BURNED PISTONS

Ostao sam još dužan osvrnuti se na Hawkse, Thunder i Pistonse. Završni osvrt na svih 30 ekipa u vidu preseason rankingsa bit će tema idućeg posta.

Kako Dedmon ima problema s gležnjem startni centar je Len i glavna novost je da ga Hawski pretvaraju u stretch peticu. U Sunsima je u 6 sezona ubacio 6 trica iz 25 pokušaja, a ovdje će 25 pokušaja imati valjda u prvih 10-ak utakmica. Bude li zabijao trice, kombinacija njega i Dedmona na centru tijekom 48 minuta donijet će dozu stabilnosti itekako potrebne ovom rosteru. Young izgleda ok, šut i selekcija šuta još će dosta vremena biti pod upitnikom, međutim neosporna je haklerska crta i snalažljivost u slash & kick situacijama. Prince, čiji šut i dribling nastavljaju izgledali sjajno, će imati gomile prilika zabijati i, još važnije za razvoj, kreirati iz pick & rolla. Pierce igrače stavlja u povoljan kontekst, što pokazuje i potez s Carterom koji je zaigrao kao smallball četvorka u utakmici u kojoj su odmarali Collinsa.

Pečat trenera se osjeti i u borbenosti u obrani tako da Hawksi nisu takva krama jer će manjak talenta u nekim večerima nadoknaditi pristupom. Međutim, tanki su, na klupi nema ozbiljnih opcija i to im garantira visoki pick. Bembry konačno izgleda dobro, ne samo da je valjda zdrav i spreman pokazati playmakersku i obrambenu kvalitetu već je izgleda dodao i tricu iz kornera, međutim osim njega Pierce nema za kim posegnuti. Spellman i Huerter trenutno nisu NBA igrači, Dorsey to nikada neće ni postati, a Lin nakon zadnje operacije koljena igra kao da je već u mirovini (možemo zaboraviti na postave s njim i Youngom, bit će dobro ako izgura i ovu rolu back-up playa).

Thunder bez Russa i Robersona nije previše zanimljiv u predsezoni, ključno je eto vidjeti da George izgleda kao da nije imao nikakvu operaciju ovoga ljeta. Uz Schroedera, koji ima gomilu prilike kreirati iz pick & rolla i praktički glumi Westbrooka (toliko o pomacima u igri Thundera, čak i bez Russa sve se svodi na odluke udarne dvije opcije nakon picka), priliku startati dobio je Ferguson, međutim kako je zbog potresa mozga otpao za predsezonu otvorile su se dodatne minute Diallou. Kako znamo da je Abrines tek šuterski specijalist, ohrabruju nastupi rookiea u čiji atleticizam se nikada nije sumnjalo. Pitanje je bilo može li zabiti otvoreni šut i driblati da bi imao karijeru, a sudeći po predsezoni tu je ispred očekivanja. Šut izgleda skroz dobro, odluke koje donosi s loptom uglavnom su kvalitetne. Ne davi driblingom osim kada ima otvoren ulaz ili šansu za tranziciju. Momak tako izgleda potpuno spreman prihvatiti sporednu rolu u napadu i kao takav mogao bi biti baš ono što Oklahomi treba za dobiti nešto dubine na bokovima. Za sada izgleda kako je Presti još jednom pogodio na draftu.

Što se bitke za startnu poziciju na četvorci tiče tu izgleda Patterson ima prednost, a obzirom da i Noel igra dobro i da mu je izgleda došlo do glave da se mora potruditi ako misli spasiti karijeru, možda je to i najbolje. Patterson doduše ne briljira, međutim teoretski donosi taj šuterski impuls itekako potreban uz Westbrooka, Adamsa i valjda jednog dana Robersona. Noel i Grant kao dvojac pod košem u drugoj postavi mogu funkcionirati uz Schroedera i Dialloa ili Abrinesa jer za pretpostaviti je da će Donovan razdvajati šihte Westbrooku i Georgeu kako bi izbjegli previše situacija bez jednog od njih na parketu. Toliko duboki da igraju s dvije petorke ipak nisu.

Tek u trećoj tekmi Pistonsa zaigrali su Blake i Reggie, a tek u četvrtoj vidjeli smo nešto pozitivnih znakova. Prije svega Jackson izgleda zdrav, to je ključno, jer bez njega u dobroj formi na barem 70 utakmica vjerojatno nemaju izgleda ući u doigravanje. Casey još ne zna rotaciju na bokovima, ali ohrabruje barem što većinu šihti nakon udarne petorke odrađuju sa smallball postavama. Nakon što razdvoji centre, Drummond izgleda ostaje sa starterima kojima se pridodaje još jedan vanjski igrač. Bullock kao najbolja catch & shoot opcija praktički ima garantiranu startnu rolu, tako da se za rolu drugog swingmana bore Stanley Johnson i Kennard. S Kennardom imaš više mogućnosti u napadu, ali i ogromne probleme u obrani jer on i Bullock protiv startnih postava baš i neće dobro proći. Johnson je igrač manje u napadu, ali barem brani na lopti i bez problema se šalta u ulogu smallball četvorke. Plus, on i Bullock zajedno garantiraju Pistonsima nagradu “Elfrid Payton” za najgore stilizirane frizure u kategoriji startnih swingmana. Kennard bi tako bio šesti čovjek. Kasnije je na redu Griffin okružen rezervama, s tim da ovdje Glenn Robinson igra četvorku. Ima smisla staviti Blakea sa ovakvom postavom jer ne ovisiš o Smithu kao kreatoru i ujedno maksimiziraš Blakeove kvalitete kao kreatora i strijelca u sredini, samo nema šanse da ova postava išta obrani. Kennard, Galloway i Smith na perimetru su čak i za rezerve defanzivno loša linija, a nije da će od Robinsona i Griffina imati previše koristi u zadnjoj liniji kao korektora.

Leuer se polako vraća u akciju i nije isključeno da zaigraju s više centimetara u sredini jednom kada bude spreman. Iako je upitno koliko im to može pomoći u široj slici jer ovi Pistonsi jednostavno nisu previše kvalitetni. Rekao bih da im se potrošilo prstenje, samo nije ovo ta generacija. Jednostavno su izgorjeli zbog lošeg održavanja. Čak i u optimalnom izdanju teško da mogu više od sedmog-osmog mjesta, a kad će i hoće li uopće pronaći to optimalno izdanje pitanje je svih pitanja. Ili nije.

3 thoughts on “BURNED PISTONS

  1. IMAMO TRADE!!!!
    “Maine Red Claws announced that the team has completed a trade with the Agua Caliente Clippers, acquiring the returning player rights to James McAdoo and a 2018 3rd round selection in the upcoming NBA G League Draft.
    In exchange, Maine sends Agua Caliente the returning player rights to Anthony Bennett.
    In 21 games last season, Bennett, the #1 overall pick in the 2013 NBA Draft, averaged 16.0 points and 7.7 rebounds per game”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *