PRE-DRAFT WORKOUT

Draft je pred vratima, vrijeme je za finalni osvrt na ovogodišnju klasu.

Nisam pretjerano pratio NCAA košarku ove godine, što je odluka koju sam donio jer sam, nakon godina i godina ponavljanja uzorka, shvatio da nisam ništa pametniji ako ove prospekte gledam previše u akciji i pri tome se ne zabavljam. Isto tako ove godine odustajem i od prevelikog oslanjanja na brojke jer apsolutno nema nikakve veze koliko je tko bio učinkovit u NCAA kako bi odredio njegovu buduću putanju – u svim sistemima ionako će Marvin Bagley ispasti top 3 pick, a kako ga ne bi izabrao tako visoko ni u ludilu, čemu cijelo preseravanje? Naravno da statistika može pomoći odrediti spremnost prospekta da se snađe na sljedećoj razini, kao i ukazati na njegove loše ili dobre strane, ali ne može odrediti tko je veći potencijal. To će ionako diktirati budući kontekst, stoga, kad već ne možemo ništa pogoditi, zašto se zamarati?

Stoga je ova lista bazirana na subjektivnom sudu, slično kao i ona prva koju sam izbacio početkom prosinca. Idemo ih usporediti da vidimo koliko se toga promijenilo i zašto. Napredni statsi su i dalje tu kako bi pomogli odrediti plafone i podove, a ništa manje važne nisu ni usporedbe (izvori kenpom.com i college basketball reference) koje nam ionako najbolje dočaravaju stil i vještine ovih klinaca. Koje sam poredao po razinama kako bi stvar bila preglednija i jasnija.

Na prvoj razini samo je jedno ime. To mi se čini logičnijim nego dodati Dončiću nekog od visokih jer ono što Slovencu daje dodatnu vrijednost je činjenica da osim njega ovdje nema beka za kojega bi mogli reći da će biti siguran NBA starter. Luku bi doduše mogli voditi pod krilo, ali njegov potencijal kao primarnog kreatora ipak ga odvaja i od ovogodišnje skupine krila u kojoj se u najboljem slučaju kriju sekundarni kreatori. Drugu razinu čine centri koje možete poredati kako hoćete – ono što im je zajedničko je da bi trebali biti produktivni NBA igrači i u pravom okruženju vrlo vjerojatno starteri.

Nakon Michaela Portera koji je zaseban fenomen zbog ozljede leđa imamo razinu krila među kojima nema franšiznih igrača, ali skupina je to solidnih all-round igrača koji bi svakako mogli postati važan dio kvalitetnih postava. Neki od njih bi vrlo lako mogli završiti ispred dijela visokih, tako da sam mogao napraviti i više razina, međutim ako već u ništa nisi siguran čemu se zamarati takvim nijansama? Ono malo bekova što odskače u posebnoj je kategoriji, a zatim su na redu igrači zadatka, a svi ostali bi bili rubni NBA igrači vrijedni druge runde. Uglavnom, držao sam se 30-ak imena na mockovima “skauta” (The Ringer, ESPN – nekada draftexpress ekipa) i top 30 po golim brojkama (opet ESPN analitički tim, plus Peltonova metoda – vidim da je i Nate Silver izbacio svoju, ali to je već teže govno). Jasno, dobar dio njih, kao i onih koji će biti izabrani u drugoj rundi, nikada neće ostaviti značajnijeg traga u NBA. Pa neće ni na ovom popisu – nisam ih naveo danas, ali ćemo ih se svakako dotaknuti u osvrtu na draft. Koji bi mogao biti urnebesan.

Mislim, Kingsi biraju drugi, a jedino je Bagley pokazao želju da tamo završi što bi moglo odrediti draft. Kao i namjera Grizlija da istovremeno štede i bore se za doigravanje na štetu budućnosti. Ma jedva čekam.

LEVEL 1: THE MAN

LUKA DONČIĆ

COMPS: James Harden, Greivis Vasquez

Nitko od pratnje nije iskočio toliko da bi preskočio najboljeg mladog igrača Europe. Dapače, Aytonovi problemi s obranom i Porterova ozljeda gotovo da su Luku ostavili samoga na vrhu kao najsigurniju okladu generacije. Njegovi postotci šuta nisu idealni, međutim puno važnije od njih je saznanje da Dončić zna i može igrati pod pritiskom te uzimati teške šutove. To je važnije od ikakvih par viših postotaka za tricu ili na obruču (koji nedostaju i koji sugeriraju da bi mogao biti tek solidan igrač poput Vasqueza, međutim ne možemo zanemariti da je brojke iz Eurolige teško uspoređivati s NCAA bazom). Njegova zrelost sugerira momka koji je spreman igrati na najvišoj razini, a pri tome ne mislim haklati u regularnoj sezoni već gristi u playoff košarci. To da kao njegov plafon ispada usporedba s Hardenom ohrabruje jer sugerira i potencijal da jednoga dana nosi svoju franšizu ili barem bude rasna prva opcija i pouzdan strijelac 20 i više poena po susretu što nije mala stvar. Još važnije, barem meni, je to da kod Dončića gotovo nema rizika jer što ćeš dobiti u najgorem slučaju? Rasnog sekundarnog kreatora sposobnog napadati i šutirati iz spot-upa, a po potrebi i vrtiti pick & roll, fajtera koji može igrati više pozicija i igrača sposobnog uklopiti se u više sistema.

Za početak bi svakako dobro bilo da igra uz veterana na poziciji playa (kao što je slučaj u reprezentaciji), a onda s vremenom, ako se pokaže da je sposoban organizirati napad 80 posjeda po večeri, može napraviti i hardenovski iskorak u primarnog playmakera. E, tu bi se onda potencijal otvorio do kraja i tu bi onda pričali o top 10 igraču. Tako da priče o tome kako neki drugi imaju viši potencijal i kako zbog toga Dončić nije prvi pick ove klase po meni padaju u vodu – ima on potencijal kao i ostali, čak i veći. Iako, opet naglašavam, sama činjenica da će bez veće drame od prvog dana donijeti produkciju u bitnoj roli i pozicionirati se kao top 50 igrač u ligi vrijedi više od maštanja. Mislim, na draftu je malo toga sigurno, kvragu čak i njegov slučaj nije idealan ako će imati problema braniti na lopti i zabijati s 42% iz igre i 32% za tricu. Ali, ako bi nekoga mogli okarakterizirati sigurnim, onda je to Luka koji će, ma sve i da nikada ne bude bolji nego što je sada, imati barem 15-5-5 svaku večer.

LEVEL 2: THE BIGS

JAREN JACKSON

COMPS: Myles Turner, Karl Towns

Kombinacija blokerskih kvaliteta i šuterskog raspona čini Jacksona potencijalno sjajnim modernim centrom. Ono najvažnije je da ga možete projicirati kao Capelu sa skok-šutom što ga automatski stavlja ispred ostalih. Uz to ima i jednu izuzetnu kvalitetu sličnu Dončiću – nema tog kluba i sistema u kojega se ne može uklopiti svojim vještinama i biti koristan. Da ne razvije nikad ništa više od ovoga s čime trenutno raspolaže, trebao bi trajati godinama u roli centra. Da li je moguće da se ništa od ovoga ne dogodi? Naravno. Jackson izgleda fantastično na parketu, ali možda mu NBA bude prebrza i možda nikada ne realizira potencijal. Možda nema to nešto u sebi. Ali, ako bude ono što može, nema šanse da mu se jedan Ayton ili Bagley uopće približe.

WENDELL CARTER

COMPS: Derrick Favors, Chris Bosh

Carter je nešto zahtjevniji za uklopiti ga u rotaciju, traži određeni tip napada i obrane, međutim onome tko mu bude u stanju pružiti potreban kontekst donijet će puno toga dobroga. On je klasični visoki koji igra licem košu i iz te pozicije može sve. Postaviti blok i otvoriti se rollom ili popom. Primiti loptu pa ili šutnuti ili staviti je na parket kako bi napao ulazom ili kroz post-up. Ili će pak stati i proigrati – bilo uručivanjem bilo duplim pasom bilo dodavanjem iza leđa obrane. Carter je, ukratko, košarkaš, stoga i ne čudi da je često prva asocijacija kada ga vidiš u akciji Al Horford. Napadački nije teško zamisliti da posjeduje potreban IQ i na sljedećoj razini, a defanzivno vjerojatno ima iste upitnike zbog kojih ga je teško projicirati kao centra na puno radno vrijeme. Taj manjak idealne pozicije vjerojatno znači da će mu rola varirati od matchupa do matchupa, ali kao i svi ovi sjajni talentirani visoki i Carter ima dovoljno da se prilagodi svakom stilu – kada naleti na situaciju gdje može igrati četiri, igrat će četiri, kada bude trebalo igrati centra – igrat će centra. Ne biraš nositelja, biraš sistemskog igrača, međutim ako realizira potencijal može biti i stup momčadi.

DEANDRE AYTON

COMPS: Greg Oden, Julius Randle

Ayton ima potencijal biti double-double mašina, to je neupitno, međutim kada ti se kao novom velikom centru u komparacijama javljaju igrači poput Randlea ili čak Okafora, jasno je da postoji taj problem za zaštitom obruča. A ako kao petica nisi savršen zaštitnik obruča, a istovremeno nisi dovoljno raznovrstan u napadu da igraš licem košu i odrađuje neke druge role osim one post-up centra i pick visokog, ne kužim kako možeš biti toliko siguran prvi pick. Znam da je veza između njega i Arizone posebna i da ga praktički pikiraju još od srednje, međutim nikako mi se ne uklapa u momčad koja je dovela pick & roll trenera koji igru u napadu bazira na bekovima i gdje centar mora biti u stanju odrađivati gomilu sporednih zadataka poput širenja reketa i odigravanja dodatnog pasa na stranu bez lopte. Posebice jer je taj trener tako usko vezan uz Dončića. Uz to, najbolji playmaker Sunsa je trenutno Booker i ako ostanu na tome Ayton teško da će dobiti previše prilike jer igrači Sunsa s loptom u rukama jednostavno nemaju naviku (a vjerojatno ni vještine) dodati svojim visokima loptu.

Usporedbe s Cousinsom su zanimljive jer im je očito namjera prikazati Aytona kao izuzetno talentiranog košarkaša kojemu nedostaje samo malo mozga, međutim ne čine mi se poštenima prema Cousinsu. DeMarcus je talent kakav se ne rađa često, kompletan košarkaš sa svim vještinama koji, kad mu se zalomi večer, na parketu može sve. I izuzetno je fluidan za takvu mazgu, što je u košarci itekako bitno – u ovom sportu ako nemaš tu lakoću kretanja s loptom, ako ne izgleda kao da ti je ona prirodni nastavak tijela, jednostavno ne možeš biti vrhunska klasa. Osim ako nisi Shaq ili Wilt pa nosiš sve pred sobom (a i oni su bili rođeni hakleri s itekako istančanim osjećajem za igru).

Kad god sam gledao Aytona nikada nisam vidio tu fluidnost. Vidiš isklesanog centra kakav bi centar trebao biti, ali nema te lakoće poteza. Iz tog razloga sumnjam da će ikada biti na razini jednog Cousinsa kada je u pitanju šutiranje, asistiranje i uopće čitanje igre. I baš zato smatram da bi defanzivno trebao biti rasni konj, a on to nije. I sve to skupa su određeni znakovi za uzbunu. Jer, ako jedan Embiid nije u stanju napraviti razliku u doigravanju post-up igrom i čuvanjem reketa bez da zabija trice i preuzima na perimetru, zašto bi Ayton bio franšizni talent?

MOHAMMED BAMBA

COMPS: Myles Turner, Andre Drummond

Bamba je na tragu da poput Jacksona bude idealan moderni centar, samo što je trenutno puno siroviji s vještinama te je time i puno manja opasnost iz spot-upa. Međutim, sve i da ne razvije triple-threat sposobnosti na perimetru i visokom postu, njegova dužina i atleticizam garantiraju izuzetnog finišera pod obručima. Defanzivno pak njegov raspon u rangu Goberta sve govori. Dakle, možda neće nikada biti Capela sa pouzdanim skok-šutom (pustite pri tome spot-up situacije s treninga gdje šutira sam u dvorani, šuter si tek kada možeš zabiti u ritmu utakmice i po mogućnosti si automat nakon pick & popa što Jackson ima u repertoaru), ali bolji Capela? Zašto ne. Samo je pitanje da li vam čekanje centra kojega će trebati razvijati par sezona i koji će trebati povoljan kontekst vrijedi više od nekog krila ili možda u startu produktivnijeg visokog.

MARVIN BAGLEY

COMPS: Jahlil Okafor, Cody Zeller

Bagley je trpao protiv NCAA konkurencije i po svim statistikama teško je ne staviti ga ispred svih ovih visokih koje sam nabrojao prije njega. I baš zato sve te statistike treba zaboraviti. Jer jedno je trpati na ovim razinama gdje cijela momčad radi za tebe, a nešto sasvim drugo u NBA gdje je lanac čvrst koliko i najslabija karika. A Bagley ima nekoliko felera koje će biti jebeno teško popraviti. Iako je klasični visoki, Bagley nije centar u onom ključnom smislu te riječi, a to znači da nije zaštitnik obruča. Nije ni tromo magare kao Okafor, međutim stvari ti dođu na isto – ako nemaš potreban raspon i IQ za braniti na tom dijelu parketa, a uz to nemaš ni lateralnu brzinu za preuzimati vanjske igrače, tek si obični smetlar kojem će najveća obrambena kvaliteta biti sposobnost skupljanja skokova.

Najgore od svega, ove usporedbe, a posebice ova sa Zellerom (a bilo je tu i Sullingera) otkrivaju Bagleya i kao problem u napadu. Iako nije nemoguće zamisliti ga kako dodaje šut za tri i pretvara se u stretch opciju, u napadu je on trenutno itekako ovisan o tome da se nađe u situacijama u kojima će biti finišer. Za to ima potrebne instinkte (nema na ovom draftu igrača koji će lakše doći do 6 poena po utakmici samo time što će prvi istrčati u kontru), međutim ako nemaš pas, šut, a ni pošteni dribling kojim ćeš stvoriti višak, ispada kako si opet smetlar i na ovoj strani parketa. Gle, može Bagley biti i Amare Stoudemire, samo čak i da se realizira taj najbolji scenarij (a za tako nešto bi trebao dati ubojit šut s poludistance i još eksplozivniji ulaz s vrha reketa) stanite i razmislite što vam je danas važnije ako mislite graditi pobjedničku momčad – imati Amarea na petici kada se branite ili igrače koji zaista nekog vraga mogu obraniti?

LEVEL 3: THE JOKER

MICHAEL PORTER

Prije godinu dana Porter je bio prvo ime generacije. S tim šuterskim rasponom na krakatom tijelu i lakoćom zabijanja na nižim razinama nije teško bilo zamisliti Duranta. Ligth-Duranta. Ali Duranta. Bez all-round kvaliteta, ali igrača koji si može kreirati šut kada poželi. I onda su ga izdala leđa, nismo ga vidjeli u akciji i stvar je sada totalno izvan kontrole. Ne samo da ne odrađuje treninge već odbija pokazati i zdravstveni karton, što logično mnoge tjera da ga križaju s popisa. E, sad, da li radi ovo jer želi završiti u Chicagu gdje navodno živi ili zato jer zna da ga nitko neće izabrati ako skuže da će mu trebati još poneka operacija leđa, teško je reći. Međutim, ovdje bi moglo imati smisla posegnuti za njim ako ste kockar – pokaže li se da Porterova leđa mogu izdržati NBA napore, dobili ste jebenog Klaya Thompsona u tijelu Kevina Duranta. O tome kakav napadački mismatch ovakav šuter može izazvati na pozicijama tri (gdje može šutirati preko bilo koga) ili četiri (gdje ga neće biti lako pratiti dok širi reket ne samo stajanjem na perimetru već i otvaranjem kroz blokove) ne treba govoriti, a uz to ta dužina će mu omogućiti da se uklopi i u obranu sklonu preuzimanjima. Kad sve uzmeš u obzir, da nije ovih sjebanih leđa, Porter je u teoriji možda najintrigantniji potencijal uz Dončića. Pa ti ne riskiraj.

LEVEL 4: THE WINGS

KEVIN KNOX

COMPS: Andrew Wiggins, Harrison Barnes

Knox je imao solidnu sezonu na Kentuckyu gdje je u ne baš sjajnom kontekstu u kojem oko sebe nije imao previše talenta, a bogami ni IQ-a, pokazao da je kompletan košarkaš. On trenutno možda nema ni jednu vrhunsku vještinu, ali isto tako ni u jednom segmentu igre nije loš i to je ono ključno. Momak ne djeluje kao netko tko ima problema s čitanjem igre poput Wigginsa i definitivno ima ono nešto što Barnes nikada neće imati – tu famoznu fluidnost. Stoga bi trebao biti bolji od obojice, a to znači možda i pouzdan sekundarni kreator. U svakom slučaju trebao im imati više rješenja iz spot-upa od navedenih, a možda i iz pick & rolla. Naime, Knox je košarkaš, njemu igra dolazi prirodno i ako bude radio i rastao, nema razloga da ne bude višegodišnji starter sposoban redovno kreirati ulazima. To plus 3&D kvalitete i potencijal da igra obje krilne pozicije dat će mu samo takvu šansu da postane igračina.

Ako na lanjskom draftu postoji igrač s kojim bi se Knoxa dalo usporediti to je prije svih Tatum. Knox nije takav 1 na 1 strijelac i nema takvu kompletnu igru s poludistance, nema šanse da će vjerojatno ikada moći nositi napad protiv postavljenih obrana kako Tatum to radi već sada, ali s loptom na otvorenom prostoru i u slash & kick situacijama vjerojatno ima kreativnija rješenja od Tatuma. Poanta je da bi me šokiralo da ne postane kvalitetan NBA starter, posebice zbog pozicije koju igra i koja je ključna kad ste u stanju donijeti na parket jednu ili dvije vještine, a kamoli nekoliko njih.

MIKAL BRIDGES

COMPS: Khris Middleton, Josh Hart

Vjerojatno najbolji 3&D igrač u ponudi, bez specijalnih kreatorskih vještina, ali potencijalno sposoban zabijati iz catch & shoota, a možda i iz driblinga, barem s poludistance. Sve u svemu Bridges bi mogao i trpati i braniti na sljedećoj razini čak i bolje od nekog igrača koji samo zaokružuje petorku tako da nema razloga propustiti ga u ovim sferama.

MILES BRIDGES

COMPS: Tobias Harris, Dillon Brooks

Za razliku od brata Mikala on nije idealan 3&D prospekt, međutim ima nešto izraženiju haklersku crtu i svakako može biti koristan u pravoj situaciji. Ovaj Bridges je igrač koji će moći trpati tražeći rupe u obrani i napadajući mismatch jer je dovoljno čvrst za napasti trojke u sredini, a istovremeno dovoljno spretan s loptom da nadmudri sporije četvorke. Ako će zabijati trice iz spot-upa i igrati solidnu obranu, nema razloga da ne bude višegodišnji starter.

ZHAIRE SMITH

COMPS: Otto Porter, Rondae Hollis-Jefferson

Ako se pokaže da ima pouzdan šut iz vana (zabio samo 18 trica u 37 NCAA utakmica), Smith bi mogao zaprijetiti Mikalu kao potencijalno najbolje 3&D krilo generacije. Za sada se još isključivo oslanja na energiju u oba smjera i po tom pitanju je više Roberson nego kompletan košarkaš. Opet, ako bude dobar kao Roberson u obrani, šut mu neće ni trebati. Ali. Ako ga ima, a postotci i usporedba s Porterom nisu loši pokazatelji (s tim da Porter nikada nije bio ni približno dobar atleta kao Smith), onda će mnogi koji ga propuste jednog dana plakati.

LEVEL 5: THE COMBOS

TRAE YOUNG

COMPS: Dennis Smith, DeAngelo Russell

Nema na ovom draftu sigurnih playmakera na bekovskim pozicijama jer i Young i Sexton imaju i popriličan plafon i još veći pod. Prevelik je to rizik da bi im se dalo prednost pred ovoliko intrigantnih krila i centara, posebice jer znamo da u današnjoj NBA kroz regularnu sezonu možeš gurati s rubnim combo bekom dok god dotični može zabiti tricu iz driblinga. S jedne strane, to znači da će Young bez problema funkcionirati u NBA jer on potezati iz driblinga može kada hoće, ali s druge isto tako je stvar sljedeća – ako nije učinkovit kao Isaiah Thomas u najboljim danima ili barem Kemba Walker, onda nije ni pretjerano poseban. Young je bio poseban prvi dio svoje NCAA sezone – ubacivao je 30 poena uz 5 trica od šale, bacajući sjajne pasove svuda uokolo i driblajući do besvijesti. Drugi dio sezone, kada je konkurencija postala teža i kada su snimili kako ga braniti (što nije bilo teško jer je igrao s hrpom amatera) postotci su se srozali, lopte su se počele gubiti na sve strane i show je stao.

Dobra vijest je da će u NBA igrati s profesionalcima i da će mu puno lakše biti opet showman. Njegovim izborom pristajete na to da mu date vlastitu franšizu i onda se nadate da ćete moći oko njega složiti dovoljno dobru momčad. I sada je tu stvar poprilično jednostavna – ako bude više onaj Young iz prvog dijela sezone, imate šanse postati nešto kao Blazersi. Ako bude više ovaj Young iz drugog dijela, imate konkurenta Lou Williamsu. Kad ovako postaviš stvari, ima li itko osim Orlanda u ranoj fazi drafta tko je toliko besmislen da bi se mogao odlučiti ovako graditi franšizu?

COLLIN SEXTON

COMPS: De’Aaron Fox, Semaj Christon

Iako usporedbe nisu sjajne, Sexton je u neku ruku sigurniji prospekt od Younga jer ima i 3&D potencijal na poziciji (ni pod razno nije loš šuter kao Payton ili Fox) što znači da bi jednog dana mogao funkcionirati u ozbiljnoj rotaciji bez da mora imati loptu u rukama 20 sekundi. Naravno da kada draftaš potencijalnog startnog playmakera želiš dobiti igrača koji može nositi napad, međutim mogućnost da Sexton bude koristan i u sporednoj roli svakako daje dozu optimizma da ćeš relativno kasno na draftu dobiti produktivnog igrača.

DEANDRE MELTON

COMPS: Jrue Holiday, Jordan Crawford

Melton nije igrao prošlu sezonu zbog FBI istrage kojom je započela NCAA sezona, međutim kao brucoš je imao dovoljno dobrih trenutaka da se nametne kao potencijalna krađa ovog drafta. Nije rasni kreator kao ova dvojica ispred, međutim defanzivno je izuzetan – kada vam je na osnovu brojki usporedba jedan Jrue, to sve govori. Ako ikada dovede šut na potrebnu razinu i pokaže li se boljim kreatorom nego je to bio slučaj u prvoj godini gdje je imao problema i finiširati i razigravati u slash & kick igri, mogao bi biti krađa drafta.

DONTE DIVINCENZO

COMPS: Gary Harris, Luke Kennard

DiVincenzo je postao vruće ime nakon sjajnog nastupa u finalu NCAA turnira, međutim neosporno je da ovaj podizač energije ima NBA talent. Teško je reći može li biti više od šutera na sljedećoj razini obzirom da je playmakerske kvalitete na Villanovi počeo pokazivati relativno kasno, tek u trećoj sezoni, međutim ako se u snajpersku preciznost s perimetra pokaže i sposobnim napadati iz spot-upa, čak i zavrtiti pick & roll, skače u neku sasvim novu klasu. Energetski je neupitan, pa ako vidimo koliko može biti koristan jedan TJ McConnell koji nema sposobnost dići se nakon picka i potegnuti tricu, za Dontea nema zime. Bolji je i od Kennarda i pogotovo Graysona Allena (koji je po brojkama, a i po dojmu, tek još jedan rubni igrač za dno druge runde), a usporedba s Harrisom definitivno je dobra stvar – igrač koji je lani neodoljivo podsjećao na Harrisa bio je Donovan Mitchell, a znamo kako je to završilo. Isto je bilo upitno može li se u NBA nametnuti kao kreator ili će biti tek combo podizač energije. Ne kažem da će Donte biti kandidat za rookiea godine, međutim da bi mogao odmah igrati ozbiljne minute u ligi – da.

LEVEL 6: THE ROLE PLAYERS

ROBERT WILLIAMS (COMP: MASON PLUMLEE)

Klasični smetlar u oba smjera, bez elitnih fizikalija i bez nagovještaja košarkaških vještina poput šuta i driblinga kojima bi mogao značajnije popraviti trenutnu projekciju. Ako će trčati, skakati i odrađivati posao na 20 minuta po večeri može biti itekako koristan.

TROY BROWN (COMP: WILL BARTON)

Malo je nedostajalo da završi na razini broj 4, ali postotci mu nisu baš sjajni. Potencijal biti solidan strijelac i kreator ima, kao i sposobnost igranja obrane na više pozicija. Međutim, ne popravi li šutersku stranu priče, teško će biti razviti se kao eventualna sekundarna opasnost. Bartonu je to pošlo za rukom iako nije imao ovako dobre početne pozicije što se fizikalija tiče, možda uspije i Brownu. Svakako rizik koji se isplati, posebice obzirom gdje će biti izabran.

LONNIE WALKER (COMP: ZACH LAVINE)

LaVine svojevremeno nije izgledao kao košarkaš. Imao je dribling i šuterski raspon, kao i atleticizam, samo pojma nije imao što s njima. Walker je sličan profil, 1 na 1 i haklanje su savladani, sad je pitanje može li ga se pretvoriti u korisnog igrača. Može li ga se naučiti da bogomdani talent koristi za igranje obrane? Može li ga se uklopiti u sistem? Ili će biti tek još jedan combo koji najbolje odgovara u rolu strijelca s klupe. Po viđenom i brojkama ovo je već zona koja opasno smrdi na promašaj jer Walker je samo po jednom bio iznadprosječan prospekt – gomili posjeda koje je trošio. I to, naravno, uglavnom na loše šutove.

SHAI GILGEOUS-ALEXANDER (COMP: LORENZO BROWN)

Osim što se pojavio da nas maltretira svojim prezimenom, SGA je uletio i u neke kombinacije kao potencijalni top 10 pick, što je pokazatelj koliko je slaba ponuda bekova. Nije strijelac kao Brown ni kompletan igrač kao Sexton, brojke ukazuju na to da itekako treba raditi na svim segmentima igre kako bi dosegao NBA razinu, ali ima potencijal. S loptom u rukama za sada ima tek ulaz koji nije toliko opasan jer nije dovoljno eksplozivan, dok šut iz driblinga i neka specijalna slash & kick igra ne postoje. Može odraditi one osnove, ali po tome je sličniji jednom Ntilikini nego rasnom dribleru. Realno, najlakše ga je zamisliti kako u NBA igra obranu – kombinacija fizikalija i energije čini ga elitnim prospektom na tom dijelu parketa, posebice zanimljivim jer bi mogao braniti i krila jednom kada se napumpa. Samo, ne uspije li prema naprijed postati barem pouzdan šuter, a o triple-threat kvalitetama da ne govorimo, teško može opravdati visoki izbor kakav mu neki projiciraju.

JEROME ROBINSON (COMP: JORDAN CLARKSON)

Usporedba sve govori, klasični combo koji će prije svega ovisiti o tome koliko može biti učinkovit kao strijelac da bi dobio priliku. Također, upitno je može li igrati obranu na NBA razini.

KEVIN HUERTER (COMP: JEREMY LAMB)

Dobar šuter, ali upitno je ima li fizikalije i atleticizam za igrati u NBA išta više od čovjeka koji može zabiti otvorenu tricu. U NCAA je znao napasti iz spot-upa i pokazivao je kreativnost koja ga je izdigla iz ranga čistog specijalista, u NBA to vjerojatno neće moći, a to znači da će morati razviti catch & shoot igru i truditi se ne biti rupa u obrani. I jedno i drugo je upitno jer nema ni brzinu ni snagu, ali šanse da bude light Kyle Korver postoje ako će imati Korverovu radnu etiku.

 

16 thoughts on “PRE-DRAFT WORKOUT

 1. Šta isprozivaš Aytona, al očito moraš tak uzet nekoga i drillat po njemu pa koliko ne imao osnova, nije da nisi imao gafova u svakom sličnom osvrtu i predviđanjima. Zašto nisi stavio i komparacije koje su se povlačile i s Duncanom(koji nije prije NBA bio smatran da će bit toliko inteligentna opcija, pogtovoo defanzivno). Kakve veze njegov skillset iam s Randleom ? Jedino šta ga razvlače po mentalitetu i da nije pobjednik, tu bi se mogla povuć paralela. Fulao si ceo basket tu. I ne, niej Porter bio neosporno prvo ime generacije, već je u bio zajedno s Dončićem i Aytonom (koji je već nekoliko godina unaprijed projiciran za top igrača). Nema franšizni potencijal ? Smiješna konsttacija. Kako si to zaključio da Embiid ne može ostvarivati prednost u doigravanju, na račun jedne lošije serije ? Bravo, vizionaru

 2. Znam da je prerano i odnosi se na sljedecu klasu, ali cini mi se da ce ona biti jedna od boljih. Odnosno, sta zelim pitati, jesi pratio sta sljedeceu generaciju i konkretno rj barreta? Cini se kao vec sad bolji doncic, fizikalijama cak bih ga malo i s bryantom usporedio. Ne znam, jako mu se veselim

 3. Ejtonov problem lezi dosta i u okruzenju u koje je postavljen, poprilicno slab trener i cinjenica da je igrao u paru sa Risticem klasicnim centrom doduse na njegove insistiranje no mnogo bitnija stvar je da Bahamac ima izuzetnu motoriku i gradju (tu je pre slicniji Admiralu nego Kazinsu) te da mu fali jos samo nekoliko kilograma misicne mase da ga zaokruzi u ideal centarskih proporcija sto njegova muskulatura lako moze da podnese za razliku od Bambe. Stekao sam utisak da mu je kao i Benu Simonsu ranije koledz iskustvo doslo kao odradjivanje preko qrca i prilika da nabije sirove brojke u cilju podizanja draft akcija bez interesa za timske rezultate i da bi u profesionalnom okruzenju kad te plate legalno :/ bio i vise motivisan. Naravno da centar mora da bude okruzen plejevima sposobnim da prodru, sutnu i proigraju pa bi tako isto i Embid danas i pored ocigledno slabe kondicije umesto sto je imao jednog pleja bez suta na terenu i jednog pored terena bio u sitaciji recimo Kapele okruzen dvojicom elitnih razigravaca vec danas imao prsten na ruci umesto suze na licu. Kod Deandrea je ponavljam najbitnija glava i kakav mu je drive za uspehom jer ga je priroda obdarila idealnim merama a i tehnika za te godine mu je izuzetno dobra.
  Sto se tice Luke nije bas kod njega toliko ruzicasto i to i pokazuje da je ovaj draft tanak po pitanju vrhunskih prospekata, naime momku pored ociglednog osecaja za igru i dodavanje te klikera za basket koje neosporno poseduje i masivnih cojonesa i vec nakupljenog ogromnog iskustva za taj uzrast ipak fali brzine na prvom koraku i pri menjanju pravaca (mada ima jednu izuzetnu sposobnost da se izuzetno brzo zaustavi i tako izbaci protivnika van balansa) pa je imao problem da zaobidje bolje euroligaska krila koja opet nisu ni blizu njihovim parnjacima iz Amerike i zbog toga bio prinudjen da poteze dosta teskih skok suteva u nazad. fali mu i eksplozivnosti na obrucu koja je maskirana tretmanom zvezde u Evropi sa gomilom bacanja koja su mu podigla efikasnost te otud mozda i komparacija ca Hardenom ://
  njegova PNR (a nedostatak 1na1 igre) iz koje vuce najvecu snagu u napadu se moze poprilicno kontrolisati sa preuzimanjima koja sve vise postaju dominantan nacin branjenja u modernoj kosarci, u odbrani zbog sirokog ramenog pojasa tesko da ce moci da zaobilazi sumu blokova dok juri bekove dok je za krila nedovoljno skocan i jak u postu.
  Iako mi je Stiv Nes jeda od najomiljenijih kosarkasa ne treba ipak zanemariti atletsku komponentu igre koja jednom Lebronu otkljucava ostale aspekte njegovog ofanzivnog arsenala a nekome kao Trej Jang zatvara mogucnosti sta moze da odradi na terenu protiv divova, Doncic ne bi trebao da ima tako drastican problem ali ga moze onemoguciti da dominira prostorom i ritmom utakmice te da po slobodnoj volji bira mesto odakle zeli da zavrsi a ne da mu defanzivac diktira poziciju suta hendlovanjem i usmeravanjem na neefikasne suteve.
  Na kraju moram reci da su oba igraca i pored svih prednosti i mana ipak zanimljivi prospekti ali mogu da vidim zasto timovi i GM-ovi koji ih vode sa dna kace koji biraju prvi na draftu a jos uvek nemaju sistem i saigrace kojim bi okruzili Slovenca daju prednost Ejtonu i Begliju koji ce svoje isporuciti i u losim timovima i budimo iskreni tako opravdati izbor i sacuvati posao rukovodiocima koji su ih birali. Doncic u nekoj losoj ekipi kao Sakramento ili Atlanta bi bezveze procerdao svoje kvalitete ako ne bi imao kolege koje ce razmisljati kosarku na priblizno slicnom nivou kao on. Luka dugorocnije moguce bolji izbor kao jedan od nosioca u timu koji je pretendent na titula a Ejton vise potencijala da postane individualno bolji igrac cak i top defanzivac i superstar tj. da prodaje dresove i ulaznice u losem klubu u najgorem slucaju jer je ovo ipak u velikoj meri i biznis.

 4. Cool)))
  S obzirom da bi idući draft trebao biti loš za očekivati je da noćas bude treadova ka u priči..Dončić se sasta s nekim u DC-u..ima li kakve šanse da završi u Washingtonu??

 5. @ dinko – e moj debilko, pa nisam ja ni vizionar ni znalac i naravno da imam pogrešaka koliko pogodatak u ovim pizdarijama. pa imaju ih i profesionalci. ono što jesam je čovjek koji uživa u životu. ti ne uživaš. nešto si mi frustriran. jel ti fali ljubavi? ajd odredi si neki cilj osim da trolaš

  @ madman – koliko sam do sada skužio, iduća klasa će bit lošija od ove i prethodne

  @ matej – o hvala ti, pa ti si jebeni miks Voltairea i Lockea, izvukao si me iz tame

  @ nash – hvala na opservacijama

  @ dady – možda se našao s Trumpom?

 6. Debilko vizionaru ako će ti to dušu nahraniti onda odi na stare đijeve txtove i naći ćeš masu toga što je fulao. Totalno! Svjedno si ispao debil. Možeš se ne slagati sa njegovim mišljenjem ali barem ga respektiraj.
  Što se tiče drafta za mene je Dončić prvi. U Španjolskoj prvak i MVP, u Euroligi isto i prvak i prvak na Euru i član prve petorke. U što će se ti crni prospekti razviti ne znamo a za ovog malog već znamo da je na većem levelu. Hoću reći ako je draft i kocka onda se više kockaš ako ga ne uzmeš.

 7. Gee nema te više na Telesportu? Ne da ti se pisat za lovu pa radiš za đ 🙂

 8. Ma i ja citam da ce biti slabija, ali mislim da tip igraca kao rj barret skoro nije bio, ali vidjet cemo ih sve na koleđu

 9. Hvala Gee, ovo sam čekao.
  Ne znam, meni Ayton žešće miriše na malo agilnijeg Jahlila. Inače teško da povjerujem igraču sa onim telećim “tek ispušio džoint” pogledom, ala Jahlil Okafor, Merkelle Fultz itd (osim ako se ne zove Tracy McGrady). Osim toga, Ayton nije pokazao naznake igranja vrhunske odbrane. Ako bih rangirao vašnost vještina za jednog idealnog centra današnjice, ovako bi ih bodovao (od 1 do 10): Mogućnost preuzimanja (horizontalna pokretljivost+mozak) – 10 poena, zaštita obruča (vertikalna pokretljivost+mozak) – 9 poena, šuterski raspon (trica) – 8 poena, kreacija i pregled igre – 7 poena, poziconiranje guzovima radi skupljanja skokova – 6 poena, šut sa poludistanca – 5 poena, trkeljanje u niskom postu – 4 poena, dužina kurca – 3 poena, veličina stopala – 2 poena, mogućnost skupljanja double-doublova – 1 poen. Tako da ne znam, ne vidim u Aytonu novog Admirala, bez obzira na sexy zaobljena ramena. Šalu na stranu, volio bih da dečko postane novi Robinson, ali jedno su želje, a drugo stvarnost.

 10. Ja sam i dalje najveci Bambin fan, uz njega sam nocas da izbegne smece fransize (svi znamo koje su to). Inace ovo stoji da se na osnovu treninga ne moze govoriti za nekog da je dobar suter i bla bla bla . Ali opet je prilicno dobar znak da je on te stvari sposoban napraviti i da radi na njima.Meni je recimo jako interesantan bio trening sa Embiidom gde je usporedno sa njim vec sad fizicki prilicno dobar, a da ne govorim sto je bez problema ponavljao sve Joelove vestine. Za mene je centar broj 1 na ovom draftu i to bez nekog preteranog razmisljanja…. E sad verovatno postoji neki razlog sto su oni na mestima GMa , a ja pisem blejacke komentare po stranicama 😀

 11. Jbg, meni i dalje zvoni u glavi od toga kako u NBA prolaze evropski spoljni igrači, ako izuzmeš Dražena, Peju i tu i tamo Dragića. A gotivim malog, bilo mi gušt da ga gledam celo evropsko prvenstvo, iako su nas dobili u finalu. Aukurac, daj Portera pa kud puklo 🙂

 12. Koje razocarenje, ode brat u najgoru fransizu u ligi…. Ali koji je smisao ovog Orlanda , pa sta ce sad raditi sa Isacom. Evo da se prekrstim s obe ruke! Jadni Mohamad sta ga snadje. Ovi nesrecnici iz Magica imaju jedno 7 igraca sa losim ugovorom , koji imaju 0 trade vrednost. Ja stvarno ne znam kako ce sada Bamba dostici svoj max u ovim uslovima, a trenutno ne moze biti ni treca napadacka opcija. JBG minut cutnje za palog brata.

 13. Ne razumim opcinjenost Capelom kao nekim prototipom centra… Meni postoji vrlo jednostavno pitanje, Capela na 20 mil ili Baynes na 10 mil?

  Aytonu spocitavaju obrambenu pekljaniju i nezalaganje, manjak blokada, ukradenih, etc… Lik je u stanju uzet loptu i zabit 20 poena, sam ih si moze kreirat kad mu dotras loptu na mid range. Vec sad je bolji suter od svakog visokog igraca s drafta i mozda je kod njega Amare dobra usporedba samo meni vise baca na Aldridgea – centar koji repertoarom igra pf, a tamo s 30 god se prebacuje na centra…

  Meni draga petorka s drafta; SGA-Donte-Knox-Bridges s Michigana-Jackson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *