32

Puno bolje izdanje Blazersa u G2. Isti rezultat jer su Warriorsi opet imali odgovor kad god je trebalo.

Kotrljanje Warriorsa do Finala nastavilo se i u drugoj utakmici gdje su Blazersi ipak popravili neke stvari iz prve utakmice. Doduše, na kraju se pokazalo da je Stotts možda ipak bio u pravu kada je rekao kako zonska obrana picka iz prošle utakmice nije bila razlog za poraz jer Curry može zabiti preko 30 što god da pošalješ na njega. Ovdje su ga Blazersi stalno udvajali na picku, čime su ga barem spriječili da šutira otvorene trice iz driblinga s linije (sada je to morao raditi s 9 metara he he). Međutim, Steph je našao načina ulazima u sredinu i kretanjem bez lopte konstantno raditi pritisak na obranu te je rutinski zabijao cijelu večer. Kombinacijom ulaza i šuta zabio je 39 učinkovitih poena i još jednom bio glavni razlog za sjajnu predstavu Warriorsa u napadu.

Uz udvajanje na picku, novost kod Blazersa bila je i preuzimanje na blokovima bez lopte čime su pokušali smanjiti opasnost od bekova Warriorsa na catch & shootu, čime su opet nedovoljno uspjeli usporiti Klaya. Praktički, sve što je Warriorsima trebalo da razbiju i ove novitete obrane Portlanda bilo je povećati produktivnost sa strane bez lopte gdje je odličan posao odradio Draymond. Odlično je koristio prostor koji mu je ostavljan povećanim fokusom na Currya, a posebice je ključan bio u završnici kroz pick & roll. Čim su počeli više koristiti Draymonda kao rolera umjesto Looneya, Warriorsi su skočili na još višu razinu jer Draymondovi pasovi radili su dodatan pritisak na obranu koja je pokušavala braniti sredinu s 3 igrača protiv 4.

A kako se usprkos svim novinama ni ovdje nisu mogli osloniti na obranu, ono što je Blazerse držalo u utakmici bio je napad. Udvajanje Lillarda s centrom ovdje su Blazersi kažnjavali kruženjem lopte pa su tako dobili čak 17 poena od Aminua i Harklessa u prvoj četvrtini – kada bi Draymond ili Iggy uskočili u sredinu zatvoriti rupu nastalu izlaskom Boguta/Looneya, otvarao se prostor ispušnim ventilima Blazersa koji su ovi neočekivano efikasno koristili.

Uz dobru igru Blazersa, pomogao je i vidno slabiji energetski pečat domaćina od onoga iz prošle utakmice. Slabije rotacije i manjak aktivnosti nigdje nije bio vidljiviji nego kod Looneya koji niti je stvarao pritisak na loptu niti se vraćao u sredinu kako nas je navikao kroz ovaj playoff. Uglavnom, razigrani Blazersi nastavljaju rešetati i u drugoj četvrtini, McCollumu i Lillardu se priključio Curry kao zamjena za usporenog Hooda u roli trećeg kreatora, te u jednom trenutku Portland ima i +17. I to bi bilo to.

U već toliko puta viđenom preokretu, Warriorsi u 5 uvodnih minuta treće četvrtine rade 16-4 i samo tako su nazad u egalu. Steph i Klay šibaju trice, ali ključni pomak je puno agresivnija obrana koja oduzima sve one lagane šutove sa strane bez lopte Blazersima i, možda i važnije, konačno uspijeva prekinuti nekoliko napada i pokrenuti tranziciju. Probuđenoj verziji svoje momčadi pomogao je i Kerr koji ovdje odmah gura u vatru Looneya i ne daje Bogutu ni onih simboličnih nekoliko minuta.

Blazersi su se držali solidno do same završnice, čak su u jednom trenutku sredinom četvrte opet otišli na +8 kada su dobili nešto poena od Currya i Leonarda koje je Stotts zajedno s Turnerom priključio startnom bekovskom dvojcu ne bi li nekako pronašao postavu koja može zabiti dovoljno. Međutim, kada je bilo najvažnije opet su Warriorsi imali zadnju riječ – umjesto da udvajanjem Lillarda ostavljaju taj prostor kojega je eto čak i Leonard uspio koristiti, u clutchu se vraćaju klasičnom preuzimanju i tu nestaje sekundarnih opcija. Green i Looney bez problema odrađuju posao na već umornom Lillardu 1 na 1 pa tako Blazersi u zadnjih 12 minuta imaju rejting od 92 poena na 100 posjeda. Na drugoj strani Blazersi ne posežu za sličnim rješenjem. Uporno šalju pomoć na Stepha, što Warriorsima ostavlja prostora za kampiranje u sredini jer naravno da se Leonard, koji je valjda jedini centar u ligi sporiji od Kantera, ne stiže na vrijeme vratiti nazad, a niti ovako niska postava može dovoljno dobro zatvarati stranu bez lopte naknadnim rotacijama.

4 thoughts on “32

  1. Priznajem da nisam pogledao cijelu tekmu nego samo Ximove highlightse ali nejasna mi je bila obrana Blazersa u zadnjoj četvrtini. Udvajanje Currya na picku podrzavam i naravno tu dolazi do spomenutih problema sa sporosti centara ali zašto ne zatvoriti onda Draymondu sredinu i pustiti Looneya i Iggya u korneru. Mislim da nikada nisam vidio Draymonda da toliko puta u utakmici lagano polaže na obruču pogotovo jer je toliko voljan dodavač.
    Najbolji primjer je zadnji napad Warriorsa, visoko udvajanje Currya, lopta na Draya, koji se šeće do obruča. U tom trenu u istom korneru stoje Looney i Iggy a Seth i nisam siguran ko je drugi zaljepljeni za njih. Jesu se Iggy i Looney tu i tamo nazabijali uz baseline al uvijek bi pustio njih kada se utakmica lomi.

  2. Tako to izgleda kad Batman i Robin nalete na kompletne avengerse. Previše je tu talenta i šampionskog mentaliteta da bi ih Blazersi izazvali.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *