SUMMER LEAGUE GLAM

Dok čekamo Leonardovu odluku kako bi konačno zaključili tržnicu, bacimo pogled na klince koji su zaigrali na ova dva turnira prije Vegasa.

Nismo imali previše toga za vidjeti ni u Sacramentu ni u Salt Lake Cityu jer su udarni igrači iz raznih razloga na ledu. Od pickova prve runde na rosterima 8 momčadi u akciji ih je bilo tek 5 pa je red da se osvrnemo na njih.

Nakon što sam vidio Šamanića u akciji moram priznati da mi je još manje jasno zašto su ga Spursi draftali ovako visoko jer momak je godinama udaljen od NBA košarke. Fizičke predispozicije su mu blago rečeno prosječne, a nije se baš nametnuo atleticizmom i energijom čak ni na ovom levelu. Navodne vještine koje ga čine posebnim poput igre licem košu također baš nije bilo lako uočiti.

Zato je drugi pick Spursa iz ovogodišnjih top 30 rasturio. Keldon Johnson stvarno je izgledao kao NBA prospekt – bez problema je trpao s perimetra pokazavši da ima potencijal postati odličan šuter, ne samo prosječan, a uz to i bez problema uzima loptu u ruku te napada sredinu ili pokreće tranziciju.

Nije klasični eksplozivni NBA atleta koji sve bazira na prvom koraku i skočnosti, više ima tu fluidnost u igri i eleganciju u pokretu nadograđenu solidnim fizikalijama za swingmana. Uz to je izuzetno aktivan u oba smjera – u napadu je pokazao sposobnost otvaranja bez lopte cutovima, a u obrani zrelu sposobnost čitanja igre. Usprkos manjku elitnih predispozicija, bez problema je ostajao na lopti i zatvarao ulaze što je neki minimum koji ozbiljan igrač mora na ovoj razini košarke.

Momak ima sve za biti dobar košarkaš, sada je pitanje može li u tom kreativnom segmentu biti efikasan i protiv puno boljih atleta. Čak i ovdje je previše pokušaja završavao floaterima jer baš nema taj dvokorak kojim će se zabiti do samog obruča i ako ti krumpiri budu upadali onda može biti više od 3&D opcije. Ali, čak i da ga se svede isključivo na šutera, opet je ovo čista krađa za Spurse. Ako hoćete još usporedbi s nekim sličnim, pokazao je više u ovih nekoliko nastupa od Knoxa lani u ovom periodu, a Knox je bio skroz ok tijekom ljeta.

Dylan Windler kod Cavsa pokazao je stvarno vrhunsku šutersku tehniku – kad si onako visok i tanak, skok-šut ti ne bi trebao izgledati tako dobro. U catch & shoot situacijama odmah vidiš da ima NBA kvalitetu. S druge strane, ako odmah ne ispali loptu i ne daj Bože pokuša driblati, nastaju sranja. To u kombinaciji s fizikalijama koje su miljama daleko od NBA razine (možete se kladiti da će svaki put kad istrči na parket protivnici Cavsa zvati akcije preko njega) baš ne obećava. Barem za početak.

Poole kod Warriorsa nije pokazao ništa, klasična zujalica kakvih ima na tone. Također, i dalje ne kužim zbog čega se Warriorsi toliko trude oko Smailagića. Jedino “zanimljivo” što su ovdje prezentirali bili su Evansovi pokušaji da igra playmakera koji su samo potvrdili da čovjek nema potrebne vještine. Recimo da od njega neće biti velike koristi u popunjavanju rupa na bokovima.

Heat zato ima razloga za zadovoljstvo jer je Herro izgledao solidno i u spot-upu, ali i kao kreator kroz pick igru. Zabijao je trice iz driblinga, a ima i dobar skok-šut unazad na poludistanci. Kada krene u sredinu pa stane lakoćom radi separaciju i sjajno je što će ga izgleda čekati Dragić kao mentor koji je doktorirao dribl-dribl-stop-šut tehniku. Herro bi tako mogao biti puno više od statičnog tricaša – u startu ima bolji set vještina od Tylera Johnsona, što vjerojatno znači da će mu Riley jednog dana dati 20 milja po godini.

Heat ima zanimljivog sirovog talenta diljem ove skupine, potvrdili su još jednom da rade dobro s mladim igračima (svi se, ako ništa drugo, bacaju na glavu) i očito će popuniti ostatak rostera imenima iz ove ekspedicije.

Od veterana treba istaknuti Bradleya kojega su Jazzeri malo po malo pretvorili u Goberta, barem kada je ljetna liga u pitanju. Na stranu sve, momak je izgledao dovoljno pokretno u obrani i spretno oko obruča kao finišer tako da nije isključeno kako bi mogao odrađivati i poneku minutu u pravoj košarci kao back-up centar.

Kyle Guy kod Kingsa bez problema je zabijao otvorene trice, ali nije na Herrovoj razini s loptom u rukama – niti može doći od točke A do točke B, niti može pouzdano potezati iz driblinga. Norvell, koji nekim čudom nije ni draftan, solidno se snašao u Lakersima koji su mu odmah dali ugovor u G-ligi. Nije ništa više od šutera, ali je odličan šuter – ima popriličan raspon, brz izbačaj ala Jeremy Lamb te je jednako precizan iz driblinga i catch & shoota.

4 thoughts on “SUMMER LEAGUE GLAM

  1. U namjeri da vidim Šamanića, jedino što sam uočio da je Keldon Johnson možda još jedan steal Spursa. Lijep skillset bez obzira što nije atleta i malo podsjeća na Beala. Murray, Forbes, White pa sad Johnson, Spursi imaju fin potencijal, ali opet koliko će moći pored DeRozana koji voli izolacije teško je reći.

  2. Postoje li kakve informacije da li su Monta i Amare puhali Lebronu u uho ili ga poslali u ou stvar čisto da znam da li će i oni u Lakerse?

  3. @sudoper samo da spurs ne produze DeRoazana i sve ce biti super. Sada su im plate tako namestene da im se za 2 leta otvara velik prostor, mozda ce tada u neki mini reset.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *