TRAINING CRAMPS, VOL. 2

Danas su na redu tri momčadi s Istoka koje imaju dozu šarma bez obzira na to što im trenutno stvari više ne štimaju nego štimaju. Charlotte, Chicago i Cleveland su na tapetu.

CHA

Bit će zanimljivo vidjeti što je Borrego zamislio – hoće li značajnije mijenjati sustav ili će nastaviti reciklirati Cliffordove ideje? Naizgled nema previše prostora za iskorak – nakon što je eksperiment s Howardom propao, Hornetsima se najlakše vratiti osovini Walker-Zeller u 2 na 2 igri okruženoj s tri šutera. Samo, već tu nailazimo na prvi problem jer trećeg šutera treba pronaći u hodu.

Da se podsjetimo, Hornetsi su prije sada već tri godine naletjeli na Courtneya Leea i to im je omogućilo na parketu imati pristojnu udarnu petorku sposobnu odraditi nešto u oba smjera. Godinu nakon pokušavali su s Bellineliem umjesto Leea i to baš nije išlo zbog manjka defanzive, a lani zbog ozljeda nisu pokušavali ništa. Lamb je konačno napravio šuterski iskorak i nametnuo se kao potencijalno rješenje na poziciji dvojke, međutim postava s njim uz Walkera, Batuma, Williamsa i Zellera odigrala je prošle godine mizerne 4 minute.

Možda je upravo to rješenje ako će Lamb uspjeti zadržati pronađenu šutersku kvalitetu. Ako bi usput Borrego uspio u Monku ili Parkeru dobiti dodatnog beka kojega može poslati na parket uz Walkera za dozu dodatne napadačke eksplozivnosti, Hornetsi bi konačno mogli imati dovoljno dinamične postave prema naprijed i tako više ne bi bilo potrebe igrati košarku u Toi-Toi WC kabini.

Tu dakle treba vidjeti kako Borrego diše. Ako će nastaviti jahati Kidd-Gilchrista, Hornetsima se ne piše dobro. Zamjena Howarda sa Zellerom pomoći će do neke mjere, ali bacanje 2000 minuta na čovjeka bez šuta koji više nije elitni defanzivac moglo bi torpedirati stvar u startu. Mislim, nije slučajno da je ova jezgra zadnji put ušla u doigravanje one sezone kada je MKG zbog ozljede bio izvan pogona. S njim u rotaciji prisiljen si raditi besmislene poteze kako bi našao dovoljno minuta za sve (tipa, gurati Batuma na dvojku, što je protiv svake logike u ovoj eri) i valjda su Hornetsi s novom upravom konačno spremni prestati ulagati u svoj nekadašnji visoki draft izbor. Zajebao si jednom, ne moraš svake sezone, a sve čekajući da se patka pretvori u labuda.

Možda bi i Miles Bridges u rookie sezoni mogao donijeti nešto u napadu i time olakšati treneru raspodjelu minuta na poziciji trojke. Uglavnom, nešto svježe krvi i bolje zdravlje trebali bi Hornetsima pomoći da stanu na noge u napadu, a obrana ionako teško može biti gora od lanjske kada su usprkos forsiranju navodnih defanzivaca poput Kidd-Gilchrista i Howarda završili ispod prosjeka.

Ako je Williamsu ostalo išta u tanku, kombinacija njega i Kaminskog na četvorci trebala bi biti u stanju odraditi posao barem prema naprijed, a ovdje Borrego možda ima priliku pokušati zaigrati i s nešto smallball kombinacija što je Clifford uglavnom izbjegavao. Tu se može pronaći poneka minuta za Kidd-Gilchrista, ali i Bridgesa ili čak Batuma. Zeller i Hernangomez mogu pokriti većinu minuta kao pick & roll centri tako da je Biyombo ovdje višak, osim ako se ne nametne defanzivno i natjera trenera da ga koristi u redovnoj rotaciji. Ključno je da to mora zaslužiti jer bez obzira na ugovor ne vidim razloga da ga forsiraju. Kupchak ga je doduše doveo, ali sve u pokušajima da se riješi Howarda i tu ega ne bi trebalo biti.

Jasno, ovaj roster je previše tanak da bi preživio novi niz problema s ozljedama, međutim za početak bi bilo dobro da prestanu sami sebi saplitati noge. Možda će nova uprava to biti u stanju jer Kupchak nema potrebu opravdavati svoje draft izbore i podijeljene ugovore, a ni Borrego nema razloga trpiti igrače koji guše napad radi mira u kući. Nije nešto, ali ta svježina u uredima možda bude sasvim dovoljna za ugurati se među 8. Ne uspiju li ni ove sezone, onda se stvarno više nema smisla pretvarati da je ovaj projekt išta više od trulog leša od kojega je jedina korist ako završi na patologiji.

CHI

Jedan od zanimljivijih kampova čeka nas u Chicagu. Kvragu, radi se o kampu koji bi se mogao protegnuti na cijelu sezonu jer bit će fascinantno vidjeti kako je Hoiberg zamislio riješiti sve probleme ovog talentiranog, ali nevjerojatno nekompatibilnog rostera. Oni defanzivni su vjerojatno iznad mogućnosti kontrole smrtnih bića – slati na parket LaVinea i Parkera na bokovima u današnjoj ligi je ravno izlasku vikendom s 20 kuna u džepu. Boca kvasine i sjedenje u parku su garantirani.

Ako za obranu nema spasa, a nema jer izuzev rookiea Cartera i playa Dunna na rosteru nema igrača kojega možemo projicirati kao potencijalnog iznadprosječnog defanzivca, može li napad barem biti na razini nekoliko rundi solidnog craft piva? Hoiberg nije dobio jednostavan zadatak, ali nema sumnje kako će upravo u tom smjeru uložiti većinu resursa. Zdravi LaVine i dodatak Parkera čine ove Bullse potentnijima od lanjske verzije što se kreacije šuta tiče, samo teško da im to automatski garantira i šutersku učinkovitost.

Iako je LaVine prije ozljede dosegao elitne tricaške razine i iako se Parker s vremenom pretvorio u solidnog spot-up šutera s perimetra, posebice iz kornera, njihov raspon i sposobnost napadanja sredine s loptom neće biti dovoljni ako se ne riješe nekih loših navika, prije svega pretjeranog driblanja. Ni jedan ni drugi nisu rasni playmakeri i prvi cilj im je nahraniti svoje potrebe, ali znaju podvaliti loptu. Dakle, ako ih Hoiberg nekako nauči da se riješe lopte radije nego da stoje u mjestu, a onda i da ponekad dodaju umjesto da uzmu loš šut, napad Bullsa bi mogao imati onu protočnost potrebnu da funkcionira.

Šuteri na visokim pozicijama poput Portisa i Markkanena pomoći će da raspored ima smisla, ali iskoristiti sav taj prostor neće biti moguće bez kretanja lopte. Šansa je ovo i LaVineu i Parkeru da se nametnu kao nešto više od prosječnih NBA startera s upitnikom pa da vidimo koliko su zreli odgovoriti na takav izazov. Ako podbace, onda ni ovaj napad nema previše izgleda isplivati s dna. Sve da Portis i Markkanen upadnu u period šuterske ludosti kao što je bio slučaj lani kada su dobili 10 od 12 utakmica, gurati kroz sezonu oviseći samo o playmakeru poput Dunna nije rješenje.

Čovjek jednostavno nije dovoljno efikasan ni na ulazima, a pogotovo ne šuterski, tako da uzimanje lopte njemu iz ruke nije nikakav gubitak (lani je trošio gomile posjeda kao finišer, a još više vremena trošio je na driblanje). Njegova povremena ubačena duga dvica teško da može maskirati sve druge ispodprosječne aspekte njegove igre te bi više lopti u rukama boljih kreatora moglo pomoći. Samo, tu se također javlja problem – Dunn nije šuter iz spot-upa i držati ga bez lopte dok je ona u rukama LaVinea ili Parkera teško da može pomoći širini u napadu.

Previše je tako ovdje u startu nagaznih mina koje neće biti lako izbjeći sve i da Hoiberg pokuša iscijediti svaku moguću postavu koja ima smisla. Staviti veći teret na Parkera i LaVinea čini Dunna beskorisnim. Ovisiti samo o Dunnu dok su LaVine i Parker uokolo gubitak je vremena jer ne testiraš vlastite granice. Držati zajedno Parkera i LaVinea torpediranje je obrane. A još nismo ni spomenuli koliko će fokus na ove vanjske igrače otežati pokušaje građenja igre oko Markkanena koji je potencijalna pick & pop noćna mora i Cartera koji je potencijalno sjajan playmaker s visokog posta.

Štoviše, da bi omogućio dovoljno minuta ovoj dvojici, ali i Portisu, pa i Lopezu čije vrijeme je prošlo, ali koji još uvijek može pomoći u sredini reketa kao tjelohranitelj, Hoiberg će se dobrim dijelom morati odreći smallball postava u kojima bi Parkeru olakšao život gurajući ga na četvorku. Teoretski, Parker ni u Bucksima nije igrao previše četvorku jer je uglavnom vrijeme provodio s Giannisom, međutim Giannis je specifičan igrač koji je praktički u napadu igrao playa, a u obrani stopera na udarnom protivničkom igraču. Samim time, Parker je često u oba smjera igrao četvorku protiv četvorki. Iako Bullsi imaju dovoljno visokih koji mu mogu otvoriti reket i tako olakšati igru prema naprijed, u obrani jednostavno neće imati luksuz čuvanja sporijih igrača te će morati trčati po perimetru. A to mu nikako nije jača strana.

Uglavnom, Bullsi tako imaju jezgru od 6 mladih igrača koji će dobrim dijelom sami sebi blokirati razvoj. Znači, trebat će im više tijela da bi krpali rotaciju, a tu dolazimo do novog problema – njih baš i nema. Osim spomenutog Lopeza koji je danas situacijski igrač, Bullsi će se na vanjskim pozicijama oslanjati na upitnike poput Paynea, Valentinea i Holidaya. Payne je solidno šutirao krajem prošle sezone kada je konačno istrčao na parket, ali radi se o uzorku od 25 utakmica u kojima Bullse više nitko nije ozbiljno shvaćao. Ako se pokaže da nije u stanju igrati na NBA razini u ozbiljnoj rotaciji, Bullsi će imati ogromnih problema na poziciji jedinice.

Valentine i Holiday su pristojni spot-up igrači nesposobni napasti driblingom što ih limitira tek na šuterske role i iako to ima vrijednost, ne mogu pomoći oko ovih problema s kreacijom. Međutim, mogu pomoći u traženju idealnih sporednih postava u kojima bi se igra vrtila kroz Cartera.

Playoff je tako nedostižan san, a vrlo vjerojatno bi ovo mogao biti i konačni kraj Hoibergove trenerske karijere. Međutim, neke stvari će definitivno biti zanimljivo pratiti tijekom sezone.

CLE

E, ovaj kamp će biti fascinantan. Zadnji put kada je bio u svlačionici Lue je uz sebe imao Jamesa, a sutra će morati naći načina kako igrati košarku 48 minuta u situaciji kada ćeš većinu napada vrtiti kroz Lovea i nadati se da Clarkson i još netko (možda opet Hood) mogu nešto napraviti s loptom ostatak vremena. Dio veterana poput Smitha i Fryea vjerojatno neće biti od velike koristi, od nekih poput Hilla i Korvera možda se još nešto može i izvući u postavama oko Lovea i to bi trebala biti kičma Cavsa u napadu.

Hill u spot-upu, Korver u kretanju bez lopte i Love na visokom i niskom postu donijet će onu osnovu, ali bez nadogradnje teško će zabijati dovoljno. Uz to što neće imati dovoljno pick & roll oružja ako Clarkson i Hood ne zaigraju bolje nego što su to radili lani nakon dolaska u klub, pitanje je misli li Lue uključiti Lovea u više pokretnih akcija ili će ga kao i do sada koristiti isključivo kroz izolacije.

Ono što bi moglo pomoći je razvoj ovih mlađih opcija poput Sextona i Osmana. Nametnu li se kao potencijalni kreatori, bilo iz pick & rolla, bilo iz spot-upa, Cavsi bi mogli imati dovoljno dinamičnih igrača da nekako izguraju četiri četvrtine. A dinamike će imati pod košem gdje u Thompsonu, Nanceu i Žižiću imaju liniju sposobnu skupljati otpatke na razinama puno većih od kojih su navikli. Lani su naime igrali gomilu minuta s Loveom na petici te s Jamesom i Greenom na četiri tako da su skakački, posebice u napadu, uglavnom bili ispodprosječni. Ako će Love igrati isključivo četvorku i ako će uglavnom imati centra na parketu, a trebali bi jer nemaju takav potencijal u napadu kao nekada, mogli bi okrenuti skakački narativ.

Defanzivno bi ovo također mogla biti kvalitetnija družina od lanjske. Spomenuti potezi kojima su pokušali naštimati napad uzeli su danak, tako da bi više Thompsona (jasno, Thompsona u formi iz playoffa, ne onoga iz regularne sezone) i Nancea ovdje pomoglo samo po sebi. Uz to, dodatak energičnog igrača poput Nwabe koji je u stanju smetati elitnim strijelcima na perimetru također će pomoći. Pa ako je u Hillu ostalo još nešto, mogla bi ovo biti solidna defanzivna družina, bez obzira na Lovea i cijeli niz upitnih bočnih defanzivaca.

Tu će dakle ključnu ulogu imati Lue i njegove rotacije. Hill, Love i Thompson nekako se nameću kao starteri, isto kao i Nwaba koji ima smisla upravo protiv najboljih napadača. Smith bi mogao reda radi startati na dvojci, ali ako je bivši kao što izgleda ovo je možda i situacija u kojoj bi mogli vidjeti što mogu dobiti od Hooda. S klupe Korver, Clarkson, Nance i Osman garantiraju solidnu dozu energije. I uz Lovea, ali i bez Lovea na parketu – u tim situacijama nekako se najlogičnijim čini koristiti smallball postavu. Baš tu bi Hood mogao do minuta.

Jasno, ovakav podjela ne ostavlja previše minuta Sextonu, a njih treba pronaći jer Sexton je svojevrsni simbol nove ere poslije LeBrona. Ako bi on imao svoju redovnu rolu na jedinici, onda ovdje imamo beka viška. Osobno bih to riješio otpuštanjem Smitha koji ionako ima još godinu ugovora plus nešto sitno garantirano za sljedeću sezonu i kojem bi jednostavno platio da ne igra ili pokušao dogovoriti nekakav otkup ugovora s malim popustom. Naravno, ako je netko voljan platiti za usluge Korvera (Sixersi?) ili nekim čudom Clarksona, nema problema, Cavsi bi trebali biti voljni saslušati.

U ovakvom kontekstu neće biti lako igrati smislenu košarku, međutim Cavsi nešto potencijala imaju i uz dozu sreće i pameti možda i mogu gurati prema 50-50 učinku. Isto tako imaju i potrebu zaštiti pick koji će u slučaju da ostanu u playoff trci vjerojatno završiti u Atlanti, pa je pitanje koliko će uopće pokušavati maksimizirati ovu rotaciju. Odnosno, u jednom trenutku možda će jednostavnije biti dati momčad u ruke Sextonu i zaboraviti na ikakve druge zahvate.

5 thoughts on “TRAINING CRAMPS, VOL. 2

  1. Gee na početku prosle sezone ti je netko postavio pitanje jaylen Brown ili ingram,odgovorio si ingram uvijek..
    E sad je li se misljenje promijenilo nakon prosle sezone

  2. Hornetsi su smeće veće nego što si ih procijenio,po meni nemaju šansu za playoff.Dok bullsi po meni imaju veći potencijal nego što im predviđaš. Portis i holidaj su korektni role igrači i za bolje ekipe,dok valentine ima potencijal da bude odličan igrač,jer ako se ne varam, dominirao je u ncaa i imao je par utakmica i u nba gdje je pokazao klasu.markanen je prototip centra budućnosti i budući all star,dok parker i la vine sipaju šuterske serije bez problema. Ako smisla način da ih makar malo sakriju u odbranu,mogli bi do play offa.

  3. Borego navodno drzi otvorenu startnu poziciju na visokom krilu… MKG bi tu mogao imati neke koristi kao starter…

    Bullsi jadni imaju kolaps na visokim pozicijama Lopez-Markanen, Carter-Portis, Felicio-Parker (stvarno ga nema smisla drzati na niskom krilu, malo mi igrom baca na Tobiasa Harrisa)

    Pokraj zivih Timberbullsa ti Korvera saljes u Sixerse, on im fali da zatvore petorku, a onda bi se cekao samo Asik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *