ISPOD OBRUČA fullcourt press – basketball lunatics inc.

4Nov/161

CAVS

Bili su cijelu sezonu u sjeni rekorda Warriorsa, ali su u tom relativnom miru polako shvaćali što treba raditi na oba kraja parketa kako ne bi drugu godinu za redom poklekli u Finalu. I uspjeli su maksimizirati svoje potencijale baš u završnom obračunu, donijevši LeBronu najviše mjesto u povijesti NBA, ali i sportski napaćenog grada Clevelanda. Najbolje od svega, zbog Durantova poteza i ovu sezonu mogu provesti u relativnom miru, kojega si branitelj naslova obično teško može priuštiti, kako bi opet bili najbolji kada bude najpotrebnije. Da li će njihova vjera u vlastite mogućnosti ovaj put biti dovoljna pita se i Sickre u završnom postu kojim (konačno) završavamo najavu sezone na ispodobruca.com.

QR

Sezonu s dosta potresa (Blatt, sjeća li ga se itko) su okončali naslovom iako su bili u knockdownu. O epskom okršaju sa Dubsima već sve znamo pa je dovoljno reći kako Cavsi ulaze u novu sezonu jači za spoznaju vlastite snage i identiteta.

D

U usporedbi s glavnim protivnikom na Zapadu, Cavsi su manje toga promijenili, što će im zasigurno olakšati uigravanje u usporedbi s prošlom sezonom koja je dobrim dijelom prošla u potrazi za identitetom na oba kraja parketa. Mozgova su zamijenili Birdmanom tako da imaju klasičnog veterana-čistača u sredini iz kojega se nadaju izvući barem 1000 minuta (doduše, lani ih je Birdman odigrao tek oko 400, ali možda u ovom povoljnijem kontekstu pronađe još nešto goriva u rezervoaru koji je odavno na rezervi), a Mike Dunleavy, iako u tridesetšestoj i s ozbiljno načetim leđima, je potcijenjeno kvalitetna defanzivna sistemska opcija. Dunleavy, ukoliko ostane zdrav, daje dodatnu opciju na boku uz ograničenog Shumperta i ostarjelog Jeffersona, što će im dobro doći posebice u trenutcima kada se LeBron pomakne na četvorku. A ako je RJ pokazatelj kako se lakše igra obrana i kako se može oživjeti karijera uz partnere poput Jamesa i Thompsona, onda se može očekivati i nešto od Dunleavya.

Dellyevo dosađivanje protivničkim playevima ove sezone će izostati, tako da će na lopti nešto morati dobiti od Feldera, McRaea ili Ligginsa. Najbolji braniči na vanjskim pozicijama ionako će biti James i Thompson, idealan par modernih visokih za braniti današnju NBA koja živi od učinka bekova, a poseban gušt će biti gledati kako Tristan maltretira cijelu ligu napadačkim skokom i preuzimanjima po cijelom terenu. On je uz LeBrona ključni sastojak obrane Cavsa prvenstveno zbog manijakalne energije te lakoće kojom može preuzeti niže i brže igrače na p'n'r-u. Što na defanzivnom planu od onoga viđenog u Finalu mogu dobiti od Kyriea i KLovea upitno je kao i uvijek. Love je rupa koliko god se trudio, ali bar nisu izgubili titulu preko njega. Kyrie ima potencijal, ali tek treba pokazati da može odigrati sezonu u komadu i potvrditi da obrana na Curryju nije plod napaljenosti trenutkom i situacijom već novi iskorak ka igraču na kojeg se možeš osloniti u oba smjera.

O

Potpisom JR-a su skrpali udarnu petorku, ali i letimični pogled na klupu otkriva kako je rotacija tanka i kako će Lue morati raditi dosta egzibicija kako bi održao ritam te sačuvao noge LeBronu za proljeće. Što mu ne bi trebao biti problem obzirom da su Irving i Love u stanju nositi napad i kao prve opcije, a kamoli kao lideri druge postave. Tako da će LeBronovo doziranje minuta biti zanimljivo promatrati jer šest Finala zaredom, pri čemu je uvijek bio najkorištenija centralna figura svoje momčadi, valjda će ga primorati na laganiji tempo i pažljiviji odabir bitaka u kojima će se potpuno angažirati. Ako će Love u takvim situacijama upaliti djelić T-Wolves ofenzivnog moda, što neće biti nimalo lako obzirom da je dugo vremena proveo kao sporedna opcija, elitni učinak ne bi trebao doći u pitanje. Kyrie se nema šta prešaltavati, on će jedva dočekati da luduje i njemu posebna prilika nije ni potrebna jer uzme što poželi bez obzira da li je LeBron uz njega ili na klupi. Šuterski, momčad je zamalo ista kao lani, dakle potencijalno vrhunska kada je potezanje trica u pitanju - Kyrie, JR, Frye, Mike i KLove su savršeni ciljevi za LeBronove paseve iz posta ili sredine kad spusti glavu i napadne obruč.

Ono što nije isto jest razigravački dio priče. LeBron i Mike Jr. će zasigurno preuzeti dosta tereta u tom segmentu igre te omogućiti više otvaranja Kyrieu bez lopte. Pored ove trojke Love je uvijek zanimljiva opcija kad vrte nešto kroz njega na laktu. Samo, klasičnih back-up jedinica na koje bi se Cavsi u žaru borbe mogli osloniti jednostavno nema. Mo Williams se umirovio, a Felder i hrpa prolaznika bez pozicije su daleko od pouzdanih rješenja. Možda Felder usprkos tome što je rookie dokaže suprotno, jer Liggins i McRae će teško (nema sumnje kako Cavsi ulaze u sezonu s nadom da će im do ožujka u krilo upasti veteran poput Jacka ili Chalmersa). Rotacija pod košem ne ulijeva tonu povjerenja, pogotovo zbog Birdmanovih ozljeda i godina, ali spomenuti dodatak korisnog swingmana višak omogućit će da Jamesa koriste više na četvorci. Love ili Frye na petici su ionako pokazali da bez problema mogu odraditi back-up minute, a i kombinacija upravo njih dvojice može biti posebno ubitačna zbog šuterskih kvaliteta.

Iako će Lue maksimalno jahati već klasičnu startnu petorku i to s razlogom, nije isključeno da u postavama s Dunleavyem umjesto Lovea ili Thompsona igraju još učinkovitiju košarku.

BP

Ovo je LeBronova franšiza po mnogo čemu te će biti interesantno pratiti kako će se njegova prisutnost reflektirati na budućnost Cavsa kao organizacije. Da li će ova šampionska generacija značiti preokret u cjelokupnom radu Cavsa te ih lansirati u prvu ligu NBA organizacija a la Boston ili San Antonio ili će s LeBronovim fizičkim kopnjenjem postajati sve više tipična Dan Gilbert organizacija bez dugoročne vizije? Cavsima je ovo jedinstvena prilika da na temelju LeBrona, Kyriea, Lovea i ostalih sagrade nešto zbilja posebno. To bi mogao biti ultimativni LeBronov legacy.

BCS

LeBron i ekipa ponove drugi dio prošlogodišnjeg Finala, nabiju komplekse Dubsima koji opet imaju problema zabiti preko njihove obrane i tako otjeraju KD-a iz Zaljeva.

WCS

Sedmo finale zaredom je previše i za vanzemaljca te LeBron spozna kako je era dominacije pri kraju u seriji u kojoj se niti u jednom trenutku ne ukaže prilika za preokret i koja u cijelosti izgleda kao zadnje tri tekme iz 2015. ili ako vam je draže prve dvije iz 2016.

Posted by ispdcom

Filed under: bball Leave a comment
Comments (1) Trackbacks (0)
  1. Gee promenio pozadinu stranice da bude u skladu sa grbom Lakersa. Je l to neki gest divljenja iskazan prema za sada most improved playeru lige, izvesnom gospodinu Nick Youngu?😃


Leave a comment

Trackbacks are disabled.