HEY CRABMAN

Počelo je. Iako trade ne može postati služben još mjesec dana, Netsi sada definitivno imaju prostora za dva max ugovora.

Time je tržnica dodatno zakomplicirana, a i ove priče zadnjih dana o Irvingovom interesu za Brooklyn odjednom dobivaju težinu. Onog trenutka kada je Crabbe očekivano pokupio opciju za zadnju godinu tešku 18.5 milijuna, kao nekakav najbolji scenarij za Netse činio se ostanak Russella plus dolazak Duranta. Knicksi nemaju ništa, Netsi pak imaju solidnu mladu jezgru koja je dogurala do doigravanja – to bi bio nekakav logičan odgovor na pitanje zašto bi KD uopće preferirao Netse.

Sada pak kada Netsi mogu isto što i Knicksi, potpisati Irvinga i Duranta istovremeno, Netsi imaju još veću prednost pred susjedima. Uglavnom, sada mogu otvoriti skoro 71 milijun prostora na capu, u što točno stanu novi ugovori za Duranta i Irvinga (38 + 33, toliko bi iznosile max rate u prvoj godini). I najbolje od svega već imaju konkurentan roster o kakvom u Knicksima možeš samo sanjati – s LeVertom kao trećom opcijom, s Dinwiddieom kao šestim igračem sposobnim nositi napad kada zatreba dodatan kreator, s Harrisom kao idealnom spot-up opcijom i Allenom kao šljakerom za pola utakmice pod košem. A sada i s Princeom kao potencijalnim all-round krilom koje, ako ništa drugo, dokazano može uskočiti u šutersku rolu koju je pod stare dane odrađivao brat po frizuri Carroll.

Plan B bi bio potpisati Duranta i ostaviti Russella čiji hold trenutno zauzima 21 milijun na capu. Kada bi išli u tom smjeru (o opciji s Russellom i Irvingom zajedno ne želim ni razmišljati koliko je blesava), što uopće nije loš smjer, mogli bi zadržati i Hollis-Jeffersona (njegov hold je nešto više od 7 milijuna) te bi im ostalo još nešto sitno za potpisati back-up centra u rangu Looneya. Čak ni plan C, a taj je ostati s ovim što imaju plus Prince plus par solidnih pojačanja na poziciji četiri i pet (npr. mogu riskirati s Cousinsom ako sve drugo propadne i dodati nekoga poput Millsapa za malo pomoći pod košem, a pri tome ne ugroziti budući cap) nije katastrofalan jer i dalje ih ostavlja u poziciji playoff momčadi s tendencijom rasta. Uglavnom, opcija imaju.

Kako god se stvari rasplele u svijetu fantazije, sama zamjena Crabbea za Princea već je konkretan plus. Hawksi su se olako odrekli igrača kojega nova uprava očito ne smatra dijelom budućnosti, ali koji definitivno ima NBA kvalitete. Pripišemo li lanjske lošije partije ozljedama, Prince definitivno ima potencijal biti solidan spot-up igrač koji može do poena i ulazima, ne samo šutom, a uz to nije potpuna rupa u obrani (barem može preuzimati i u većini matchupova proći nekažnjeno). Kada znamo koliko su vrijedni NBA swingmani koji su u stanju odraditi makar jednu rolu, sve i da ne bude ništa više od Carrolla, čovjek je sam vrijedio tog sedamnaestog picka kojega su se odrekli. A ako računamo da će Netsi biti solidni godinama, ni taj budući pick također nema neku vrijednost i isplatilo ga se zamijeniti za sav ovaj prostor koji su dobili i svu nadu koja ide s njim.

Hawksi pak gledaju u budućnost i iako dva picka prve runde nisu loš ulov, dojam je da su mogli bolje. Prince bi kad-tad donio sličan pick nazad, možda i bolji od ovoga da je kojim slučajem dobio još jednu priliku pokazati kako je ipak nešto više od limitiranog igrača koji jedino zna nabijati šuplje brojke u lošoj momčadi (meni i dalje ona njegova rola u playoffu kao rookieu više vrijedi kao nekakvo mjerilo kvalitete nego sve dobre šuterske partije koje je imao kasnije kada je dobio puno veće ovlasti), a tko zna koliku bi vrijednost dosegao taj prostor koji su bili spremni rentati da su bili malo strpljiviji.

Na kraju krajeva, nije da su imali namjeru biti igrači na tržnici, očito idu puževim korakom naprijed s gomilanjem resursa, pa zašto onda ne pokazati strpljivost i sada? Ovakav tip resursa uvijek možeš naći i nitko me ne može uvjeriti da nisu mogli bolje proći, bez obzira što u vakumu ovakva dva žetona otprilike imaju tu vrijednost koju su dobili. Samo, jebeš vakum. Ideje po kojima sada mogu s ova tri picka složiti nekakav paket i popeti se na draftu ne piju vodu jer nikome ne trebaju tri picka na ovom draftu. Nikome. A ako su već izašli u susret Netsima, zašto nisu barem pokupili još Kurucsa ili dodatni pick?

Crabbe se inače teoretski bolje uklapa u ovo što grade oko Younga od Princea koji je malo previše zavolio loptu i koji je očito želio biti nešto više od igrača koji kampira na perimetru, ali u suštini je nebitan pored Huertera i Bazemorea. I teško da može do minuta kao trojka, minuta koje se odlaskom Princea širom otvaraju Bembryu. Huerter će svakako dobiti priliku igrati trojku u postavama s tri beka, a izgledno je da će tražiti nove nade za poziciju i na draftu.

2 thoughts on “HEY CRABMAN

  1. Sto se tice Princea, mislim da nakon tri god dobro znaju tko je i kakav mu je potencijal, odnos prema treningu i sl. Ovo im je vjerojatno bila zadnja prilika za rješiti ga se a dobit nesto, obzirom da mu je zadnja god ruki ugovora. Ako pokaze ikakav napredak swingmen takve stature nece dobiti ispod 15milja po god pa ti izjednačavaj (vidi Crabbe). Hawksi su pokazali da znaju ubost igrača pa u najgorem slučaju imaju igrače na ruki ugovorima koje ce skartat bez rasipanja resursa. A i taj Crabbe posto je u zadnjoj god ugovora mogao bi odigrat dobru sezonu te na trade deadlineu mogu jos koji pick dobit za njega. Hawksima i Netsima plus za trejd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *