39

Medicinski brat je pogodio – ako je Thunder mogao okrenuti 0-2 protiv Spursa, zašto ne bi Raptorsi napravili isto protiv Bucksa. Toronto je rastao iz utakmice u utakmicu postajući sve sigurniji u svoj identitet i igrajući sve bolje kao momčad, dok su Buckse sumnje u to što rade svele na ljušturu družine koja je dominirala regularnom sezonom i u prve dvije playoff runde. Sve to na krilima činjenice da su jedni imali najboljeg čovjeka na parketu, a drugi nikoga tko bi mu makar približno mogao parirati.

Samo, koliko se sjećam tadašnje serije (nije mi se dalo otvarati arhivu pa detaljno proučavati prilagodbe iako ovi linkovi desno na blogu upravo tome i služe, kao nekakvi dokumenti), osim što su prilagodili defanzivne matchupove na vrijeme, Durant i društvo pregazili su Spurse jednostavno time što su bili previše talentirani. S jedne strane energija mladosti i tri čovjeka koji mogu izmisliti poen kada požele, s druge veterani koji ovise o učinku momčadi i držanju tempa pod kontrolom. Ono što je posebice zanimljivo uz tu seriju je da smo u njoj imali čak trojicu igrača koje imamo prilike gledati i u ovom finalu Istoka. I sva trojica su na rosteru Raptorsa.

Ibaka je tada odradio itekako važan posao u obrani, ali je još važniji bio u napadu gdje su upravo njegovim prebacivanjem na peticu veći dio utakmice te ranim garažiranjem legende Perkinsa tri playmakera Thundera došla do potrebnog prostora za izrešetati Spurse i staviti talent u prvi plan. Druga dvojica nisu bila toliko bitna, ali su dala naslutiti što je potrebno Spursima da se vrate na šampionski put. Danny Green i Kawhi tada su igrali prvu ozbiljnu sezonu za Spurse, jedan kao pokupljeni otpadnik, drugi kao rookie (naglasak na ozbiljnu jer se Green i ranije motao po rosteru). Uglavnom, te sezone još nisu bili spremni za preuzeti uloge ne bokovima, ali su dali naznake onoga što nas čeka jednom kada Spursi oko Timmya, Tonya i Manua uspiju staviti dva swingmana sposobna raditi razliku u obrani i zabijeti otvorene trice (a Leonard će se pokazati i kao nešto puno više od toga). Znamo kako je to završilo, s dva nastupa u Finalu i jednim naslovom odmah nakon ovog poraza.

Green i Leonard opet su u Finalu, to nije slučajno, a nije slučajno ni da su tu stigli uz pomoć veteranske mirnoće Ibake, Gasola i Lowrya. Za razliku od one serije kada je mladost prevagnula, ovdje se dogodilo suprotno, tako da je očito kako nije toliko važno gdje si s godinama, već koliko si talentiran. Tada su Durant, Westbrook i Harden trpali sa svih strana dok im je Ibaka širio reket (i gdje smo vapili za tim da Brooks makne Perkinsa s parketa). Danas su stretch visoki standard oko kojega se nitko ne uzbuđuje, a Kawhiu u roli Duranta dosta su bili Lowry kao Russ i kombinacija Powell/VanVleet kao Harden.

Kad smo u najavi prognozirali seriju, Kreha je bez mudrovanja izabrao Raptorse jer imaju najboljeg igrača u seriji. Kad sam ga pitao da malo obrazloži kako će to izvesti, daj dublju anal-izu, rekao je nije bitno, Kawhi će nešto smisliti (ne radim po transkriptu, ali gotovo sam siguran da je tako nekako bilo). I Kawhi je nešto smislio. Dobio je svaku gustu završnicu, povukao kad god je trebalo, a usput je zaustavio napad protivnika limitirajući najboljeg strijelca i kreatora na drugoj strani. All-round monstruoznost. Pomoglo je iskustvo veterana koji su odrađivali prljave poslove (Lowry i Gasol su maestralno igrali obranu, ali i dali napadu taman koliko je trebalo da se kotrlja svojim playmakersko-šuterskim kvalitetama zbog kojih su tako dobre sporedne opcije), dok su bekovi s klupe dali potrebnu infuziju poena i usput omogućili treneru širinu kod korištenja postava (od igre s dva centra do smallballa). Skromno, ali optimalno.

I da, nije odmoglo što je protivnik na drugoj strani uporno pokušavao ugurati kockasti klin u okruglu rupu. Kakve god prilagodbe radili, Bucksi u suštini nisu mijenjali ništa. Kada su preuzimali i kada su mijenjali inicijalna obrambena zaduženja, uvijek su igrali isto – pretjerivali su s pomaganjem u sredini kao što su radili tijekom cijele sezone, ostavljali su previše prostora na perimetru i Raptorsi su to koristili da pokrenu svoj slash & kick napad koji je protiv Sixersa izgledao mrtvije od parlamentarne demokracije. U napadu su mijenjali postave samo da bi i dalje igrali premalo s najboljim kombinacijama igrača, a kakvu god akciju pokušali zaigrati na kraju bi uvijek završili na istome – Giannisu 1 na 1 na vrhu reketa. Protiv Leonarda.

Bud je vraćanjem Brogdona među startere neke osnovne probleme riješio, barem onaj o tome da tri najbolja igrača premalo vremena provode zajedno (sinoć je čak povećao i minute Hillu kao playu umjesto Bledsoea, a to je ona postava koju nominalno smatramo najboljim što imaju i opet nije bilo značajnijeg pomaka – u završnici su igrali najbolji, nisu bili dovoljno dobri). Mogli su igrati i više od 20-ak minuta, istina, ali moramo uzeti u obzir da se Brogdon vraća nakon gadne ozljede i da vjerojatno ne može trčati više od 30-ak minuta (mislim, da može, pa valjda bi ga Bud koristio), kao i da ih moraš razdvojiti kako bi preživio one šihte između kada ćeš igrati s dvojicom dok se jedan odmara i kako bi što manje morao igrati samo s jednim. Tako da, ako smo već utvrdili da ove stvari nisu nikakva nuklearna znanost, u nekom trenutku jednostavno treba prestati kopati po detaljima i sagledati ono bitno. A to je da Giannis nema skok-šut koji ga može izvući iz teških situacija i da je Bledose valjda najgori mogući bek kojega ćeš staviti uz takvog visokog playmakera bez šuta koji oko sebe treba iznadprosječne spot-up realizatore.

Bledsoe je seriju završio sa 17% šuta za tri (ispod 30% iz igre, njegova nesposobnost da zabije na ulazu bila je još veći problem od manjka šuta), a usprkos tome jedini igrač koji je proveo više minuta uz Giannisa u ovoj seriji bio je Middleton. Kada su Bledsoe i Giannis bili zajedno na parketu, Bucksi su imali efikasnost ispod 100 poena na 100 posjeda. Čim bi se Bledsoe maknuo s parketa, skočili bi na 110 poena na 100 posjeda u napadu. Treba li još što dodati? Pa, treba. Recimo, Bud je mogao imati kraću uzicu za svog startnog playa, međutim tko garantira da bi i to bilo dovoljno pored ovakve nesigurne obrane kakvu su Bucksi igrali u zadnje četiri utakmice. U kojoj je Bledsoe ipak bio bitan – s njim su bili za 5 poena bolji (doduše, to možemo vezati i uz činjenicu da je Bledsoe uglavnom igrao s Giannisom i da je pravi problem obrane Bucksa bio taj što su pregaženi svaki put kada bi Giannis sjeo na predah). I dalje su tih 5 poena razlike rupa u ovakvoj seriji, iako ne toliko tragična kao Middletonove brojke. Čovjek je veći dio serije bio potpuno nemoćan protiv Leonarda i totalno nepouzdan u napadu u bilo kojoj drugoj ulozi osim one kada bi potezao trice iz spot-upa.

Što je popriličan problem u kontekstu u kojem mu je trener nalazio dosta šihti u kojima je doslovno bio prva opcija (učinak u tim minutama gdje su Bucksi uglavnom pregaženi vuče Middletonov dojam prema dolje, što možda nije pošteno prema njemu kao solidnoj trećoj opciji uz Giannisa i Brogdona, međutim definitivno potvrđuje da na njega ne možeš računati kao nekoga tko će u playoffu nositi napad makar na par šihti). Tako da nema smisla previše ovdje zamjerati Budu što se oslanjao na dva čovjeka koji očito nisu bili dorasli tome da budu druga i treća opcija iako su to odrađivali veći dio sezone. To su uostalom i bili legitimni upitnici pred playoff turneju Bucksa – mogu li se osloniti na Middletona i Bledsoea kao kreatore kada zagusti u onim najvećim utakmicama? Mislim da je odgovor poprilično jasan.

Mogli su se zato osloniti na Brogdona, koji je tako u ovoj zadnjoj utakmici uz ključne minute kao kreator i šuter još dobio za nagradu i rolu kao primarni branič na Leonardu. I tu se opet pokazao najsolidnijim kao što je to uostalom bio cijelu seriju iako sinoć u napadu nije bio prevaga (ni on nije u stanju podići razinu igre u završnici, jer uz sve generalske kvalitete koje ima, ipak nema atleticizam da bi mogao biti sekundant kakvog Giannis treba). Njegov +/- je tri puta bolji čak i od Giannisova, a možda njegovu vrijednost najbolje oslikava sljedeći podatak – Bucksi su seriju izgubili 4-2, od čega je u jednoj i pol utakmici čak i Brogdon totalno podbacio, a svejedno su u 182 minute koje je proveo u igri ostvarili +37.

Doduše, Brogdonov solidan učinak na Leonardu opet je dijelom poništen preuzimanjem, što nas vraća na obranu. Uz ovo gore rečeno Budu sam spreman ne zamjeriti na napadu – ako ti se najbolji bek vraća nakon ozljede i ostali su ti tek igrači koji nisu u stanju redovno kreirati 1 na 1 te čak ni u pick & rollu nisu pouzdani, logično da ćeš baciti stalno loptu Giannisu i nadati se da može barem iznuditi slobodna. Više nego što bih zamjerao Bucksima, čestitao bi Raptorsima na sjajnoj igri u obrani. Međutim, ta nesposobnost obrane da izbjegne situacije u kojima će Leonard ostati 1 na 1 protiv Lopeza ili u kojima će moći nesmetano napadati iz pick & rolla bez ikoga blizu da pomogne udvajanjem, to zaboravljanje pouzdanih tricaša otvorenima na perimetru, to se u ovakvoj seriji ne može oprostiti.

Raptorsi su obranu igrali kao po špagi i u ovoj utakmici – preuzimanja precizna i agresivna, s dovoljno pomoći u pozadini kako bi anulirali mismatch. Pogotovo kada su na parketu bili Bledsoe i Ilyasova u spot-upu, tu su oba čuvara doslovno bila parkirana u reketu. Inače, Ilyasova je dobio i Mirotićeve minute s klupe tako da je Nikola pao kao žrtva Budovog pokušaja da rezanjem rotacije poveća kvalitetu postava, što teško može uspjeti ako opet ne jašeš one najbolje kombinacije. Kakve na kraju veze ima da li je igrao Mirotić kada je Ilyasova odradio 21 minutu, kada je Lopez opet bio problem u branjenju pick igre i kada si opet prečesto igrao bez dovoljno kreatora i šutera. Dok je Bud tražio nešto što funkcionira, Nurse je maksimalno pojednostavnio stvari i brusio ono što prolazi – imao je 8 igrača, točnije 7 jer je Green kako je vrijeme odmicalo sveden na igrača koji će pojesti par šihti, a bekove je rotirao ovisno o tome tko je bio raspoloženiji.

Nego, opet sam završio na manjku ideje kod Bucksa, a tema je bila obrana Raptorsa. Udvajanja su im bila još bolja, pravi zonski presing s 2-2-1 formacijom spremnom u trenu raširiti se u kornere i pod obruč ako slučajno prođe lopta. Bucksi su s druge strane opet stavili Lopeza na Siakama na što su Raptorsi odgovorili 3-4 pick & rollom Leonarda i Siakama, što je Kawhiu ostavljalo dovoljno prostora, bilo da je ostao 1 na 1 protiv Brooka, bilo da je koristio poludistancu koju bi mu ostavili ako bi Lopez ostao u zoni. A da ne govorimo da su ovako razigrali i Siakama kao rolera i da im je radio ogromne probleme dok se ubacivao Lopezu iza leđa.

Sad, Bucksi su bolje ušli u utakmicu i opet su na račun trica izgradili prednost – ubacili su ih 6 u prvoj četvrtini te su otišli i do +15 početkom druge. Međutim, onda gledamo sličan scenarij kao u prethodnoj – obrana ide na razinu više čim su Bucksi krenuli s izmjenama (čitaj: čim bi razdvojili Brogdona i Giannisa), a VanVleetove trice i Leonard u pick & rollu su dovoljni da napad Raptorsa prepolovi taj minus i igra koliko-toliko efikasno.

Starteri Bucksa u trećoj opet povećavaju razliku, odlaze opet preko 10, nebitno – opet su par trica Lowrya dovoljna podrška Leonardu da održava Toronto dovoljno blizu. A ovdje je već bilo očito da se Kawhi sprema uzeti stvar u svoje ruke – s 12 poena i 3 asista u trećoj, posebice u zadnjoj trećini četvrtine kada su krenuli stizati minus, pokazao je onu lakoću haklanja iz prošle utakmice. Bucksi su opet čekali s udvajanjem, s tim da ni to više nije bilo rješenje jer je Leonard bez problema nalazio slobodne suigrače koji su, to nije ništa manje važno, bili raspoloženi odraditi posao. I tako je čovjek u ovoj seriji pronašao ritam i kao playmaker, što je bio ogroman upitnik nad napadom Raptorsa nakon serije protiv Sixersa. Mogu li zabiti dovoljno i može li Kawhi biti pokretač napada? Mogu i može, dokazano je to na najvišoj razini te sumnji da se ova momčad i njen najbolji igrač nikada nisu stopili u jedno kako treba više nema.

Kada je bilo najvažnije, odigrali su najbolju napadačku partiju serije, pogotovo ovih zadnjih 15-ak minuta koje moramo gledati kao cjelinu i koji su praktički preslika završnice iz G5. Jer, nakon što je Kawhi srezao minus na 5 poena sjajnom šihtom, u četvrtoj su jednostavno pomeli Buckse. Prvo klupa koristi propusnost protivnika u onih par minuta koliko je Giannis sjeo na klupu da stigne u egal, a onda do kraja Raptorsi jednostavno igraju košarku. Dok Bucksi pokušavaju glavom kroz zid nemoćni da pronađu prolaz u ovoj obrani (te usput prečesto tretiraju loptu kao da je vrući krumpir), Raptorsi kao u završnici prošle jednostavnije dolaze do otvorenih šutova. Lopta kruži, igrači se otvaraju i nema nikakvog grča – 7 asista, 4 trice (od kojih je Leonardova naravno bila uz odbijanac da i simbolično označi prolazak), čak i doza pravovremenih skokova u napadu (toliko o Lopezu kao box-out majstoru, jebiga ponekad treba uhvatiti skok). Vrhunski momčadski učinak kao potvrda da je od G1 do G6 ova momčad otišla na razinu dostojnu Finala igrajući najbolju košarku kada je to bilo najpotrebnije.

18 thoughts on “39

 1. Prvo, Bucksi su jebena ekipa. Nikad nije lijepo izgubiti 4 zaredom i tako ispasti, ali mislim da nemaju razloga biti nezadovoljni. Giannisu je ovo dodatan znak na cemu jos treba raditi, malo bi i “nepravedno” bilo da zelen igrac kao on odmah dode do Finala. Giannis i Brogdon moraju bit stupovi ove ekipe. Sto se tice Bledsoea i Middletona, tu mi vec dolazi pitanje. Ono, mogli su obojica zavrsit u All D ekipama, imaju svoju rolu itd. ali ipak su blize “role playeru” nego nekom All nba talentu kakav bi jos bio potreban uz Giannisa. To nije ni Brogdon, ali Brogdon je prakticki savrsen role player.Da sam Bucksi, pokusao bih ici po Beala jer Giannis ce uvijek biti sposoban role playere uciniti boljim nego sto jesu, ali nece bit sposoban izmislit podrsku kakva mu treba u ovakvim serijama. Mislim, Lowry i Siakam su bili 3 i 4 najbolji igraci ove serije po meni i tu staje svaka prica o sistemu Bucksa. Raptorsi su s Leonardom pokazali odliku jakih ekipa, rastu iz utakmice u utakmicu. Leonard je u ovom trenu najbolji igrac na svijetu i iskreno mislim da su Warriorsi u malom problemu jer em nemaju drugog najboljeg, Duranta, a i ako se on vrati pitanje je u kakvom ce se stanju vratiti i hoce li poremetiti njihov trenutni ritam, em Raptorsi itekako mogu fizicki dominirati i baciti dovoljno tijela na Curryja (ako ce switchati imaju brutalnu duzinu).

 2. Giannis je tri klase bolji igrač od Ben Simmonsa. Ko uspoređuje njih dvojicu, nema veze sa košarkom.

 3. Cijelu sezonu čekam ovo finale.Dvije najbolje ekipe,dva najbolja igrača,dvije franšize koje porazom mogu izgubiti sve i potonuti u prosječnost. Bit će ovo borba do istrebljenja. Jebem ti, tko će dočekati petak ujutro!

 4. Pitanje je hoće li Giannis ikada dodati pouzdan šut koji će mu donekle anulirati limite koji koče i njega i ekipu. Ono, trenutno je zasad praktički samo puno atletičnija i fizički impozantnija verzija Bena Simmonsa. U klasi kakvoj ga smatramo, a to je buduće lice lige i pretendent na naslov, jednostavno bez šuta nikada neće biti u stanju postati lider, te će uvijek u ključnim situacijama biti primoran loptu u ruke dati nekome drugom, što je sve samo ne odlika klasičnog franšiznog igrača.
  Ono što mi nije jasno jesu prozivke Giannisa. Dečko jednostavno nije spreman, premlad je, još uvijek bez iskustva igranja ovakvih utakmica, ali finale konferencije trebao bi biti uspjeh za njega jer je očigledno da svake sezone izgleda sve bolje i bolje, odnosno sve bliže prstenu. Kad prestanu dječje bolesti, a trebale bi kroz još koju ovakvu seriju u budućnosti, onda ćemo vidjet je li u potpunosti spreman ponekad igrat mudima, a ne glavom po špranci uhodanosti sistema i vjere u isti.

 5. Čak bi reka da su trenutno, zbog ozljede Duranta, Raptorsi u laganoj prednosti, ali ne mogu se oteti dojmu da ti fakin Warriorsi kad god misliš da padaju, oni se dignu i udare te još jače. Odbijam prihvatiti da tako neće biti i ovaj puta.

 6. Dubsi prvi put na Kawhia, ne računajući ‘the Zaza game’ (a znamo kako je izgledalo dok se nije desio taj momenat)
  Dubsi prvi put u toku dinastije bez prednosti domaćeg terena u finalu

  Makar ove dve činjenice daju nadu da će ovo biti užasno ozbiljan izazov za GSW.

  Jedva čekam.

 7. Da li ce Toronto nastaviti tradiciju gubljenja prve tekme u PO duelima. Ovde bi to moglo biti pogubno. Ali sa dodatnim komplikacijama u oporavku KD-a, i ako Toronto odigra dobro 2 kuci, bice bas veselo u Oakland-u.

 8. Čak i bez KDa, Warriorsi dobijaju u 5-6. Prosta računica kaže da su treći i četvrti naj igrači u ovoj seriji Dray i Klay. Toronto može odigrati zlu odbranu na uzici, ali prosto nemaju dovoljno u napadu, jer će i dalje Gasol, Siakam i Green biti ignorisani na perimetru. Znači šut sporednih violina kada se poklopi donosi jednu utakmicu, a eventualno drugu Kawhi masterclass/zajebancije GSWa sa izgubljenim loptama.

 9. Ne vidin cemu upitnici oko Giannisa. Svake godine sve bolji, a sut je vidljivo popravi tokom ove sezone. Proslo lito se ubilda da moze igrat na 4 i 5 i nosit se sa svima, a ovo lito ce vjerojatno sve napore ulpozit u sut. Vec sad pristojno ubacuje otvorenu tricu. Dakako, daleko je to jos od pouzdanoga oruzja, ali uzevsi u obzir njegov talent, godine i radnu etiku uopce ne sumnjan u njega. Veci mi je upitnik lito koje dolazi i svi isticuci ugovori, odnosno sta ce poslozit oko Grka. O tom – potom.

  Jesan li ja lud ako je meni u ciloj seriji od svega bilo najdraze gledat obranu Toronta? Leonarda najvise, ali ni Lowryja ne triba zanemarit. Fascinantno mi je da Giannis ne moze zabit priko Leonarda. Je, ovaj je neman i ima ogromne ruke, ali Giannis je visi 4-5 inca od njega, atleticniji i skoro jednako krakat. S druge strane, stvarno mu fali Kawhijevo seciranje obrane korak po korak. Dok se ovaj zalijece ka budala, Leonard je nenormalno metodican. Ovako na oko, cini mi se da nikad nije isa na obruc iz nekih cudnih kuteva, nego uvik ili uspije namistit sebi direktnu putanju, ili odustane od ulaza.

  Je li ovin partijama Lowryju skinuta etiketa playoff chokera? Nisu to mozda svemirske brojke, ali svima koji su gledali utakmice valjda je jasno koliki je njegov doprinos u svin segmentima igre. Istina je da ima prevelik ugovor pa ga unatoc svemu tesko moze opravdat (naslov bi moga), ali ocito se svih ovih godina trazilo da bude nesto sta nije.

 10. Giannisa je zaustavija jedan od najboljih obrambenih igrača ikada koji uz to igra u momčadi u kojoj si svi osim Van Vleeta plus defenderi, a Ben Simmonsa ne čuva niko.

 11. Pa Lowry je godinama dijelio ulogu prve opcije sa DeRozanom kojeg jedu svi ozbiljni swingmani. I naravno da u takvoj konstelaciji stvari u kojoj niti jedan niti drugi nisu elitna prva opcija mora doći do toga da stvari ne idu onako kako bi trebale.
  Ovako se Lowry zadovoljio biti u sporednom planu što mu najviše i odgovara. Kawhi je gazda, a Lowry prvi među “jednakima” kada je u pitanju ispomoć. I sad se jasno vidi koliko je individualna kvaliteta igrača bitna u serijama kada
  talent nadjača sistem.

 12. Problem piva u trgovačkim centrima je što ne znaš kako ga skladište. Sumnjam da ga drže u komorama.

 13. Aj iskomentarišite večeras koliko će biti bitna prednost u skoku ovde, i da li Toronto mora tu da prevagne da bi imali ikakve šanse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *