TRAINING CRAMPS, VOL. 6

Još malo pa počinje akcija. Kratimo vrijeme najavama kampa uz Heat, Buckse i prostorno-vremensku anomaliju iz Minnesote.

MIA

Potpisom Wadea stvari su se pred kamp Heata dodatno zakomplicirale jer Spoelstra sada mora pronaći minute za gomilu vanjskih igrača koji misle da ih zaslužuju. Ovaj roster nema previše talenta i eventualni problemi s kemijom mogu itekako utjecati na izvedbu što je uostalom lani bio slučaj i s Whitesideom. Iako je neosporno kako je čovjek dobar dio sezone igrao ozlijeđen, činjenica je da Heat s njim na parketu u većini postava nije mogao zabiti dovoljno. Razlog tome dijelom je bio i sam Whiteside koji se nije zadovoljavao otpadcima te je trošio više posjeda nego inače čime je uglavnom torpedirao pokretni napad Miamia. Kako nije radio dovoljnu razliku u obrani, jasno da je zbog toga često dolazilo do trzavica. Opet, treba biti pošten pa reći da je Heat i s njim na parketu i bez njega bio momčad s istim postotkom uspješnosti, između 54 i 55%, tako postoji šansa da zdravi i na žrtvu spreman Whiteside pomogne ovoj momčadi doći do 50 pobjeda. Navodno je odradio razgovore s Rileyem i Spoelstrom te prihvatio realnost. Čisto sumnjam da će to promijeniti njegovu igru i stav, ali barem fizički zdrav svakako može odraditi gomilu posla u sredini.

Uglavnom, uz to plesanje oko Whitesidea koje Spoelstru košta gomilu živaca, sada imaju i tu situaciju s povratnikom od ozljede Waitersom te Wadeom na oproštajnoj turneji. Miami nema poštenog back-up playa i s ovom dvojicom u rotaciji mogu odustati od onih pokušaja da Winslow, Richardson i oba Johnsona nešto kreiraju iz pick & rolla. Iako su u sistemu Heata svi ovi igrači odrađivali prihvatljiv posao kad bi spustili loptu na parket, Wade ili Waiters su puno bolje opcije za one minute bez Dragića. Problem je samo što tih minuta nema dovoljno vjerojatno ni za samo jednoga, kamoli obojicu, tako da će Tyler Johnson i Wayne Ellington, itekako bitni kao ispušni ventili sposobni otvarati se bez lopte, morati žrtvovati poneku šihtu. A pitanje je koliko će biti učinkovite postave s jednim od combo-bekova uz Dragića jer Wadeov nedostatak šuta i sve slabija off the ball igra te izostanak ičega sličnog kod Waitersa poprilično limitiraju potencijal prema naprijed.

Dio problema Spoelstra može maskirati postavama s tri beka gdje će Ellington, a možda tu i tamo čak i Tyler Johnson, igrati trojku. U principu njihova uloga u napadu u tim okolnostima bit će poprilično specijalizirana i donijet će korist, međutim jasno da ovako defanzivno previše riskiraš. Većinu minuta na tri tako će odraditi Richardson, a šteta je što zbog sve ove gužve među bekovima Spo neće imati previše prilike koristiti ga uopće na dvojci. Što možda i nije toliki problem jer bi takav potez ionako implicirao češće micanje Winslowa na tri, što definitivno ne pomaže napadu. Ovakvom gomilom vanjskih igrača Spo se ako ništa oslobodio potrebe da eksperimentira s Juliusom Justiseom u visokim postavama i može ga jednostavno koristi na četiri (čak bi trebalo razmisliti o tome da ga se vrati u startnu rolu jer bi James Johnson nekako više pasao uz Olynyka, Wadea i Ellingtona kao bolji spot-up igrač). Kombinacija Winslowa, pogotovo ako bude u stanju igrati u formi sličnoj onome što je pokazao u seriji protiv Sixersa, i Jamesa Johnsona na četiri tijekom 48 minuta garantira Heatu solidnu produkciju. Ni jedan ni drugi nisu idealni šuteri da bi raširili reket, ali imaju dovoljno sposobnosti kreirati s loptom u rukama i dovoljno su aktivni defanzivno da Miamiu donesu potrebnu svestranost na poziciju četvorke.

Jasno, tu je i opcija igranja s Olynykom na toj poziciji, međutim zbog defanzivnih problema koje otvara dvojac Olynyk-Whiteside (ni jedan ni drugi ne mogu braniti u prostoru) to je nešto što ne bi trebali gledati prečesto. Praktički, Spo ima mogućnost igrati s Olynykom na pet u izuzetno učinkovitim napadačkim postavama ili tradicionalno s Whitesideom. U ovom slučaju Adebayo bi bio tek luksuzan osigurač za slučaj ozljede, međutim kako se radi o jedinom čovjeku na petici koji može preuzimati, nije isključeno da Spo i njemu pokuša pronaći minutažu. U tom slučaju, otvara se ta pandorina kutija postava koje više štete nego koriste jer se jednostavno mora micati Olynyka i Winslowa za poziciju niže kako bi otvorio minute za sve. A s druge strane pak pritišću bekovi koji idu poziciju više kako bi došli do minuta. Mislim, suluda situacija, a najgore od svega u svom ovom “bogatstvu” ne leži nikakva dodatna kvaliteta koja će pomoći Miamiu da ostvari bolji score. Sve se kao i uvijek svodi tek na pravilnu kombinaciju šuta, kreacije i obrane na parketu, a nju neće biti lako pronaći zbog manjka multidimenzionalnog talenta.

MIL

Izuzetno bitan kamp čeka Buckse jer ove sezone konačno moraju napraviti iskorak iz prve runde doigravanja, a očekivanja su sve veća i zbog nove dvorane. Ovaj put imaju i razloga za nešto viša očekivanja zbog promjene trenera i dovođenja veterana koji izgledaju kao da bi mogli pomoći. Bit će interesantno kakve će promjene u napad ugraditi Budenholzer jer istovremeno treba od Bucksa stvoriti moderan pick & roll napad s kontinuiranim kretanjem i gomilom spot-up opcija, a da pri tome ne izgubiš one tranzicijske, pa i mismatch, kvalitete koje donosi Giannis. Defanzivne promjene neće biti ništa manje zanimljive jer se očekuje da Bucksi od ultra-agresivne obrane s čestim rotacijama zaigraju ipak pitomije koristeći češće zonu na strani bez lopte.

I dok će kvalitetniji sustavi igra u oba smjera pomoći, važno će biti pronaći i postave koje funkcioniraju. Tu bi dodatak Lopeza mogao biti od ogromne koristi jer će njegova meka ruka i sposobnost širenja obrane s perimetra otvoriti Giannisu gomilu prostora kakvoga nije imao dok je dijelio parket s Hensonom. Uz to treba obratiti pozornost na to koliko će se Bud fokusirati otvarati Lopeza u korneru što je opcija koju Lakersi lani nisu koristili ni upola koliko su trebali. Preskoči li i Maker kroz kamp Hensona u poretku, Milwaukee je praktički osigurao šetnju po Istoku. Iako, treba biti pošten pa reći da i s Hensonom uglavnom nisu imali problema zabiti kroz regularnu sezonu jer je i on više nego solidno zabijao sve zicere u reketu koje je trebalo.

Uglavnom, ovakva kvaliteta opcija na petici vjerojatno znači da neće biti previše potrebe za postavama s Giannisom kao point-centrom, što ne znači da ih Bud neće tu i tamo testirati, čisto kako bi se što bolje pripremio za ono što ga čeka u doigravanju gdje će tako nešto zasigurno trebati poslati na parket. Dapače, Giannis bi vrlo lako mogao dobiti više minuta na trojci nego lani zbog dolaska Ilyasove. Njih dvoje imaju iskustvo zajedničkog igranja u prve dvije Giannisove sezone i to nije loše funkcioniralo iako je danas puno važnija mogućnost njihovog korištenja kao para visokih. Ilyasova je na kapaljku igrao rolu stretch petice u Atlanti i Philadelphiji, a ovdje bi ovisno o tome kakvim se pokaže Maker mogao dobiti i poneku dodatnu šihtu. Uostalom, iza Giannisa na 4 ne ostaje previše minuta, a Bud nije platio čovjeka da igra 12-ak minuta po utakmici, tako da će svakako pokušati naći prilike i za ultra visoke postave s Giannisom na 3 i za ultra niske s Ilyasovom na 5.

Već po ovome nabrojanom jasno je koliko će Bucksi biti kompetentnija momčad na visokim pozicijama, a uz to će im pomoći što će i Bledsoe ovaj put odraditi kamp sa suigračima. Iako nije pick & roll razigravač kakvoga bi Bud preferirao, njegov talent za napasti sredinu je neosporan i u sistemu koji će mu omogućiti puno više prostora i puno manje 1 na 1 srljanja čak bi i Bledsoe trebao biti učinkovitiji ako ništa drugo kao strijelac. Middleton bi pogotovo trebao profitirati od više otvorenih šutova, tako da je jedino pitanje na vanjskim pozicijama kako krpati preostale minute. Hoće li na dva nastaviti startati Snell radi dužine ili će Bud preferirati Brogdonovu combo kvalitetu koja je u stanju držati loptu živom i pomoći u kreaciji? Mogu li Brown ili Connaughton čak i preskočiti Snella u rotaciji? Jasno, ovdje je i kontekst bitan – Brogdon je važan kao šesti čovjek jer je praktički back-up play većinu vremena i ako je Delly pokojan kao što izgleda, a DiVincenzo nespreman preuzeti stalnu rolu, onda je važnije imati ga na raspolaganju s klupe nego kao startnu dvojku. U završnici će ionako vjerojatno biti na parketu.

Dodatna zanimljivost vezana uz njihov kamp je da umjesto 20 dopuštenih imena trenutno imaju čak 2 igrača viška. Po svemu sudeći Zeller bi mogao dobiti pedalu pred sam kamp jer njegov ugovor nije garantiran te je ujedno i potpuni višak pored svih nabrojanih igrača koji mogu zaigrati na petici. Dakle, trebalo bi se riješiti još jednog imena u idućih nekoliko dana što tjera da postavimo pitanje – zašto bi uopće potpisao više igrača nego ti treba? Nije stvar u nekom trošku jer ga nema, već nepotrebnim vezivanjem igrača istima onemogućuješ da pronađu posao negdje drugdje i eventualno izbore pozivnicu u neki drugi kamp. Bezobrazno ili dokaz da relativno svježa uprava još nije pohvatala konce?

MIN

Timberbullsi se lagano kompletiraju, dovođenjem Denga ostaje još samo pričekati da Knicksi otpuste Noaha. S jedne strane lijepo od Thibsa da se brine za svoje bivše igrače koje je uništio pretjeranim raubanjem i tjeranjem da igraju obranu punim intenzitetom tijekom 82 utakmice, a s druge je i malo blesavo da u toj Minnesoti nema čovjeka koji mu može reći da malo stane na loptu jer je jasno da ovakvim potezima samo iritira fanove. A i ove mlađe igrače koji vise po internetu i itekako su svjesni kako se doživljava njihovog lidera. U takvim uvjetima nije lako raditi i to će i pred ovaj kamp biti izazov. Koliko su Towns i Wiggins zreli, odnosno koliko su Butler i Thibs prezreli? I uopće u kakvom je stanju duha Butler koji je već počeo stvarati pritisak na franšizu oko idućeg ljeta i odlaska?

Thibsu neće biti lako raditi ono što želi, a to je trenirati, u kontekstu u kojem će možda i važnije biti brinuti se za psihu igrača. Ako tome nije dorastao, onda bi Wolvesi vrlo lako mogli po tko zna koji put u povijesti postati neugodno iznenađenje. Talenta ima, međutim kao i svaki put do sada s Thibsom jedino je važno da bude na raspolaganju jer on rotiranjem igrača i slaganjem postava neće previše pomoći. Ako ništa drugo, njegova teorija da se igrači manje ozljeđuju što više igraju do sada u Minnesoti nije još pukla, izuzmemo li Butlera koji je načet već od ranije.

Možemo tako očekivati minimalno korištenje klupe i jahanje do 9 igrača, s tim da će naravno najveći teret biti na udarnim opcijama. Dok su kompletni, Wolvesi bi trebali jahati udarnu petorku i onda na parketu u par šihti ostaviti Wigginsa i Townsa s četvoricom s klupe. Wiggins se lani nametnuo kao čovjek koji će odraditi najviše posla s rezervama i nema razloga da Thibs od toga odustane jer to mu je praktički jedini način da Wigginsu servira dovoljno prilika da popravi statistiku. U doba prije Butlera puno više minuta s rezervama igrao je Towns i to je izgledalo puno bolje, međutim kako sada imaš Butlera na boku prioritet je odvojiti njega i Wigginsa.

Uglavnom, uz Wigginsa, a onda manjoj mjeri i Townsa, motat će se Jones, Rose koji će naslijediti Crawforda, Dieng i Tolliver kao nasljednik Bjelice. Kako se Wiggins bude odmarao nakon šihte s rezervama u igru će Butler, a kada Towns dobije svoju poštedu od viška minuta u igru će Dieng s preostalim starterima. To je praktički nekih 5 osnovnih postava koje će Thibs koristiti i koje će biti moguće predvidjeti zatvorenih očiju. Naravno da bi ovdje puno logičnije bilo češće koristiti Tollivera uz Townsa ili čak Tollivera uz Gibsona, međutim ne treba sumnjati da će u nekim situacijama Thibs radije posegnuti za nekakvom neučinkovitom kombinacijom poput one Gibson-Dieng. Tako da je teško očekivati kako će usprkos dobrim rješenjima pod košem Wolvesi izvući maksimum iz rotacije.

Opet, ova momčad je i bez Butlera imala top 10 napad, s njim su postali top 5 navala. Tako da je jasno kako je njihov najveći problem obrana, a tu možda dolazimo i do teze o kojoj u Minnesoti ne žele slušati, a ta je da Thibs više nije top trener. Davanje ogromne količine dolara Gibsonu pokazalo se totalnim promašajem jer Taj je u ovoj fazi karijere isključivo sposoban odrađivati posao petice tako da Minnesota njegovim potpisom nije dobila ništa. Od svih visokih na rosteru upravo je novopridošli Tolliver vjerojatno najpokretljiviji i u stanju odraditi nešto prema perimetru, tako da je jasno gdje leži većina njihovih problema. A na rosteru nema ni očitog smallball rješenja osim gurnuti Butlera povremeno u tu rolu (od Wigginsa ne bi imao koristi jer nije u stanju igrati obranu ni na loptu ni bez lopte, a ni izdržati kontakt u sredini). Samo, kako onda popuniti tri vanjske pozicije?

Loše posložen roster upravo na njima najviše pati i to će opet doći do izražaja u momentima kada Butler zbog nekakve ozljede bude prisiljen propustiti svoju kvotu od 15 do 20 utakmica. Lani je Thibs van svakog rezona te situacije krpao s Bjelicom na trici uzdajući se u dužinu defanzivno i dodatnog spot-up šutera na parketu. Ove godine postoji opasnost da nešto slično pokuša s Tolliverom koji je zadnji put nešto slično igrao prije 5 godina dok su Hornetsi još bili Bobcatsi. Bjelica je barem tu i tamo mogao spustiti loptu na pod i razigrati, dok je Tolliver čisti specijalac i nije teško zamisliti kako bi ovo funkcioniralo pored Gibsona koji je igrač manje u napadu.

Osloniti se na postave s dva combo beka? Bit će pravo čudo ako Rose uspije dati 1000 minuta, a kamoli 1653 koliko je Thibs lani iscijedio iz Crawforda. Učinak na stranu, Crawford je barem uvijek bio na raspolaganju pa je i mogao uzeti loš šut. Tako da ispada kako bi Deng ipak mogao igrati značajniju rolu nego itko očekuje. Koliko je realno oslanjati se na poziciji trojke na čovjeka koji je preminuo prije dvije godine i koji je zadnju solidnu sezonu odradio u Miamiu kao stretch četvorka nakon što je Spoelstra skužio da je to jedini način da nešto izvuče iz njega? Tako da će itekako bitno kroz kamp snimiti mogu li nešto dobiti od dva rookiea, Okogiea i Batesa, jer u teoriji bi se za njih moglo naći minuta. U praksi znamo kako to završi – Thibs više vjeruje veteranima i nema sumnje kako će s njima odjahati u sumrak.

9 thoughts on “TRAINING CRAMPS, VOL. 6

 1. Jesi ovo Winslowa prikrsti u Julius? 😛

  Milwaukee jedva cekan vidit, lani su na momente stvarno igrali ruzno da ne moze ruznije, ali sad taj roster izgleda puno bolje, a trener da ne govorin. Zato Timberbullse bojkotiran od starta i zelin in brz neuspjeh, a Thibsu otkaz. Ovako lose kadroviranje nije ni u HEP-a

 2. Je li Thibs dovoljno lud/pametan da prihvati nesto tipa Kanter-Lee-top12 protected pik za Butlera i Diengov albatros?
  Možda ima nešto od Kyrie-Butler dogovora. To bi moglo spasit Boston od supermaxa

 3. Cestitke prije svega upravi Minnesote koja je uspela jos jednom da upropasti all NBA igraca. Posle cuvenog odlaska KG-a , pitanje je samo na koji nacin ce ostati bez KAT-a. Ako nekako bogalj Thibs uspje da izdestvuje neku mladost i potencijal za Buttlera mozda se izvadi fransiza ,ali tesko. U svakom slucaju pravi je momenat da se konacno uruci fransiza u ruke Townsa , pa da ako nista vidimo koliko je zaista mali dobar.

 4. @Gee vidis li Butlera uz Brona ? Mislis da bi mogli izvuci nekog od trojca Kuzma/Ball/Ingram plus jos neki dodatak ?

 5. @ jj – valjda će dobit bolju ponudu ako ga stave u izlog. poznavajući Thibsa, prije će se riješit Townsa. sviđa mi se razmišljanje u vezi Irvinga, na istom sam tragu

  @ kendimen – radije bih gađao sljedeće ljeto i eventualno Leonarda i Thompsona, ali ako možeš dobit Butlera za Balla i pick prve runde, zašto ne. nije da Wolvesi imaju previše izbora. James može sa svakim, pa tako i s Butlerom, pogotovo jer je LeBron valjda jedini čovjek u ligi pred kojim se Jimmy osjeća kao beta (što i jeste)

  @ javale – kad je Thibs u pitanju možda i može. Smith i budući pick i to bi moglo bit dovoljno

 6. Nda, Kyrie je jedna prica, a s druge strane koliko bi GM-ova mirne duse dogodine dalo Jimmy Butleru petogodisnji supermax iduce godine kad puni 30, nakon sto je veci dio karijere igrao za Thibsa i trenutno igra 60-65 utakmica godisnje?

  Sretno Netsima i Klipansima s ovim :/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *