DAILY GROUNDHOG 0301W12

Harden nastavlja s MVP partijama zbog kojih se i “16 seconds or more” odjednom čini ne samo smislenim već i stilski prihvatljivijim sustavom, Warriorsi pak s trening kamp pristupom koji, uz one konkretne probleme koje imaju s rosterom, nimalo ne pomaže učiniti ih simpatičnijima.

HOUSTON

Harden je nastavio nevjerojatni niz utakmica novom, obzirom na kontekst vjerojatno najboljom partijom sezone. Warriorsi su krenuli odlično, imali su i nekoliko prilika zaključiti utakmicu. Svaki put su podbacili, a Harden je strpljivo uzimao što mu se nudilo i na kraju se nametnuo i potvrdio kao trenutno najbolji čovjek na parketu. Bolji i od Currya i Duranta zajedno u onom ključnom periodu. Jednostavno je nevjerojatna količina teških šutova koje je pogodio – nekima za ono što je napravio u ovoj jednoj utakmici treba cijela sezona. Ono najluđe od svega je da, kada igra ovako učinkovito, a u drugom poluvremenu i produžetku je imao samo 2 (dvije!!!) izgubljene lopte naspram 10 asista, onda to beskrajno pimplanje i ne izgleda toliko negledljivo nego itekako strukturirano.

Prvo poluvrijeme zanemarimo jer u njemu su Warriorsi nametnuli svoj ritam (igralo se na 107 poena) i očito je bilo da Rocketsi taj run and gun ne mogu pratiti jer nemaju dovoljno individualne kvalitete za učinkovito improviziranje u kaosu. Međutim, kada su u drugom poluvremenu spustili ritam na 93 poena i kada su zaigrali svoju košarku, dali su si šansu. Zaustavili su lagane poene kroz tranziciju te je automatski bilo lakše braniti reket postavljenom obranom, a i tjerati protivnika s trice preuzimanjem. Svime ovim maestralno je dirigirao Harden pokazujući razinu koncentracije Dalaj Lame jer upravo od njegove učinkovitosti s loptom je sve polazilo. Kad bi mu dali prostor da potegne, potegao bi, kada bi ga udvojili, dodao bi otvorenom šuteru (Rivers opet najpouzdaniji sekundant). Naravno, pravovremena proigravanja Capele koji nije imao problema polagati protiv lažnih centara ne treba ni isticati, tu je Harden doktor. Pimplao bi i pimplao dok ne bi došao točno onaj dijelić sekunde kada bi se nešto otvorilo i baš svaki put je napravio pravu stvar u pravom trenutku.

Najvažnije je pak da je učinkovitom i strpljivom igrom Harden uspio preuzeti kontrolu dok Warriorsi nisu imali nikoga ni približno na ovakvoj razini da zaključi utakmicu. Nakon ovakvog niza Harden se nametnuo kao najveća prijetnja Giannisu za MVP trofej.

WARRIORS

Još jedan poraz za koji su dobrim dijelom sami zaslužni. Iako su ih Rocketsi totalno razbili u drugom poluvremenu nametnuvši svoj stil igre i iako je Harden bio maestralan, Warriorsi su usprkos tome mogli zaključiti utakmicu bez većih problema samo da su pokazali neke osnove košarkaškog IQ-a. Ponekad kaos može rezultirati smislom, ali, ako vam je protivnik ovako koncentriran i priseban, igranje van rezona ponajviše rezultira time da izgledate kao derišta. Čak i da su KD i Curry zabili neku od onih ishitrenih trica u završnici, pa i Klay onu dugu dvicu, to ne znači da bi zbog toga to bili dobri šutovi. Možda bi ih učinili junacima, ali ne i mudrima.

A da su Warriorsi bili mudri, mogli su u svakom od tih posjeda napraviti dvije stvari koje su osnova košarke u takvim momentima. Ili napasti sredinu pa doći do dva poena ili slobodnih i zaključiti utakmicu. Ili barem rastegnuti posjed, uzeti dragocjene sekunde Rocketsima i onda potegnuti tu herojsku tricu. Koliko god Durant i Curry bili sposobni zabiti i najgluplji šut, koliko god određena zaigranost bila dio njihova identiteta, u ovim trenutcima jednostavno je trebalo stati na loptu i napraviti pravu stvar. Ovako, ispada kako su samo htjeli biti veći heroji od Hardena, što nije odlika ozbiljnih igrača.

Istaknimo i da je Kerr ovdje definitivno mogao zvati time-out i smiriti strasti umjesto da uporno prepušta svojim veteranima da diktiraju narativ. Gle, sve je jasno i nitko normalan ne pokušava implicirati da se naslovi osvajaju početkom siječnja. Do kraja sezona ima još više nego dovoljno vremena da Warriorsi zavrnu rukave, uhvate ozbiljan ritam i dočekaju doigravanje mentalno spremni. Dakle, trenutni nedostatak fokusa nije neriješiv problem iako nikada nije dobro razvijati loše navike. Ili je možda bolje reći ne razvijati prave.

I tu ne mislim samo na napad. Evo, u tom smjeru taj loš šut može upasti i nekako se provučeš, ali obrana je konkretna aktivnost. Ako ne trčiš i ne paziš, nećeš biti u poziciji odraditi posao, a to je recimo nešto što se dogodilo Durantu također u završnici u onoj situaciji u kojoj ga je Capela pretrčao kao Branka Zorka. Takav pristup definitivno baca sjenu na nešto što je moglo biti posebna utakmica, a na kraju je eto ispalo tek oda briljantnosti Jamesa Hardena i novi podsjetnik koliko visoki standard i lagodan život mogu otupiti osjetila i onih najvećih.

NUGGETS

Nimalo laka utakmica u Sacramentu postala je izuzetno laka kada je Murray upao u ritam – čovjek je zabio 34 poena uz 57% šuta (6 trica iz 11 pokušaja) u 22 minute koje je proveo u igri tijekom treće i četvrte četvrtine. Njegova i Jokićeva kvaliteta bili su prevaga u utakmici bez obrana u kojoj je Denver na toj strani parketa ipak manje loš, a uz to i talentiraniji prema naprijed.

KINGS

Izgledali su dobro dok Murray nije počeo zabijati kao na traci i dok su morali strepiti samo od Jokića. Poslije je bilo gotovo jer stvarno loša obrana posebice je tanka na tim vanjskim pozicijama. Nisu ni pokušali igrati s nekim drugim osim Foxa na njemu jer pravog defanzivnog specijalista nemaju (Shumpert i Jackson su to samo nominalno jer nekako moraš opravdati njihovo postojanje), a Fox nije imao nikakvih rješenja. Nije se uspio nametnuti kao prijetnja na lopti jer Murray je bez problema koristio prednost u masi da se gradi i izgura ga, a na pickovima ništa nije upalilo (s tim da je posebice besmisleno bilo prolaziti ispod picka takvom šuteru s Cauley-Steinom kao najbližim, ali ne i striktnim čuvarom). Možda su trebali agresivnije udvajati, ali to s ovakvom skupinom igrača na strani bez lopte vjerojatno ne bi donijelo ništa dobroga.

Murray je tako oslikao najveći problem Kingsa za ubuduće – Fox, Hield i Bogdanović zajedno teško mogu ostvariti ozbiljan rezultat jer jednostavno među njima nema čovjeka kojim možeš usporiti snažnijeg beka, kamoli rasnog swingmana.

RAPTORS

Loša forma uzrkovana ozljedama u kombinaciji sa selidbom na Zapad najavljivala je potencijalni fijasko protiv jedne od najvrućih šuterskih momčadi trenutno u ligi, a tako je i bilo. Spursi su već krajem prve četvrtine otišli preko 20 poena prednosti i jasno da ovakav Toronto to ne može stići. Loša šuterska forma potvrđena je novom lošom večeri s perimetra (6-20), dok su Spursi zadržali visoku razinu učinkovitosti kakva ih prati zadnjih par tjedana (13-27). Bez Lowrya ne ide, a ne ide ni ako Siakam i Ibaka šutiraju trice 1-6 i pri tome ne dominiraju u obrani. Leonard tako nije ni palio motore i njegov povratak u San Antonio zadovoljio je tek one kvazi-fanove košarke koji mu zamjeraju napuštanje Alama.

SPURS

U kakvoj su trenutno euforiji ne pokazuje možda toliko spomenuti šuterski učinak – iako nikad nije na odmet šutirati 48% za tricu – već prije svega energija koju su pokazali u oba smjera. Dok su Raptorsi šetali u obrani i igrali robotski u napadu, Spursi su letjeli kao na dopingu. Možda je najbolji pokazatelj dominacije način na koji su izgradili prednost – zabijanjem hrpe dugih dvica na sve moguće načine, od onih otvorenih, do onih preko ruke ili iz trka. U prve tri minute uvoda zabili su 4 od 5 dvica bez nekog specijalnog rezona i sve su bile suze. DeRozan i Aldridge, pa i Gay koji se ovdje vratio u akciju, su majstori zabijanja 1 na 1 s poludistance i ta sposobnost da iz situacija koje nisu izgledne budu učinkoviti izuzetna je kvaliteta koju ne možeš anulirati ako nisi u stanju ubaciti tricu. Uz njih troje svakako treba spomenuti i Whitea koji je uz zabijanje svoje kvote šutova odradio i ovom prilikom ključan posao u obrani jer je upravo on dobio zadatak čuvanja Leonarda što dovoljno govori o povjerenje kojega Pop ima u njega, a i tome koliko je bitan za ovu trenutnu solidnu defanzivu koju prezentiraju Spursi.

2 thoughts on “DAILY GROUNDHOG 0301W12

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *