ROCKET LAUNCH FAILURE

Treba li se uzbuđivati oko zamjene Mercedesa starog 14 godina s 400 000 prijeđenih kilometara i repariranim motorom za više puta karamboliran BMW star 11 godina?

Naravno da ne, ali i to je dio NBA “šarma”. Jadni Morey, mora se ustati svako jutro i pretvarati da uživa u ovome što radi govoreći sam sebi kako je bolje biti GM nego redoviti profesor na nekom sveučilištu. I dok mu najčešće to prolazi, u situacijama poput ove vjerojatno poželi da ima nešto ugodniju i manje stresnu radnu okolinu.

Tradeom za Westbrooka u Houstonu su se ipak dokopali drugog all-stara kojega su priželjkivali još od početka tržnice, mada su se umjesto Butlerom morali zadovoljiti igračem koji nije ni približno dobar partner Hardenu. Umjesto rasne druge opcije dodali su još jednog mega potrošača koji ne igra obranu i koji jedino s loptom u rukama može opravdati postojanje.

Osim što su ovim potezom barem u teoriji pratili iskorake Clippersa i Lakersa, Rocketsi su prije svega potvrdili da su priče o razdoru između Hardena i Paula imale itekakvu težinu. Logično, kada su propale ideje o promjenama i kada su shvatili da bi u iduću sezonu mogli ući s istim rosterom, počeli su sanirati štetu i plasirati narativ kako je Houston i dalje favorit u svijetu bez uber-Warriorsa, ali su svjedno prvom prilikom škartali Paula u najboljoj “it’s strictly business” maniri.

A svim tračevima usprkos, ovo je ipak prvenstveno biznis potez, time i donekle razumljiv. Naime, ako je Harden i imao problema s Paulom, oni su prvenstveno potakli iz činjenice da je CP3 lani – ostario. Sezonu ranije kao 1B opcija Paul je bio sve što su Rocketsi zamišljali – čovjek sposoban igrati uz Hardena, ali i još važnije čovjek koji može napad držati na iznadprosječnim razinama čak i bez Hardena na parketu. Njegove brojke iz izolacija i fenomenalni šuterski učinci, a onda i umalo prolaz preko Warriorsa do Finala, bili su potvrda da su napravili odličan posao kada su ga preoteli Clippersima.

Međutim, onoga trenutka kada je potpisao novi mega ugovor bilo je jasno da ga neće biti u stanju opravdati na ovaj način do kraja, a kraj je izgleda došao prije nego se itko nadao. Istina, mučile su Paula i ozljede dobar dio sezone, samo kako u ovoj fazi karijere više odvojiti što je produkt ozljede, a što gubitka sposobnosti? Rocketsi su ga gledali iz bliza cijelu godinu i ako su ovako spremni bili riješiti ga se i svaliti svu krivnju za lanjski kolaps protiv Warriorsa na njega, a možda ima i tu nešto jer ovime su barem kupili Hardenu još jednu sezonu oslobodivši ga (opet) tereta odgovornosti, onda je logično zaključiti kako smatraju da Paul više neće biti što je bio još do prije godinu dana.

I gledajući povijest to obično tako bude – jednom kada igrači Paulova profila dožive ovako drastičan pad produkcije, gotovo nikada se više nisu u stanju vratiti na ono što je bilo prije. Dakle, da bi nekako održali projekt na životu, Rocketsi su morali uštrcati nešto svježe krvi u momčad. Platili su to poprilično skupo jer ovi pickovi bi jednoga dana mogli imati itekakvu vrijednost, pogotovo ako Houston organizacijski nastavi s ovim slobodnim padom koji je započeo dolaskom novog vlasnika, ali su barem dobili nešto veću zaštitnu mrežu u skoroj budućnosti.

Westbrook je u ovom trenutku definitivno moćniji igrač od Paula i izbjegne li nove ozljede koje će mu dodatno skidati vrijednost, za trajanja ugovora svakako će donijeti bolju produkciju. Koliko god će biti urnebesno gledati Hardenovo kretanje bez lopte kada Russ bude carinio istu, odnosno koliko god nas mozak bude bolio od Russovih cigli iz spot-upa koje će mu servirati Harden (a imat će mu ih prilike servirati svaki napad jer Westbrooka bez lopte na perimetru neće braniti ama baš nitko), ovaj Russ donosi Houstonu ono što CP3 izgleda više nije bio u stanju – čovjeka koji može nositi napad u onim šihtama dok se Harden odmara.

U teoriji, njegov stil igre omogućuje Rocketsima da limitiraju Hardenovu minutažu jer u današnjoj NBA stvarno nema smisla čovjeka držati na parketu više od 34 minute. Koliko god se štedio u obrani, Hardenu bi te 3-4 minute manje po večeri dobro došle. Kako je Russ ipak puno slabiji spot-up igrač od Paula, ovo omogućuje Rocketsima da više koriste Hardena u spot-upu i tako mu dodatno olakšaju život – bez beskrajnog driblanja i 1 na 1 pokušaja, odnosno s više otvorenih situacija, može dodatno čuvati snagu.

Russova šuterska neučinkovitost dobrim dijelom će biti maskirana činjenicom da će biti okružen s dovoljno šutera za razliku od onoga što je imao u Oklahomi tako da se za njegove minute kao lidera druge postave ne bojim (pogotovo jer je Adams kao pick & roll partner počeo pokazivati znakove starenja koji se kod Capele neće pojaviti još dugo vremena – Russ i Capela okruženi s tri šutera dovoljni su za prelomiti mnoge utakmice). Minute s Hardenom će zato definitivno biti izazov i tu će i jedan i drugi morati odustati od nekih navika koje su razvili s vremenom. Ono, čeka nas show dok budemo gledali dva takva egoista kako pokušavaju nešto žrtvovati za dobrobit momčadi, ali i još veći dok budu ovo pokušavali izvesti kako treba. Jer, čak i ako svi budu na istoj valnoj dužini i spremni na žrtvu, set vještina koji posjeduju i koji ih čini posebnima nije idealan.

Tu će itekako važno biti da D’Antoni odustane od “16 seconds or more” filozofije i vrati se više “7 seconds or less” korijenima. Westbrook mora imati potpuno slobodu u tranziciji tijekom cijele utakmice, ne samo u šihtama bez Hardena. Održati iznadprosječnu napadačku učinkovitost na ovaj način neće biti lako jer ne zaboravimo da je Russ u stanju sam držati napad ispod prosjeka. Kada si takav potrošač i ujedno toliko neefikasan strijelac, sam možeš torpedirati učinak. U Oklahomi je to još donekle funkcioniralo dok je dolazio na liniju slobodnih i dok je imao iznadprosječne skakače u napadu.

Međutim, čim je atletski pao i čim su mu se dolasci na liniju slobodnih doslovno prepolovili, Russ je postao još ovisniji o suigračima. A kako su Rocketsi poprilično tanki skakački, bit će interesantno vidjeti može li ogromna količina pogođenih trica i suludi Hardenov učinak sa slobodnih sve maskirati, pogotovo ako Harden u novim okolnostima neće imati toliko prilike napadati 1 na 1 i iznuđivati penale.

Za obranu sam manje skeptičan jer su Rocketsi dokazali da je mogu odigrati na prosječnim razinama usprkos manjku opcija. Dapače, koliko Russ god bio problem na tom dijelu parketa, u ovom sistemu bi čak mogao biti plus – Rocketsi će ionako sve preuzimati i tu uopće nije bitno što Westbrook ne može kroz blokove ili što ga nije briga za pomoć sa strane bez lopte. Međutim, njegove fizikalije bit će puno teže napadati nego je bio slučaj s Paulom zbog kojega su lani dobar dio regularne sezone odustali od preuzimanja na 1-5 pick igri, a uz to Russ je toliko dobar skakač da praktički Houstonu donosi učinak u tom segmentu kakvoga bi dobili da igraju s dva visoka.

Sve u svemu, Rocketsi su dosta riskirali, međutim nije da su imali izbora. Nastaviti s Paulom više nije imalo smisla, pa iako su i nakon ove zamjene ostali za korak kratki pored Clipperrsa i Lakersa koji imaju puno kompatibilnije udarne opcije, barem su se opet lansirali u glavni narativ. Ono, zanimljivi su, kako god definirali zanimljivost.

Što se Oklahome tiče, Presti je opet izvukao maksimum u nimalo ugodnoj situaciji. Dobiti za Westbrookov ugovor ovo što je dobio stvarno je iznad svih očekivanja i čovjek može mirno spavati. Pitanje je pak što će dalje biti s Paulom, a sudeći po do sada viđenom za očekivati je da se ne zadrži dugo u gradu u kojem je proveo dvije prve sezone karijere.

Teoretski, on i Adams u pick igri, okruženi Gallinariem i s dovoljno mladih atleta mogli bi se pretvarati da su momčad koja lovi osmo mjesto u playoffu, ali obzirom na konkurenciju i stvarno katastrofalnu klupu poprilični su izgledi da ne bi ostvarili takav eventualni cilj. Klasično tankiranje tako je ipak najbolje rješenje u ovom trenutku jer kako stvari stoje izgledi da se dokopaju top 4 picka trenutno su ogromni.

Dakle, može li se Heat priključiti u ovaj posao odmah kao treća momčad ili će to odraditi naknadno? Obzirom da je Paul slabiji ulov od Russa, OKC u ovom poslu teško može do pickova i mogli bi biti presretni ako dobiju Dragića i Winslowa, a ne Dragića i Leonarda (jasno, ako je Leonard u priči, to znači da će morati čekati par mjeseci kako bi ga mogli uključiti u paket jer su ga tek doveli trejdom). Winslow bi bio barem nekakav ulov, a onda opet, već činjenica da se možeš riješiti Paulova ugovora dobra je sama po sebi – ovim potezom pali bi dovoljno ispod poreza da ne moraju stretchati Pattersona.

Naravno, ovakav potez lansira Heat iznad poreza pa je realno očekivati da OKC ili primi još jedan ugovor ili čak ponudi neku drugačiju kompenzaciju, možda i u vidu pickova. Miami u svakom slučaju ovdje ne mora poduzeti ništa jer razlika između Paula i Dragića je puno manja od one između Russa i Dragića te je u suštini ključno pitanje zašto si opteretiti cap još jednim očajnim ugovorom ako zauzvrat dobivaš tek minimalan rezultatski iskorak.

Opet, dok god ostanu ispod poreza i ne budu se morali odreći Winslowa, mislim da bi Heat ovo mogao odraditi kako bi, ako ništa drugo, dodali još jedno ime. Paul i Butler su fajteri s iskustvom kakve Riley voli, a Riley je već dokazao da mu pod stare dane puno više od planiranja budućnosti vrijedi konkurentnost u sadašnjosti.

2 thoughts on “ROCKET LAUNCH FAILURE

 1. Prva utakmica playoffa 2020. između Houstona i GSW. Završila je treća četvrtina. GSW vodi 2 razlike. Harden i Westbrook sjede na klupi i razgovaraju.
  JH: Ovi igraju jebenu obranu!
  RW: Pa i nije baš jebena. Ne mogu ulaziti pod koš, ali mogu pucati koliko hoću.
  JH: Daj mi loptu. Ja ću ih riješiti.
  Devet minuta do kraja. GSW vodi 8 razlike.
  JH: Da su mi sudili ona 2 faula na trici kad su mi dirali noge bili bi u egalu.
  RW: Vidiš ovaj Jordanov znak na mojim tenesicama? Možda bi trebao tako pucati trice da si povećaš cilindar. Daj meni loptu!
  6 minuta do kraja GSW vodi 15.
  RW: Da su mi ušle one dvije trice i šut s 4 metra bili bi dobri.
  JH: Zašto bi ti ušli. Do tada si imao šut 4 od 18, a od toga 3 zakucavanja.
  RW: Što sada? Hoćemo nekom dodati? Možda onom Gordonu? Misliš li da je u dobrom ritmu?
  JH: Sigurno je. Već smo mu do sada 5 puta dodali i on je 4 puta pucao.
  3 minute do kraja GSW vodi 20.
  JH: Odustajem!
  RW: Igram! I smanjit ću razliku.
  Westbrook odigrava nekoliko odličnih napada i utakmica završava 15 razlike za GSW.
  RW: Što sam ti rekao!!!!!!!
  JH: Sljedeći puta ja smanjujem razliku!!!!!!!!!!
  Vidjevši nervozu kod dvije najveće zvijezde Gordon im prilazi.
  EG: Pa dečki nemojte!
  JH i RW u isti glas: Šuti Eric!!!!!! Fulao si ključnu tricu!!!!!!!

 2. Jel se slažete sa trenutno early rankingsima. Bojim se da nećemo imati nešto pretjerano veliku borbu za playoff. Sve mi više mirisi na prošlogodišnju ‘borbu’. Znači zapad ima 8 imena istok će imati 6 i onda borba za zadnja 2. Naravno. Ne računam ozljede koje to mogu sve pokvariti. Na east su mi zicer phila bucksi pa onda nekako mi se netsi i pacersi nameću. Zatim boston i reptori. Onda lagana borbica bullsa atl detroita orlanda i miamia gdje će vjerojatno već netko oko nove godine otpasti samo pitanje je tko. Ali opet ne vidim načina kako cavsi nyk charlotte i wizardsi mogu ista napraviti. Dok zapad nameće 8 imena već sad. Denver port lac lal gsw spurs rocketsi i utah. Naravno ne tim redoslijedom. Potencijalna 3 u borbi iako bi i tu ko i na onom dijelu istoka mogao netko ranije otpasti između dallasa kingsa i nop. A grizlijim sunsima wolvesima i okc ne dajem nikakve šanse. Eto čekamo još da se vidi di će cp3 on bi još sa trejdom mogao pomijesati malo rankingse ali po meni je zasad to ovako

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *