ANYTHING IS POSSIBLE (PART ONE)

Kako sam u podcastu već pretresao sve matchupove uz malu pomoć prijatelja, a izašao je i tekst na telesportu gdje sam ukratko proanalizirao serije (opet uz pomoć kolega), nema puno potrebe za dodatnim drobljenjem. Uostalom, ove prognozerske pizdarije ionako su manje zanimljive od analiza nakon utakmice. Stoga, još jednom ukratko od serije do serije, redom kako se budu igrale (sutra preostale četiri serije). Kako je dobar dio ovih sudara poprilično neizvjestan (ozljede su oslabile većinu nositelja i praktički govorimo o 50-50 izgledima već u prvoj rundi), pokušat ću odgovoriti na isto pitanje za svaku momčad – što je kome potrebno da prođe dalje.

WARRIORS:

Trebaju prije svega Duranta na razini od prije ozljede rebra. Mislim, suludo da takve stvari uzimamo zdravo za gotovo, ali čovjek je prije mjesec dana pauzirao zbog toga jer mu je napuknuo dio prsnog koša. Vjerojatno je sve ok kada se vratio u akciju i boli više nema, ali sigurno nije jednostavno vratiti se u ritam nakon tako nečega. A ako se KD vrati u suludu formu iz siječnja i veljače kada je tricu gađao s 50% uz 55% šuta iz igre, onda Steph može mirno odraditi rehabilitaciju (koja za sada ide po planu, po svemu sudeći za drugu rundu će biti spreman koliko to može biti čovjek koji je toliko gadno istegnuo ligamente koljena). Ako KD u napadu bude kako treba, onda će puno lakše biti raditi one druge stvari koje Warriorsi rade, poput igranja žestoke obrane.

Tu bi Green trebao donijeti konstantu kakvu nije previše iskazivao tijekom sezone, a ogroman plus će biti i spremni Iggy kojega su dosta odmarali u završnici sezone kako bi mu sačuvali koljena. Njegova karijera se očito bliži neizbježnom kraju i napadački postaje sve veći problem, ali, kada je fizički spreman i dalje je najbolji branič na perimetru kojega imaju. Od siječnja je također pokazao znakove života i bio je najkonstantniji defanzivac Warriorsa te bi svakim svojim ulaskom na parket radio razliku. Mislim, od 5 postava Warriorsa s najboljim defanzivnim rejtingom (uzeo sam u obzir 20 najčešće korištenih petorki) čak 4 su s Iggyem. Dakle, čovjek je i dalje x-faktor, šesti čovjek u rotaciji, ali peti čovjek u hijerarhiji i kao takav nezamjenjiv. Od veljače nadalje čak je i tricu popravio, zabijao je s preko 40%, dakle ako se u njegovom slučaju radi samo o tempiranju forme i ako koljena izdrže, Warriorsi će imati manje problema s dubinom i obranom nego očekujemo.

Durant im u ovoj seriji vjerojatno neće trebati defanzivno jer Spursi imaju jedva prosječan napad te će ga moći čuvati za kasnije, što je dobro obzirom na to koliki će posao odrađivati u napadu. U kasnijim serijama na parketu bi trebao biti Steph, tako da od tada možemo očekivati i Durantovo šaltanje u defanzivnu rolu nalik onome što je igrao lani ili onome što je igrao u prosincu i siječnju kada je uhvatio formu (u prosincu je imao skoro 3 blokade po utakmici u prosjeku, nakon čega je kombinacija veće odgovornosti u napadu i ozljeda uzela danak te jednostavno nije bilo potrebe igrati punom snagom na tom dijelu parketa). Dakle, uopće nema sumnje da relativno zdrav Durant i dalje može biti all-D kandidat. To je još jedna torba u koju Kerr može posegnuti ako za tim bude potrebe, a u prvoj rundi vjerojatno neće.

SPURS:

Ovo što su izveli bez svog MVP kandidata već je određeni podvig samo po sebi i jasno da su ovdje autsajderi. Ne treba vući paralele za lanjskim raspletom serije protiv Warriorsa nakon ozljede Leonarda jer ona momčad nije bila ovako uigrana i LMA nije bio ovako spreman nositi je, plus ovdje Warriorsi nemaju Currya. Dakle, ovo neće biti gaženje s tri brutalna poraza za redom. Ali, Warriorsi svim problemima usprkos imaju dovoljno potencijala za ostvariti iznadprosječan učinak u oba smjera, što neće biti lako matchirati. Nade Spursa tako prvenstveno leže u scenariju po kojem Warriorsi nemaju prekidač. Ako će Green i Durant nastaviti igrati kilavo u obrani i ako će Iggy biti limitiran na tom dijelu parketa, možda bi čak i skromni napad Spursa mogao naći načina zabiti dovoljno poena. A ako će istovremeno Durant i Klay biti jedini koji će nešto zabijati u napadu, onda će i jednoj od najboljih obrana lige biti jednostavnije kontrolirati rezultat.

A Spursima je upravo kontrola ritma ključna. Odvuku li utakmice u blato, a znamo da Warriorsi vole run and gun i kaos, veće su šanse da će završnicu dočekati u egalu. I to je upravo ona formula kojom su i došli do ovoliko pobjeda slabašnom napadu usprkos – kombinacijom elitne obrane i s dovoljno poena u clutchu preko Aldridgea Spursi su dobili potrebnu kvotu utakmica. Problem je samo, eto, što je Durant jedan od najboljih clutch izolacijskih strijelaca u ligi pa im ni ovo ništa ne garantira. Ali, barem neće pasti bez ispaljenog metka.

RAPTORS:

Zahvaljujući sjajnoj klupi izvukli su sezonu bez većih ozljeda i sada imaju udarnike sačuvane za playoff. To je velika stvar u ovom sudaru jer talentom su Wizardsi od 1 do 3 bolja momčad i tu uopće nema spora. Zdravi Lowry i DeRozan, oba debelo ispod odigranih 3000 minuta, naspram načetih Walla i Portera te Beala koji je prvi put u karijeri odigrao cijelu sezonu i to odmah s punim opterećenjem (3000 minuta mu je natrpao Brooks) – tu bi bekovi Raptorsa mogli smanjiti razliku u klasi. Za ostalo bi se trebala pobrinuti dubina. Klupa, daleko najučinkovitija petorka koju Raptorsi imaju, mogla bi raditi ozbiljnu razliku protiv momčadi koja klupu nema i koja očajnički treba od trenera da podijeli minute tako kako bi dodatno mrcvario prve opcije (što često ne radi i što onda predstavlja još veći problem). Napadački najpotentnija postava, ona s VanVleetom uz Lowrya i DeRozana, mogla bi dobiti gomilu minuta jer Wizardsi ionako već maksimalno koriste tri vanjska igrača i teško mogu dobiti išta više od njih ako će pokušati koristiti eventualni mismatch. Dapače, DeRozana bi vjerojatno sakrili na Porteru koji dokazano tako nešto neće koristiti da dođe do obruča i razbije obranu, pa se ne moraju bojati prevelikog curenja.

Ali, ne dobiju li dobre serije od udarnog dvojca, dovoljno raspoloženih opcija s klupe i ne uspiju li prevladati svoju glavu, neće im biti lako. A ovo potonje je itekako bitno jer ne zaboravimo da su Raptorsi četiri godine za redom gubili prve utakmice pred vlastitom publikom. Prije par sezona upravo su ih Wizardsi razbili na otvaranju, zatim i pomeli, a u međuvremenu se nije dogodilo ništa što bi razuvjerilo Walla i društvo da su jednostavno bolji. Ukoče li se igrači Toronta opet u završnici i upadnu u novu rupu u seriji, stvar se dodatno komplicira. Naravno da i dalje imaju šanse, ali ta kombinacija sklonosti pucanju sa samouvjerenim protivnikom nikako nije dobra. A nikako nije dobro ni kada imaš mentalnih problema dok istovremeno nemaš prednost u talentu. Koliko god taj njihov domaći parket bio vruć i koliko god ih može nositi atmosfera kada sve ide po planu, toliko im može otežati život kada stvari nisu idealne. A nisu, prvom mjestu na Istoku usprkos momčad koja nema očitih 5 udarnih igrača s kojima će u rat bez obzira na sve ostavlja previše prostora za potencijalno iznenađenje.

WIZARDS:

Kod njih se sve vrti oko zdravlja i uspavanog potencijala. Ako Wall bude u stanju raditi kaos i u određenim četvrtinama čak i zagospodariti utakmicom te ako Porter bude u stanju rešetati s perimetra, ali i nakon istrčavanja iz bloka, kao što je radio veći dio sezone, uz sjajnog Beala, koji možda nije top 15 igrač, ali je definitivno klasa sposobna dobiti utakmicu, ova momčad ima dovoljno za izazvati Toronto. I uzeti seriju. Samo, uz učinkovitiji napad ono što im također treba je energija. Naime, Wizardsi su ove sezone prečesto pokazivali znakove anemije, od kuda i dolazi ogroman broj poraza od lutrijskih momčadi. Jednostavno, duga sezona uzela je svoj danak i ovako tanak roster jednostavno se nije mogao konstatno oslanjati na obranu, što su trebali više nego su planirali obzirom na manjak opcija u napadu. Ako će playoff ambijent probuditi u njima onu ratničku momčad koja su bili lani, svakako imaju dovoljno mišića za igrati bolju obranu nego je do sada bio slučaj. Gortat i Morris su fajteri, pa ako vide da se i ovi ispred njih trude, Raptorsi će dobiti batine. Ako pak sve ostane raštimano kao i do sada, s nedovoljno lucidnih trenutka i puno više onih u kojima izgledaju kao da pojma nemaju što rade, teško mogu dobiti četiri utakmice protiv momčadi koja grize 48 minuta.

SIXERS:

Opet sve kreće od ozljede. S Embiidom, Sixersi imaju potencijal na parket poslati kombinaciju sjajne obrane i napada koji uspijeva zabiti dovoljno na račun talenta usprkos povremenim problemima na postavljene obrane koji proizlazi iz toga što su im oba udarna playmakera i potrošača bezopasni s perimetra (ne, Embiid s 30% nije opasnost kada se izvuče na tricu i Spoelstra će ga rado tamo puštati bez pratnje, samo da je što dalje od reketa). Bez Embiida obrana više nije tako sjajna, dok napad postaje ovisan o tome koliko će bijela braća ubaciti povratnih. S tim da su Ilyasova i Belinelli igrači koji nisu u stanju konstantno pružati vrhunske partije. I da, Simmons neće tako lako moći bacati povratne ako će mu Miami oduzeti prilike kroz tranziciju i ako će ga konstatno čekati u zoni ostavljajući mu gomilu prostora na perimetru. Spoelstra sigurno neće imati ništa protiv toga da mu Simmons ubaci i 20 kroz post-up dok god drži perimatar pod kontrolom.

Sixersi će tako osjetiti kako je to igrati protiv prave playoff obrane, što već dugo nisu obzirom na način kako im se posložio raspored u zadnjem mjesecu sezone. Ono što je pak dobra vijest – Miami je toliko kilav u napadu sam po sebi da im možda neće ni trebati neke spektakularne partije. Čak i ako se ovo svede na valjanje u blatu, Heat ih može izazvati samo ako će uredno dobivati kvotu trica iz svojih izvora kojih je ipak nešto manje nego u Phili.

HEAT:

Spoelstra u ovu seriju zasigurno ne ulazi kao autsajder. Svjestan je da mu ozljeda Embiida pruža samo takvu priliku i zasigurno će pripremiti sve moguće opcije. Čak i ako Embiid bude spreman za drugu utakmicu, Miami nije bez šanse jer imaju Whitesidea koji dokazano može otežati život centru Sixersa, a zatim i jer imaju gomilu prostora za prilagodbu. To Sixersi nemaju i bit će zanimljivo pratiti kako treneri reagiraju, odnosno koliko im treba za uputiti, a zatim i odgovoriti na izazov. Siguran sam da na ploči u svlačionici Heata velikim slovima piše “zaustaviti tranziciju” jer time bi napad Sixersa sveli na prihvatljivu razinu. Sixersi se muče zabiti na postavljene obrane jer imaju premalo šutera u udarnoj postavi, a uz to pokušavaju igrati pokretan napad s četiri kreatora pri čemu se događa da gube previše lopti. To Miami može iskoristiti da malo sebi olakša život iako je jasno da oni neće dobiti ovu seriju na račun napada. Osim ako Ellington i Olynyk ne budu ubacivali 10 trica svaku večer.

Ne, ako će je dobiti dobit će je obranom i tu će biti fascinantno vidjeti kako će Simmons, Embiid i Brown, svi redom po prvi put u playoffu u ovakvim rolama, reagirati na izazove.

BLAZERS:

Sudeći po mismatchu kojega predstavlja Davis, Blazersi se u ovoj seriji neće moći previše osloniti na obranu reketa koja im je forte cijelu sezonu. Stoga će ključno biti pronaći načina kako zabijati tijekom 48 minuta i maksimizirati neke druge aspekte igre, poput kontrole lopte. Napadi Terrya Stottsa su kopije Carlisleovih, a to znači da je ključno kontrolirati loptu i ritam. Blazersi ne gube lopte uzalud i ostave li Pelicanse bez poena iz tranzicije, mogli bi ostvariti tu ključnu prednost jer ni Davis neće moći zabiti dovoljno bez kontri. S druge strane Lillard i McCollum mogu cijelu noć napadati iz bloka i ako im upadne dovoljno šutova u situacijama kada je posjed otišao debelo preko 15 sekundi, Portland je na konju. Naravno, može se dogoditi i da ne upadne, a onda jebiga. Lillard će ovdje stvarno morati odigrati na MVP razini ako misli odvući momčad dalje.

PELICANS:

Ako im Blazersi stvarno oduzmu tranziciju, Davis će morati trpati na suludim razinama kako bi nosio ovaj napad. I iako će Portland maksimalno koristiti trenutke kada su na parketu Rondo i Diallo (ili nedajbože Okafor) da mu oteža život, on je za to sposoban jer Blazersi će imati isti problema kao i sve druge momčadi od kada se AD spustio na peticu full time – nemaju centra koji ga može pratiti izvan reketa, nemaju krilo koje ga može zaustaviti na ulazu. Napadački dakle mogu preživjeti čak i u uvjetima drugačijim od onih na koje su navikli i prelazak na playoff košarku ne bi im trebao toliko otupiti napad ako će Mirotić i Davis nastaviti igrati zajedno većinu minuta kao par visokih. Naravno, uvijek postoji opasnost da briljantni NBA umovi pošalju na parket Okafora da gradi Nurkića, ali o takvom zločinu ne želim ni misliti dok serija ne počne. Defanzivno su Pelicansi također u dobroj situaciji jer imaju igrače za braniti pick & roll (čak i 1-4 im neće predstavljati problem jer playoff Rondo, a znamo da onda igra u petoj brzini defanzivno, i aktivni Mirotić nisu uopće loši, a o eventualnim situacijama kada pick budu branili Holiday i Davis nećemo ni pričati) i tako Blazersima otežati život na njihovim osnovnim akcijama. Uz to kako Blazersi nemaju pouzdane šutere na bokovima, moći će se zaigrati i s pomoći u sredini i tako recimo iskontrolirati obrambeni skok ako Stotts poželi igrati s Davisom i Nurkićem. U svakom slučaju dobili su idealan matchup i ovo im je samo takva prilika da prođu dalje i tako uštrcaju nešto pozitivnoga u ovaj projekt oko Davisa.

1 thought on “ANYTHING IS POSSIBLE (PART ONE)

  1. Sta radi ovi Popovich,gasol mu na pola ima 11 min a bertans 3,Parker igra vise od Murraya,strasno

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *