HOSTILE TAKEOVER #2

Umorni Nuggetsi nisu imali šanse u Indianapolisu. Pacersi su imali odličan plan, timsku obranu i vruću šutersku večer Bogdanovića.

DEN @ IND

Bila je ovo četvrta utakmica Nuggetsa na Istoku u šest dana pa je zamor materijala bio očekivan i evidentan. Pacersi su se pak vratili s turneje Zapadom gdje su izgubili sve 4 utakmice, a između zadnje s Warriorsima i sinoćnje protiv Denvera imali su 2 dana odmora što se itekako osjetilo. Motivaciju da snažno završe sezonu i dalje imaju jer je porazima Bostona u zadnjim utakmicama, problemima Horforda s koljenom i već najavljenim odmaranjem Irvinga u nekoliko utakmica do kraja sezone put do prednosti domaćeg parketa u prvoj rundi odjednom opet otvoren, a to Indiana nema namjeru propustiti. Letjeli su sinoć parketom kao navijeni uz vrlo dominantne predstave na oba kraja parketa.

Malone je kiksao na samom startu utakmice jer je počeo s Turnerom na Jokiću osiguravši tako Pacersima mismatch na koji su se odmah okomili. Stavljali su Jokića u pick and pop defenzivne situacije ili bi stacionirali Turnera u na stranu bez lopte što je značilo da Jokić mora prevaliti predalek put da zatvori šut za što znamo da nema noge. Glavni partner Turneru u 2-na-2 igri bio je Bogdanović koji je, khm, najbolja triple-threat opcija Indiane zbog šuta i ulaza, a po novome je i solidan dodavač kad dolazi iz handoffa ili igra pick. Potpuno se oslobodio čovjek pa nerijetko dodaje loptu kroz noge ili iza leđa. Njemu je ovaj šablonski McMillanov napad gdje je svaka akcija pozvana i nema puno mjesta talasanju itekako dobro došao zbog tih automatiziranih dodavanja. Uglavnom, Malone je priznao pogrešku s Jokićem na Mylesu pa je nakon 6 minuta igre Millsapa prebacio na centra Pacersa, a Jokića na Younga nakon čega su Nuggetsi uhvatili priključak.

Druga četvrtina je pokazala da Pacersi imaju više toga za ponuditi. Prvo su Sabonis, Evans i McDermott razbili jednu od najboljih klupa u ligi. Tyreke je za promjenu izgledao živo, posvetio se razigravanju i slash and kick igri. Od 9 šutova koje je uzeo samo su 2 bila s poludistance i jedan s trice što potvrđuje njegovu agresivnost. Neka malo i toga umjesto uobičajene za ovu sezonu alibi igre. Sabonis je standardno bio u centru napada kao primarni ili sekundarni kreator, a McDermott je odlično uskočio u Bogdanovićevu rolu kao off-ball opcija. Klupa je stvorila razliku, a podebljali su je starteri s Bogdanovićem na čelu parade koji je u 7 minuta igre u drugoj zabio 14. Bio je spektakl gledati što radi Bartonu i Murrayu koji su mu navlačili osmijeh svaki put kad bi se pojavili ispred njega. Njemu je najveći kompliment bio to što je Malone izgubio živce sa svojim „defanzivcma“ iz startne petorke pa je umjesto Bartona pred kraj četvrtine ubacio Craiga da zaustavi krvarenje.

Pacersi su zabili čak 72 poena iz reketa, šutirali 56% iz igre i 44% za tricu. Priča večeri ipak je bila njihova obrana koja je elitna cijelu sezonu. Denver im je probleme stvorio tek na napadačkom skoku što je snažno oružje Nuggetsa, a problem Pacersa koji je McMillan rješavao povremenim uparivanjem Turnera i Sabonisa. Sve ostalo su Pacersi zaustavili.

Zanimljivo, Indiana je ekipa koja generira najviše izgubljenih lopti u ligi iako su gubitkom Oladipa ostali bez najbolje atlete na perimetru i jednog od najboljih kradljivaca lopti u ligi. Osim toga, ne igraju agresivnu obranu na picku kao recimo Oklahoma koja je druga iza njih po broju turnovera protivnika nego se drže zonskih principa i u picku i na strani bez lopte. Iznimka je povremeno Young koji zna hedgeati i switchati na picku. Njihova tajna se zapravo krije u suludoj agresivnosti, igračima koji su tradicionalno dobri kradljivci lopte (Young, Joseph, Collison) i McMillanovim defenzivnim shemama. Kad smo već kod shema i ukradenih lopti pogledajte kako Pacersi rješavaju bilo kakav pokušaj protivnika da kreira nešto uz aut liniju:

Uvijek udvajaju ove situacije, ali ono što prethodi tome je usmjeravanje bekova prema aut liniji odakle imaju manje manevarskog prostora za kreaciju i teže se riješiti lopte. Kad protivnik vrti side pick and roll Pacersi ga brane famoznim Thibsovim iceom što je upravo to, usmjeravanje suparnika u stranu i gomilanje igrača prema reketu. Nuggetsi su sinoć konstantno upadali u zamke Indiane i izgubili čak 17 lopti.

Pokazati ću još par situacija u kojima su Pacersi bili spremni za setove i standardne akcije Nuggetsa.

CORNER

S obzirom da je David Adelman pomoćni trener Maloneu posve je jasno zašto je corner offense standardni dio ofenzivnog playbooka Denvera.

Nuggetsi su momčad koja se jako puno kreće bez lopte i tako maksimiziraju Jokićev dodavački potencijal. Samo Bucksi zabijaju efikasnije od njih na cutovima i napad im je tako dobar zato jer je nepredvidiv i ovisi o read and reactu. U ovoj gore akciji gdje su opet ukrali loptu Evans zna što slijedi i spreman je za Morrisov backdoor, a zanimljivo je i pozicioniranje Boganovića koji je spreman za help.

5-1

Standardni trik Nuggetsa u kojem Jokić dribla a Murray postavlja blok. Prva sekvenca videa je jedna od najboljih defenzivnih koje sam vidio ove sezone:

Pokazuje s kolikim intenzitetom su Pacersi sinoć igrali u obrani i kako su u stanju odraditi i 5-6 kvalitetnih reakcija počevši od komunikacije preko helpa do rotacija prema perimetru. Druga je još jedna potvrda da su se Pacersi ozbiljno pripremali za Denver jer su im opet oduzeli cutove.

HORNS DOWN/FLEX

Ovo je još jedna standardna akcija Denvera koji s Plumleejem i Jokićem zajedno na parketu redovito ima horns setove zastupljene u repertoaru, a koliko sam primijetio malo tko u ligi vrti više flexa od njih za kojeg nikad ne znaš gdje mu je „izlaz“.

Pacersi su im stvarno oduzeli sve opcije u napadu okončavši utakmicu na kraju treće, i to ne samo zato jer su Nuggetsi bili umorni nego jer su Pacersi odradili scouting i pripremili dobar plan. Imati će ga i u playoffu. Napad vjerojatno ne može zabijati dovoljno, ali obrana je postojana i na nju se mogu osloniti, i plus ova ekipa ima vrhunsku kemiju. Protiv Bostona su im ostale još dvije utakmice do kraja sezone, tu bi se mogle otkriti neke karte pa ćemo biti pametniji u procjeni imaju li Pacersi šanse zakomplicirati seriju kao što su to lani napravili Cavsima.

5 thoughts on “HOSTILE TAKEOVER #2

  1. kako god da pacersi zavrse ove sezone triba im skinuti kapu, ostali bez najboljeg igraca a ljudi grizu i bore se bas nevjerovatno

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *