FINALS MVP – NEW EDITION

Zadnji put sam se ovim bavio 2013. pa je stvarno došlo vrijeme za update.

S tim da, naravno, postoji razlika u odnosu na prošlu listu. Kako sam s vremenom modificirao IOR (prvenstveno da bi mi ga bilo lakše računati), brojke su nešto manje, ali poanta se nije promijenila – najbolji su i dalje najbolji.

Kako bi se što prije bacio na post nisam računao IOR za svakog MVP-a Finala nego sam se spustio samo do 1991. A već iz tog uzorka vidljivo je kako je vrh gotovo identičan po oba izračuna. Možete i sami usporediti putem ovog linka, a za svaki slučaj evo i brzinske usporedbe 9 najboljih rezultata nekada i sad.

Na staroj listi klase za sebe bili Jordanovo izdanje iz ’91 i LeBronovo iz 2012. Pa su onda tu negdje bili Jordan (iz 1993.), Shaq (godište 2000.), Timmy (berba 2003.), opet MJ (i to dva puta, 1996. i 1998.) te LeBron (2013.) i Shaq (2001.).

Po novom izračunu opet su spomenuta godišta Jordana i LeBrona debelo iznad svih. I opet su Jordan, Shaq, LeBron i Timmy odmah iza.

Najveća promjena je Hakeemov ulazak u top 9, ali, odmah iza su dvije navedene Jordanove godine i ova druga Shaqova. I ovo nakon je manje više isto – odmah je tu ovo što je ostalo od Jordana, plus Wadeova eskapada iz 2006.

Uglavnom, poanta je da i bez Birda, Magica, Mosesa i Kareema, a to su jedina imena od prije 1991. koja su upala u onaj stari top 20, imam osnovu za rangirati ono što su u posljednjih 6 doigravanja izveli Kawhi, LeBron i Durant. Eh, da, i Iggy. Pa da vidimo da li se netko od njih ugurao u vrh.

Dakle, ovo je 12 najboljih playoff izdanja od 1991. igrača koji su se okrunili titulom MVP-a Finala (ovo je bitno naglasiti, dakle ne pričamo o završnoj seriji već o brojkama u kompletnom playoffu, a podrazumijeva se da je MVP Finala najčešće i MVP playoffa, iako naravno da postoje iznimke od kojih ćemo neke i danas spomenuti).

143 IOR, Michael Jordan, Bulls, 1991.

137 IOR, LeBron James, Heat, 2012.

132 IOR, Shaquille O’Neal, Lakers, 2000.

131 IOR, Michael Jordan, Bulls, 1993.

129 IOR, LeBron James, Cavs, 2016.

I evo nam u ovih osvježenih top 5 LeBrona s još svježim izdanjem iz 2016. kada je izveo nemoguće uz pomoć Irvinga i Thompsona. I Draymonda. Mislim da LeBronovu nikada ranije viđenu all-round kombinaciju šljakanja tipičnog za centra i dominacije u napadu tipične za najtalentiranije driblere i šutere ne treba nikome objašnjavati, pa ću se radije posvetiti izračunu njegovog učinka u godinama u kojima nije uspio iznenaditi Warriorse.

A pogotovo u onom doigravanju u kojem je Iggy pokupio zasluge. Pa, tu je LeBron začuđujuće doigravanje završio sa samo 110 bodova, što je debelo ispod učinaka koje je imao kada je otišao do kraja. To je i dalje vrhunski učinak, ali nije nikakva all-time tragedija što nije okrunjen titulom jer očito je LBJ imao puno boljih sezona (previše soliranja itekako je ostavilo traga na njegovim učincima, šuterski je ovdje bio ispod razine).

Evo, par godina poslije protiv Duranta imao je IOR od 129 što je identično ovome top 5 rezultatu u povijesti. Dakle, top 5 učinak svih vremena, maestralna playoff košarka, a sve to je završilo u zahodu pored onog monstruma od Warriorsa. Durant, kao što se može zaključiti iz priloženog jer još nije došao na red, možda nije imao tako dominantan playoff nastup, ali je u Finalu bio na razini i all-round učinkom je bio odmah uz LeBrona, a šuterski i efikasniji. Sjetimo se, zbog ozljede je skoro propustio prvu rundu protiv Blazersa, pa je onda dijelio podij s Curryem iduće dvije, dok u Finalu protiv LeBrona nije stvar uzeo u svoje ruke, nadigrao ga i preuzeo krunu.

Ovo je bitno istaknuti čisto da vidimo kako je i u ovim vježbama kontekst ključan. I da je manje važno tko ima četvrtu najbolju postsezonu, a tko devetu. Važnije je tko ima bolje suigrače. A velikani su velikani i to nikakva lista ne može promijeniti.

126 IOR, LeBron James, Heat, 2013.

125 IOR, Tim Duncan, Spurs, 2005.

123 IOR, Hakeem Olajuwon, Rockets, 1994.

122 IOR, Kawhi Leonard, Raptors, 2019.

Dakle, možemo biti sretni što smo lani stvarno prisustvovali povijesti. Ono što je Kawhi izveo kroz doigravanje stvarno je bilo posebno i na neki način sada je kruna njegova. Nažalost, kako je izostao direktni dvoboj s Durantom, izostala je i ona dodatna patina koju je cijela priča mogla dobiti, a evo sada ćemo ostati i bez potencijalne bitke njega i LeBrona koja je mogla imati itekakvu težinu jer, eto, LeBron se i dalje pokušava vratiti na tron, što znači da bi se Kawhi itekako morao znojiti da se održi na prijestolju.

Ono, koliko god smo privilegirani time što iz sezone u sezonu gledamo nešto posebno, toliko smo eto u dvije sezone ostali na neki način i uskraćeni za još posebnije trenutke. Šteta.

121 IOR, Shaquille O’Neal, Lakers, 2001.

120 IOR, Michael Jordan, Bulls, 1996.

118 IOR, Dwyane Wade, Heat, 2006.

118 IOR, Michael Jordan, Bulls, 1998.

118 IOR, Michael Jordan, Bulls, 1997.

118 IOR, Michael Jordan, Bulls, 1992.

118 IOR, Kevin Durant, Warriors, 2017.

I evo nam i trećeg noviteta, odnosno trećeg igrača iz zadnjih 6 sezona koji se ubacio u top 12. Doduše, manji broj bodova više je zbio rezultate pa imamo 5 nastupa koji dijele završnu poziciju, međutim to ne mijenja ništa na stvari – ovo je krema.

Kod Duranta treba istaknuti dvije stvari. Prvo, noseći Warriorse u ovoj šetnji (ne zaboravimo da su igrali samo 17 utakmica na putu do naslova te da su mogli sve završiti u 16 da im LeBron nije uzeo jednu, s tim da je KD igrao samo 15) bljesnuo je u Finalu kada je bilo najvažnije, a to sugerira da je mogao imati i bolje brojke da nije bio dio tako ugodnog konteksta u kojem praktički do sudara s LeBronom nije morao ubacivati u najvišu brzinu.

Drugo, jedini je igrač u ovom izračunu uz Jordana i LeBrona, dakle od 1991. do danas, koji je ostvario maksimum bodova u kategorijama vještina. MJ dva puta, 1991. i 1993. LBJ naravno sva tri puta. I Durant u oba nastupa. Takva kombinacija odgovornosti, šuta, kreacije, energije i igre u obrani nešto je vanserijsko i ostaje se samo nadati da će nakon što se oporavi barem tu i tamo biti u stanju podsjetiti kakva je klasa bio, da ne ostane sve na snimkama.

I s ovih 118 bodova zaključili smo top 12 rezultata i dobrano osvježili all-time listu. Mislim, 3 igrača iz zadnjih 6 doigravanja igrala su na razinama rezerviranima samo za najveće od najvećih tako da onaj tko grinta, grinta samo zato jer si ne može pomoći.

Što je s preostalom trojicom? Durant je 2018. završio sa 108 bodova, što nije loše, ali kako su Cavsi tu već bili na izdisaju, a Warriorsi još bolji, imao je još manje potrebe igrati punom parom. On svakako pripada u ovaj klub.

Kao i Kawhi, iako je njegovo izdanje iz 2014. puno skromnije. Sa samo 75 bodova Kawhi je praktički profitirao od Momčadi – netko je morao ponijeti titulu, a njegova igra protiv LeBrona definitivno je radila razliku. Ali, svoj obol su dali i Duncan, i Green, i Manu, i Tony. Uostalom, Kawhi je u tom doigravanju bio tek treći strijelac Spursa (a i to je podijelio s Ginobiliem).

Spursi tako nisu imali superstara, ali su definitivno bili supermomčad, možda i najbolja ikada. A takvu su i košarku igrali.

Uglavnom, Kawhi je na neki način završio u skupini s još jednim igračem Spursa koji se okoristio njihovim demokratičnim sistemom koji je stupio na snagu kako je Duncan stario i kako se igra iz posta sve više pomicala na perimatar. Govorim naravno o Parkeru koji je sa 73 boda na poklon dobio titulu MVP-a Finala jer tada Cavsi nisu bili ravnopravan protivnik.

A da je ova nagrada smislenija, odnosno da se dodjeljuje MVP-u doigravanja, to bi naravno i tada bio Duncan. U biti, pišem si notu – za jedan budući post radit ću playoff MVP listu svih vremena.

Iggy? Pa, Iggy je čak i ispod te kategorije. Tony i Kawhi te 2014.su se itekako našli na pravom mjestu u pravo vrijeme, a slično se može reći za Piercea ili Billupsa. Oni su doduše bili lideri svojih ekipa, međutim učincima nisu iskakali iz kolektiva koji je definitivno najzaslužniji za njihove uspjehe.

Iggy pak definitivno nije bio lider, a nije ni nešto naročito koristio kontekst. Doduše, svojom igrom ga je itekako pomogao kreirati, ali, realno, nagrada njemu je više nagrada potezu kojega je povukao stručni štab Warriorsa. Potezu koji je dodatno razvukao Cavse i na koji više nisu imali odgovor.

Iggy je kao šahovska figura bio briljantan, da se razumijemo – onaj obrambeni i šuterski dio posla odradio je bez greške. Ali, Steph je bio ključni čovjek i šteta je što u karijeri nema taj detalj. Ono, tu smo se kolektivno svi pravili previše pametni i tu je ovo mudrovanje postalo pretjerano.

Da, Steph nije imao neko Finale za anale (zaštićujem prava na ovo prije nego to napravi Greta Thunberg), ali nije ni podbacio. Sa 107 bodova bio je rame uz rame s LeBronom u toj seriji. Ali, jebiga, očekivale su se od njega eksplozije koje nikako nisu stizale i tu ga je u biti najviše koštalo to što nas je stilski toliko razmazio da je manjak bombi bio važniji od golih brojki.

S druge strane, Iggy je debelo pojačao produkciju, nametnuo se kao drugi strijelac Warriorsa u seriji i eto ga sada s trofejem koji mu donosi barem dodatne dvije milje po sezoni. Da, definitivno ću morati napraviti taj izračun za playoff MVP-a.

7 thoughts on “FINALS MVP – NEW EDITION

  1. Ma nakar pisao o tarabi o Vukojebini i ovci koja je zarobljena iza nje samo pisi, uvijek je gust citati te! A sto se tice materije iz trenutnog posta, zanimljivi bi bili osim tih izracuna za PO MVP-a, mozda i sve one dodatne koji su ostali uskraceni za istog iz nekog razloga osim ove koje si danas pomenuo (prvo mi pada na pamet Kobe uz Shaqa, spomenuo si u postu iz 2013 da sumu brojke bile i bolje nego kad ih je osvajao itd). A sto se same liste tice jos jedan dokaz da cak iako si svemirac opet ti treba dovoljno dobar pomocni orkestar da bio podigao kantu.

  2. @ brazzeri – Dirk je na 100 bodova, ako ti to olakša staviti stvari u kontekst. i to je više nego ok rezultat obzirom da je Dirk tu već bio u atletskom padu s 33 godine. al ta ekipa Mavsa i Carlisle sve su izvukli. baci pogled na taj roster, od 1 do 12 sve ima smisla, briljantno posloženo

  3. Kakvi su brojevi od kobea? Kolko je imao kao mvp a koji mu je najbolji playoff bio kada nije bio mvp?

  4. I kako stoji pau u onoj sezoni gdje je realno on trebao biti mvp a ne kobe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *