35

Povratkom doma vratila se i mirnoća u skok-šut Celticsa, a dodatnu stabilnost donijelo je i prisustvo Baynesa od starta pod koševima, kao i rotacija koju je Stevens konačno posložio kako treba. Ostaje vidjeti mogu li nešto od ovoga prenijeti i na gostovanje ili se vraćaju doma u sedmoj.

Stevens konačno odlučuje efekt Thompsona utišati s Baynesom u startnoj postavi, kasni barem utakmicu, ali bitno da u sljedećoj u Clevelandu ima ovu postavu na parketu jer tamo će Cavsi opet pokušati ostati živi uz pomoć sile. Ovdje Baynes energetski odrađuje sve što treba te se opet pokazuje kao više nego koristan igrač, međutim jasno je da onu glavnu razliku radi Garden – za razliku od prethodna 2 susreta gdje Boston nije bio u stanju zabiti više od 18 poena u uvodnim četvrtinama i gdje su ukupno šutirali 2-11 s perimetra, G5 otvaraju s 32 poena i 6 trica.

Malo iznenađuje odluka Stevensa da Morrisa ostavi na klupi, ali Tatum zabija teške šutove i pokazuje zašto je potreban. Prva zamjena kod domaćina tako je ona Browna s Morrisom, LeBron dobiva svježeg čuvara, a i Browna treba sačuvati kako bi mogao napadati Korvera u drugoj postavi. Dakle, puno su logičnije rotacije Celticsa ovakvim pristupom, jednostavno držati centra na klupi dok Cavsi svojega imaju na parketu stvaralo je dodatne nepotrebne mismatcheve. Cavsi tako ovdje nisu napravili nikakvu prednost, dapače Boston ima +4 nakon 7 minuta akcije prije nego se Stevens okrenuo smallballu.

Smart je u igri umjesto Baynesa, što znači da Horford igra skoro cijeli ovaj period i da ga više nećeš moći imati na parketu na startu druge protiv one postave s Nanceom, ali važno je bilo ne upucati se u nogu odmah na početku. Lue se pak ne prilagođava, cijedi startnu postavu što je moguće duže i onda uvodi Nancea umjesto Thompsona, što je raspucanim Celticsima poput poklona – Love i Nance moraju čuvati igrače na perimetru u ovoj 5 vani postavi Bostona i logično da Cavsi ovdje primaju gomilu poena. Još jači potez Luea je odluka da zadnju minutu četvrtine odigre s Thompsonom i Nanceom kao parom visokih dok su i LeBron i Love na klupi – znam da Cavsi nemaju previše tijela, ali, ako imaš Jamesa i Lovea na rosteru, zakonom bi trebalo biti zabranjeno da na četvorci itko drugi dobije makar sekundu. Uglavnom, Cavsi u 3 minute zabijaju samo 2 poena i eto Celticsa na finih +13.

Na startu druge Lue ima onu postavu s LeBronom i Korverom, međutim Celticsi imaju dovoljno rješenja s ovom novom rotacijom. Horford je do jučer ovdje bio glavni pokretač, međutim sada je u igri opet Baynes pod košem i, najvažnije, na parketu su i Morris i Brown kako bi mogli paziti na LeBrona. Morris je kao starter do ove večeri uglavnom igrao cijelu prvu pa bi ovdje odmarao, slično kao i Brown, tako da je LeBron imao nešto lakši posao početkom druge. Tatum je bio taj koji bi prvi izašao iz igre tijekom prve pa bi bio udarna opcija u drugoj, međutim Tatum po novome igra cijelu prvu. Ono itekako bitno – ovakvom raspodjelom više nema potrebe za Ojeleyeom kao dodatnim tijelom za baciti na LeBrona u ovim trenutcima. Dugo mu je trebalo, nije se olako odlučivao dirati u plan koji je zacrtao na početku serije, ali Stevens je evo u pravom trenutku dao vjetar u leđa svojoj momčadi detaljnim faceliftom.

Cavsi su ovdje ostali bez prilike za napraviti nekakvu seriju i smanjiti minus, tako da su cijelu četvrtinu na ovih trinaestak poena zaostatka. Ne šutiraju loše, međutim iskontrolirani reket ostavlja ih bez laganih poena, a najveći problem je ionako obrana koja protiv ovakvog izdanja Bostona podsjeća koliko je u stanju biti šuplja. Ne samo da imaju problema pokriti perimetar, već i dogovoriti se oko pomaganja u sredini. Nisu Celticsi zabili previše u reketu, ali ono što su zabili dobrim dijelom ide na dušu Cavsa koji ni s 2 visoka na parketu nisu u stanju pokriti sve rupe u svojoj obrani. Uz to, Celticsi svakom prilikom napadaju kroz tranziciju i ove sve teže postave Cavsa tu imaju itekakvih problema pratiti akciju. U svakom slučaju, od momčadi koja je u seriju krenula s Loveom na petici, Cavsi su završili na tome da je Korver ovdje u prvom poluvremenu ni minute nije odigrao na trojci već isključivo kao zamjena za Smitha, dok su Green i Nance pokrili sve minute na četiri i pet.

Cavsi ni u nastavku ne nalaze načina uzdrmati Boston. Spori, temeljiti napadi ne rezultiraju laganim poenima zbog Baynesa u sredini, a ubaciti s perimetra ne mogu dovoljno. Čim LeBron izgleda kao smrtnik i ne uspjeva zabiti kroz mismatcheve, nemaju drugu opciju na koju mogu zaigrati i Celticsi i ovdje održavaju prednost bez većih problema. Tatum je do sada već zabio više skok-šutova nego u prethodne dvije utakmice zajedno, a u ovom kontekstu Cavsi moraju igrati puno bolje u napadu ako misle stići minus. Samo, umjesto dodatka šutera Lue i dalje pokušava vući utakmicu u blato, što rezultira samo još većim problemima – svaku izgubljenu loptu Cavsa, a ima ih dosta dok se muče namjestiti mismatch i napasti kroz izolacijsku košarku, Celticsi kažnjavaju sve agresivnijom tranzicijskom košarkom. Trče svakom prilikom i time potpuno okreću utakmicu u svom smjeru.

To posebice dolazi do izražaja izlaskom Baynesa i okretanjem smallballu. Cavsi opet ostaju pri igri s centrom cijeli ovaj period, tako da Boston ima i prilika i prostora za stvoriti novu prednost i sada odlaze na +16. Kako je ovo period kada LeBron odlazi na klupu izgledalo je da će domaćin ovdje zaključiti utakmicu, ali odličnih nekoliko defanzivnih minuta Cavsa s Nanceom u sredini i Clarksonom umjesto Hilla neočekivano zaustavljaju daljnje curenje. Nije ovdje Lue napravio ništa specijalno, ostavio je Lovea umjesto Thompsona kako bi imao opciju u napadu, ali postava s Korverom, Loveom i Clarksonom definitivno dugoročno neće odrađivati posao obrambenim zalaganjem.

Na startu četvrte novi problemi. Sada Love ide na odmor, ali u igri nema LeBrona, tako da Cavsi opet upadaju u rupu. Lue je tako do sada odigrao 3 minute bez dva ključna napadača i u te 3 minute Celticsi su napravili +9. LeBron ulazi nakon par minuta, ali Boston je već na +20 i utakmica je gotova. Par trica Korvera dovest će Cavse na onih magičnih 13-ak poena minusa, ali za spustiti se još niže oni jednostavno nemaju kapaciteta. Lue ovdje ostavlja na parketu Nancea i Clarksona uz Greena i Korvera ne bi li dobio nešto na svježinu obzirom da su svi ostali starteri osim LeBrona debelo ispod razine, međutim jasno je da takva kombinacija ne može uzeti Celticsima utakmicu.

Stevens nema potrebe vraćati Baynesa na parket, igra smallball i Boston zabija taman dovoljno da završnica prođe bez ikakve naznake drame. Lue se okreće kombinaciji Love-James u pokušaju da oživi napad, gledamo opet i Smitha i Korvera zajedno, ali samo gubi i ono malo energije u obrani. Trica Horforda i simbolično označava kraj Cavsa ove večeri, a defanzivna reakcija Hilla i Lovea na branjenju picka dovoljno govori o obrani Clevelanda – oni na toj strani parketa neće dobiti seriju, osim ako Celticse u sedmoj ne sasječe ista ona nervoza koja im na gostovanjima krati svaki šut. Završnica utakmice je tako rezervirana za smeće vrijeme, a smeće je bila i igra Cavsa u oba smjera veći dio večeri.

Celticsima je bila dovoljna kvota ubačenih šutova, nešto trke i manje nervoze da kontroliraju od početka do kraja utakmicu u kojoj su iz igre šutirali 37%. Bože sačuvaj. A da ove godine preskočimo Finale i uručimo trofej Warriorsima odmah pod uvjetom da se ne upucaju u nogu još 2 puta protiv Houstona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *