POWER RANKINGS – CRAFT BREWERIES

Živimo u sjanom vremenu. NBA je nikad bolja, a uz dobru utakmicu se, za razliku od samo nekoliko godina prije, može popiti dobro domaće pivo bez da se digne manji kredit. Stoga evo poretka hrvatskih malih pivovara rađenih prema vlastitom iskustvu s njihovim pivom, a sve kako bismo proslavili sjajne stvari koje se događaju u sferi omiljene nam tekućine. Naravno da smo morali imati i basket komponentu te su pri opisu pojedinih pivovara dodani i aktivni igrači na čiju igru nas ponuda pojedine pivovare najviše podsjeća.

Svakoj maloj pivovari koja kuha svaka čast uopće na pokretanju posla i bavljenja tako delikatnim zanatom. Svaka kritika s naše strane je želja da jednostavno bude više dobrog piva. Kao i u košarci, ključ je u dugotrajnom učenju i vježbanju, što smo i sami iskusili kroz godine kućnog kuhanja piva.

Ili kako bi to daleko bolje rekao pokretač ponajbolje pivovare današnjice:

“The key to making a good beer is in the slow improvement of its progression.”

1. ZMAJSKA – LE BRON JAMES

Točnije LeBron James s karakterom Tima Duncana. Skromni i konstantno izvrsni. Sedam njihovih dosadašnjih piva je ravno sedam ulazaka u finale zaredom LeBrona. Zmajsko Porter je možda i najpodcjenjenije HR pivo. Nedavno izdani RIS je crno zlato vrijednije od nafte. A svijetla piva nismo još ni spomenuli.

2. MEDVEDGRAD – CHRIS PAUL

Veterani koji su u ovih 20+ godina rada izdali jako puno dobrog piva, povremeno i odličnog (Novi val i barleywine npr.). Zbog toga što sjajno barataju fundamentima pivarstva zaslužuju poredbu s jednim od najinteligentnijih igrača koji su ikada trčali parketima.

3. NOVA RUNDA – DEMARCUS COUSINS

Njihov vrhunci poput C4 IPA ili APA su apsolutno magični, kao kad Boogie odluči pojesti protivnika u reketu (KAT nedavno žrtveno janje) ili dodati vanserijski pas Browu na cut. Kada izbace lošu bačvu onda su kao kad DMC popizdi pri +20 protiv Dubsa, dobije tehničku i pusti protivnika nazad u tekmu (tradicija koja se nastavlja iz sezone u sezonu). Kao olakotna okolnost treba reći da se bore na tržištu na kojem još uvijek ne postoji kultura čišćenja točionika pa njihova vrijedna (isključivo točena) tekućina često dobije nezaslužen tretman.

4. GARDEN – JOHN WALL

Postavili su vrlo visok standard po pitanju tekućina, prodaje, dizajna i promocije. Njihova edukativna serija Single Hop piva je za svaku pohvalu a NE IPA-u smo već dobrano nahvalili ranije. Ova potonja podsjeća na ona nezaustavljiva Wallova izdanja kada se poklope trenuci dodavačke briljantnosti i koš-geterske efikasnosti. Šteta što je u oba slučaja riječ o limited edition izdanjima.

5. VON BECKERS – BEN SIMMONS

Ovo je naoko previsoko obzirom da imaju samo jedno pivo. Ali što ako je to jedno pivo jedno od najboljih skuhanih na ovim prostorima? Što ako se onaj elegantni jelen od 2,08 pretvori u sljedećeg Magica Johnsona i poremeti cijeli Aingeov pažljivo složeni rebuilding? Ljepota košarke i piva je u tim statistički/kemijskim labom neuhvatljivim i nepredvidivim komponentama koje mogu rezultirati nekim predivnim pasom iz ničega. Ili vanserijskim pale aleom. Dream Baby Dream.

6. VARIONICA – DEMAR DEROZAN

DeRozana smo tu svojedobno zvali DeGrozan. Varionica je u startu donijela više razočarenja negoli oduševljenja. Ali kao što je i DDR marljivim radom došao do toga da ima najbolji rad nogu u ligi te da u eri trice vlada s poludistance tako se i Varionica digla. Sjajno.

7. PETI ELEMENT – LAMARCUS ALDRIDGE

Tvrdoglava old-school četvorka čiji povremeni siloviti nastraji u postu bude asocijacije na Imperial IPA-u ovih pivskih majstora.

SMALL SAMPLE SIZE AWARD – VUNETOVO

Sad već kultna ultra-mala (nano?) pivovara s Hvara je rijetko dostupna, ali radi sjajna piva. Kad uočite Aljaškog mrguda, ulovite ga.

KENTAVIOUS CALDWELL-POPE INCONSISTENCY AWARD – MNOGI

KCP je hodajuća nekonstantna, pogotovo šuterski, a isto se može reći za mnoge male pivovare koje čak i unutar jedne bakse piva variraju od solidnog do kriminalnog (ili čak zaraženog). Kad već plaćamo više, budite malo više DeRozan.

RASHEED CTC AWARD – VIŠKO (VIŠKO?)

Session IPA je sjajna. Ali kada će doći vrijeme da se konačno prozove Viško? – obzirom da se još nije počelo proizvoditi na otoku?

7 thoughts on “POWER RANKINGS – CRAFT BREWERIES

 1. Hahaha svaka cast na tekstu,a sad da te pitam kakav paket bi ainge morao sloziti za davisa?bi li mogao proci bez da ubaci i tatuma i browna?i sta mislis oce li smart ostati u bostonu buduci da mu istice ugovor a celticsi i nemaju nesto prostora na capu a on ce definitivno traziti masan ugovor

 2. Medvedgrad, uvik solidan, nikad u finalu i prvi izbor, isti Paul…

  Pulfer je upao u KCP kategoriju?

  Kako ti se čini “buteljiranje” pive u 0,66 i vidjeh da čak ima 0,75?

  Zmajev mari’s bitter mi je super lagano pivo

 3. Dosad najbolji tekst na blogu, jebes kosarku 😛

  Zadnje vrime san probava sve i svasta, ali zadnja tura Barbe (obrijani Sprajc) je strava

  Sta se tice stranih majstora, je li iko prova Affligem double?

 4. @jas
  Visko je imalo vrlo dobrih do odlicnih radova. Osobni fav je session ipa, saison je super a prvi su kod nas predstavili gose stil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *