WALL STREET JOURNAL – PACIFIC

Sve upućuje na to da bi u ovoj diviziji mogli imati dvije ponajbolje momčadi u ligi, možda čak i tri od tri najbolja igrača. Dodaj tome još poziciju Sunsa i Kingsa na draftu i jasno da će ovdje biti ogromnih promjena.

GOLDEN STATE

TRENUTNA PLATNA LISTA: cca 107 milijuna

Jasno, ovo je cifra bez Durantove buduće rate teške 35 milijuna. Kada dodamo i nju, ostaje samo računati koliko će poreza Warriorsi platiti. Da potpišu još samo igrače na minimalcima, završili bi negdje oko 145 milijuna, što bi ih koštalo dodatnih 90-ak milijuna poreza. Naravno, kako im je nužno dodati i nešto kvalitete, gotovo sigurno će potrošiti i porezni midlevel težak nešto više od 5 milja, a to bi značilo da će igrač kojega dodaju ovim putem u stvari gazde koštati oko 25 milijuna.

Evo još par detalja koji u njihovoj situaciji nisu nevažni. Naime, Warriorsi su se odrekli prava na Looneya tako da mu više ne mogu ponuditi iznos veći od kvalifikacijske rate (još jedan ogroman propust Myersa), što bi netko mogao iskoristiti da za sitnu lovu dovede solidnog defanzivca sposobnog preuzimati od 1 do 5. Warriorsi će preživjeti i bez njega, ali izgubiti igrača kojega si praktički stvorio i koji je dokazao da može odraditi posao kroz doigravanje definitivno bi bio udarac. Mogli bi Warriorsi ostati i bez McCawa ako netko poželi dati ponudu njihovom swingmanu. Doduše, obzirom na manjak produkcije i ozljede prošle sezone teško da će biti previše zainteresiranih iako bi teoretski svaka veća ponuda Warriorsima vezala ruke – McCaw je Arenas kandidat i kao takvome ponuda iznad rate poreznog midlevela (Warriorsi nemaju pravo na puni) bila bi dovoljna za odvesti ga.

Toga se Warriorsi vjerojatno ne moraju bojati, ali već ponuda od npr. 3.5 milijuna koju i mogu matchirati bi ih itekako zeznula jer bi morali dirati u midlevel te ga automatski ne bi mogli potrošiti na veteransko pojačanje. Ajde, realno bi bilo očekivati da nitko neće razbijati glavu oko McCawa, tako da možemo računati kako on ostaje, samo što će u tom slučaju vrlo vjerojatno ostati za ratu uvećanu za prava, a to bi iznosilo oko 3 milijuna. Znači, roster postaje sve skuplji, još uvijek ne i kvalitetniji jer sada moraš uz dubinu na vanjskim pozicijama pronaći i eventualnu zamjenu za Looneya i još se nadati da će McCaw biti dostojna zamjena za Iggya koji će gotovo sigurno opet propustiti dosta utakmica.

LAKERS

TRENUTNA PLATNA LISTA: cca 43 milijuna

U fenomenalnoj su situaciji, a bili bi još i u boljoj da se nisu morali odreći visokog picka poput Russella da se riješe Mozgova. Postoji opasnost da će nešto slično morati izvesti i s Dengom, međutim obzirom na njihovu lokaciju, stvari ionako ne moraju biti savršene. Dovoljno je da budu dovoljno dobre, kao što je slučaj ovoga ljeta kada se prostor na salary capu poklopio s činjenicom da 2 franšizna igrača ozbiljno kontempliraju o tome da napuste svoje klubove, a možda i o tome da se udruže zajedno. Takvi talenti su rijetko dostupni, a evo Lakersi, da li slučajno ili je sve dio nekakve urote, imaju prilike uhvatiti dva jednim bacanjem mreže.

Ako LeBron traži novi Miami, bolje situacije od ove jednostavno nema. Stoga pogledajmo sve potencijalne rasplete.

Njegov potpis u prostor doveo bi Lakerse na 77 milijuna, što znači da bi im nedostajalo još oko nekih 6 za ponuditi Georgeu njegov max koji je nešto niži od LeBronovog. To bi mogli riješiti otpuštanjem negarantiranih igrača poput Zubca, Bryanta i Ennisa. Znači, morali bi ostatak rostera popuniti minimalcima i onom preostalom room iznimkom teškom oko 4.5 milijuna. Na parket bi poslali petorku Ball, Ingram, George, James i Kuzma, s Hartom kao šestim igračem. Recimo da potpišu Looneya za spomenutu room iznimku i to je to, jezgra od 7 ljudi koja bi već u prvoj sezoni mogla daleko.

Jasno, kada bi se riješili Dengova ugovora, e onda bi stvari bile još bolje. Ako bi netko poput Atlante bio spreman prihvatiti Denga za par pickova prve runde (koji neće imati neku vrijednost) i Harta, to bi ih spustilo na samo 23 milijuna capa i tu bi onda mogli napraviti sljedeće – zadržati prava na Randlea (to bi ih ostavilo na 35 milja) i onda bez problema potpisati Jamesa i Georgea u prostor, ali i ostaviti Zubca, Ennisa i Bryanta. To je već pristojan roster koji bi uz dodatak još jednog veterana za room iznimku definitivno već u prvoj sezoni bio prijetnja Warriorsima. Ball, Ingram, George, James i Randle uz Kuzmu kao šestog igrača i pristojnu klupu – to je i dovoljno fleksibilna i dovoljno čvrsta momčad za pozicionirati se kao top 3 na Zapadu. Ovdje je najveći problem kompenzacija Hawksima – realno, za dodatnu godinu ugovora trebalo bi im dati još nešto, a tu bi se Lakersi našli u problemima osim ako ne bi bili voljni odreći se Kuzme. Što bi bila previsoka cijena jer bi ostali bez ključnog čovjeka s klupe.

E, ali zahvaljujući Leonardovom statusu, postoji i ta mogućnost da se pozicioniraju od starta kao najveća prijetnja Warriorsima. Paket oko Ingrama, ovogodišnjeg picka Cavsa i Harta trebao bi biti dovoljan Spursima što se kompenzacije za Kawhia tiče, a eventualno uključivanje Denga možda bi zahtjevalo i drugačiji, odnosno bogatiji paket. Ubaciti Kuzmu ili Balla čini se kao previše, a onda opet, ako se radi o potezima koji će ti omogućiti oformiti trojac James-Leonard-George, jebiga. Sve bi bilo lakše kada Deng ne bi imao tu dodatnu godinu ili, idealno, kada bi se našla treća strana koja bi mogla preuzeti Dengov ugovor, međutim nije ni ovo loša opcija.

Naravno, mogu oni dovesti Leonarda u prostor i bez trejda ako jednostavno odluče da im u slučaju dovođenja 2 franšizna igrača ne treba preplaćivati graničnog all-stara kao što je George. Jasno, s njim bi bilo lakše izazvati Warriorse, ali ni jezgra Ball, Hart, Leonard, James i Randle ne zvuči loše. Dapače, u ovom slučaju ne bi trebali dati previše toga Spursima jer bi zadržali Denga te bi Leonarda ubacili u prostor i ostalo bi im taman dovoljno da ostave prava na Randlea. Plus, na klupi bi ostao Kuzma. Ovo je možda i najbolja solucija ako mene pitate.

A postoji i ona najzvučnija. Recimo da Lakersi odrade trade direktno sa Spursima i trejdaju Ingrama, Denga, Kuzmu i pick Cavsa (ne i Harta, njega u slučaju uključenja Kuzme u trade ne bi trebalo dirati) za Leonarda. To bi ih dovelo do 38 milijuna i ostalo bi im više nego dovoljno prostora i manevara da potpišu Jamesa i Georgea u prostor bez odricanja od jeftinih igrača na negarantiranim ugovorima. Dakle, na parket bi poslali postavu Ball, George, Leonard, James i Looney (kojega bi potpisali room iznimkom) uz Harta kao šestog igrača. Dubina bi očito bila problem, ali tako je to kada gradiš roster oko tri max igrača. Kada bi nekako zadržali Kuzmu bilo bi to idealno, ali teško da će im se baš toliko posrećiti.

Uglavnom, poanta je da bi jebeni Magic mogao ponoviti ono što je napravio njegov mentor Riley prije 8 godina. Okupiti novu “Veliku trojku” ni kriv ni dužan. S tim da, koji god se od ovih scenarija realizira, Lakersi će biti u sjajnoj situaciji.

Što ako pak ostanu bez velikih ulova, odnosno ako George ostane u Oklahomi, a LeBron odluči potražiti sreću negdje drugdje? Trade za Leonarda i dalje bi bio najbolji mogući potez, s tim da bi sada to mogli izvesti još lakše. S Leonardom ubačenim u prostor za standardni paket (Ingram, Hart, pick) ostalo bi im još 46 milijuna kojima mogu zadržati Caldwell-Popea i Randlea. Ball, KCP, Leonard, Kuzma i Randle možda nisu toliko potentna postava kao neke od ovih ranijih, ali naravno da bi ovo bio fenomenalan potez koji bi Lakerse vratio na vrh Zapada.

Opciju s LeBronom kao jedinim pojačanjem neću ni razmatrati jer sumnjam da će James potpisati ugovor ako ne bude imao garanciju da s njim stiže barem George.

Najgora opcija bila bi završiti samo s Georgeom. Ball, Ingram, George, Kuzma, Randle uz Harta kao šestog igrača vjerojatno bi završili u doigravanju, ali teško da bi mogli dalje od prve runde. Bolja solucija od ove bila bi jednostavno sačuvati cap za iduće ljeto kada će puno jednostavnije i jeftinije biti trejdati Denga. U tom slučaju Lakersi bi mogli otvoriti gomilu prostora (preko 70 milijuna, umanjeno za cifru koju bi ovo ljeto dali Randleu), dovoljno za dva najveća max ugovora. Ako Leonard ne bi bio trejdan mogli bi ga potpisati direktno. Uglavnom, imaju opcija. S tim da, kako stvari stoje, riješit će sve što moraju već ovo ljeto.

CLIPPERS

TRENUTNA PLATNA LISTA: cca 114 milijuna

Clippersi su se odlučili za rebuilding uz istovremenu borbu za osmo mjesto i to je obzirom na stanje roster i capa legitiman potez. Najviše toga ovisi o odluci Jordana ovoga ljeta – hoće li iskoristiti opciju i postati slobodan igrač ili će još jednu sezonu odraditi u Los Angelesu. Izađe li on na tržnicu, Clippersi bi se mogli prikazati kao momčad ispod capa, jasno pod uvjetom da se odreknu prava na Bradleya i Harrella. Obzirom da bi im to otvorilo tek nešto više od 10-ak milijuna, možda im je najbolje zaboraviti na prostor i jednostavno izgurati ovu sezonu s rosterom kojega imaju. Opciju na Beverleya teško 5 milja gotovo sigurno će iskoristiti, a sumnjam da će se Rivers igrač i Teodosić odreći svojih dolara (pogotovo Teodosić kojega pak Clippersi mogu naknadno otpustiti i uštedjeti oko 4 milijuna), tako da bi vraćanje Bradleya za midlevel (sumnjam da će mu itko biti spreman ponuditi više obzirom na sklonost ozljedama i upitnu formu) i Harrella za bi-annual mogli biti potezi kojima će Riversu treneru dati dovoljno talenta da izgura sezonu u ganjanju osmog mjesta.

Jasno, bez Jordana trebat će pronaći i novog startnog centra što će možda zahtijevati i neku drugačiju raspodjelu sredstava te otvara mogućnost da midlevel potroše na novu peticu (Noel?), a Bradleya potpišu kroz prava. Ako pak Jordan ostane, imat će taman za ugurati Bradleya i Harrella na spomenutim opcijama ispod aprona. Uglavnom, nedostatak prostora neće im dati previše opcija za ubrzati rebuilding, ali, kako imaju par kasnih lutrijskih pickova i nekoliko zanimljivih ugovora koje mogu pretvoriti u resurse (prije svega zadnju godinu Tobiasa Harrisa), definitivno možemo od njih očekivati popriličnu aktivnost u tradeovima.

PHOENIX

TRENUTNA PLATNA LISTA: cca 80 milijuna

Nisu u sjajnoj situaciji što se capa tiče, ali mogu otvoriti dovoljno prostora rezanjem negarantiranih ugovora, posebice onoga Allana Williamsa. Takvi potezi doveli bi ih do 28 milijuna prostora što znači da bi se u teoriji mogli uključiti u lov na Georgea ili u trade za Leonarda u kojem ne bi Spurse opteretili dodatnim teretom u vidu loših ugovora. Samo, kako nema razloga da ti igrači uopće uzmu Phoenix u obzir, te scenarije ne bi trebali ni razmatrati. Da Sunsi sami ne pokreću priče po kojima su spremni posegnuti za takvim tipom talenta. To u njihovom kontekstu, gdje još uvijek nemaš pojma koliko ti je uopće dobra jezgra, jednostavno nije pametno razmišljanje. I zato bi ovdje stvari mogle biti zanimljive jer s ovom upravom Sunsa je sve moguće, pa i da spucaju prostor, bilo potpisom nevažnog veterana, bilo trejdom za nekog tko odgovara tom opisu.

Ovo prilikom držimo se racionalnog scenarija. Po njemu bi Sunsi dodavanjem prvog picka oformili solidnu mladu jezgru i nastavili graditi u hodu. Ovaj prostor od 20-ak milijuna pak trebali bi iskoristiti za pronaći novog playmakera ili u gorem slučaju za zadržati Paytona (što bi bila katastrofa, pogotovo ako mu daju višegodišnji ugovor). Jer, bez obzira birali Dončića ili Aytona, veteran koji zna vrtiti napad i (ovo je ključno) pogoditi skok-šut bit će im itekako potreban na parketu, posebice ako Kokoškov instalira svoj sistem baziran isključivo na pick & rollu. S pravim veteranom za komandama, možda bi uspjeli izdići se s dna odmah, u protivnim ih vjerojatno čeka tek još jedna sezona mariniranja. Uz nadu da će ovaj put krajnji rezultat biti nešto uspješniji od prethodnih, smrdljivih i nejestivih sezona.

SACRAMENTO

TRENUTNA PLATNA LISTA: cca 76 milijuna

S 25 milijuna prostora i drugim pickom drafta bilo koja druga franšiza bi bila opak igrač na tržnici ovoga ljeta, ali ne i Kingsi. Oni ni nakon svih godina rebuildinga još nemaju jezgru izuzev potencijalno solidnog playmakera u Foxu (koji pak još uvijek ima više šanse postati novi Payton nego Wall), solidnog centra u Cauley-Steinu, solidnih strijelaca idealnih u roli šestog igrača poput Bogdanovića i Hielda te potencijalno korisnog rotacijskog igrača u Labissiereu. To je premalo za graditi ikako drugačije osim kroz draft, što znači da bi ovaj prostor trebali iskoristiti za nakrcati se pickovima i mladim prospektima. Može li tako nešto odraditi ova dokazano nesposobna uprava?

Da su pametni, zvali bi Lakerse i tražili Kuzmu za Dengov ugovor. Ili deseti pick od Sixersa u zamjenu za preuzimanje ugovora Jerryda Baylessa. Nešto u tom stilu kako bi povećali razinu potencijala na rosteru. Samo, jebiga, kako su ovo Kingsi možemo očekivati da opet potpišu nekoliko veterana koji će klincima oduzeti minute i koje će potpuno pogrešan trener gurati u prvi plan jer misli da postoji neka razlika između toga imao 29 ili 19 pobjeda.

8 thoughts on “WALL STREET JOURNAL – PACIFIC

  1. Sitnica, LeBron ako dođe u LA mali Lonzo je bivši tako da eto paketa za nekome uvalit Denga

  2. naravno da ce svako krsten zapaliti dres od leonarda, najveca prevara u povijesti lige definitivno, popovic i spursi mu sve dali u zivotu a on ovako vraca, karma je cudo…da san na mistu lakersa lonza bi odma ukljucia u trade, jer sa ovom trojkom ili samo da dvojica dodu lonzo je totalno nebitan lik koji ce biti zadnja opcija i kojeg svaka obrana nece ni *ebat ni 5% a pleja igra LBJ i pivaj

  3. Koja bi komedija bila da sad Lakersima propadnu LBJ i Kawhi i PG pa vrate Randlea za 20ak milja i potpisu Thomasa za max.

  4. Jel mogu Pelikansi da sloze bilo kakav smislen paket oko Caousinsa pa da napadnu Leonarda ?

  5. @ david – nema paketa kada je u pitanju sign & trade, jedino ako će trejdat direktno Leonarda za Cousinsa. što neće

  6. Izvini Gee, dugo nisam komentarisao, ali koliko je smešno videti Lonzu u svim ovim potencijalnim postavama. Ne možeš igrati beka sa Kraljem ako nisi bar solidan šuter

  7. @ hbob – tako je kako je. meni ga je jednako smiješno vidjeti u nekom tradeu kao potencijalni mamac jer ne kužim zašto bi itko za njega dao išta više od picka druge runde

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *