31

Cavsi su nastavili brusiti recept, dodatno su povećali postave i fokus na mišiće, što se u kombinaciji s raspoloženim šuterima i bljeskom Georgea Hilla kao sekundarnog kreatora pokazalo prevelikim izazovom za Boston koji standardno ima problema zabiti izvan Gardena, pogotovo ako ih još prisiliš da igraju s manje učinkovitim postavama. Celticsi su toliko na trenutke bili izvan ritma da su čak i defanzivno netipično pucali na osnovnim rotacijama, a onda u tom slučaju nije ni čudno da su pregaženi već nakon 12 minuta.

Cavsi s Thompsonom nastavljaju igrati dovoljno dobru obranu (Horford u ovom matchupu kao da nestane, a znamo da bez njega Boston ne može funkcionirati), a ovdje im pomaže što je ruka Celticsima na većini skok-šutova kratka za razliku od Gardena. Onaj ključan iskorak pak rade u napadu gdje su zabili ne samo dovoljan broj trica već su pronašli i čovjeka sposobnog nešto kreirati a da se ne preziva James. George Hill ulazi u utakmicu sjajno, vrti pick & roll, zabija trice, napada sredinu driblingom i to je ta potrebna sekundarna opcija koja može rasteretiti Jamesa i Lovea. Neće poput Irvinga izmišljati poene iz ničega, ali ako može biti prosječan NBA playmaker svaku večer za ove Cavse to je poput izvora u pustinji.

Kao i svaki put do sada Stevens je prisiljen posegnuti za Baynesom umjesto Tatuma i prilagoditi se, međutim dobiti Cavse u ovom ratničkom izdanju na njihovom parketu u utakmici gdje im očajnički treba pobjeda nije baš izvedivo. Pogotovo ako ćeš ovako promašivati. Uz manjak raspoloženih strijelaca, Boston ima i problema u obrani – i dalje prelako ispadaju iz igre na strani bez lopte kada James ostane na Rozieru jer su previše fokusirani na pomaganje što Cavsi ovdje sjajno koriste. U prve dvije utakmice ili su bili prespori u reakcijama ili su promašivali otvoreni šut u onim rijetkim trenutcima kada bi uhvatili rotacije Celticsa za korak sporijima, ali ovdje su kirurški precizni. LeBron dugim loptama hrani šutere u spot-upu, ovi ne promašuju.

Ulaskom Baynesa rotacija prema perimetru dodatno je otežana i tu sada Cavsi mogu još lakše do prostora jer Boston ima još jedan matchup koji mogu napasti tako da sada i LeBron počinje ubacivati trice i već nakon 7 minuta domaćin ima +16. Za to vrijeme gosti su ubacili mizerna 4 poena – Horforda nema, Brown je vidljivo nervozan (ne može driblati, a uz to igra i s 2 penala te u zakočen i u obrani), a Tatum na klupi. Stevens ovdje radi neshvatljiv potez, umjesto Horforda uvodi Yabuselea i Boston sada igra s dva teška centra koja ne mogu pokriti perimetar. Znam da rješenja baš nema, Monroe to svakako nije, ali zašto ne zaigrati s Ojeyelejeom i ostati barem pokretan u obrani? Mislim, kao da će Yabusele dobiti bitku u reketu ili ga raširiti šutom s perimetra u ovakvoj utakmici.

U svakom slučaju, sljedeću šihtu Celticsi također igraju s dva centra, na parketu su sada Horford i Monroe i to nije dobro za njihov napad ako misle igrati non-stop s visokim kombinacijama. Cavsi naravno rade sve što je u njihovoj moći da ih upravo na to prisile pa tako ovaj put Lue uopće ne koristi Greena uz Jamesa već igra s Nanceom kao centrom uz Lovea dok je Green zamjena za LeBrona. Jahao je maksimalno startere trener Cavsa, što se ovdje očito isplatilo jer pred kraj prve već imaju +19 i utakmica je ovdje praktički gotova. Boston na strani teško može zabiti toliko da stigne ovakav minus, a posebice ne u ovakvom kontekstu gdje ih je protivnik natjerao da se traže usred serije i gdje imaju problema ostati u formaciji i tamo gdje su najbolji, defanzivno.

Igrali su Celticsi tako sinoć samo 22 minute u smallball pokretnim postavama gdje je donja granica na četvorci koristiti Morrisa ili Ojeleyea. To je sedam minuta manje nego prošlu utakmicu gdje su Cavsi uveli Thompsona protiv Horforda, dok su u prvoj utakmici tako igrali 34 minute. Ne treba biti previše mudar da, usprkos relativnom uspjehu kojega je imala kombinacija Baynes-Horford, zaključimo kako je za Boston ključno moći seriju vratiti više ka defanzivno pokretnijim i šuterski potentnijim postavama s Horfordom na petici. Pa makar to značilo da će Al nekako morati nadigrati Tristana koji se tako još jednom pokazuje kao spasitelj Clevelanda i čovjek bez kojega Cavsi uopće ne bi mogli funkcionirati defanzivno.

Šira slika tako definitivno naglašava da su Cavsi ti koji diktiraju matchup, a nešto slično se događa i na parketu. Boston više ne krvari, ali ne mogu ni zaigrati dovoljno dobro kako bi mogli reći da su u stanju preoteti kontrolu nad ritmom domaćinu. Lue na startu druge na parketu ima odmorenog Jamesa te Greena i Nancea kao kombinaciju visokih, a Stevens i dalje drži Monroea na parketu što samo znači da je odjednom i Nance u stanju odraditi korisnu rolu. Vrlo brzo trener Bostona reagira i uvodi Ojeleyea, Boston s Horfordom u pick & popu kao centrom odmah igra nešto bolje u napadu, ali ispod -14 ne mogu jer LeBron je maksimalno u utakmici u oba smjera i radi sve što treba da održi prednost. Lue ovdje maksimalno pojednostavljuje stvar, drži rezerve koje mogu zabiti dovoljno usprkos Clarksonu (jedina rupa u rotaciji ove večeri) pola četvrtine uz Jamesa, a onda na +15 vraća u igru Hilla, Smitha, Lovea i Thompsona. Cavsi ekspresno odlaze na +20, Stevens pak odmah poseže za Baynesom kako bi spriječio raspad.

Na startu treće Cavsi dominiraju u reketu, prednost odlazi na +24 i Stevens već nakon 3 minute poseže za Baynesom. Dakle, stalno gledamo isti film i tu se sada već nameće mogućnost da Stevens za sljedeću utakmicu jednostavno starta s Baynesom u pokušaju da drži egal i onda kroz izmjene pokuša steći neku prednost u onim momentima kada Horford zaigra peticu i kada Thompsona nema na parketu. Stevens ovdje također ne baca minute na Yabuselea i Monroea, od čega obrana ima itekakve koristi. Problem je samo što Cavsi sada točno znaju koju rotaciju koristiti – kada Boston ne igra s dva centra kao što je ovdje slučaj, umjesto Nancea jednostavno ostaviš LeBrona na četiri ili uvedeš Greena, a kada LeBron sjedne na klupu u igri je opet Smith (za Hooda nema minuta). Dakle, maksimalno srezana rotacija. LeBron dominira u roli četvorke protiv Ojeleyea, Love protiv Baynesa ima dovoljno prostora u napadu i stigne uhvatiti zraka u obrani tako da domaćin sada već ima i +28.

U četvrtoj Lue ostaje pri onoj postavi iz druge četvrtine, sada su na parketu i Nance i Clarkson, ali ovdje je već upitno koliko Boston ima volje pružati nekakav otpor jer je na parketu Monroe umjesto Horforda koji bi obično ovdje pokušao nešto napraviti. Naravno, svima je jasno da će morati čekati par dana prije sljedeće prilike jer Cavsi su ovdje konačno odigrali odličnu partiju iskoristivši sve one povoljne matchupove koji su se nazirali kroz prve dvije utakmice. Složili su plan, sada znaju sve što treba znati i pitanje je samo mogu li do kraja serije ovako odrađivati posao. Kada igraju ovako dobro, a pogotovo kada zabiju 17 trica uz 50% šuta, jasno da neće imati problema. Njihova izvedba je ključ, a bit će zanimljivo vidjeti i kako Boston može smanjiti ovu štetu nastalu odvlačenjem serije u blato. Do sada nisu pokazali naznake da mogu podizanjem tempa i smallballom udariti kontru tendencijama Cavsa, tako da će Stevens itekako morati pogoditi svaku rotaciju da ostane u igri kroz 48 minuta. Potencijalni Baynesov povratak u startnu rolu smo već istaknuli kao mogućnost, u tom slučaju stavit će ogroman pritisak na one minute s Horfordom kao peticom protiv klupe Cavsa. Raniji Horfordov izlazak iz igre i Ojeleye na Loveu mogli bi mu kupiti poneku minutu viška za ovu kombinaciju, s tim da je poanta definitivno maksimalno srezati rotaciju jer sinoć je doslovno bacio u vjetar 28 minuta za Monroea i Yabuselea. Istina, dio njih bio je u smeće vremenu, ali i tih 15-ak koje su imale težinu bile su uteg za kojim jednostavno nema potrebe.

Ništa od ovoga nije idealno, pogotovo ne ako će griješiti u obrani i promašivati zicere kao u uvodu utakmice, ali sve što treba je ostati u igri i onda biti dovoljno spretan u završnici 2 od 4 puta. To, pogotovo u Gardenu, mogu izvesti čak i u ovom nepovoljnom kontekstu, a nije isključeno da ga možda i poprave ako skuže kako ostati na parketu s više šutera protiv visoke postave Cavsa.

7 thoughts on “31

  1. Na kraju ispadne kako spacing ipak nije kljuc svega. Vecina je smatrala da Baynes nema sta raditi na terenu zbog Lovea na 5, no s Thompsonom unutra (i sada Nanceom, dakle cijelu utakmicu igraju s pravim centrom) jedini nacin da se iskontrolira frontcourt matchup je da ubacis Baynesa. A tad je Cavsima puno lakse oslobadati sekundarne opcije i pokrenuti napad kao i igrati obranu na ostatku ekipe. Ironicno jer su jedan dio sezone bas htjeli forsirati small ball postave, da su cak rotirali samo Lovea i Greena na centru, a sad sa sezonom na konopcima rjesenje nalaze u 2 centra. Isto ironicno, ovi Cavsi igraju uzasno sporo, a prosle godine kad se tupilo kako moraju igrati sporije da dobiju Warriorse su nabijali tempo, ove kad nemaju gotovo nikakve sanse, jos jedan kljuc za dobivanje ove serije je upravo dizanje tempa jer kad god bi malo brze igrali, dobili bi dobre suteve.
    Keltima se opet kao najveci problem pokazuje nedostatak klasnog visokog igraca sposobnog kontrolirati utakmicu na dvije strane parketa i to bi im bio najveci problem i da igraju i Kyrie i Hayward. Mislim, realno, kad na pozicijama 3-5 imas gori matchup tesko mozes biti favorit. Sad cemo vidjeti sto je Stevens spremio za dalje, Horford stalno na 5 ili ce jos jednom miksati s ultra visokim postavama.

  2. Gee ajde da se maknemo od playoffa na sekundu…zadnjih dana su pocele kruziti kako je Towns nezadovoljan u klubu zbog premale uloge u timu,dodajmo kako je Wiginns vec prije izjavio isto,vjerujes li da ce se odreci jednoga od njih ovo ljeto ?
    Mislim ako se rijese Townsa,Thibsa treba spaliti na lomaci

  3. Brown + pick Sacramenta 2019 koji je u Bostonovim rukama za Townsa???

  4. Pa sta evo prilike spursima da nekome utrpaju Leonarda. Thibs bi to mogao fino popusiti.

  5. @Ivan Zadar – Ainge ne bi da ni Browna samoga za Townsa, a kamo li i pick? Prije bi on tražija Kingse njihov pick (ako ga imaju) uz Townsa za Browna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *