THE FINALS AFTER FINALS

Što pametno reći o jednom od izvjesnijih Finala zadnjih godina? Lani su Warriorsi igrali bolju košarku nego ove godine, sprašili su Cavse 4-1. Istina, ti Cavsi su također bili puno bolji, ali, sve da je pad podjednak – a nije jer su se Cavsi srozali više nego Golden State – teško da bez nekih dramatičnih preokreta narativa (šifre: ozljede, suspenzije) može biti išta drugačije ovaj put. Stoga, uz neizbježno prognoziranje i analizu, pokušajmo pronaći i odgovor na pitanje da li je bilo manje dramatične serije u novijoj povijesti?

Prvo dopustite da vidimo koliki je taj pad kvalitete ovih dviju momčad kako bi stvari stavili u širi kontekst. Lani su Warriorsi u prvoj godini s Durantom ostvarivali 12 poena više od konkurencije na 100 posjeda. Cavsi su pak bili na 3 poena plusa. U doigravanju su Warriorsi svoj učinak podigli na +14, Cavsi na +10 (definitivno su imali prekidač).

Ove godine Warriorsi su na skromnijih +8, Cavsi na prosječnih +1. U playoffu, dakle protiv isključivo solidnih momčadi, Warriorsi su skočili na +10, a Cavsi su – i dalje na +1. Cavsi su, vjerovali ili ne, prvu rundu prošli iako su imali ukupan gori učinak od Pacersa u oba smjera, a i Boston su prešišali jedva za manje od 1 poen (ako bi zaokruživali rezultat, na 100 posjeda u 7 utakmica jedna i druga momčad ostvarivale su po 106 poena).

Uglavnom, ova razlika od čak 9 poena u doigravanju, iako je konkurencija na Istoku neusporedivo lakša, valjda govori sve što treba znati o seriji koja nas čeka. Jedna momčad je elitna, druga je jedva prosječna, a i to samo zato što imaju LeBrona Jamesa koji trenutno krpa više rupa nego sva hrvatska brodogradilišta zajedno.

Izračunao sam i IOR obiju momčadi kroz doigravanje čisto da slika bude još jasnija (kratki podsjetnik – IOR je zbroj PER i prilagođene +/- statistike uz dodatna brušenja u pogledu potrošnje, efikasnosti i minutaže). Po njemu je James daleko najbolji igrač koji ulazi u ovo Finale s fantastičnih 147 bodova. Međutim, problem je što su sljedećih 5 igrača Warriorsi.

Sad, ni KD ni Steph nisu na LeBronovoj razini s 96 i 94 boda što su učinci debelo ispod onih na koje su nas navikli – to je 30 bodova slabije od učinka iz regularne sezone ili ako hoćete lanjskog doigravanja. Steph je načet, a što je s Duratnom pojma nemam, međutim očito su ih Rocketsi dobro namučili.

Znamo da mogu bolje, međutim to nam ovdje nije cilj dokazivati. Čak i ovakvi Steph i KD su duplo bolji od sljedećeg igrača Cavsa, a tu su još i Draymond s 74 boda i Klay s 62 boda (zvuči malo u slučaju potonjeg, ali ako se sjetite kakav je očajan playoff imao prošle godine ovo što pruža je sjajno). Iggy je šesti najbolji igrač u playoffu od svih finalista s 50 bodova i tek sada ide trojac Cavsa koji čine Love (45 bodova što je katastrofa za igrača takvog pedigrea), Thompson (44) i Nance (43). S tim da su Thompson i Nance igrači na istoj poziciji, dakle ne pokrivaju dva mjesta u petorci. A, ironično, James je najbolji na četiri tako da možemo reći kako i on i Love imaju isti problem. Da ne govorim kako minutama za Lovea na petici praktički izbacuješ Nancea iz rotacije te ti taj četvrti solidan igrač ne služi ničemu.

Sve ostalo što Cavsi nude je ispod razine NBA prosjeka. Smith je s 19 bodova ispod razine čovjeka s klupe, a Hill i Korver s 32 i 38 bodova taman su tu negdje igrači za pola utakmice. Još je Green tu negdje iskoristiv s 29 bodova i to je to – Cavsi imaju rotaciju od 8 ljudi od čega njih 5 praktički smetaju jedan drugome (ne zaboravimo da je i Green najbolji na visokim pozicijama). Po ovome je jasno da im nedostaje bekova i da je Lue jednostavno trebao potpuno izbaciti iz rotacije Clarksona, smanjiti minute Smithu i više jahati postave s LeBronom kao jedinicom, tipa James, Korver, Green, Love i Thompson. Tu bi se našlo minuta i za Nancea i Lovea.

Warriorsi pak bez Iggya imaju problem jer nemaju poštenog petog čovjeka. Looney je najbliži toj roli (31 bod), vidjeli smo da i Bell može odigrati dobre minute (17 bodova, ali uzmimo u obzir da je tek protiv Rocketsa upao u rotaciju), međutim ako ćeš igrati 48 minuta na petici s takvim limitiranim igračima, teret koji nose one preostale četiri pozicije još je veći. Dakle, tu bi Cavsi mogli prelaskom na visoke postave seriju donekle odvući u blato i dati si kakvu-takvu šansu.

Osim LeBrona i optimalnih postava, u nametanju idealnog ritma i stila igre trebali bi pomoći i Warriorsi. Klay nema problema sa zabijanjem većinu vremena, ali obrambeno je ispod razine na koju nas je navikao i to se možda može pripisati problemima s koljenom. Draymond je izgleda čuvao energiju za doigravanje, ali isto tako izgleda da je već potrošio tank jer je protiv Rocketsa olako ostajao bez zraka i energije u kasnijim periodima. Već smo istaknuli da ni KD ni Steph ne zabijaju na razinama na koje su nas navikli. Dodaj u ovo Iggya na tribinama i jasno je da ovi Warriorsi nisu nepobjedivi.

Samo, što može Cleveland napraviti da dodatno smanji razliku? Očekivati od Smitha i Korvera da se raspucaju iluzorno je kao i očekivati od Lovea da nosi napad kažnjavanjem mismatcha kada ostane na Curryu i Thompsonu. Hillova pick & roll igra također neće biti dovoljna, tako da ne vidim tko ovdje može pomoći LeBronu. Obrana Warriorsa je solidna i, ako će morati braniti jednu opciju, ne bi trebali imati problema na tom dijelu parketa. LeBron će ionako ciljati mismatch, uglavnom Currya i centre, s tim da su i Looney i Bell pokazali da su itekako sposobni natjerati playmakere da se oznoje za poene. Ako će samo Steph imati problema 1 na 1, onda se može riskirati sa slanjem pomoći, pogotovo u postavama kada na parketu nema Lovea i Korvera.

Dakle, Cavsi bi trebali ganjati iznenađenje obranom. Samo, ako ti je Love neophodan u rotaciji, dobru obranu ne možeš igrati. Ovaj Love, pogotovo sada nakon udarca u glavu, je na tom dijelu parketa jednostavno rupetina. Možeš ga držati na centrima Warriorsa u zoni, ali što kada te centre uključiš u akciju? Love ne može preuzimati jer će ga Steph i KD razbiti 1 na 1, dakle u tom slučaju udvajanje koje Lue toliko voli možda je i najbolja opcija. Udvojiš s Loveom kreatora i nadaš se da Looney neće zabiti previše zicera.

Preuzimanje na blokovima bez lopte također nema smisla jer Love na bilo kome osim Looneya ruši obranu. Dakle, s jedne strane ga trebaš da bi uopće imao tijela za 48 minuta, a s druge s njim na parketu jednostavno ne možeš igrati obranu. Ako neće biti Iggya, onda Cavsi mogu preživjeti sasvim solidno s 48 minuta Thompsona i Nancea na petici, s tim da time ne ostvaruju nikakvu prednost pred Warriorsima. Dapače, dalo bi se reći da su Looney i Bell bolji kod preuzimanja i pokrivanja perimetra i od Thompsona, pogotovo Nancea.

Međutim, ovo bi im dalo nešto energije na parket, a onda eventualno mogu staviti Greena ili LeBrona na pet kada Warriorsi zaigraju smallball s Greenom. Samo, jebiga, fali ti vanjskih za popuniti rotaciju na perimetru. A staviti Lovea na peticu u ovoj situaciji nema smisla čak ni protiv Livingstona na drugoj strani.

A ako će Cavsi igrati s centrom 48 minuta, onda Kerr može pronaći poneku minutu i za Westa i McGeea, dakle tu bi mogao sačuvati Greena stvarno samo za one ključne momente poput zadnjih 5 minuta četvrte četvrtine.

Ne znam, jednostavno ne vidim načina da Cavsi ovo dobiju. Vidim načina da seriju učine napetijom nego mislimo, pogotovo ako će Warriorsi imati ovaj, neću reći ležeran, ali svakako kilavi pristup kakav prikazuju od početka doigravanja. Tipa, po svemu viđenom gotovo je sigurno da će treću ili četvrtu utakmicu u Clevelandu jednostavno uzeti odmor i da se vraćaju doma. Sad, hoće li u petoj dignuti kantu? Ili šestoj? Sedmoj? Nemam pojma, samo se nadam da će Cavsi biti spremni i sposobni izazvati ih, a onda i kazniti za svaku eventualno lošu večer koju prezentiraju.

I da, ostao sam dužan za kraj odgovor na pitanje o Finalima i tome da li je bilo manje izvjesne serije. Ajmo tamo do Finala 2007. kada su Spursi pomeli Cavse u prvom LeBronovom Finalu. Razlog? Ovi Cavsi imaju puno više dodirnih točaka s tom momčadi nego s onom koja je prije par godina osvojila naslov – svi koji misle da bez Irvinga i s Greenom u roli Jeffersona ova momčad može izvesti nešto slično imaju problema s percepcijom. Uostalom, gledamo li net učinak, tadašnji Cavsi su s +3 razlikom na 100 posjeda bili dosta tanak predstavnika Istoka. Usporedbe radi, Cavsi od prije par sezona bili su legitiman izazivač s +10 učinkom koji je u Finalu bio autsajder samo jer su Warriorsi imali onu povijesnu sezonu sa 73 pobjede.

Prvo usporedimo Kralja tada i danas. Naravno, mladi LeBron nije bio ni sjena ovome Terminatoru, ali sa 114 bodova svejedno je bio najbolji igrač serije. Po brojkama barem jer znamo da je u suštini najbolji igrač bio Duncan i da je mogao otići na još višu razinu da je trebalo. A uostalom, razlika između njih je minimalna – Duncan je ostvario 107 bodova i time praktički anulirao prednost prve opcije. U usporedbi s Finalom koje nas čeka ovo je i glavna razlika jer ne odu li ili KD ili Steph na razinu više, odnosno ne uspore li LeBrona, LeBron u startu svojim učinkom anulira dobar dio prednosti Warriorsa u širini rasnih opcija.

Uglavnom, kao i danas, ono gdje su Spursi imali prednost bila je pratnja. Drugi i treći najbolji igrači serije bili su Manu i Parker (Parker je naknadno bio i MVP jer Duncan i Manu nisu trebali briljirati, toliko o jednostranosti ove serije), a tek onda na scenu stupa Big Z. Litvanski centar je bio solidna druga opcija, pouzdanija od ovoga Lovea trenutno. Iako u teoriji tako ne bi trebalo biti, u praksi je funkcioniralo. Doduše, danas Ilgauskas vjerojatno na parketu ne bi ostao duže od 15-ak minuta, ali nećemo sada uspoređivati i stilove igre, samo talent u odnosu na ono što je pružao.

Drew Gooden i Andy Varejao bili su praktički ekvivalenti Thompsonu i Nanceu, oba solidne energetske bombe sposobne skakati i trčati, a zanimljivo kako je Booby Gibson izgleda bio bolji Korver od Korvera trenutno s 48 bodova. Larry Hughes, nominalno taj drugi kreator, bio je rupa skoro poput Smitha (35 bodova uz puno odgovorniju rolu od Smithove su premalo), a to da je Saša Pavlović bio starter momčadi koja je dogurala do Finala stvarno je smiješno. Nezamislivo čak. Onda opet, njegovih 18 bodova skoro su ekvivalent razini igre koju trenutno pruža JR.

Problemi s vanjskim igračima gotovo da su identični – samo tri beka, par jedva prosječnih i jedan debelo ispodprosječan. A bokovi su, kao što znamo, danas ključne pozicije. Samo, tada se mogli igrati s tri visoka i pokriti dvije pozicije solidnim minutama, uz LeBrona non-stop na trojci. Ako danas nešto slično ne uspiju izvesti, s tim da bi trebali LeBrona koristiti na tri, ali i jedan, ništa od ove kvazi-dubine.

Zaključak oko Cavsa nekad i sad? Oni su možda mrvicu bili bolji kao momčad, vjerojatno više zbog uigranosti nego zbog talenta, ali LeBron onda i sada je ključna razlika i stoga je ova momčad Clevelanda vjerojatno bolja. Ako ne bolja, svakako potentnija od one tako da bi onu i dalje ostavio kao jednu od najgorih ikada u Finalu. Ova bi mogla ukrasti pobjedu, možda dvije, pogotovo ako će Warriorsi nastaviti kilaviti se.

(sad bi mogao povući paralelu i s onom momčadi Cavsa koja je Warriorsima uzela dvije utakmice u prvom međusobnom Finalu gdje su Mozgov, Shumpert i Delly činili pola rotacije, ali ne pada mi na pamet gubiti vrijeme – znamo vrlo dobro da je gubitak u hodu Lovea i Irvinga bio ogroman udarac i da takve usporedbe nemaju smisla jer ovi Cavsi su barem imali priliku nešto skrpati tijekom prijelaznog roka)

Usporedba Warriorsa i Spursa? Pa, obzirom kako trenutno igraju Curry i Durant, ona osovina Duncan-Ginobili nije bila ništa lošija, a imali su i Parkera koji je u rangu Greena ili Klaya, koga god hoćete uzeti kao trećega. Spursi nisu imali takvu četvrtu opciju, istina, ali zato su imali dubinu. Ne dubinu u vidu deset igrača jer toliko nikome ne treba u playoffu, već onu pravu dubinu koja je potrebna da bi bili rasna momčad.

Koristili su i oni tek sedam igrača, ali ono zašto je njihov roster bio šampionski bila je ujednačenost te sedmorice. I savršen omjer kreacije i šuta. Imali su dovoljno bekova za napadati 48 minuta, a i post-up opciju za spustiti loptu. Imali su šljakere u Bowenu i Obertu, kao i gomilu šutera uokolo. A kad god bi netko sjeo na klupu, ne bi došlo do šoka sistema jer su svih 7 igrača bili kvalitetni NBA starteri. Oberto (37 bodova), Finley (47), Horry (40) i Bowen (39) tu su na granici prosječnosti, ali ne i ispod. I to je ključno.

Usporedimo to s Warriorsima koji imaju 5 igrača, možda 6 ako ćemo Looneyu progledati malo kroz prste, ali nedostaje im taj sedmi (Bell se nameće, ali presličan je Looneyu da bi napravio pozitivnu razliku). A gubitkom Iggya ostali su i bez šestog i tu nastaje ogroman, ogroman problem, što je uostalom dokazala i njihova serija protiv Rocketsa.

Cavsi imaju isti problem, ne oživi li Smith i ne pruže li Hill i Korver konstantnije partije (a ništa od toga ne treba očekivati) jednostavno neće imati dubinu da izazovu razliku u klasi udarnih opcija. LeBron može maskirati dio problema, ali ne zaboravimo da za razliku od serije protiv Bostona ovdje ima puno veći izazov u Greenu i Durantu koji će ga braniti bolje nego Morris i Brown, a da ne govorimo koliko će ga tek trošiti prema naprijed. Jasno, neće to raditi većinu posjeda zbog toga jer će obje momčadi uglavnom preuzimati, ali malo po malo nakupit će se toga i do eventualne šeste-sedme utakmice na nogama neće ostati nitko.

Stoga, ako išta možemo izvući iz ovog doigravanja, to je da većina ovih GM-ova u ligi, a i trenera jer netko treba izvući nešto iz igrača, nisu baš dobri u svom poslu. Iako možda izgleda da su Rocketsi napravili najbolji posao i da bi zdravi Paul od njih napravio momčad s pravom dubinom, ne zaboravimo da na jedan pun pogodak kakvim se pokazao Tucker (nadmašio sva očekivanja) dolazi jedan brutalni flop poput Andersona. Tako da ni oni nisu imali tih 7 veličanstvenih.

Eto, nadam se da je ova šetnja po povijesti malo začinila post, a što se prognoze tiče nek bude Warriors u 5. Warriors u 6 i Warriors u 7 su drugi i treći izbor, a tek onda biram Warriors u 4. Nakon svega što sam vidio protiv Rocketsa i kad uzmem u obzir koliko su tanki s tijelima bez Iggya, nekako ne vjerujem da mogu odraditi posao kao spada. Koliko god se dozirali kroz sezonu, umor i njima škodi jer jednostavno nisu navikli igrati ovoliko minuta ovakvim intenzitetom. Tako da sam skloniji dužoj seriji nego metli. I opet nemam srce staviti u 6. Stoga:

WARRIORS IN 5

Eto, takav je ovaj playoff.

7 thoughts on “THE FINALS AFTER FINALS

 1. Odlicne opservacije.
  Zajeb je i sto ako Warriorsi dodu s kilavijim pristupom, Cavsi nisu nimalo bolji. Pa ljudi su u svakoj seriji dosad bar 2 puta istrcali s identicnim pristupom iako su ekipa koja treba gristi za pobjedu.
  Da, mozda se moze malo povuc paralela s Cavsima iz 2015 jer bi isto tako mogli odvuc utakmicu u blato, ali tadasnji Cavsi su imali mladeg Thompsona, Lebrona + Smith, Delly i Shump su mogli dati nesto u obrani perimetra. Tko sad moze osim Hilla?
  Da se mene pita, Lovea bih u prvoj ostavio na klupi. Krenuo s Greenom kao primarnom cuvaru na Durantu. Uvodio Lovea kad je Livingston na terenu i nesto kad su samo 2 od 4 all stara Warriorsa na terenu. I to iskljucivo kao 4 uz Nancea jer mi nema smisla imalo izvlacit utakmicu iz blata kad znam da cim Love ode na centar, dolazi Death lineup. Ali poznavajuci ove Cavse oni ce u prvoj vjerojatno doci na izlet “razgledavat” situaciju umjesto da na neki sok pokusaju nesto.
  Kad bi Lue mozda testirao Osmana ili cak ozivio Hooda nekako, bar bi dobili jedno dobro tijelo na perimetru. Ali to sve dovoljno govori kolika je razlika izmedu ovih ekipa.

 2. Interesantno da su ekipe u finalu morale dobit sedmu utakmicu u gostima. Puknut cu iz glave, ali ne znam da se to ikada dogodilo u ligi…..

  Fascinira me cinjenica da momcadi vise uopce ne napadaju obruc, bar sam takav dojam stekao u finalu konf. Svi brane perimetar, tj.izvana prema unutra i nitko ziv nije u stanju probit 1-1 i zavrsiti akciju. Brutalno je vidit da treneri kao da ne znaju prednosti igraca, da igraci promasuju otvorene opcije i da su rotacije poprilicno svima klimave.
  U cijelom doigravanju je valjda samo Stevens uvijek imao logike s petorkama koje je slao na teren,isto tako Snyder… Ostalo je bilo komatozno, npr.petorka koju sam Durant vodi, ranije trenere s pocetka doigravanja ne bi ni spominjao.

  Moram se posrat po D’Antoniju… Dobio je top klasu obranu u doigravanju slozenu po njegovim napadackim zahtjevima i onda mu se dogodi da protiv Jazza je na ratingu 111 (igrali obranu bez Rubija), a Warriorsa 105 (racunat Minesotu bi bilo neozbiljno)… Nigdje nije imao svoje leprsavosti kroz famozni bek-centar pick i stretch formacijama vec je propao na Brooks napadacku razinu gdje su mu prve scoring opcije imale valjda 20% asistiranih suteva (postotak je bubnut bezveze)…
  Trazit od igraca ovakvu potrosnju u obra pravca je nehumano, krila su im eksplodirala od silnog switcha, cuvanja elitnih opcija uz to sto su morali drzat obruc i vodit borbu za skokove. Nakon toga od istih tih igraca trazis da stoje u napadu, sire teren i pogadaju trojke nakon sto bek pepa loptu 18 sec.
  Uglavnom, finale na zapadu mi je bila jedna od dosadnijih serija za pratiti. Uspio sam tijekom utakmice nekoliko puta zaspat i probudit se.

  Sto uopce mislit o Cavsima, Istoku i Bostonu… Ekipa u kojoj je vise od pola rotacije na rookie ugovoru je dominirala konf i dobro satrala Cavse. Mozda naglasit njihovu top 8 rotaciju – dva rookie igraca od kojih je jedan najbolji strijelac ekipe, Tatum; onda Brown druga godina i drugi strijelac a kraj doigravanja je odradio pod ozljedom; dalje su ostali combo prangija Rozier (rola sestog igraca u buducnoati bi mu bila nenadjebiva) i do it all Smart (26 ukradenih i fakin 10 blokada za manje od 500 min) koji je doigravanje odradio sa sjebanom suterskom rukom. Steta da Tatum nije imao postenog beka u ekipi za prolaz dalje

 3. Čak i da se jedan od 4 all-star igrača warriorsa ozljedi, i dalje ne vjerujem da Cavsi mogu uzet više od jedne utakmice.
  Također, ako itko osim LeBrona bude čuvao Duranta to će biti katastrofa, a u tom slučaju LeBron će se previše istrošiti u obrani. Do toga će vjerojatno doći jer je teško očekivat da Green može ponovit još dobrih utakmica poput G7 u Bostonu.

 4. Gee, Stein kaže da je Paul već krenuo regrutirati LeBrona prema Houstonu, a pošto znamo da James voli veterane i da mu se vjerojatno ne da odgajati vrtiće u Philadelphiji i Los Angelesu, to mi se čini kao najizglednija opcija. Sad, kontam da bi ga morali dovesti kao Paula prošlo ljeto, Anderson, Gordon i neki pickovi nakon što LeBron aktivira zadnju godinu ugovora, a onda bi morali dogovoriti se s Paulom, Capelom i Arizom kojem u ovoj fazi karijere bolje odgovara uloga s klupe. Paul-Harden-James-Tucker-Capela i klupa Ariza, Green i još neki veterani na buyout marketu. Fit ne bi bio idealan jer znamo da sva trojica vole imati loptu u rukama, ali mislim da bi se prilagodili, čak bih rekao da bi u regularnoj sezoni Harden nosio kao prva opcija dok bi se Paul i James štedili za playoff, a onda u ključnim utakmicama lopta Jamesu u ruke, možeš vrtiti Paul James p&r, James bi se mogao posvetiti obrani kad bi ostala dvojica imala loptu u napadu, imaš svoju postavu smrti sa Jamesom na petici, dosta bi zanimljivo bilo vidjeti kako bi takva verzija Rocketsa prošla protiv Warriorsa.

 5. Jedina zamjerka na tekst je usporedba s brodogradilistima koja su toliko rasulo da se po krpljenju ne mogu ni blizu mirit s LeBronon 😛

 6. Ključ finala je da Coach Lue pusti Big Perka s lanca.

  4-2, za trupe King Jamezdina

 7. Ma šta vam je ljudi, LeBronj i Pi-Đi sele zajedno u Fejkerske, dogovorili se pizduni. Doći će im i Tyreke Evans. 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *