GROWING PLEASURES

Osvrt na zanimljive poteze s rotacijom Sixersa koji su pomogli da klinci prestanu gubiti utakmice. Koliko je sve skupa održivo je upitno, ali dobar je ovo primjer kako prave kombinacije mogu donijeti itekakvu korist.

Kada su prije gostovanja u Dallasu problemi s leđima natjerali Browna da Redicka izostavi iz startne postave, trener Sixersa našao se pred zanimljivim izborom. Utakmicu ranije Sixersi su odlučili poslati Fultza nekoliko tjedana na “odmor” tako da nije bilo jednostavnog rješenja za popuniti rolu startnog šutera i Brown je praktički mogao birati između McColluma i Šarića. Kako Simmons ionako igra playmakera u napadu, ono što im je u ovom trenutku trebalo bila je dodatna šuterska opcija i, iako je Šarić bio daleko od pouzdanog šutirajući do tog trenutka 21% s perimetra, Brown je odlučio gurnuti njega sa starterima.

Šarić je skočio na 44% za tricu nakon ulaska u petorku, što znači da je posao spot-up specijalista odradio na visini. To je recimo nešto čemu se Brown zasigurno nadao kada ga je stavio uz najbolje igrače i to je ono što ponavljam od prvog dana – ako Šarić misli imati NBA karijeru, morat će zabijati otvorene trice koje mu serviraju drugi. To je jedini put. Međutim, sumnjam da je Brown i u najluđim kalkulacijama zamišljao koliko će Šarićevo micanje iz role šestog igrača pomoći klupi i općenito back-up postavama. McConnell je iz skromne role back-up playa preuzeo rolu šestog čovjeka i klupa je oživjela, ostvarivši daleko najbolje učinke od svih postava u ove zadnje tri utakmice. Jasno, nije to zasluga samo McConnella već prije svega toga što je Brown rezanjem rotacije pronašao formulu koja je klupu Sixersa od jedne od najgorih u ligi preko noći pretvorilo u zlato – McConnell, Johnson i Luwawu spojeni su s Covingtonom i Simmonsom što je rezultiralo eksplozijom.

U te dvije utakmice ova postava ostvarivala je 125 rejting u napadu uz 59 rejting u obrani. Naravno da se radi o malom uzorku, ali ne treba biti nuklearni fizičar za shvatiti koliko je lakše igrati kada Fultza i Šarića, koji nisu bili u stanju ubaciti šut ili redovito stvarati pritisak driblingom, zamijeniš Simmonsom i Covingtonom (ta postava s 5 rezervi te Šarićem i Fultzom kao liderima imala je rejting 62 u napadu). Uglavnom, ne samo da su našli načina kako izvući nešto od Šarića, već su pronašli i rotaciju koja funkcionira, što je pak rezultiralo solidnim pobjedama protiv Dallasa i Houstona.

E, zatim je uslijedio povratak doma, Redick se oporavio i sada je trebalo odlučiti kako njega ubaciti u kombinacije, a ne ostati bez novopronađenog ritma. Neki manje analitici sklon trener bi se vjerojatno vratio standardnoj startnoj petorci s dva beka, pogotovo jer Sixersi na ova dva gostovanja nisu nešto specijalno dobro igrali u obrani koliko su našli načina dobiti nešto od napada tijekom 48 minuta. Dakle, ta dodatna dužina koju su dobili time što je Covington branio dvojke, odnosno Simmons trojke, kao i dodatna masa koju je Šarić donio u sredinu, nisu previše pomogli defanzivno. Međutim, Brown je bio svjestan da ta startna postava s početka sezone nije bila ništa posebno – u 48 minuta koliko su proveli zajedno na parketu tijekom prvih 5 utakmica, bili su ukupno gledano prosječni, što nije loše obzirom na 1-4 score. To sugerira da je upravo klupa bila najveći problem zar ne? Pa, to je samo donekle istina – naime, u clutchu ova udarna petorka Sixersa bila je katastrofalna te se iz podnošljivih -3 na 100 posjeda spuštala na -30.

Dakle, uz jednu od najgorih klupa, Sixersi su imali i jednu od najgorih clutch postava. Sve se to dakle popravilo bez Redicka, s tim da treba spomenuti da je i u ovom preokretu bitnu ulogu odigrao McConnell kojega je Brown ostavljao u završnicama uz udarnu postavu – u prvoj utakmici umjesto Baylessa kako bi imao bolju obranu na lopti, u drugoj umjesto Šarića kako bi imao više pokretljivosti na perimetru.

Uglavnom, uočivši ove trendove, trener Sixersa je odlučio ostati pri formuli koja funkcionira te je povratkom Redicka jednostavno izvadio Baylessa iz startne petorke. To je manje-više stvari u napadu ostavilo na istoj razini, ali je ovdje Brown odlučio napraviti novu promjenu u obrani – kako bi poštedio Redicka ganjanja playmakera, u ovom slučaju Schroedera, Simmonsa je i na ovoj strani parketa stavio u rolu jedinice, dok se Covington vratio na trojku, a Redick zauzeo mjesto dvojke. I Simmons je taj posao odrađivao solidno uz pomoć čestih preuzimanja na picku. Da, Schroeder ga je probijao 1 na 1, kao i ostale igrače koji bi ga preuzeli, ali Sixersi su svjesno dopuštali playu Hawksa da zabija na ulazima radije birajući zatvoriti mete za potencijalne povratne lopte. Hawksi su tako zabili samo 8 trica, a ono puno važnije je da je Simmons čak i u ovako zahtjevnom defanzivnom zadatku pokazao zrelost ni trenutka se ne štedeći iako je dobio poprilično nezahvalan zadatak.

Pitanje je kako će Brown ubuduće dijeliti defanzivne zadatke i hoće li ostati pri ovakvoj podjeli, uostalom u završnici ove utakmice se opet vratio onoj standardnoj postavi ubacivši u zadnjoj četvrtini Baylessa umjesto Šarića te je ova postava u clutchu ovom prilikom odradila posao bez većih problema.

Sixersi su tako upisali i prvu pobjedu ove sezone na svom parketu i sada nas čeka vidjeti kako će se ova priča dalje razvijati. Startna postava sa Šarićem je podnošljiva dok on zabija trice koje mora, ali protiv Hawksa je šutirao 1-9 iz igre, 1-3 s perimetra te je ostvario najniži napadački rejting u momčadi s mizernih 63. Protiv Atlante to nije predstavljalo problem, ali protiv ozbiljnijih protivnika Sixersi će trebati bolje partije. A trebat će ih i Šarić ako misli zadržati ove dvije šihte sa starterima na početcima prve i treće četvrtine i barem one dvije dodatne s klupom gdje on, Redick i Embiid odmaraju Simmonsa i Covingtona.

Također, treba vidjeti kako će klupa dugoročno reagirati. Ovo razdvajanje Simmonsa i Covingtona od Embiida i Redicka ima smisla jer četiri najbolja igrača odrađuju svoj dio posla odvojeni u parove s rezervama, ali i dalje im nedostaje šuterskog potencijala. McConnell je ubacio nešto trica, Luwawu dvije po utakmici, što je itekako pomoglo raširiti sredinu za Simmonsa, ali što ako njih dvoje padnu s postotcima? Simmons i Johnson nisu šuteri i ako samo jedan od njih prestane biti vruć s perimetra, Sixersi bi opet mogli imati problema kao i dok su na parketu istovremeno držali McConnella, Johnsona, Šarića i Fultza. Ovdje bi mogao pomoći povratak Holmesa koji može zabiti tricu i koji bi mogao izbaciti Johnsona iz rotacije.

Tamo gdje će vjerojatno izbjeći regres su clutch periodi jer sada kada su vidjeli što je potrebno za dobiti utakmicu i kada su malo poradili na kemiji i samopouzdanju, ona postava sa Simmonsom okruženim s četiri šutera trebala bi solidno odrađivati posao u završnicama. Tu je ako zatreba i McConnell koji kao presing bek ima prednost pred Šarićem jer sumnjam da će Brown prečesto igrati s Redickom ili Simmonsom na playu u zadnjoj četvrtini samo kako bi imao drugog visokog u reketu. Ako ćemo projicirati stvari dugoročno, jasno je da s krilima popunjenima Simmonsom i Covingtonom za Šarića u ovoj jezgri nema mjesta. A kako je McConnell potreban za mijenati bekove i kako je pokazao da može odrađivati posao šestog čovjeka, pitanje je kakvu minutažu Šarić može očekivati i u šihtama s klupom.

To ga čini potrošnim što uopće nije loše jer ga Sixersi mogu uključiti u neki trade uz jedan od budućih pickova ili čak i Fultza ako bi se radilo o paketu za nekoga poput McColluma. Jasno, to je plan koji se neće odraditi preko noći, a tu se javlja problem jer ako će Šarić nastaviti imati 5 PER i TS% od nevjerojatnih 37% vrijednost će mu vrlo brzo pasti i Colangelo ga zasigurno neće moći iskoristiti da podeblja nekakav trade.

I da, uz idealne role za Šarića i McConnella te naštimanu rotaciju svakako treba istaknuti očito, a to je da svega ovoga ne bi bilo da Simmons nije toliko sposoban odrađivati sve što se traži. Primarna kreacija u napadu, obrana od 1 do 4, šljakanje s klupom – čovjek sve krpa i samo se ostaje pitati kako će tek igrati kada bude imao 25 i više godina.

4 thoughts on “GROWING PLEASURES

  1. @ lasta – tko je Okafor? ne možeš za njega dobit više od picka druge runde sada kada nema više opcije za četvrtu godinu, a na parketu očito ne računaju na njega. ni Bullsi ga ne žele tako da će ga najvjerojatnije otpustit

    @ runpe – glavna razlika je definitivno šuterska kvaliteta, a onda samim time i raznovrsnost kao strijelca i finišera. ako ovako nastavi Simmons bi lako mogao biti na njegovoj razini kao dribler, asistent i defanzivac, ali ovaj šuterski dio ih toliko razdvaja da je nepotrebno vući paralele

  2. Da li je i koliko po tebi realno da ova Philla igra 1/2 finale Istoka već ove sezone? Naravno, uz zdrave Bena i Joela!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *