UNICORNS AND WONDER BOYS

Trade deadline ipak neće biti dosadan. Dallas je našao Dirkova nasljednika kojeg mogu staviti uz drugog Dirkova nasljednika, a Knicksi su nekim čudom istovremeno iskrcali najbolji resurs i poboljšali izglede da u budućnosti na parket pošalju smislen roster.

Jedna od za širu NBA sliku bitnijih tema koja se nametala zadnjih dana bila je vezana uz roster koji oko Dončića slažu Mavsi. Naime, u svoj hrpi veterana tu praktički nije bilo mladog igrača oko kojega bi gradio buduću jezgru izuzmemo li Smitha kojega je pak Dončić učinio viškom i koji pored takvog rasnog playmakera nikada ne bi razvio svoj potencijal. Postojala je tako opasnost da bi Dallas mogao protratiti dobar dio Lukinog rookie ugovora dok pronađe suigrače koji mu mogu pomoći maksimizirati potencijal.

I gle, jednim potezom Dallas je riješio problem – dobili su relativnog mladog igrača koji tek ulazi u najbolje godine i koji stilom igre i vještinama savršeno nadopunjuje Dončića. Naravno da je rizik uložiti iduće ljeto 20+ milijuna puta x godina u Zingera obzirom na njegovu staturu i povijest bolesti, ali, ako koljeno izdrži, pick igra između ove dvojice garantira Mavsima da će barem idućih pola desetljeća imati top 10 napad i osigurano mjesto u doigravanju.

Talenti poput Zingera koji tek trebaju dosegnuti vlastiti plafon ne leže uokolo dostupni – čovjek je prije ozljede izgledao kao legitimni all-star i potencijalni all-NBA kandidat s 23 poena po utakmici uz 40% za tricu plus dvije blokade. Stretch petica koja može čuvati obruč, dakle igrač koji može odrađivati na visokoj razini dvije izuzetno bitne role, a uz to je praktički neobranjiv ako primi loptu na vrhu reketa ili bloku odakle jednostavno može šutirati preko bilo koga (ako ga fauliraš, zabije slobodna s 80%).

Sve i da pored Dončića ne bude takav potrošač s poludistance i iz posta kakav je bio u New Yorku, nezamislivo je da ne bude efikasan šuter i da time nadoknadi eventualno manju kvotu lopti. Dapače, kao centar ionako bi uvijek bio ovisan o tome da ima beka koji mu može dati loptu u pravoj situaciji, a boljeg od Dončića teško da je mogao pronaći.

Dallas je slaganje ovakvih temelja više nego pošteno platio, uloživši hrpu resursa. Dončić ih je koštao dva lutrijska picka, a Zinger jednoga (Smith), plus prostor na salary capu i dva žetona u vidu budućih pickova koji po logici stvari neće biti pretjerano visoki, ali imaju svoju vrijednost. Nije malo, dapače, ali, ako rezultat svega bude jezgra s dva all-NBA kandidata, koga briga? Cijela poanta ovog posla zvanog vođenje NBA franšize i je završiti s talentima koji garantiraju visoke dosege, a dalje je sve stvar finog brušenja rubova gdje je itekako bitno kako si dobro organiziran (a Mavsi imaju šampionski know how).

Taj prostor kojega su se odrekli je Knicksima u ovom poslu bio i ključan (Dallasu nije jer igrača poput Zingera ne bi mogli pronaći na tržnici). Tako su na cap parkirali Hardawaya koji je u ovom trenutku vjerojatno i bolja opcija za potezati 6 trica po utakmici od Matthewsa (nije all-round na kojega se možeš osloniti poput Wesa nekada, više je netko tko treba kvotu lopti za ispucati s klupe, ali nije all-round bio ni ovaj Wes od čije selekcije šuta je jedino povremeno znala biti gora njegova obrana) i Leea (u kojem se možda još uvijek krije iskoristiv veteran, što je u suštini nebitno jer će ionako biti trejdan iduće veljače). A tu je kao dodatak i Burke, potencijalno koristan igrač ove sezone u situaciji u kojoj od ozljede Bareae momčadi nedostaje iskre s klupe.

Ugovori Matthewsa i Jordana, igrača potpuno nebitnih za budućnost i jednima i drugima (i veterana koji se nisu baš pokazali kao suigrači koji bi pomogli Dončiću da se razvija jer su, umjesto da zauzmu stav mentora, češće ostavljali dojam egoista koji se osjećaju ugroženo u kontekstu u kojem je sve podređeno Luki), poslužili su svrsi izjednačavanja plaća, a upitna kemija sa Smithom pretvorena je tako u potencijalno idealno partnerstvo sa Zingerom.

Dva picka su itekako bitna jer cijelu priču čine manje jednostranom, odnosno balansiranom. I trebala su biti uključena jer bi Knicksi opet izgledali smiješno da nisu. U najgorem mogućem scenariju kojega ne treba posebno isticati, Dallas bi mogao žaliti za ovim resursima, ali taj rizik su morali preuzeti. Ovako, pod uvjetom da ovo ljeto odrade obvezu prema Hawksima, ostaju bez dva picka vrlo vjerojatno izvan lutrije koja u tom slučaju vrijednost imaju više kao žetoni.

A ti žetoni itekako su bitni za Knickse. Jer, koliko god je Dallas riskirao, Knicksi su još više. Da bi oslobodili prostor na capu u kojega mogu ubaciti dva max ugovora i tako ostvariti san da na istom rosteru spoje Irvinga i Duranta (čisto primjera radi koristim ova dva imena) Knicksi su se odrekli svog Jednoroga i čovjeka koji je nakon dugo vremena vratio nadu u MSG.

Opet, nije ovo nikakva pljuska samima sebi jer Zinger je već neko vrijeme slao signale da nije previše zadovoljan načinom kako se stvari odvijaju u New Yorku. Mislim, da ne bi bilo zabune – šanse da bi možda odbio masni ugovor kojega bi mu Knicksi ovoga ljeta ponudili su minimalne jer to nije napravio nijedan igrač koji silazi s rookie ugovora, a pogotovo ne centar upitne trajnosti. Tim ugovorom osiguravaš generacije ne samo svoje obitelji već i mnogih oko sebe tako da bi Zinger, grintanju usprkos, itekako ostao vjeran Knicksima i prihvatio tih nekoliko godina loših rostera i stajanja u mjestu dok se nada ponekom ispadanju u prvoj rundi.

Tako da su Knicksi ovdje u svom stilu jednostavno napravili ono što inače rade. Umjesto organskog razvoja izabrali su imena na dresovima. Sanjajući o Zvijezdama odrekli su se Jednoroga. Međutim, ono što ovaj potez razlikuje od dosadašnjih je da su to barem napravili kako spada.

Zamjerali im ili ne što se se olako odrekli igrača oko kojega su mogli graditi, i narativ i praktična strana priče piju vodu. Zinger se vraća nakon gadne ozljede i tako je građen da je upitno bi li opravdao bahati ugovor, a i nije baš nešto zagrijan za ovaj klub koji u četiri sezone nije napravio ništa da složi smislen roster oko njega – ovo su solidni razlozi koji mogu poslužiti kao okidači za razmišljanja o drugačijem smjeru i nekoj novoj obnovi.

A onda kada si već krenuo u tom smjeru očistio si knjige loših ugovora i još dobio dva picka prve runde koji su apsolutno vrijedni. Možda ne kao način za dovesti talent oko kojega ćeš graditi, ali kao žetoni kojima barem možeš podebljavati buduće ponude u potrazi za takvim talentom – svakako. I onda još uz to imaš priliku vidjeti može li Smith postati nešto više od talentiranog, ali i ne pretjerano efikasnog beka.

Knicksi uglavnom imaju opcije. Hrpu njih. Čak i ako ne dovedu superstara ili dva, mogu nastaviti graditi. Kvragu, u Smithu i ovim pickovima imaju dovoljno za loviti i Davisa (ako ostane na tržnici do ljeta) uz uvjet da dobiju top 3 pick na draftu kojega bi se također morali odreći. Pa onda mogu sanjariti o Davisu uz Duranta ili Irvinga. Čak i jedan od njih, svejedno tko, plus neko manje zvučno ime poput Kembe ili Middletona u roli druge opcije, također im garantira relevantnost. Ili čak da opet ne ulove nikakvu veliku ribu, mogu možda završiti sa Smithom i Zionom u poštenom rebuildingu. Pa ove pickove poslati za veterana koji će im pomoći stasati. Uz dodatno pojačanje koje mogu potpisati.

Poanta bi bila da svi ovi scenariji imaju više smisla od toga da su jednostavno u iduću sezonu ujahali sa Zingerom na novom ugovoru te Hardawayom kao drugom opcijom i onda se nadali borbi za osmo mjesto. To stvarno ne bi imali previše smisla osim ako ih ne bi pomazila sreća u lutriji. Samo Zion je mogao donijeti dašak optimizma, a tih 14% izgleda koje će imati da ga se dokopaju baš i nisu nešto opipljivi (njih je reforma lutrije baš zajebala).

Opcija ima, a to je nešto na što nas Knicksi nisu navikli. Ali, ima i jedan mali problem. Sve ovo ipak ima miris Knicksa na sebi. Naime, Smith, iako očito nije glavni dio ove priče (to je prostor na capu), je igrač kojega su preskočili da bi izabrali Ntilikinu. Ok, to je još bilo pod paskom Jacksona, međutim svejedno ne izgleda dobro. Možda je to na neki način još jedna poruka nove uprave što misli o potezima bivšeg poglavice. Poručili su nešto slično kada su preplatili Hardawaya nakon što se Phil istoga olako odrekao. Samo da bi sada tog istog Hardawaya bacili kroz prostor da bi oslobodili cap.

Poanta je da kada Dallas preuzme rizik, onda su izgledi puno veći da će iz toga proizaći nešto dobro. Kada Knicksi preuzmu rizik, čak i u situaciji kada su se dobro osigurali sa svih strana, uvijek je moguće da će sve zasrati. I dok ne vidim drugačiji rasplet, ostajem skeptičan i prema ovome tradeu koliko god solidan bio za njih.

17 thoughts on “UNICORNS AND WONDER BOYS

 1. Sto se tiče Dallasa zao mi je sto nisu izvukli ntilikinu , nema neku trade vrijednost,a kao 3D plej bi se uklapao uz doncica

 2. Jedna samo napomena koja mislim da je bitna, a nisi je izlozio. koliko god su “usaglasili” plate, Dallasu ostaje trade exception vredan 13mil, sto nije ni mala stvar i dobro dodje u potencijalnom daljem slaganju rostera. Svako je dobio sta je zeleo manje vise, e sad da li je to ono sto im je bilo potrebno za neki dugorocan uspeh, to cemo vec videti. Pozdrav 😀

 3. Fantastičan trade, po mom mišljenju. Ono što je Cirlisle nekad imao u dvojici igrača: T. Chandleru i Drku, sada će dobiti kao paket u jednom igraču. Porzingis će igrati isključivo centra, to je valjda jasno, a maestro Carlisle bi trebao iz njega izvući ono najbolje. Uz njega i Luku, ostatak rostera se može popunjavati situacijski krilima, odnosno bekovima, kojih sada imaju dovoljno, a dok se ne ukaže prilika za dodati novog člana jezgre. Povreda koljena je problem, ali valjda najmanji za ono što će igrati Porzingis, nadati se je na vrhunskoj razini: pick&pop u napadu, parkiranje ispod obruča u odbrani. Još kad bi prangijaša Barnesa zamijenili za krilo tipa Kawhi-a, ihhh…. 😀

 4. Ako Dallas uspije nekome uvaliti Barnsa (Kingsi se spominju) za nekog mladog potencijala( Gilles, Skal, Jackson) i upale full tank za top 5 pick možda gledamo stvaranje nove dinastije ( prerana prognoza). Plus sa tim resursima ( pick, thj, lee i još neki mladi) mogu tražiti all- star kalibar po ligi i dogodine su moguće top 4 ekipa zapada. Mnogo upitnika u cijeloj priči ali definitivno ekipa kojoj se najviše veselim u budućnosti ( ako Unicorn bude zdrav😉)

 5. Niksi bi mogli izrasti u vrhunsku ekipu.Već sada bi mogli po davisa,nudeći nitikilinu,pika (jordana i wesa,ako treba pelikansima),a na ljeto durant i kemba.Uz ovu trojicu,sa knoxom i smitom,bili bi paklena petorka.Za dalas je rizik,ako zdravlje ne posluži zingisa(vjerovatno neće,obzirom na njegov stas i istoriju povreda),zakopaaće se lošim ugovorom,a razdijelili su resorse,za neki novi početak,tako da bi mogli završiti u slijepoj ulici.Zanima me,da li misliš da Denver ima bilo kakvu šansu da dovede Davisa(neka kobinacija Milsap,oto porter,juanco,craig… pikovi)?

 6. @Denmla, sve se dobro reka. Samo bi još dodao da se stvari sad svode na stvari na koje franžise više nemaju apsolutan madzor. Zdravlje igrača i raspoloženje free agenata. A to će odredit ko je profitira u dealu

 7. Trade exception traje 12 meseci i mogu da dakle koristiti samo sledece godine kao ekipa preko capa (i to na izlazni ugovor i za to vrvt moraju platiti pikom koji nemaju), a iako ima sanse da to budu, ako zadrze holdove nad svim svojim FA, mozda je realnije da iskoriste prostor da dodaju coveka za iznos blizak onom najmanjem maksu, pa preko capa potpisu Dirka, room exception i minimalce. Cak u taj trade exception nemaju koga bitnog ni dodati, mozda nekog Aminua ili tako nesto. Jebeno je dallasu sto ceo cap ciste tek 2020, kada ga cisti cela liga, kada cap ionako skace i tada ce svi spaliti gomile dolara na pretplacivanje igraca, kao i 2016, dakle cist cap te godine maltene i nije neka prednost. A pritom nemaju vise pikove, nece biti lako sklepati ekipu oko ove dvojice zbog manjka resursa.

 8. @ srđan – teško možeš dodat i trećeg igrača u rangu Kembe. Knicksi s Davisom bi otišli preko 50, Durant je 38, to je 20-ak milja za potrošit na pola rostera plus room iznimka.

  @ komšija – problem s iznimkom je što moraš u suprotnom smjeru nešto poslat ako misliš nešto konkretno dobit, a oni nemaju pick do 2068. tako da bi im i netko tipa Aminu bio super ulov. i vjerojatno nedostižan

 9. Ekipa ne zaboravite ovo su Knicksi heeeej,Knicksi ! Ekipa koja 40 godina nije uspila nikoga dovesti, a sad bi trebali u jedno ljeto 2 kapitalca ubosti? Na kraju će morat dat Oubreu 25 milijuna i Portisu 18 samo da dođu do salary floora. Mark my words

 10. @Gee
  upravo to i kazem, sam trade exception im je maltene beznacajan. Na njihovom mestu, pre bih ostao ispod capa i upucao lovu ove godine na neko T&D krilo kao sto je Oubre ili strelca kao sto je Kemba. Jebiga moraju Oubrea pretplatiti da Phoenix ne mecira, ali sledece godine ce svi imati love, a ponuda realno slabija.

 11. @ komšija – vidjeh kasnije da si sve napisao, sorry 🙂

  jedino možda nisi uračuna da oni u biti nemaju prostora jer Zingerov hold ih ostavlja s možda desetak milja ispod capa. to i room nisu razlog za ne pokušati vratiti Klebera, Finney-Smitha, a zašto ne i veterane poput Dirka, Bareae i Harrisa. jedino kako bi mogli doći do prostora za lov na nekoga poput Oubrea je spucati negdje Barnesa

 12. Kyrie opet briljira sa svojim proljevima u medijima. Joj, kada bi ga bar Danny negdje poslao ne mogu ga više slušati, lik je debil. Koliko je fenomenalan na parketu toliko je sve suprotno van njega. I da odluči potpisati na ljeto, ne želim lika u ekipi za kojeg nisi siguran kakav će sutra video na youtubeu o smislu života ili alternativnoj medicini pogledat pa ga to natjera da promijeni planove.

  Kyrie on Oct. 4: “I’ve shared it with some of my teammates as well as the organization as well as everyone else in Boston. If you guys will have me back, I plan on re-signing here next year.”

  Kyrie on Feb 1 on if he is sticking to that plan: “Ask me July 1.”

 13. Danny Ainge je imao savrseno otvarnje u partiji saha , zamenio je sve lose pozicionirane i ne potrebne figure, za pesake koji polako izlaze na kraj table i postaju dame. Medjutim u svom tom manevru nije gledao na sat i izgleda da mu polako vreme istice… Seltiksi su doziveli da ove sezone jednostavno moraju dohvatiti finale ili dohvatiti Davisa. Ako ostanu praznih ruka u oba slucaja mislim da im se smesi dugogodisnja osrednjost, sve dok opet Ainge ne pronadje nekog ko je voljan poklanjat pikove!

 14. Ainge kakav je (misli uvik korak ispred ostalih) ne bi me iznenadija da do deadlinea napravi poevći trade koji ne uključuje ni Davisa ni Irvinga.

 15. Gee , s obzirom na širinu Nuggetsa na combo bekovima a deficit na krilu koga bi trejdao?Mislim Harris im je dio jezgre ali i kao takav ima veću trade vrijednost od Beasleyja i Morrisa , a Murraya vjerovatno u ovakvoj situaciji nebi dirali.
  Šta bi mogli dobiti kvalitetnoga na krilu za Harrisa po tvome mišljenju, a šta za Morrisa ili Beasleya?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *