27

I Sixersi i Blazersi izborili su se za još jedan života. Mogu li prenijeti nove ideje i posebice energiju na sljedeću utakmicu?

Krećemo od Portlanda gdje su Blazersi pronašli recept za barem na jednu večer stati na kraj sve boljoj formi Nuggetsa. Početak nije obećavao – Denver je bez problema kontrolirao događanja na parketu i praktički smo gledali nastavak prošle utakmice. Harkless je postao totalno beskoristan od kada ne može usporiti Murraya, a Aminuovi problemi s Millsapom postajali su sve veći, što je uostalom najbolje pokazivala problematična odluka o prebacivanju Kantera na Millsapa.

Ako Harkless ne može odraditi defanzivne zadatke, onda ga nema smisla trpiti na parketu i tu je Stotts već po običaju posegnuo za Hoodom kako bi barem dobio dodatnu opciju u napadu. I to itekako bitnu opciju jer Denver u ovim situacijama više nema gdje sakriti Murraya u obrani. Nakon što je prošlu utakmicu kiksao, Hood je ovaj put opet bio sjajan i gotovo sam je prekinuo dominaciju gostiju i vratio Portland u utakmicu.

Drugi junak je stigao iz neočekivanog smjera. Blazersi su koketirali s visokim postavama, ali u kratkim šihtama i to uglavnom protiv rezervnih visokih kombinacija. Collins je igrao solidno, ne i dovoljno dobro da se nametne kao ozbiljnije rješenje. Do sinoć kada je upravo njegova energija vratila balans u reket. Zaustavio je Millsapa u paru s Kanterom, a onda odradio čak i solidan posao na Jokiću u onim minutama kada je igrao centra. A minuta je bilo dovoljno jer je igrao sjajno – s 5 blokada i bez straha od guranja u sredini pomogao je zatvoriti barem jednu rupu u obrani koja je curila na sve strane.

I tako je Stotts umjesto dva ogrezla startera dobio dva nova čovjeka koji su letjeli po parketu te je pronašao petorku koja se može nositi s razigranim Denverom. Od trenutka kada su Collins i Hood ušli u igru pa do kraja prvog poluvremena Blazersi su od -10 stigli do +4 te su usput pronašli puls. Lillard i McCollum su odlično ušli u utakmicu i do njenog kraja su samo potvrdili dobru formu – Lillard je sve veću sigurnost u potezanju trica okrunio briljantnom trećom četvrtinom, a McCollum je tako pouzdano trpao u zadnjoj četvrtini da Stotts nije uvodio Lillarda nazad u igru do 6 minuta prije kraja.

A iako je par Kanter-Collins funkcionirao više nego solidno, Blazersi su toliko dobro igrali s klupom da je Stotts do kraja ostavio Collinsa na centru igrajući s Turnerom kao nekakvom lažnom četvorkom. Naravno, u tim situacijama su više preuzimali i pomagali, ali Denver je tu već bio toliko izvan ritma da nisu bili u stanju iskoristiti ni ovakve mismatcheve kao što je bio dvoboj Millsapa protiv Turnera.

Nuggetsi su, izuzmemo li odličan ulazak u utakmicu, podbacili. Osim Jokića, za kojega nema lakih rješenja i koji je uz sav talent još u sjajnoj šuterskoj formi (na 50% za tricu tijekom ovih 6 utakmica), nisu dobili dovoljno od Murraya kojega je Hood nadigrao zahvaljujući i dobroj defanzivnoj roli, a ni od Millsapa kojega je razvoj događaja izbacio iz ritma. A posebice je podbacila klupa koja je ovom prilikom ostala i bez Bartonova učinka (toliko su loše zaigrali da je Malone potpuno iz rotacije izbacio Morrisa nakon jedne šihte, a nije ništa veće povjerenje ukazao ni Beasleyu i Plumleeu).

I iako ga potpuno razumijem, dijelom je i zbog ovakvog iscrpljivanja udarnih opcija u završnici bilo moguće da klupa Blazersa onako uspješno kontrolira rezultat protiv udarnika Denvera.

Portland je tako našao formulu koju sada samo treba ponoviti do jedne razumne mjere. Očekivati da Hood i Collins opet ovako anuliraju Murraya i Millsapa nije realno, ali, samo da dobiju pola njihovog noćašnjeg učinka Blazersi imaju šansu. Za ostalo bi se trebali pobrinuti Dame i CJ koji izgledaju spremno za vrhunsko završno poglavlje.

Denver bi pak doma mogao dobiti nešto od klupe, što bi itekako olakšalo život Jokiću i Murrayu. Ako Barton i Beasley budu u stanju prelomiti šihte u kojima dobiju priliku, napad Denvera ima laganu prednost. I Murray i Millsap svakako će biti spremniji iskoristiti Hooda i Turnera, a itekako je važno naglasiti da Lillard još nije u potpunosti otključao njihovu obranu. Ovi znakovi života u zadnje dvije utakmice uglavnom su bazirani na tricama, ne i na korištenju prostora kojega Jokić otvara izlascima na udvajanje. Dok god tu imaju Lillarda pod kontrolom, mogu zabiti više. Pa da vidimo mogu li Stotts i Dame konačno probiti tu obranu koja ih cijelu seriju lakoćom zaledi na lijevoj strani parketa i to bez da se strana pomoći sruši u sredinu.

Dok su Blazersi našli junake u autsajedrima, Sixersi su svoje promovirali iz redova udarnika. Slično trećoj utakmici opet su dobili vrhunsku partiju od Butlera i obrane, a čak su na jednu večer našli načina oživiti Simmonsa. Uz to je i Embiid bio u solidnom stanju, posebice pouzdan u sredini obrane.

Doduše, perverzno zvuči podatak da je momčad s njim na parketu ostvarila +40. Znači, u onih 12 minuta bez njega, Toronto je napravio +29 (čak i kad odbijemo +8 iz smeće-vremena zvuči blesavo) . Sad, Embiid je bio dobar, ali nitko nije toliko dobar – rezultat je ovo potpunog manjka opcija pod košem Sixersa (ovaj put Brown je bacio kocku s Marjanovićem i Scottom) te očite činjenice da su Raptorsi u tim minutama na parketu imali bolje postave koje su uključivale Leonarda s kojima su mogli raditi razliku (par puta su se tako vraćali u utakmicu, ali čak ni u tim momentima dok su smanjivali minus nisu ostavljali dojam da ovo mogu završiti u šestoj).

Osim toga, Raptorsi nisu pokazali ništa posebno. Leonard je drugu večer za redom bio ispod prosjeka za standarde koje je nametnuo. Istina da je Embiid u sredini predstavljao problem i da su ga Sixersi okružili tijelima kad god bi mogli, ali isto tako je promašio gomilu situacija koje je do sada lakoćom zabijao (pogotovo s perimetra). Povratak u realnost ili samo trenutak koji će biti zaboravljen već u sljedećoj kada opet postane stroj?

Za razliku od prošle utakmice, ovdje nije bilo ni raspucane pratnje s perimetra te je osnova napada bio Siakam kojemu je taktika Sixersa ostavljala gomilu prostora. Opet su ga branili ekskluzivno s Embiidom kako bi imali zatvoren reket i iako je dosta prilika iskoristio, jedan čovjek nije mogao napraviti previše s ovakvim Leonardom i 25% za tricu kompletne momčadi.

Solidna obrana i neinspirirani Raptorsi tako su otvorili vrata Sixersima koji su odmah dali do znanja da ovakvu priliku neće propustiti. Svi su u startu pokazali agresivnost u korištenju otvorenih koridora pa je čak i Harris odlično ušao u utakmicu. Ipak, puno značajniji doprinos je bio onaj Simmonsa kojemu su Butler i Brown vratili loptu u ruke da se pokuša razbuditi. I povjerenje momak ovaj put nije iznevjerio – osim što je oživio tranziciju, čak je i na postavljenim napadima slash & kick igrom radio razliku. A uz to je i u situacijama kada bi lopta bila kod Butlera odlično odrađivao onaj šljakerski dio posla.

Butler je već po običaju bio ključan. Pouzdan u pick & rollu i izolacijama (posebice kada bi nanjušio mismatch kao protiv Lowrya), a zatim i standarno koristan u cutovima i spot-upu kada bi lopta bila kod Simmonsa. Ova dvojica su toliki pritisak stvarali na obranu, uz povremene bljeskove Harrisa i Redicka, da im Embiidova vrhunska partija u napadu nije ni bila potrebna.

Problem za Sixerse u sljedećoj je što ovako nešto neće biti lako ponoviti. U šest susreta do sada, jedino što mogu smatrati donekle standardom je Butlerova igra s loptom, Redickovo istrčavanje iz blokova i Embiidova prisutnost u sredini obrane. S tim da Raptorsi mogu izazvati Butlera s Leonardom, što su donekle radili i sinoć, samo što su sada odjednom imali Simmonsa da uzme loptu u ruke u tim trenutcima u kojima Kawhi isključi Jimmya. Ono što pak nisu radili je branili Simmonsa zonski te su često umjesto dodatnog čovjeka u sredini imali manjak tijela nakon što bi Simmons pretrčao svog čuvara.

Tu svakako mogu bolje reagirati i u situacijama kada Simmons organizira napad mogu raditi isto ovo što Sixersi rade s Embiidom. Držati čovjeka u sredini i koristiti Simmonsov manjak šuta. Radi se o nečemu što su znali još od G1 i izgleda kao da je i njih iznenadila odluka Sixersa da ovoliko koriste Simmonsa na postavljene obrane te su zaboravili zlatno pravilo.

Uglavnom, s dovoljno opcija za iskorak u obrani Raptorsi bi trebali Sixerse vratiti na realniju razinu i vratiti kontrolu nad serijom. A onda bi se za ostalo trebao pobrinuti bolji učinak Leonarda i ostatka momčadi s perimetra. Ponove li ovako kilavu šutersku partiju, onda ni ne zaslužuju prolazak dalje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *