WALL STREET JOURNAL – SOUTHEAST

Najneuspješnija, ujedno i najskuplja divizija na Istoku. Jedan od onih predivnih NBA paradoksa. Plus su i dosadni jer nitko od njih nije bitan igrač na tržištu osim možda Hawksa koji imaju dovoljno prostora za prihvatiti nečiji otpad (čitaj: ako Lakersi budu otvarali dodatni prostor, ovo je jedna od franšiza koja bi im mogla pomoći – uostalom, zar ne bi bilo sjajno da Deng konačno završi u Atlanti). I da, sutra ćemo konačno na Zapad.

MIAMI

TRENUTNA PLATNA LISTA: cca 122 milijuna

Rezultat Rileyevih poteza zadnje dvije godine – momčad koja plaća porez i ispada u prvoj rundi. Pat se vjerojatno i dalje nada kako kombinacija plaža Miamia može biti dovoljna sama po sebi za dovesti franšiznog igrača, dok je realnost ipak nešto drugačija. Franšizni igrači poput Jamesa i Leonarda nemaju namjeru ići na jug ako pri tome neće dobiti priliku skinuti i Warriorse, a to ovdje neće biti slučaj sve da nekim čudom Riley i njegov vjerni pomoćnik Elisburg nekako uspiju osloboditi roster balasta. Što neće jer teško da postoji tržište i za jednog Whitesidea, kamoli za Tylera Johnsona (da, od ovog ljeta on je drugi najskuplji igrač na rosteru). Ili Diona Waitersa.

Heat će tako životariti u ovom čistilištu, nadajući se s jedne strane da mogu igrati dovoljno dobro za doći do 50-ak pobjeda na Istoku, dok će s druge istovremeno pokušavati očistiti nešto prostora kako bi barem iduće ljeto bili bolje pozicionirani za odraditi nešto na tržnici.

Ove sezone pak muku će mučiti da zadrže dubinu rostera na osnovu koje su se lani uvukli u doigravanje. Naime, Ellington je slobodan igrač i iako ga mogu bez većih problema zadržati jer imaju njegova “early bird” prava, ugovor u razini midlevela za ovog pouzdanog šutera definitivno bi ih doveo u situaciju da moraju plaćati penale. Mislim, uz dužno poštovanje svemu što Ellington donosi, ako si već platio Johnsona, onda, jebiga, živi s tim. Tako bi barem razmišljao da sam gazda.

Također, tu je i pitanje što s Wadeom. Sin razmetni se pokazao kao solidan dodatak, samo kako ga opet uklopiti uz Waitersa koji je sličan igrač? O rotaciji ćemo više kada za to dođe vrijeme, sada je logičnije pitati se hoće li Wade biti zadovoljan poreznim midlevelom što je najviše što mu Heat može ponuditi?

WASHINGTON

TRENUTNA PLATNA LISTA: cca 126 milijuna

Poput Heata, još jedna momčad kojoj ne preostaje ništa drugo nego životariti s ovim rosterom u kojega su ulupali ogromna sredstva. Tri max ugovora za tri igrača od kojih ni jedan nije poštena prva opcija, kamoli franšizni talent, žderu im 70% capa, što ne bi bilo toliko tragično da ovih preostalih 30% najvećim dijelom na otpadaju na beskorisna tijela poput Mahinmia, Smitha i Meeksa. Ima li ovaj jezgra još jednu sezonu u nogama? Ako će biti zdravi, pa valjda imaju. Stoga je opet itekako bitno kako će potrošiti onaj porezni midlevel. Hoće li ga dati Mikeu Scottu kako bi zadržali solidnog strijelca s klupe? Ako to i naprave, ostali su bez jedine opcije za pronaći pojačanje. Ako to ne naprave, ostali su bez jednog od rijetkih produktivnih igrača s klupe.

Postoji li mogućnost da Wizardsi počnu lagano razmišljati o promjenama jezgre? Da, samo teško je naći trade u kojim bi u zamjenu za Portera mogli dobiti igrača koji bi im ozbiljnije povisio plafon. Tako da je realnije zamisliti kako ih čeka ista sudbina kao i Heat. I Raptorse. I Hornetse koji su nam sljedeći na redu. Sklopili su nedovoljno dobar roster čiji zenit je prošao, sada treba čekati da se vrati fleksibilnost i započne pravi rebuilding. Tko zna koje po redu je ovo upozorenje da preplata osrednjih igrača nema nikakvog smisla i da je ponekad bolje pustiti ih da odu bez ičega nego se ugušiti. Samo, kako sebi priznati da si na čelu osrednje organizacije kada te gazda plaća da budeš izvrstan?

CHARLOTTE

TRENUTNA PLATNA LISTA: cca 120 milijuna

Dva propuštena doigravanja nakon što su ulupali ovoliko dolara u roster koji je barem trebao biti osrednji jasno govore kako je i ova verzija Hornetsa teži promašaj. Clifford je izgubio svrhu, samo što njegovom zamjenom nisu ništa dobili jer dobar dio igrača na rosteru poput Howarda i Kidd-Gilchrista svrhu nije ni pronašao. Teško je vjerovati kako je Jordan doveo Kupchaka da bi krenuo u rebuilding, stoga možemo očekivati još jedan pokušaj lova na doigravanje i onda eventualni trade Walkera ako stvari opet krenu po zlu. Kao što imaju običaj.

Ova jezgra nije toliko loša i teoretski bi opet trebala biti u borbi za osmo mjesto, ali, ono što puno više zabrinjava je manjak dugoročne vizije. Što od iduće sezone kada više ne bude Kembe koji se trenutno nalazi u situaciji da je jedini potencijalni all-star talent na rosteru i da je tek šesti po visini plaće? Nagraditi ga novim suludim ugovorom nema smisla jer očito da je ovo limitirana jezgra, dakle zašto se uopće pretvarati još ovu jednu sezonu da su išta drugo osim momčadi kojoj treba novi rebuilding i nova jezgra? Ako već ne žele ili ne mogu trejdati neki od ovih veteranskih ugovora za resurse, onda im ne ostaje ništa drugo nego pronaći pojačanje na bokovima s poreznim midlevelom i nadati se da će uz bolje zdravlje (prije svega Batuma i Zellera) još i Monk eksplodirati u drugoj sezoni.

ATLANTA

TRENUTNA PLATNA LISTA: cca 72 milijuna

Odreknu li se negarantiranih ugovora, mogli bi otvoriti 30 milijuna na capu, a, ako bi se kojim slučajem Dedmon (izgledno) i Muscala (teško) odlučili iskoristiti opcije i postati slobodni igrači, možda čak i 40-ak. To je ozbiljan prostor, samo što oni od njega u ovoj fazi nemaju koristi osim ako ne misle skupljati resurse služeći kao hostel za tuđe loše ugovore (a misle, stoga je ključno uz te loše ugovore dobiti što više pickova i mladih igrača). Za njih je važan draft i razvoj ovogodišnjeg izbora, kao i traženje odgovora na pitanje koliko su stvarno dobri John Collins i Taurean Prince. Uostalom, izabravši za trenera čovjeka koji je iz prve ruke prisustvovao “Procesu” jasno su dali do znanja da im se nigdje ne žuri i da će graditi strpljivo i ekonomično.

ORLANDO

TRENUTNA PLATNA LISTA: cca 87 milijuna

Ako misle zadržati Gordona, onda su i tehnički iznad capa zbog njegovog holda, tako da teško mogu kreirati nešto prostora. Eventualno ako otpuste Macka i nađu nekoga voljnog uzeti ugovor Rossa ili Simmonsa mogu otvoriti 10-ak ili više milja, što jasno nije ni približno dovoljno da bi dobili pošteni resurs, kamoli potpisali igrača koji radi razliku. Tako da će, htjeli to ili ne, morati zadržati Gordona, čisto da imaju nekakav privid talenta.

Koliko su u lošoj situaciji? Pa, recimo samo da nemaju izgleda zadržati ni Hezonju čija prava su odbacili i koji se na kraju pokazao jednim od kvalitetnijih strijelaca s klupe. Još jedna je ovo sezona u kojoj će dakle ključno biti razvijati mlade, samo pazite sad ovo – osim Isaaca, tu više nitko nije mlad. Pravi potez tako bi bio jednostavno ignorirati Gordona, sve rasprodati u bescijenje, kopirati ono što je Hinkie napravio sa Sixersima i nadati se da će za 2-3 sezone imati nešto nalik na jezgru. Jer ovo što sada imaju je kupus.

Kakva tuga čeka Clifforda u Orlandu možda je najbolje opisao Nikola Vučević koji se nada novom ugovoru i kojemu naravno odgovara ostati u Orlandu i nabijati prazne brojke svojom izjavom da mu je ovdje super i da bi mogli u playoff. Da, ako kojim slučajem 5-6 franšiza pohara epidemija kolere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *