17

Sixersi su iznenadili Raptorse novim planom u obrani, dok su u utakmici bez obrana Blazersi bili manje inspirirana momčad.

Nakon što su pregaženi u G1, Sixersi su na parket izašli spremni za borbu, ali i s planom koji je Raptorse toliko šokirao da su najveći dio prvog poluvremena izgledali kao da nisu zajedno odradili dva treninga. Kako bi spriječio sve one Siakamove ulaze kroz Harrisa, Brown je ovom prilikom na neumornog slashera stavio Embiida koji mu je oduzeo sve one prilike na obruču koje je imao prvu utakmicu. Uz Simmonsa koji je sada od početka na Leonardu, Sixersi su odjednom imali dovoljno dužine da zatvore najveće rupe u obrani, a uz to su jednostavno igrali puno energičnije. Pritisak na lopti je bio stalan, preuzimanja precizna i žestoka, a pomoć pravovremena. To je posebice bilo očito u slučaju Leonarda kojega bi odmah okružili s 3 igrača čim bi primio loptu u 1 na 1 situaciji.

Dok su se Raptorsi pitali što se događa, Sixersi su tako gradili prednost koju su dodatno pojačali prilagodbama rotacije. Brown je opet na parket početkom druge bacio startnu postavu protiv rezervi Raptorsa bez Leonarda dok je Nurse opet ostao pri nelogičnoj rotaciji iz prošle utakmice. Dok je trener Toronta na parket vratio udarnu postavu, gosti su već imali +19. Raptorsi su ovdje imali sreće što osim Butlera, koji se ovaj put odlučio pojaviti na poslu, Sixersi opet nisu imali previše raspoloženih opcija – Harris, Embiid i Simmons nisu bili u stanju zabiti dovoljno da ovu prednost povećaju.

A nisu je mogli ni održati jer u drugi dio Toronto ulazi donekle svjestan što treba raditi. Igranjem na Gasola u postu protiv Harrisa umjesto da ga izvlačiš na perimetar i pozicioniranjem Siakama u korner kao spot-up šutera umjesto da napada centralno razvukli su dovoljno obranu Sixersa da Leonard počne lakše dolaziti do poena. Do kraja treće već su bili u egalu, ali onda Nurse opet radi istu grešku. Prekasno vadi startere, a Brown sa svojim udarnim igračima opet mrcvari rezerve Raptorsa u periodu dok je Leonard na klupi. Kawhi uz pomoć Siakama koji sada već opasno razvlači Embiida tricama te s pravovremenim ubačajima Lowrya još jednom stiže u egal, imaju šansu, ali je ne koriste.

Butler je sam na sve moguće načine održavao napad Sixersa i prednost, a uostalom nakon svega viđenog i potpuno je zasluženo da su Sixersi ovo uzeli. Iako su napadački pokazali minimalan napredak u odnosu na prethodnu utakmicu, definitivno su bili za klasu borbeniji. Raptorsi su pak relativno brzo našli rješenja u napadu, ali nejasno je zašto Nurseu ovoliko treba da promijeni pristup rotaciji igrača. Ok, startna postava je i sinoć završila večer u plusu te su izuzmemo li onaj očajan ulazak u utakmicu ostvarili +13 u porazu. Međutim, morao je reagirati nakon što ga je Brown već dva puta digao na istu foru i ne dozvoliti da i treći put u šihti bez Leonarda na parketu ima VanVleeta, Powella i Ibaku. To je jednostavno premalo mišića za onakvu startnu postavu kakvu imaju Sixersi.

Obzirom da ovakvog Embiida i kilavog Harrisa još uvijek drže pod kontrolom (a i Simmons unatoč odličnoj obrambenoj partiji i dalje ostaje problem u napadu), Raptorsi su i dalje ovdje u velikoj prednosti, koja bi mogla biti i veća ako Nurse ikako skuži rotacije. Ono osnovno je prilagoditi se ovome što radi Brown i tempirati da Leonard igra protiv najbolje postave (izvadiš njega, Gasola i Lowrya malo ranije, ostaviš Siakama i Greena protiv rezervi Sixersa, a onda parne počinješ s tri startera). Također, koliko teško može biti Gasola vezati uz Embiida? Ibaka je sveden na promatrača i onda još skoro pola od to minuta što dobije igra protiv Embiida umjesto da se gosti protiv back-up centara Sixersa (Brown ih je sinoć izrotirao trojicu izvukavši čak i Amira iz šupe).

Uglavnom, dok su u ovoj utakmici obrane bile poanta, u Denveru ih se nitko nije ni sjetio. Što je obzirom na profil oba protivnika bilo i očekivano. U revijalnoj utakmici, u kojoj je teško bilo razlučiti tko ostavlja više prostora za lagane poene nakon dva dodavanja, bolje su se snašli domaćini. Jokić je trpao bez problema u sredini cijelu večer, iako to nužno nije bila razlika obzirom da je Kanteru dozvolio 79% realizacije. Puno veći problem za Blazerse bila je pick igra Murray-Jokić gdje je i Murray lakoćom trpao tako da su Nuggetsi praktički nadigrali Blazerse u onome u čemu bi ovi trebali biti bolji, zabijanju nakon odigranog centralnog visokog picka.

Blazersi će morati razmisliti o tome da Lillarda sakriju na Craigu te stave Harklessa na loptu u ovim situacijama kako bi barem malo otežali život Denveru jer Lillard i Kanter su izgledali potpuno nemoćni. Ili barem zaigrati agresivnije na loptu pa onda popuniti sredinu sa strane pomoći jer sinoć u njihovoj obrani nije bilo ni toga – Harkless i Aminu su totalno podbacili jer su obzirom na to da su bili na Craigu i Millsapu morali puno bolji posao odraditi kod pomaganja u sredini. A najluđe od svega to inače rade sasvim solidno.

Portland definitivno mora više gristi u obrani jer Denver, iako se nisu proslavili na ovoj strani parketa, ipak pruža nekakav otpor. Sama činjenica da je Craig dobar dio posjeda na Lillardu smeta učinkovitosti na pick & rollu. Uz to je Harris fenomenalno usporio McColluma, a onda i Lillarda, kada su u završnici zaigrali s Beasleyem kao dodatnim šuterom kako bi potpuno rasturili kilavost Blazersa.

Blazersima određena utjeha može biti da su usprkos očajnoj defanzivnoj partiji držali priključak samo na račun napada koji na momente i nije bio baš blistav. Lillard je netipično previše griješio u odlukama – forsirao je brze šutove kada nije trebalo, propuštao je napasti sredinu kada je mogao i nije vodio računa o lopti kako zna. Ubacio je 39, ali nije bio general kakav zna biti (netipično, prečesto je pogled usmjeravao prema sudcima umjesto prema akciji na parketu). A i McCollum definitivno može bolje od 2-7 s perimetra – ako se znao otvarati pored Georgea, može i pored Harrisa.

1 thought on “17

  1. Ih, očekivao sam bar jednom rečenicom da pohvališ Huda, s obzirom da se sledeću ( ili sledećih nekoliko) neće ukazati kao sinoć.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *