istoku bi mogli biti dovoljno dobra kopija za držati priključak u zadnjem vagonu za playoff. Ni Crabbe ni LeVert zbog lakših ozljeda nisu nastupili u prve dvije utakmice, u trećoj su dobili tek nekoliko šihti s rezervama, tako da je teško nešto definitivno reći osim da Netsi imaju dovoljno vatrene moći na perimetru i da mogu kombinirati. Bekovske pozicije su tako manje-više pokrivene, a bit će zanimljivo vidjeti hoće li Atkinson ostaviti Carrolla kao startnu trojku ili će možda tu ugurati nekoga od dvojice spomenutih swingmana.

Hollis-Jefferson očekivano je startna četvorka kao njihova verzija Aminua (kad već vučemo paralele s Blazersima zašto stati), a Mozgov u sredini će pokušati kopirati lanjsku rolu Lopeza. Ubacio je 2 od 3 trice što baš i ne zvuči kao neki uzorak, ali uglavnom igra u korneru u 5 vani formaciji. Kad se uključuje u igru radi to uglavnom na picku uz liniju, manje u sredini i uglavnom se trudi što manje smetati u reketu. Atkinson se u roli back-up centra odlučio za Acya koji već ima korner tricu i koji igra na sličan način. Umjesto Hollis-Jeffersona u igri je Booker, ali kad LeVert i Crabbe budu spremniji za veću minutažu i pogotovo ako jedan od njih dobije rolu startne trojke, možemo očekivati i poneku minutu za Carrolla kao smallball četvorku.

U svakom slučaju Netsi na sve načine pokušavaju podići napadačku učinkovitost i gotovo da je izvjesno kako će imati prosječan učinak na toj strani parketa. Uspiju li pri tome ne biti baš najgora obrana lige, iskorak od 10 utakmica u odnosu na lanjski rezultat je nekakav minimum. Dakle, ovdje više ne govorimo o 30 pobjeda koji su izgleda donja granica za ovu momčad, danas čak i 35 izgledaju kao dohvatljiv rezultat, a to je već sfera u kojoj je i doigravanje realna mogućnost.

Što se rotacije tiče, iako je teško nešto reći dok ne budemo definitivno znali tko će imati kakvu rolu, za sada Atkinson prvo ostavlja Lina s rezervama, zatim Russella, tako i da na taj način kopiraju recept Blazersa.

BUCKS

Kako je Maker ozlijeđen za sada prednost na centru ima Henson, ali četiri preostale pozicije su odavno poznate. Brogdon, Snell, Middleton i Giannis su sigurni starteri, a ono gdje će Kidd najviše profitirati od predsezone je u potrazi za klupom. Klinci Brown i Wilson su dobili dosta minuta, potonji je čak i startao prve dvije utakmice u kojima se Giannis odmarao i očito je da Kidd traži nešto svježe krvi na klupi koja će i dalje živjeti od Monroea. Delly je imao problema s koljenom te se do sada nije naigrao, ali njegovo mjesto u rotaciji je vjerojatno sigurno, iako se Payton nametnuo kao back-up play i nije isključeno da će upasti među 15 ispred šutera poput Greena i Rusha (potonji je pokazao više od Greena i definitivno izgleda spremniji pomoći). Kidd je ionako više prilika dao svojim klincima Vaughnu i Brownu tako da dvojki imaju i dovoljno (uostalom tu je i Terry koji kao i Delly još nije ni pošteno zaigrao u predsezoni).

Teletović je vjerojatno još jedini čovjek koji ima kakvu-takvu garantiranu rolu iako nije igrao ovu utakmicu u kojoj je startao Giannis tako da je teško reći kako će Kidd tu dijeliti minute. Giannis je ostao na četvorci kada je igrao s rezervama, a ako bi Mirza bio na parketu onda bi se morao šaltati na trojku. Tako da ni Teletovićeva rola nije garantirana. Inače, Kidd će izgleda s rezervama držati stalno ili Middletona ili Giannisa što je također totalno logično, a s jednim od njih uz Monroea puno je lakše popuniti petorku. Ako je Delly treći čovjek, onda samo trebaš pokrpati ovo minuta što ostaje iza Snella, a, ovisno o tome koliko će igrati Teletović i hoće li se Giannis prebacivati na trojku, dio minuta ide i postavama s tri beka. Upravo tu se možda otvara prilika Rushu koji je jedini pravi swingman između svih ovih dvojki.

PISTONS

Nemaju previše razloga za biti zadovoljni predsezonom do sada jer nisu uspjeli zaigrati idealnom rotacijom, ali dobra vijest je da barem Jackson izgleda spreman istrčati kao startni play. Ako je to dobra vijest jer i dalje ne izgleda sjajno. Uglavnom, čim su njega osposobili za nastup stradao je Bradleyev zglob, tako da još nisu nastupili kompletni, ali neke stvari su poprilično jasne. Da će Jackson i Bradley biti startni vanjski dvojac kada su u komadu je očito, kao i Drummondova glavna uloga u sredini, a ono najvažnije je da će krila biti Johnson i Harris. Zanimljivo, Leuer izgleda neće biti toliko u kombinacijama kao četvorka iako je to pozicija koju je lani igrao većinu vremena, već će biti prvi back-up centar dok Marjanović ostaje čovjek za specijalne matchupove.

SVG je dosta minuta dao Ellensonu kao stretch četvorci, momak je šuterski odradio posao i izgleda da bi minute iza Harrisa i Tollivera mogle biti njegove, a ako zakaže, onda po potrebi može uskočiti i Leuer. Tri čovjeka su duboki na petici i četvorki i to nije loše. Smith je siguran kao back-up play i opet je prijetnja Jacksonu za startne minute, a u ovim utakmicama je pretjerivao s lošim šutevima tako da i tu slijedi Reggiev uzorak. I dalje ne može zabiti ništa iz vana, međutim to ga nije sprječavalo da carini loptu, dribla uzalud i uzima gomilu loših šuteva. Očito je htio dokazati da je živ za razliku od Jacksona, ali ovakvom igrom nije od velike pomoći. Galloway je vjerojatna zamjena za Bradleya, s tim da je dosta minuta kao drugi bek dobio i Kennard. Doduše, u ove dvije utakmice bez Bradleya rookie je startao jer je možda SVG želio Gallowaya ostaviti u ritmu s drugom petorkom, iako je teško reći obzirom da je Galloway u periodu dok nije bilo Jacksona odrađivao posao back-up playa, da bi povratkom Jacksona uglavnom mijenjao dvojku. Ili će jedan od njih dobiti puno manje prilike kada krene sezona i kada budu kompletni ili će Pistonsi koristiti dosta duboku rotaciju s pet bekova.

Najzanimljivije je ipak na trojci gdje je Johnson izgleda spreman napraviti iskorak, ali čak i ako se to dogodi, netko ga mora mijenjati. Bullock je dobio nešto minuta u par utakmica, ali prije će umjesto Johnsona na trojku uskakati Harris te će se tako još više minuta na četvorci otvarati za Tollivera, Ellensona i po potrebi Leuera. Sve u svemu solidna rotacija i ako dobiju barem podnošljiv učinak s pozicije jedinice koja je ključna u njihovom napada baziranom na visokom pick & rollu, a to je uvijek rizik u situaciji gdje je Jacksonova forma upitna i prijeti ti previše minuta za nadobudnog Smitha, trebali bi uhvatiti mjesto među 8 na ovakvom Istoku.

9 thoughts on “MOTHER KEVIN LOVE BONE

 1. Taman sam hteo da pitam jel si odustao od predsezone, jel ce ici power rankingsi po IOR-u kad zavrsis sa svim najavama? Komentar na bahate ugovore koji su podeljeni sakom i kapom?

 2. Zasto su Raptorsi najdosadnija ekipa lige i zasto kad zatvorim oci mogu zamislit sta ce igrat i da ce uci u playoff i tamo ispast u prvoj ili drugoj rundi i zasto nemaju nijednog mladog igraca zbog kojeg bi ukljucio League Pass i rekao idem gledati Raptorse? I hoce li netko napokon reci Valanciunasu da se normalno osisa for krajst sejk

 3. Jel mozes da napravis neku komparaciju kosarkaskog talenta Towns vs Embild ? Ako ne razmisljamo previse o njihovom zdrastvenom kartonu oko koga je lakse stvoriti sampionski tim ? Pretpostavljam da su obojica HoF igraci, ali koliko daleko ce se popeti na top 50 lestvici najboljih igraca(u idealnom kontekstu) ?

 4. Kad smo kod ugovora je li po tebi tm.hardawayu najnelogicniji(ili je to zasluzio drugim djelom sezone u hawksima).
  Kako vidis od nekih ove usporedbe smitha jr.sa derrickom roseom u njegovim godinama

 5. …. A moglo bi i da padne rangiranje GM-ova : ) Ima jako puno zainteresovanih za ovaj tekst jer znamo @gee da kad krenes, neke stvari koje ni rođena majka ne zna o njima ti izrekneš vezano za same gm-ove : )

 6. @ denmla – kakvo crno odustajanje od predsezone, i ovakva NBA košarka je bolja od bilo čega drugoga što se nudi uokolo pod zabava. planiram predsezonske power rankingse na osnovu dojma. ništa specijalno kod novih ugovora, klasično paljenja novca u NBA stilu.

  @ lasta – zato što je to sve istina i zato što imaju Caseya za trenera i DeRozana za zvijezdu. Valanciunasa mogu šišat kad ga u playoffu pola utakmice budu morali držat izvan parketa, imat će vremena i obrijat ga

  @ david – Towns je više finesa, esencija košarke kao igre, Embiid je više sila, esencija košarke kao bogomdanog fizičkog talenta. ima i Towns nešto sile u svojoj igri, čiste atletike, pogotovo kada eksplodira na ulazu ili na skoku u napadu, a ima i Embiid finese u igri kao kada finišira oko obruča floaterima. ali u igri potonjeg sve je naučeno u dvorani, od šuta s obje noge na parketu do udica preko ramena. kod Townsa se osjeti i haklerska strana priče, nepredvidljivost, gomila rješenja licem i leđima košu, fluidnost. tako da uvijek biram Townsa jer njegov plafon je još daleko, dok god Embiida imam osjećaj da iz ovog okvira koji je pokazao ne može. može biti učinkovitiji, ali ne i raznovrsniji jer propustio je toliko košarke u formativnim godinama da to ne može stići. pričati o top 50 je glupo dok ne osvoje poneki naslov. šansu imaju, ali imali su je i mnogi drugi koji su danas zaboravljeni

  @ dragi – pa neka realna cijena bi bila ovo što su dobili Richardson i Powell, tako da i nije toliko nelogičan što se cijene tiče, 4-5 milja više nisu kraj svijeta. puno nelogičniji mi je npr. ugovor Bakeru koji bi trebao plaćat da igra u NBA, a ne postati milijunaš samo zato što je arijevac.

  sorry, zaboravih odgovorit na ovo drugo, usporedbe su ok što se tiče lakoće kojom može igrati slash & kick 48 minuta i elitne razine atleticizma, iako je po meni ključna razlika u tome što Rose ima samo jednu brzinu, petu, a Smith može igrati i u nižima

  @ nik – možda i padne tokom sezone, ali moram smislit neku formulu za rangirat ih malo kompleksniju od zadnje. to onda oduzem dosta vremena kojega jednostavno nemam, a da npr. ne gledam tekme da bi pisao tekstove o GM-ovima ne dolazi u obzir

 7. Da postoje čuda… sta li Raptorsi , sve osim tradea Lowrya i Derozana, mogu uciniti da se lansiraju kao kandidati za titulu ? Šta im je potrebno za takav domet, kakav profil tima ?

 8. i koliko ce znaciti njihova promena igre koja podrazumeva puno vise trica ? (cak 57 % njihovih suteva je bilo za 3)

 9. Pa ti rece ide predseonski tekstovi na svaka 2 dana a proslo 4 pa se zabrinuh. Nista ljepse nego kad pred spavanje iskoci tekst koji nisi ocekivao pa gavprocitas onako sa gustom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *