YEAH, BABY, YEAH!

Konačno akcija. Sixersi protiv gostiju iz Melbournea, Celticsi protiv Hornetsa.


Startao je Fultz umjesto Redicka, to je nešto s čime Brown očito misli eksperimentirati kroz sezonu, ali, obzirom da je startna postava Sixersa ubacila 1 tricu (i to Embiid) za očekivati je da Redick vrati stari posao vrlo brzo. Ovdje je cilj vjerojatno samo pumpati Fultzovo samopouzdanje iako bi bilo još bolje da je barem potegao poneki šut s perimetra. Nije doduše bilo ni potrebe jer su i on i Simmons toliko fizički dominantni protiv ovakvog protivnika da su jednostavno šetali kroz sredinu kako su htjeli. Dojam je da Simmons ovdje može zabiti 100 poena ako bi ga ostavili 1 na 1.

I dok su njih dvoje barem fizički potpuno spremni, Embiid se čini još veći i sporiji, što nije znak ohrabrenja kada je u pitanju povećanje njegove minutaže i posebice dužine šihti. Bacanja lopte u post i iznuđivanja slobodnih će očito biti više nego inače što Sixerse odmah spušta za nekoliko mjesta na LP rankingsima. Zabio je ono što je morao, ali izvan reketa nije izgledao sjajno. A čak ni u reketu nije imao dovoljno eksplozivnosti da izdominira potpuno nedorasle protivnike (izvjesni fajter s Novog Zelanda koji ga je čuvao odbijao se kao od zida i nije imao nikakve šanse čuvati ga ni ovako nespremnog).

Brown naravno ni ovdje nije odustao od svoje rotacije tako da je očekivano Johnson zamjena za Embiida. Redick za Fultza (uskoro, negdje tijekom predsezone, postat će ovo Fultz za Redicka) sljedeća su rošada i to je ona prva B postava oko Simmonsa. Sljedeću šihtu se vraćaju Embiid i Fultz s Muscalom i Chandlerom kao zamjenama za Covingtona i Šarića dok Redick ostaje na parketu.

Redick je ključan igrač zbog svoje sposobnosti otvaranja na perimetru i zbog toga jer su ove sporedne postave s njim ubojite nije isključeno da ipak ostane u roli šestog čovjeka. Brown bi tako žrtvovao malo učinkovitosti na startu, tu bi Sixersi držali korak igrajući na silu kroz Simmonsa i Embiida, a onda bi dobili nešto prostora i radili razliku protiv sporednih postava.

Ovih 9 imena tako je očekivano temelj Brownove rotacije, a kao deseti nametnuo se jedan neočekivani lik. Umjesto McConnella šansu u roli četvrtog beka dobio je Bayless jer očito traže još jednog šutera na kojeg se mogu osloniti i otpisani veteran će izgleda dobiti još jednu priliku. Njegov atleticizam je čak i u ovakvoj utakmici bio očito ispod NBA razine i teško mi je zamisliti njegovo uskrsnuće iako je Brown čak završio poluvrijeme postavom s tri beka gdje je Bayless zaigrao uz Redicka i Fultza, odnosno dao mu šansu umjesto Chandlera u drugom poluvremenu u drugoj šihti (Chandler se nije dobro zagrijao očito i već je otpao zbog ozljede).

Zato je Muscala ostavio odličan dojam, od momka koji je bio poprilično masivan u sveučilišnim danima malo po malo stesao se u aktivnog igrača koji ne propušta priliku za trčanje i skakanje. Izgleda kao Ilyasova iz mlađih dana (dakle, tamo negdje od prije 20 godina) i po viđenom ovdje uprava Sixersa izgleda da je pogodila (za razliku od Chandlera). Muscala bi mogao donijeti sve što i Ilyasova, možda i više defanzivno zadrži li ovu razinu aktivnosti.

Inače, otvorili su Sixersi utakmicu igrajući čovjeka s preuzimanjem, ali su se brzo vratili na centra u zoni i s Embiidom i Johnsonom. Tako da ništa specijalno nismo vidjeli od njih. Dapače, previše Baylessa, mlitavo izdanje Embiida te izostanak Fultzovih skok-šutova ostavljaju i dalje dosta toga otvorenim oko njihova plafona. Bilo je situacija u kojima bi protivnik zaustavio prvu akciju i onda bi se dogodilo da Covington vrti pick & roll ili da Šarić dribla 1 na 5. Brownov sistem dozvoljava takve stvari i to, koliko god dobro bilo za sve uključene, toliko limitira Sixerse u široj slici. Ne znam, valjda je poanta pripremati se za Boston i Toronto, pa i Warriorse, a tu ove sporedne opcije neće prevagnuti. Udvojiš Embiida ili Simmonsa i po defaultu sljedeći uzima stvar u ruke. Lijepo zvuči, ali kako je ovaj roster trenutno konstruiran, takav plan ne garantira previše u playoffu.

Navijači Hornetsa mogu biti zadovoljni jer s novom upravom stigla je i potrebna svježina. MKG je na klupi, Batum nazad na trojki, a Lamb među starterima. Zeller izgleda dobro, nije dobio previše minuta, ali izgleda pokretno i ako su problemi s koljenom iza njega, onda Hornetsi imaju preduvjete za uspjeh. Osim što je sredio rotaciju, Borrego je promijenio i igru, tako da smo gledali puno manje Walkera u pick & rollu nego smo navikli. Zellerovi pickovi i dalje su osnova, ali lopta dosta kruži prije nego se netko od trojca Walker-Batum-Lamb odluči pozvati pick ili napasti sredinu. Uvijek su u raširenoj formaciji s četiri vani, svakom prilikom se gleda tranzicija. Hornetsi bi tako mogli igrati i puno brže i uzimati puno učinkovitije šutove. Uglavnom, playoff ambicije imaju temelje, pogotovo ako Lamb uspije ovako pratiti Walkera i Batuma u playmakersko-šuterskoj roli.

MKG je ušao umjesto Marvina kao četvorka, ali čak i u ovoj ulozi je problem jer ga nitko s druge strane nije ni pokušavao čuvati tako da je reket Bostona odjednom postao gušći. Borrego je ovdje još ubacio Bridgesa i Bacona umjesto Lamba i Batuma tako da će vjerojatno biti problema dobiti nešto od ove klupe na redovnoj bazi. Međutim, potencijal postoji – Bridges je i ovdje pokazao da se ne srami potezati te je zabio dvije trice, a valjda će jednog dana i Monk biti dovoljno zdrav da izbaci iz rotacije beskorisnog Bacona. Kasnije su ušli još Parker umjesto Kembe i Kaminsky umjesto Zellera i to nije dobro izgledalo. Premalo je tu bilo igrača sposobnih igrati obranu, a Parker uz to više ne može olako stvoriti višak driblingom tako da je i zbog toga bitno da Monk zaigra. Ova postava pregažena je od rezervi Bostona (kasnije su starteri okrenuli rezultat, ali uglavnom protiv sporednih opcija Bostona) i to bi moglo Hornetse vući unazad cijelu sezonu.

Hernangomez je izgledao nešto solidnije u sredini u oba smjera, odradio je poneku šihtu umjesto Zellera, u drugom poluvremenu i umjesto Kaminskog te bi čudo bilo da Borrego ikada više iskuša Kaminskog kao centra osim u slučaju nužde. Willy ne donosi šuterski element, ali brani sredinu i opasan je u rolanju. A obzirom da Kaminsky treba pola minute da se digne na šut, a sinoć je promašivao i kada je imao vremena, Hornetsi ništa ne gube ako ga izbace iz rotacije. Plus s trakom oko glave izgleda kao da je jogger zalutao u košarkašku dvoranu. I to ne pretjerano redovan jogger.

Što se Celticsa tiče, kod njih je najzanimljivije bilo vidjeti kako je Stevens zamislio rotaciju. Nitko nije izgledao previše raspoloženo što se ubacivanja skok-šuta tiče, međutim relativno lagano su dolazili do otvorenih situacija ili barem povoljnih matchupova. Hayward posebice djeluje pomalo otežalo, a onda opet u ovom kontekstu gdje će igrati četvorku većinu vremena nije ni bitno – ono što je izgubio na eksplozivnosti nadoknadit će vještinama. Celticsi ionako praktički igraju matchup zonu sa svim ovim preuzimanjima i tu većih problema oko branjenja sredine manjku centimetara usprkos neće biti.

Rozier i Morris su prvi ljudi s klupe, što ne znači previše jer Smarta ovom prilikom nije bilo na klupi. Irving i Tatum tako su dobili prvu poštedu, a onda je naknadno Irving odradio još jednu šihtu umjesto Haywarda. Baynes-Horford su očekivano rotirani na petici, dok je Ojeleye ovaj put mijenjao Browna što je rola koju će ubuduće odrađivati Smart. Naravno da je ovo tek prva utakmica i da je do početka sezone sve otvoreno, ali zanimljivo da se Stevens odlučio jahati Irvinga i Tatuma kao jedan par kreatora, a Haywarda i Horforda kao drugi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *