ISPOD OBRUČA fullcourt press – basketball lunatics inc.

24Oct/163

BLAZERS

Prošla sezona je definitivno bila razlog za osmijeh od uha do uha jer nitko nije očekivao da će Lillard istovremeno postati rasni all-star, odnosno da će Stotts uspijeti izvući od baš svih prolaznika na rosteru najbolje sezone karijere. Samo, što sada kada je korak naprijed već napravljen, slijedi li novi napredak ili će stvari stagnirati (na regres nitko i ne pomišlja pored jednog od najubojitijih bekovskih dvojaca u ligi)? Odgovore nudi Sickre, koji crnu boju Blazersa simpatizira i dalje iako je Brandon Roy odavno u mirovini.

QUICK RECAP

Da su Roy-LMA-Oden skupa imali više od dva zdrava koljena sada bi pisali o ekipi koja se bori za vrh Zapada. Ovako, Blazersi su po tko zna koji put odradili anti-Hinkie rebuilding, ostajući cijelo vrijeme konkurentni na kvalitetom zgusnutom Zapadu.

Nakon što su izgubili sve startere osim Lillarda, Blazersi su prošlu sezonu počeli očekivano kilavo. Drugi dio sezone, a posebno playoff, pomogao je da zaborave Aldridgea, posljednjeg  člana nesuđene šampionske jezgre Roy-LMA-Oden, brže nego je itko očekivao. Poraz od Warriorsa u drugoj rundi playoffa je zapravo pobjeda Olsheya, Stottsa i ekipe jer im je jasno naznačio što sve imaju na raspolaganju pod svojim krovom i na čemu strukturalno moraju poraditi. Paul Allen je ozbiljno shvatio novi CBA te je cijeloj ergeli igrača iskrcao pola brda USD (točnije 334 milje - shopping spree!!) tako da u novu sezonu kreću podmazani, osvježeni i - opterećeni.

D

Obrana (21. prošle sezone) je očito lošija strana ove ekipe i tu leži najveći prostor za napredak. Stotts će zasigurno težiti konzervativnom pristupu, s puno koncentracije te bez agresivne potrage za presijecanjima lopti i izletima u prazno. Prelaskom Aminua puno radno vrijeme na četvorku te uvođenjem Harklessa u startnu priču ova ekipa je dobila dva zanimljiva mini-Draymonda koji će omogućavati lakša preuzimanja te djelomično ublažiti muke obrambeno zaostalom startnom bekovskom paru koji ionako većinu energije mora trošiti u igri prema naprijed. Obrambeni učinak pod košem je prošle godine bio slabija strana ionako loše obrane Blazersa te nije ni čudo kako je jedan od ljetnih prioriteta bio i pokušaj dovođenja Whitesidea.

U povratniku Leonardu imaju vjerovatno najbolju kombinaciju visokog koji može nešto pružiti u oba smjera, prije svega solidnu pozicionu obranu pod košem (ne i u preuzimanjima) te korektan (u ovom slučaju prvenstveno stretch) napadački učinak. Ostale opcije dolaze s puno većim ograničenjima u napadu. Ed Davis je zbog pokretljivosti i mase (još je ojačao tijekom ljeta) uz Ezelia vjerovatno najbolje čisto obrambeno rješenje, dok je Plumlee nekonstantan na ovom dijelu parketa. Vonleh je još daleko od ozbiljnog igrača na kojeg se može osloniti, a Ezelija i njegova staklena koljena ionako čekaju toplije vrijeme da se uključe u akciju. Uglavnom, uz sve nabrojene dugonje reket bi možda mogao biti pod kontrolom češće nego li je to bio slučaj prošle sezone.

O

Evan Turner je dobio povišicu i selidbu na Zapad nakon što je Brad Stevens konačno pokazao ostatku lige kako koristiti ovog maestra s loptom u ruci. ET, unatoč svojim dobro poznatim šuterskim minusima, omogućava Lillardu i CJ-u da igraju pojedina razdoblja, prvenstveno središnje dijelove utakmice, bez lopte čime ih a) odmara za paklene završnice b) daje dodatnu napadačku opciju momčadi. Najveći dobitnik bi mogao upravo biti Lillard jer će kroz konstantne kretnje i blokove moći lakše do kvalitetnijih šuteva čime bi i postoci šuta iz igre, lošiji segment njegove igre, mogli otići prema gore. Za završnice nema brige, Lillard je već masu puta pokazao da želi uputiti šut neovisno o pritisku i situaciji. Ove sezone od njega zapravo možemo očekivati samo još dalekometnih bombi a la Curry. Kao partner je tu naravno McCollum, jedna od boljih sekundarnih opcija u ligi, koji je uz to i izuzetan back-up playmaker  i predvodnik druge postave.

Kad smo već kod dalekometnih bombardera ova ekipa ih ima još nekoliko. Crabbe će morati opravdati povjerenje (čitaj: USD) kao prvi pucač s klupe te bi ovisno o matchupovima ove sezone mogao i češće završavati utakmice. Leonard u ovom trenutku djeluje kao jedini visoki koji ima potencijala za biti konstanta stretch opcija, Aminu je dao naznake da je na dobrom putu da swoosh bude češći od klanga, a Harkless je, kao i 3/4 lige, ovo ljeto radio na šutu pa ćemo vidjeti. Uglavnom, krcati su kreatorima i šuterima na vanjskim pozicijama, a među visokima ima dovoljno onih koji mogu zakucati otpatke (Davis, Ezeli), proigrati bekove (Plumlee kao sekundarni kreator nakon pick & rolla je sasvim dobro rješenje) te širiti reket (Leonard i navodno Plumlee s poludistance #summerworkout). Za igru leđima košu najviše potencijala zbog mismatcheva bi mogao imati ET.

Ravnoteža na svim pozicijama, duboka klupa te pozicionalna fleksibilnost  su glavne karakteristike ove momčadi. Stotts se može igrati s rotacijama do beskraja. Klasični par visokih, stretch postave, ultra-small-ball (Harkless-Aminu npr.), što god poželite, lako se može iskombinirati. Kao onomad odijela Jack Ramsaya. Ili danas Nike ID.

BIG PICTURE

Blazersi su odličan pokazatelj kratkoročnog pamćenja od kojeg boluje današnja NBA. Nakon prošle sezone kada se očekivalo da će tavoriti na dnu ove sezone su očekivanja narasla geometrijskom progresijom. Ovo nije ultra-mlada momčad. Većina igrača je na pragu zrelosti čemu svjedoči i poplava post-rookie ugovora. Blazersi se dosta oslanjaju na interni rast, s tim da treba spomenuti kako plafon ove ekipe nije šampionski visok. Stanovnici Portlanda će po svemu sudeći u narednim godinama imati prilike kupovati ulaznice za prvi i drugi krug playoffa, eventualno finale Zapada ako se potrefi dobar raspored i koji izvrnuti zglob/slomljeni prst protivnika.

Za sve više od toga morali bi pronaći neku ekstra klasu. Unutar postojećeg kadra ima hrpa imena koja mogu i moraju napraviti iskorak dalje (CJ, Leonard, Crabbe, Harkless, Vonleh), ali se prema do sada viđenom teško može očekivati da će se Lillardu iznutra priključiti netko kalibra LMA. Dakle, strength by numbers je sljedeći najbolji scenarij s čim bi u Portlandu, nakon niza godina nadanja prekinutih lošim vijestima iz doktorske ordinacije, zasigurno bili vrlo sretni.

BCS

Finale Zapada. Lillard osigura All Star prije Božića. Ostali mladci pokažu da #summerworkout mogu primijeniti cijelu sezonu. Leonard probudi zvijer u sebi, otkanta psihologa te pun samopouzdanja zacementira centarsku poziciju.

WCS

Lillarda počne mučiti plantarni fašist, a ostatak ekipe bez liderske Dameove ruke se uruši pod teretom prevelikih očekivanja. Crabbe se ošiša ne bi li pronašao izgubljeni šut, Leonard završi kod sportskog psihijatra, a Turner zbog zlogukih komentara opet blokira Zach Lowea na tviteru. Aminu i Harkless nakon dobrog početka počnu gubiti igrače na cutovima, Ed Davis od bijesa razbije šaku od parket. Playoff izmakne. U napadu očaja Paul Allen torpedira svog Octopusa, koji je još uvijek jeftiniji od svih ovogodišnjih potpisa.

Posted by ispdcom

Filed under: bball Leave a comment
Comments (3) Trackbacks (0)
  1. Offtopic
    Kreho, Nejt Volters u Zvezdi. Daj neki komentar.

  2. Ontopic
    Za sta trejdovari Vonleha?

  3. Nejta valja pogledati uzivo!:) a CZ zna sta radi
    Vonleh, pa sad mu je najnizi trade value. I jos je dijete, mislim da ga vrijedi cekati, unatoc tome sto navodno slabo pamti akcije😀


Leave a comment

Trackbacks are disabled.