ISPOD OBRUČA fullcourt press – basketball lunatics inc.

29Nov/1619

POWER RANKINGS, WEEK FIVE

Posted by Gee_Spot

Još jedan zabavn tjedan je iza nas, tamam kada se čini da stvari poprimaju nekakav oblik dogodi se sranje kao ovo s Conleyem. Na Zapadu se do sada iskristaliziralo 7 imena iznad 50% učinka i izgledalo je kao da će svi održati ritam koji vodi u playoff izbjegnu li katastrofalne ozljede, što naravno nije moguće.

Na Istoku je situacija donekle jasna, praktički zbog razine na koju je otišao Butler, solidnosti Hornetsa i brzog uigravanja Hawksa, dobili smo 6 momčadi kojima playoff može izmaći samo u slučaju teže katastrofe, a njima bi se vrlo skoro mogao pridružiti i Detroit ako će Jackson biti u formi od prvog dana akcije. Tako da ovdje imamo (za sada) jedno mjesto otvoreno i za njega će se izgleda boriti čak 4 momčadi. Sada je postavlja pitanje, mogu li Wizardsi pronaći volje otići po 41-41? Mogu li Pacersi pronaći kemiju i napraviti seriju pobjeda kada George konačno uhvati formu? Mogu li Bucksi izdržati svoj eksperiment još nekoliko mjeseci? Mogu li Knicksi osigurati dovoljno zdravih tijela za pratiti Porzingisa do kraja sezone?

Filed under: bball Continue reading
26Nov/1622

THE WAY TOO EARLY ALL-STARS

Posted by Gee_Spot

Prije bacanja na post jedna tužna vijest - preminuo je još jedan podcast, opet zbog tehničkih problema (glavni krivac ovaj put nije internet veza već mikrofon). Pokušat ćemo ponovo idući tjedan, a do tada slobodno bacite neka pitanja u komentare za novi Q&A post.

A sada na temu dana, a ta je proglašenje po 12 najboljih košarkaša nakon 4 tjedna akcije u svakoj konferenciji. Nisam sklon ovakvim temama, pogotovo ne ovako rano, ali gledajući prvih mjeseca dana akcije dva narativa me najviše fasciniraju - izjednačenost lige u kojoj čak i najlošije momčadi imaju dovoljno kvalitete za iskoristiti slabu večer boljeg protivnika i nezapamćeni individualni bljeskovi. Od kada pratim NBA, a pogotovo od kada sam fokusiran na analitičku stranu statistike, ne sjećam se da je bilo ovoliko igrača sposobnih igrati na najvišim razinama. Jasno, mnogi će kako se broj utakmica bude povećavao padati s učinkovitošću, ali u ovom trenutku praktički svaku večer imamo priliku gledati nekoliko franšiznih igrača u akciji. Kada kažem na franšiznog igrača tu mislim na nešto puno više od all-star talenta ili čak hall of fame talenta, tu mislim na pojedince koji su sami samcati u stanju nositi igru momčadi, pogotovo u napadu, i koji ugrubo vrijede između 10 i 15 pobjeda u sezoni dugoj 82 utakmice.

Filed under: bball Continue reading
22Nov/1619

POWER RANKINGS, WEEK FOUR

Posted by Gee_Spot

U današnjim rankingsima podijelili smo momčadi u 5 kategorija kako bi obilježili prvi mjesec dana akcije. Mogli smo ih razvrstati još detaljnije, samo nije mi se dalo smišljati nazive. Kako god, imamo 4 izazivača, 8 momčadi koje su u takvom ritmu da im playoff može pobjeći samo u slučaju teže katastrofe, 11 momčadi koje se nadaju jednom od zadnja dva mjesta u konferenciji ako se sve poklopi, još 3 momčadi koje se pokušavaju pridodati ovoj skupini ispred i 4 momčadi koje vjerojatno ni ne pomišljaju na doigravanje kao opciju.

Filed under: bball Continue reading
21Nov/164

ONE AND DONE ASSOCIATION PREVIEW

Posted by Gee_Spot

Usta su svima puna hvale za kvalitetnu klasu brucoša, a kako nam od lani nije preostalo previše sjajnih momčadi, osim eventualno prvaka Villanove koja je zadržala većinu jezgre (doduše, nije da je i bilo neke naročite skupine ultra kvalitetnih timova, čak ni Kentucky ni Duke nisu imali pretjerano dobre rostere), ispada stvarno kako je to i doslovno jedini razlog za pratiti novu sezonu NCAA košarke. Vodeći se ovim okvirom sam i složio ovogodišnjih top 16 u kojima bi se trebalo kriti najbolje što sveučilišna košarka ima za ponuditi.

Filed under: bball Continue reading
18Nov/163

BENCHES

Posted by Gee_Spot

Kako sve više franšiza kuži da putem klupe mogu napraviti razliku, učinak rezervi je, barem u regularnoj sezoni postao važniji nego ikada. Donedavno je Pop jedini shvaćao potencijal kvalitetne druge petorke, posebice u regularnoj sezoni, danas ima sve više onih koji prihvaćaju takvu logiku i koji doslovno dobivaju utakmice u minutama u kojima im klupa dominira. Jasno, ovo je isključivo od koristi u regularnoj sezoni, zbog čega Spursi imaju najbolju klupu zadnjih 9 godina, a samo jedan naslov za pokazati, ali to ne čini klupe lošim oružjem, pogotovo ako čine razliku između domaćeg parketa u prvoj rundi i gostovanja ili plasmana u doigravanje i dna lutrije.

Dok kod razine talenta i formiranog identiteta vrijedi ona "ne može se ništa što se ne čini, ništa se ne čini što se ne može", na učinku klupe se da poraditi. Ako nemate dubinu i dovoljno solidnih igrača da jašete drugu petorku, uvijek možete imati jednog kreatora, klasičnog šestog igrača, koji će nositi napad, ili ćete kako je sve češći običaj, u tu rolu staviti jednog od startera, jasno pod uvjetom da imate vrhunskog kreatora viška guranje kojega u šihte s rezervama neće naškoditi igri vaše udarne petorke (kao npr. Portland, Cleveland ili Toronto).

Pa da vidimo po učinku do sada u sezoni tko je tko po net učinku.

Filed under: bball Continue reading
15Nov/1613

POWER RANKINGS, WEEK THREE

Posted by Gee_Spot

Idemo na jedan mega osvrt na tjednu akciju, a sutra bi konačno trebali imati i podcast.

1. CLIPPERS

Dominantan tjedan, doslovno tri utakmice su riješili već nakon pola prve četvrtine, a nešto slično su prošli put napravili i Spursima, tako da je očito da su u vrhunskoj formi. Istina, imali su sreće što su im na startu Blazersi došli premoreni na drugoj večeri back-to-backa, ali posao treba odraditi, a oni doslovno melju. Taj njihov valjak osjetili su i Wolvesi čija slabašna obrana nije imala šanse protiv razigranih Paula, Griffina i Redicka, a na autopilotu su odradili i dobar dio utakmice protiv Netsa nakon što su je otvorili besprijekornom prezentacijom u oba smjera.

Filed under: bball Continue reading
10Nov/1614

Q&A

Posted by ispdcom

Kako smo zbog slavljenje Trumpove pobjede malo pretjerali, podcast je odgođen dok se ne oporavimo. Ali, zato nije zgorega zabaviti se s vašim pitanjima. Dapače, neloša je ovo forma i trebalo bi je uvesti barem dva puta mjesečno.

Filed under: bball Continue reading
8Nov/166

POWER RANKINGS, WEEK TWO, PART THREE

Posted by ispdcom

Završni dio trilogije, kako to biva s trilogijama možda i bolje da nikada nije ugledao svjetlo dana. Šalim se, ima se i ovdje što vidjeti. Nadam se i pročitati.

Filed under: bball Continue reading
8Nov/168

POWER RANKINGS, WEEK TWO, PART TWO

Posted by ispdcom

Idemo sa drugih deset, uz napomenu kako su pitanja dobrodošla, ona najbolja će završiti u obliku Q&A posta, ostala će poslužiti za usmjeriti podcast - slobodno predlažite teme/momčadi za koje želite da dobiju najviše prostora.

Filed under: bball Continue reading
8Nov/164

POWER RANKINGS, WEEK TWO, PART ONE

Posted by ispdcom

Tokom dana osvanut će tri posta, u svakom po deset momčadi, čisto da se lakše diše. Gomila natuknica, odgledao sam od svake utakmice barem četvrtinu, od većine i više, tako da sam mogao slobodno pisati svaki dan, ali tlaka je dizati post. Zato će sada biti materijala za dva dana, a nadam se i podcastu koji će popuniti ostatak tjedna. Liga je sjajna, a o tome da će Warriorsi uništiti NBA sve govori činjenica da je utakmica tjedna, utakmica koju sam iščekivao s najvećim žarom, ona između Lakersa i Sunsa. Idemo na prvih deset.

Filed under: bball Continue reading
4Nov/161

CAVS

Posted by ispdcom

Bili su cijelu sezonu u sjeni rekorda Warriorsa, ali su u tom relativnom miru polako shvaćali što treba raditi na oba kraja parketa kako ne bi drugu godinu za redom poklekli u Finalu. I uspjeli su maksimizirati svoje potencijale baš u završnom obračunu, donijevši LeBronu najviše mjesto u povijesti NBA, ali i sportski napaćenog grada Clevelanda. Najbolje od svega, zbog Durantova poteza i ovu sezonu mogu provesti u relativnom miru, kojega si branitelj naslova obično teško može priuštiti, kako bi opet bili najbolji kada bude najpotrebnije. Da li će njihova vjera u vlastite mogućnosti ovaj put biti dovoljna pita se i Sickre u završnom postu kojim (konačno) završavamo najavu sezone na ispodobruca.com.

Filed under: bball Continue reading
4Nov/160

SPURS

Posted by ispdcom

Odlaskom Duncana ostalo je upražnjeno mjesto tihog vođe. Može li još nenametljiviji Kawhi Leonard (koji u startu pozitivno odgovara ovoj prvoj polovini traženih uvjeta) preuzeti ključeve franšize i ponoviti bar dio Duncanovih uspjeha uz pomoć Gregga Popovicha a.k.a. Gandalfa the Greya te srušiti Death Star Lineup? Pita se to prijatelj bloga Ivan Kuštra.

Filed under: bball Continue reading
4Nov/1615

WARRIORS

Posted by ispdcom

Dva najbolja strijelca u svemiru, koji su u stanju u stvarnosti biti bolji od NBA2K igrice, u istoj momčadi. Uz to im društvo pravi jedan od ponajboljih šutera svih vremena. A tu je i lik koji je light LeBron igrom i Sheed temperamentom. Sve zaokružuje gruzijski švercer. I klupa koja je često pustija od Maslenice kada zapuše orkanska bura. Da, bit će zabavno iskustvo živjeti sa svim ovim likovima godinu dana, vjerojatno i duže, a s tim se slaže i Sickre u svojoj najavi.

Filed under: bball Continue reading
3Nov/163

CLIPPERS

Posted by ispdcom

Doc Rivers se još jednom nada da će se kockice posložiti same od sebe kada bude potrebno. Samo, što ako su prilike već prokockane i ako su Clippersi došli do faze u kojoj su veće šanse da se cijela stvar raspadne, nego da im se konačno otvore vrata barem do finala konferencije?

Filed under: bball Continue reading
2Nov/169

POWER RANKINGS, WEEK ONE

Posted by Gee_Spot

Fenomenalan ulazak u sezonu, hrpa briljatnih individualnih partija, gomila razigranih momčadi među kojima su čak i one lutrijske atraktivne za baciti pogled, a uz to imamo i niz produženja rookie ugovora (ne sjećam se da ih je ikada bilo ovoliko, očito nitko ne želi riskirati s novim kolektivnim), pa čak i jedan trade. Prvi tjedan za prste lizati, idemo stoga ekspresno kroz svih 30 momčadi jer kako sam proveo 5 dana u ZG uživajući u druženju s obitelji, starim ratnim drugovima, kraft pivama i burgerima, rasipajući novac od pretplata, mogućnost pisanja postova bila je praktički nepostojeća.

Filed under: bball Continue reading