ISPOD OBRUČA fullcourt press – basketball lunatics inc.

8Jun/1713

G3

Solidan pokušaj Cavsa, pokazali su da ipak mogu seriju učiniti i rezultatski zanimljivom, pa makar na samo jednu večer i to uz popriličnu pomoć Warriorsa koji ovaj put nisu dohvatili one najviše moguće razine. Da su LeBron i društvo iščupali pobjedu, G4 bi imao itekakvu težinu - iako ni u toj utakmici ne bi bili favoriti, barem bi začinili narativ. Ovako, samo ostaje vidjeti mogu li se pribrati nakon nove pljuske i pružiti otpor kako Warriorsi ne bi ušli u povijest kao prvi šampion koji je do naslova došao s 16-0. Cavsi pak neće u povijest, 0-3 nije okrenuo nitko, pa neće ni ovakav autsadjer kakvi su oni i na papiru i trenutno na parketu. Što je potvrdila i završnica. Zadnje tri minute ostali su bez ubačaja, Durant pak zabija 7 poena u 75 sekundi i potvrđuje MVP status.

1

U prve dvije utakmice Cavsi su odigrali najbolje napadački u prvim četvrtinama, ovdje održavaju tu tradiciju uz pomoć Smitha koji je u startu konačno raspoložen, zabija dvije trice (jednu nakon sjajnog protrčavanja u kojem se otresao Currya), čak i napada Currya driblingom i održava napad živim. Samo, zabiti preko 30 nije dovoljno kada ti je protivnik ovako raspoložen. Warriorsi naime zabijaju 9 trica u četvrtini, uglavnom iz spot-upa, a imali su i ovakvih "akcija"

Odličan blok Thompsona za Thompsona, da je Kerr nacrtao akciju ne bi ga bolje oslobodio u korneru. Šala, bila je ovo čista improvizacija nakon skoka u na napadu, ali situacija koja dovoljno govori koliko u ovom trenutku gostima ide u životu (za razliku od jadnog Tristana). Uglavnom, Warriorsi su previše raspoloženi šuterski, KD i Steph zabijaju svoju kvotu, Klay se pridružuje s 4 ubačaja (16 poena ukupno) i to je +7 usprkos svim naporima domaćina. Koji i dalje ima problema u obrani čak i kada oduzmemo ovu vanserijsku realizaciju protivnika - iako se trude kontrolirati ritam sporijim napadima, u tranzicijskoj obrani su i dalje nemoćni (utakmica je opet završila u sferama run and guna i Warriorsi su opet zabili više nego su trebali u kontrama), a očito imaju i problema sa zatvaranjem šutera u off the ball akciji.

Tako da u neku ruku mogu biti i prezadovoljni rezultatom, samo minus 7 protiv ovakvog izdanja Warriorsa govori nešto i o njihovim kvalitetama, posebice LeBronu koji je zabio sve što je trebao na obruču te uz to dodao dvije trice. Opet, ni približno dovoljno, pogotovo nakon što LeBron odlazi na predah - s njim su se još i držali u egalu, u 2 minute bez njega dolazi do 12-5 serije. Irving nije u stanju nositi napad iako ima gomilu prostora protiv Stepha i McCawa, jednostavno tim beskrajnim pimplanjem olakšava pomoći da se postavi, a nakon toga nije u stanju baciti pravu povratnu. Dodatni je problem što se defanzivno moraš suprostaviti s njim, Loveom i Korverom na parketu.

Taktički, nekih velikih pomaka nema. Warriorsi izbjegavaju vrtiti pick & roll i dati Cavsima šansu da nešto odrade u obrani jer to je očito nešto što ovi znaju braniti, time su ih ostavili i bez te jedne slamke za koju se hvataju u defanzivi. Green je opet partner Curryu u završnici četvrtine umjesto Duranta (zbog toga su Cavsi i izvadili Jamesa iz igre) i to kao petica, čime su dodatno razvukli obranu. Dakle, još jedan mali dodatni pomak Warriorsa, prošlu utakmicu su promjenama riješili onaj potencijalni problem na početku druge, a ovdje su micanjem McGeea i dodavanjem krila ovu šihtu učinili još potentnijom, stavivši pred Cleveland još jedan izazov kao da je to njihov posao u ovakvom kontekstu (pa valjda bi Cavsi trebali novim rješenjima smanjivati razliku). I onda opet uvode Duranta za zadnji napad i još dodaju Klaya te doslovno igraju zadnjih nekoliko posjeda s death star lineupom dok Lue gleda koji se vrag ovdje događa.

2

Zanimljivo, na startu druge nema Duranta već je Draymond opet na parketu uz Klaya protiv Jamesa i Lovea. Riskantan potez jer su Cavsi ovdje mogli napraviti seriju, a onda opet, za tako nešto trebalo bi dobiti iskru od klupe što se očito neće dogoditi. Williams i Jefferson su za mirovinu, Shumpert je bezopasan i izgleda da čak ni doma neće imati previše koristi od klupe. Warriorsi tako bez problema drže rezultat pod kontrolom. James nastavlja igrati dobro, dobio je Duranta u prvom dijelu i to je prvi takav period u seriji u kojoj se može pohvaliti da je, ako već nije uspio zaustaviti ga u obrani, barem jednako dobro krcao preko njega u napadu. Jasno, uz puno veću potrošnju, pitanje je kakav bi odnos bio da KD ima toliko loptu i tolike ovlasti. Onda opet, njegova snaga je upravo u tome što ne ovisi sve o njemu, od tuda tolika učinkovitost i, pokazat će se jednako važnim, od tuda tolika mogućnost raspodjele energije. Jer, dok Jamesa vuče Cavse tijekom svakog posjeda, KD se ipak stigne i odmoriti u spot-up roli.

Uglavnom, Warriorsi već nakon 5 minuta povlače Westa i kreću sa smallballom, a Cavsi konačno na parket šalju Jamesa i Thompsona kao par visokih okruženih s Jeffersonom, Smithom i Irvingom, dakle petorku koja im je lani donijela naslov. Ovo traje samo 2 minute, potencijalno zanimljiv sudar prekidaju treneri, Kerr vraća Zazu, a Lue uvodi Shumperta umjesto Smitha. Cavsi dakle očito pokušavaju igrati obranu s ovom postavom u kojoj su 4 defanzivna igrača, ali usprkos tome i usprkos tome što su Warriorsi s centrom na parketu, ne uspijevaju niti malo nakriviti paradigmu, na odmor se odlazi također s +6 za goste.

3

A da se neke stvari neće promijeniti nikada, pokazuje i prva akcija na otvaranju četvrtine. LeBron ulazi u sredinu, baca povratnu Loveu, ovaj promašuje tricu, a onda pogledajte kako Cavsi brane tranziciju

Nakon ovoga se može samo postaviti pitanje koliko je dobar trener Tyronn Lue jer više ne znam što bi rekao, tri utakmice pripreme, s gomilom dana za treninge, a nigdje pomaka u ovoj fazi igre.

Prema naprijed Cleveland igra to što igra, sada Kyrie nešto miksa 1 na 5, upada mu dovoljno da se kotrljaju, ali glavna razlika nastaje na drugoj strani parketa gdje Warriorsi na trenutak gube ritam. Do sada su u ovim periodima obično rješavali pitanje pobjednika, ovaj put nije išlo. U napadu Curry i Durant previše forsiraju, a i kada vrte akcije uglavnom idu kroz pick & roll, kao da su zaboravili na dobitnu formulu. Uz to, Cavsi lukavo koriste činjenicu da je Zaza na parketu kako bi nakrcali reket i usmjeravaju loptu na njega nekoliko posjeda za redom, tako da u ove prve tri minute Warriorsi gube prednost - dva promašaja i jednu izgubljenu loptu Gruzijca kasnije Cavsi su opet u egalu.

Warriorsi ovdje igraju definitivno najslabiju četvrtinu do sada u Finalu, previše bazičnog pick & rolla (ovdje su zavrtili više takvih akcija u prve tri minute nego u cijelom prvom poluvremenu) bez sekundarne akcije, pa čak i pokušaji post-upa za Thompsona kao da je na klupi Mark Jackson. Praktički, imaju sreće što Cavsi uz Irvinga nemaju dodatnih oružja, LeBron je stao u stranu i ne uspijeva zabiti ni ono što mora, a 4 trice od ispušnih ventila nisu dovoljne, tako da nakon 7 minuta igranja ispod prosjeka Warriorsi i dalje drže prednost od 2 poena.

U samoj završnici pak Cavsi uspijevaju doći do +5 i to prvenstveno jer Kerr opet na parket baca onu petorku s Durantom na petici iako se ovdje trebao samo držati para Green-Curry. Bez Draymonda na parketu obrana Warriorsa nema potrebnu čvrstoću u reketu, a ovaj put ne uspijevaju trkom i aktivnošću stići zatvoriti sporedne opcije jer su Cavsi spremni kazniti njihovo kretanje dodatnim pasom. Također, u obrani je previše jednostavno sakriti Irvinga i Korvera protiv Iggya i Livingstona, a onda kao bonus Kerr još vadi Thompsona i uvodi McCawa.

4

Obzirom kako su igrali Warriorsi mogu biti presretni sa samo -5, ali isto tako ih ovdje čeka novi izazov, naime kako su jahali Duranta cijelu treću, sada se vraćaju Greenu i Klayu kao udarnim opcijama. Cavsi pak uz odmornog Lovea ostavljaju na parketu i Irvinga i Jamesa, dakle idu na sve ili ništa. I ovo će se na kraju pokazati presudnim jer Durant je dobio par minuta odmora, Curry čak četiri, a ništa specijalno se nije dogodilo. Cavsi imaju tek +7 uz više nego ugodan kontekst koji im se ukazao, a do kraja je još više nego dovoljno vremena za prokret.

Gosti su na parketu s jezgrom, nakon Westove šihte pod košem zadnjih 6 minuta na centru je Draymond, a u igri je death star lineup. Cavsi moraju naći načina suprostaviti se, a da pri tome zadrže solidan nivo igre u oba smjera bez (ovo je ključno) pomoći Warriorsa. Doduše, KD i Steph previše se okreću herojskim potezima, ali ih vuku iz rukava dovoljno, pogotovo jer je LeBron definitivno ostao bez goriva (4-13 u drugom dijelu, zabio je samo 1 ulaz protiv Duranta, kasnije više nije mogao probiti ni Iggya).

Iako i dalje igraju izvan ritma na postavljenim napadima (može se reći kako su dobili Cavse njihovom igrom ovaj put), Warriorsi rade 19-9 u ovoj šihti i okreću rezultat u svoju korist. Ključni su opet ovakvi detalji

Tko koga brani u tranziciji, to je očito pitanje na koje Cavsi u ovoj seriji neće naći odgovor.

Kvragu, trebalo bi im valjda još 20-ak utakmica da pohvataju konce, a bojim se da ih čeka jedna, maksimalno još dvije prilike. Jer nakon što su dopustili Warriorsima povratak u egal ovakvim kiksom, odnosno nakon još jedne trice Smitha koja im donosi +6, kreće onih već spomenutih tri minute u kojima se njihovi snovi nepovratno ruše. LeBron promašuje previše zicera, Irving ubija ritam beskrajnim pimplanjem koje ovaj put ne biva opravdano ubačajem i ovdje Durant praktički nema izbora nego slegnuti ramenima i uzeti utakmicu. Koliko god su imali loših poteza u drugom poluvremenu, pa i samoj završnici, Warriorsi su ostali dovoljno blizu da pored ovakvog Clevelanda odrade posao.

1-7 imaju LeBron i Kyrie u ovoj zadnjoj šihti, 5-8 Steph i KD i tako na simboličan način opet dolazimo do ključa cijele serije. Sva priča o taktici, planovima i izvedbi pada u vodu već na ovom prvom koraku, jednostavo ako su cijelu seriju tvoja dva najbolja igrača ovoliko bolja, onda je sve jasno. Čak i kada isključimo defanzivne rejtinge Duranta i Currya (koji su sjajni, elitni), usporedimo li ih samo po napadačkom učinku, dvojac Warriorsa je za klasu iznad. LeBron je doduše na razini, iako je uglavnom ostajao bez goriva u drugim poluvremenima odrađivao je posao, međutim iza Irvinga je očajno Finale. Šutersku formu nije pronašao cijeli playoff, dobrim dijelom jer uglavnom uzima najteže moguće šutove preko obrane, a uz to nije se pametnom pokazala odluka Cavsa da ga dodatno opterete i još više svoju igru pretvore u neprekidni niz haklanja primjereniji lutrijskoj momčadi nego franšizi koja cilja na naslov.

Tako da za rat Cavsi definitivno nisu bili spremni, a hoće li biti dogodine, to ovisi o gomili poteza koje moraju povući. Ne sumnjam da ćemo idućih mjeseci razbijati glavu o njima.

Što se Warriorsa tiče, za očekivati je da iduću utakmicu odigraju na možda i većoj razini, pogotovo drugo poluvrijeme (u kojem su nepotrebno odustali od stvari koje su poprilično dobro funkcionirale u prvom djelu), a samim time uđu i u povijest. Tih 16-0 na neki način bi izjednačili onih 73-9 i potvrdili da je ovo njihovo izdanje ipak posebnije, ne samo zbog naslova. A o Durantu s MVP trofejem da ne pričamo, nakon ovakvog izdanja u Finalu gdje je napravio sve da momčad odradi posao (nadigrao Jamesa, rješavao utakmice na oba kraja parketa), ulazi u razgovor o najvećima svih vremena i skida s leđa teret kojega nose velikani bez prstena.

Posted by Gee_Spot

Filed under: bball Leave a comment
Comments (13) Trackbacks (0)
 1. Izgleda da prokletstvo Kardašianki radi… to je Jalen Rose najavio, danas se i potvrdilo…Tristana na terenu nema

 2. Kako su svi napali piercea kad je rekao da durant prestize jamesa,predvođeni rachel nichols i onom drugom zenskom s espn-a.Jucerasnja utakmica je najbolje pokazala zasto je to rekao.

 3. kosarkaska poezija i elegancija u igri Warriorsa, uz sav ovaj sjajan tekst jedan detalj da suci probali sve kako bi ovu seriju produzili ali nisu pomogli, LeBron je top 5 igraca svih vremena bez ikakvih sporova, igrao je vise manje savrsenu utakmicu i onda dolazimo do zadnjih 5 minuta gdje odjednom promasuje zicere koje je nemoguce promasiti i onda iz toga kad se maksimalno lomi utakmica on daje loptu korveru u ruke ili prepusta Irvingu da 1 na 5 napravi cudo, tako se ne dobija dvaput gsw, u sezoni imali srece tada i vise nikad…Durant djeluje kao da ne moze promasiti, napokon ce svi hejteri ovog svita zasutjeti za sva vremena….

 4. Dobro je Kreha rekao, Steph je slozio listu za odstrel, a egzekutori su “The Human Torch” i “The Slim Reaper”.

  Ali kako nisi spomenuo na kraju “Blocked by IGUODALA”, mislim da se Andre budio svake noci nakon blokade u Game7 prosle godine. Mislim da su sve demone razbili nakon sinocnje partije.

  Zivio

 5. Eto što se desi kad odličan igrač dođe u odličan kolektiv. Čovjeku prosto bude žao što je Durant bio tolike godine u OKC sa “genijalnim” trenerima ili James u prvom navratu u Clevelandu (dijelom i u ovom). I dalje mi je Durant mrzak i pomalo HNSoidan ali mu se košarkaški aspekt i prijašnji loši(ji) konteksti ne mogu poreći.

 6. Dosad sam Draymonda iz milošte zvao LeBron light.

  Možda nakon ovoga LeBrona možemo zvati Draymond light: 😀
  https://streamable.com/41v7r

 7. Mislim da javnost, pa i pojedini koji komentarisu ovdje, pomalo pretjeruju sa tim da Durant prestize Lebrona. Prije svega obojica su u top 10 igraca svih vremena (ako mene pitate i u top 5, s tim da je Lebron 2. odma iza Jordana), ali govoriti da je Durant bolji od covjeka koji igra 14. sezonu i 7. finale zaredom uz 3 prstena, je suludo. KD briljira u ovom finalu, ali to je produkt kompletnog tima koji stoji iza njega, dok Lebron igra fenomenalno u oba pravca, ali upravo suprotno od KD-ja, to je njegov licni produkt, jer LBJ nema tim koji ga moze rasteretiti i ucini boljim kao KD. Ako pogledate sa te strane, Lebron cak igra fascinantnije finale od Duranta, jer je covjek defanzivni i ofanzivni stub ekipe, cuva protivnickog najboljeg igraca, krpi rupe u odbrani za koju znamo kakva je, postize triple-doublove, i sve to protiv najbolje defanzivne ekipe lige.

 8. Gee mozes li malo objasniti ovo “Durant ulaz u razgovor o najvecima svih vremena”?

 9. @23-to mi je najsmjesnije od svega,prica da lebron nema dovoljno dobre suigrace.Imaju veliku trojku i iskusne role playere,dobre sutere.LeGM je sam prakticki slozio ekipu i nema se sta zaliti.Nije sramota izgubiti od golden statea,no oni su izrazito inferiorni.Mene ne zanimaju brojke,nego utjecaj na ekipu i doprinos rezultatu,a rezultat je los.

 10. Nitko ne kaze da nemaju veliku trojku, samo dvojica iz te trojke su igraci manje na jednoj strani parketa. I kao takvi su u deficitarni talentom u odnosu na najbolju ekipu svih vremena. Tope jedan. Mali. Provokatorski.

 11. @Topnik – Nijesam rekao da Lebron ima lose saigrace, niti da je sramota izgubiti od GSW. Ovaj GSW je jedan od najboljih timova ikad koji su igrali kosarku, i od takvog tima naravno da nije sramota izgubiti. Ja samo kazem da ne moze da se tvrdi, na osnovu ovog Finala, da je Durant bolji od Lebrona. Durant jednostavno igra u boljem timu, koji mu kao takav, olaksava igru i uspijeva iz njega da izvuce maximum. Pa pogledaj koliko Lebron mora da se trosi da bi Cavsi i pruzili otpor, covjek je poslije svake utakmice na ivici kolapsa, a pogledaj Duranta, mogao bi jos jednu da igra.
  Naime smatram da je upravo ovo finale pokazalo koliko je Lebron veliki igrac, i koliko zasluzuje to 2.mjesto najboljeg svih vremena. Jer kad protiv ovakve ekipe ti igras preko 40min po utakmici, kad za direktnog rivala imas KD-a, a preuzimaju te Green i Tomphson koji su elitni defenderi, a u svakoj utakmici si na ivici triple-double-a i uvaljujes po 30poena, sto drugo reci bez da si opravdao status najboljeg igraca svog vremena…

 12. @Topnik Apsolutno se slažen. Čak bi iša toliko daleko da bi reka da je LeBron, defanzivno gledano, pogrišija u odabiru igrača/ekipe, jer 80% obrane Cavsa nosi upravo on. Kyrie je očajan obrambeni igrač, Love prosječan, a čine okosnicu ekipe. Time je sve rečeno. Eno Irving trpa sinoć, ali što kad već iduću stane šut ili čak samo malo padne, aj ća.

 13. Pardon, quote iznad je bija za @23, ne za @Topnika. 🙂


Leave a comment

Trackbacks are disabled.