VIRGINIA IS FOR THE LOVERS, TEXAS IS ABOUT MOONEY

Dan odmora u NBA, idealan za slaganje dojmova o završnici regularne sezone. Ipak, prije svega nekoliko crtica o zadnjim satima NCAA sezone.

Finalna 4 su daleko od fantastičnih 4, ali ove momčadi nisu tu slučajno. Duke se par puta provukao prije nego je konačno pukla priča o njihovom pohodu na naslov, što uopće ne treba čuditi jer su igrali u grču uzrokovanom nedostatkom kisika u sredini većinu vremena. Nešto slično se nije osjećalo u igri Auburna, Virginie i Texas Techa koji su na krilima bekova doletjeli u samu završnicu, s tim da Virgina i Texas Tech imaju šansu otići i do kraja. Potpuno zasluženo obzirom na sve pokazano u oba smjera, posebice u slučaju Texas Techa. Igraju sjajnu obranu, gotovo fanatičnu, uostalom ta njihova agresivnost na loptu već je opjevana. Imaju tri beka sposobna igrati presing i dovoljno duga da stignu šprintom zatvoriti perimetar na strani bez lopte, a onda imaju i tog Culvera koji bez problema može zaključati najboljeg protivničkog beka iako ovdje često igra četvorku.

Svojom dužinom i fizikalijama u NCAA košarci to i može odraditi, braniti 5 pozicija – u NBA će pak biti isključivo na perimetru – međutim to ne umanjuje činjenicu da je na lopti sjajan, a da zna odraditi i posao iz pozadine. Uz njega ključni čovjek u obrani je Mooney koji kombinacijom mišića i mase doslovno jede bekove, a onda nakon preuzimanja bez problema može izgurati i većinu NCAA visokih iz posta. Svestranost ove dvojice ono je što im omogućuje igrati agresivnu obranu s dosta rizika, a onda još uz uz sve imaju i dva kompetentna visoka u sredina sposobna skupiti skokove i lijepiti blokade ako se netko i provuče do obruča. I iako uglavnom igraju s niskom postavom kako bi došli do zraka u napadu (odnosno kako bi Culver imao prostora za napasti obruč), određeni dio utakmice igraju s obojicom blokera na parketu i onda možete zaboraviti na ikakve poene u sredini.

Ono što pak posebice impresionira je njihova igra u napadu. Za razliku od većine momčadi na ovoj razini njihov pokretni napad izgleda suvislo, a razlog tome je što su svi bekovi u stanju postaviti pravi čvrsti blok i što imaju nekoliko ljudi sposobnih dodati loptu. Bekovi Mooney i Moretti nisu NBA klase, ali, realno, da su rođeni u Hrvatskoj obojica bi bili reprezentativci. Iako se njihov napad dosta vrti oko Culvera kojem traže mismatch kako bi mogao napasti sredinu i kreirati, sposobnost Mooneya i Morettia da šutnu iz driblinga i razbiju obranu pravovremenim pasom nakon picka razlog je zašto su stigli ovako daleko. Previše je to sposobnih košarkaša na ovoj razini da u kombinaciji s ovakvom obranom ne bi napravili rezultat. Culver često ima nezahvalan posao potrošača koji je uglavnom odrađivao solidno, iako je u zadnjim utakmicama ipak pokazao da nije elitni prospekt što se napada tiče. Njegov šut iz driblinga nije ni približno toliko dobar da bi podržao ovoliko potrošnju, ali atleticizmom i sposobnošću napadanja sredine uglavnom opravdava gomilu 1 na 1 situacija koje dobiva.

Ni kao dodavač iz ovih situacija nije pokazao previše tako da ga je teško zamisliti u NBA u nekoj većoj roli, međutim nađe li se u momčadi s pravim playmakerom i dovoljno opcija bit će itekako koristan igrač. A nije isključeno da toliko popravi šut iz driblinga i da možda može biti i nešto više. Nije vjerojatno, ali šansa postoji. Uglavnom, s ovoliko bekova sposobnih napraviti nešto s loptom i centrima koji će spremiti zicere, Texas Tech je odigrao nekoliko sjajnih napadačkih partija koje su nepravedno podcijenjene. Zbog sporog ritma kojim igraju i Culverovih loših realizatorskih učinaka izgleda kao da se radi o tek još jednom NCAA davežu koji pobjeđuje isključivo makljažom, međutim ova momčad igra itekako lucidno u napadu i ima dovoljno talenta. I zato tipujem na njih večeras. Naravno, ne ulažem lovu, ali da ulažem, stavio bih mooney na njih. He-he.

Virginia je pak opravdala titulu favorita koju nosi cijele sezone, po prvi put u valjda u ovih 6 godina koliko su pri vrhu. Još od one generacije Brogdona i Harrisa stalno konkuriraju za Final Four i uvijek uredno ispadnu nekoliko rundi prerano. Pa, njihovi veterani Guy, Jerome i Hunter konačno su uspjeli ostvariti ono što ranijim generacijama nije pošlo za rukom i to jer su konačno u stanju zabiti dovoljno. I njihov napad je baziran na kretanju, ali je i puno predvidljiviji od onog Texas Techa jer nemaju čovjeka koji će konstantno napadati mismatch i uopće raditi pritisak na obranu kojim će otvoriti prostor ostalima. Hunter je atletski i fizikalijama te odličnim spot-up šutom definitivno NBA potencijal za kvalitetnog 3&D igrača, ali nema Culverovu raznovrsnost u obrani, a pogotovo nema takvu sposobnost 1 na 1 stvaranja viška s loptom u rukama (njihov potencijalni dvoboj veći dio večeri bit će zanimljiv za pratiti jer će obojica većinu vremena provesti na četiri i postoji mogućnost da jedan drugoga uvale u penale – Hunter guranjem u postu, Culver brzinom – što bi moglo usmjeriti tijek utakmice).

Ono što imaju su dva beka koji će istrčati iz bloka i zabiti tricu, odnosno dva beka koja su u stanju baciti povratnu kada utrče u sredinu jedan drugome. Guy i Jerome tako uspijevaju zabiti one trice koje svojevremeno nisu bili u stanju Brogdon i Harris, odnosno Perrantes i Hall, što je ključni razlog zašto su preživjeli utakmice s Purdueom (koji je isto mogao biti ovdje i to bi bilo potpuno zasluženo jer su isto imali dva raspoložena beka na ovom turniru, Edwardsa i Clinea) i Auburnom. Pitanje je hoće li moći nešto slično ponoviti protiv Texas Techa koji ima dovoljno rješenja za baciti na njihove bekove svojom kombinacijom čovjeka, presinga i matchup zone te istovremeno puno više opcija koje mogu nešto kreirati protiv obrane koja nije toliko agresivna koliko fokusirana na raspored i pravovremena zatvaranja šutera iz guste sredine. Uglavnom, ako podbace tricaški, Hunter bi morao dobiti dvoboj protiv Culvera, što neće biti lako izvesti jer ipak je u pitanju spot-up igrač koji neće samo tako moći odraditi posao 1 na 1.

Još samo da spomenem Auburn kao nesuđenog finalistu koji je također na krilima sjajnog bekovskog dvojca razbio North Carolinu i bezvezni Kentucky. Njihov play Harper je toliko brz da usprkos manjku centimetara od svih ovdje navedenih osim Culvera i Huntera ima najveći NBA potencijal (u najgorem slučaju bit će u rangu Presseya, Pierrea Jacksona i Cherrya, dakle netko tko će barem ostaviti sjajan dojam na ljetnim ligama), a šuter Brown je takav snajper da će mu netko gotovo sigurno dati šansu. Šteta što su pred ključne utakmice sezone ostali bez nominalnog centra Okekea koji je bio ključni čovjek za spremanje zicera u sredini jer bi s njim i drugim šljakerom McLemoreom zajedno bili puno teži protivnik za Virginiu.

3 thoughts on “VIRGINIA IS FOR THE LOVERS, TEXAS IS ABOUT MOONEY

  1. To je pravi komesario, nikad ne propusta priliku pljucnuti po HEPki 🙂

  2. Vase misljenje bil rezultat u finalu bio drugaciji bile su 3 greseke sudja jedna za drugom sudija:
    1. 3 sec u reketu za Texas ali nije svirano (Mooney dao kos )
    2. Gay zapeo za nogu Diakieta (svog centra) i svirana slobodna koje je hladnokrvno relizovao
    i onda malo kasniej na rezultatu 75-73
    3. lopta koja je dodjeljena Virginiji ? kao od malog prsta Morettia se odbila ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *