ISPOD OBRUČA fullcourt press – basketball lunatics inc.

7Oct/179

JEFF GREEN RIVER

Bacili smo pogled na još 5 momčadi u predsezoni. Boston izgleda spremno nastaviti gdje je stao usprkos svim promjenama, a Cavsi i dalje izgledaju kao da pojma nemaju što rade čim LeBrona nema na parketu.

WIZARDS

Dok nema Morrisa izgleda da su se odlučili igrati sa Smithom umjesto Oubreom na četvorci što im defanzivno zasigurno neće biti od koristi. U napadu će manje-više sve ovisiti o tome koliko će Smith zabiti otvorenih šuteva nakon pick & popa, uostalom na toj strani parketa mogu preživjeti jer i Wall i Beal izgledaju sjajno i potpuno spremno. Ništa novog kod njih, sve se svodi na pick igru ove dvojice, prekinutu povremenom izolacijom ili istrčavanjem iz bloka Beala, jedino su ovdje pokušavali malo više igrati kroz Portera kao primarnog playmakera, čisto da ga razigraju. Bilo je i pokušaja njegovih otvaranja kroz blokove kako bi imao više prostora za napadati iz spot-upa, dakle očito je glavna tema ovaj trening kamp što više tereta uvaliti Porteru kako bi olakšao život dvojici udarnika i na kraju krajeva zaradio onaj masni ugovor.

Prvi ljudi s klupe su Mahinmi, Scott i Oubre, tako da već u predsezoni imamo prilike na djelu gledati bezgraničnu mudrost Scotta Brooksa. Čovjek ima svoje principe, ali nevjerojatno da mu svih ovih godina nije palo na pamet da su možda pogrešni. Dakle, dva udarna kreatora ostaju na parketu istovremeno i to u večeri u kojoj ne možeš računati na prvog back-up playa Fraziera te kasnije igraš s bekovskim parom Meeks-Satoransky. S tim da je vjerojatno još gore što Oubre mijenja Portera umjesto da gledamo obojicu zajedno na parketu u smallball postavi. Znamo da će ovako biti i u sezoni, znamo da će ovako biti i u doigravanju i znamo da su to razlozi zbog kojih će Wizardsi izgubiti nekoliko poena u krucijalnim utakmicama. NBA je zakon.

Uglavnom, očito je kako će Wizardsi ovisiti isključivo o zdravlju udarnih igrača, ali možda ove godine dobiju nešto i od klupe. Oubre stvarno izgleda spremno postati defanzivni monstrum, ima ga svuda po parketu, a Mahinmi, iako je čovjek manje u napadu, definitivno zna zatvoriti sredinu. Uz dužinu i borbenost Satoranskog, ova druga postava mogla bi biti zanimljiva defanzivno, iako je teško reći koliko od toga mogu imati koristi u kontekstu u kojem ostatak lige sve više ulaže u napad, posebice kada su rezervne petorke u pitanju.

KNICKS

Hornacek je stvarno krenuo u utakmicu, koliko god nebitna bila, s dvojcem Beasley-Kanter kao parom startnih visokih. Znam da nije bilo Zingera, ali ako se kao organizacija dovedete u situaciju da startate s ovakvom unutarnjom linijom onda znate da ste na dnu. Ili ne znate. Kanter solidan u napadu, kad dobije pravovremenu loptu može zabiti i Hornacek je imao čak i neke zanimljive akcije u kojima je cilj bio njega uposliti na bloku. Osim toga, ništa posebno za prijaviti. Pokušavali su trčati sada kada ne moraju desetak sekundi napada potrošiti da zadovolje Phila Jacksona, ali kako nemaju ni playa ni visoke igrače za takvu igru uglavnom su gubili lopte. Hardaway je bio neočekivano pod kontrolom, čak je i premalo pucao obzirom na kontekst, a Sessions očekivano nije mogao nigdje s loptom. I da, naravno da su pokušavali isprazniti stranu da bi Beasley mogao napadati s bloka 1 na 1. Lee solidan u svojoj roli, on je dobio zadatak čuvati Portera, dakle ako ova dva swingmana Knicksa moramo nekako obilježiti onda je u ovoj podjeli Hardaway dvojka, a Lee trojka.

Najluđe od svega, tu želju da igraju brzo, što prije zavrte pick & roll i šutnu tricu mogli bi sasvim pristojno sprovesti u djelo da imaju poštenog playa. Ovaj dvojac na boku je pristojan, a kad se pridoda Zinger i kad uzmemo u obzir koliko Kanter može utrpati, bio bi ovo solidan napad. Obranu vjerojatno neće igrati na nekoj prihvatljivoj razini, ali barem bi bili zabavni za gledati. Ovako sve pada u vodu već na startu. A postane još i gore kada krene rotacija. McDermott je prvi čovjek s klupe i Hornacek će mu izgleda dati dosta minuta i zeleno svjetlo da poteže trice kad poželi. Doug je prvo mijenjao Hardawaya te se Lee pomaknuo na dvojku, kasnije i Leea, dok je Jack bio zamjena za Sessionsa, Willy za Kantera, a Thomas za Beasleya. Kada Zinger bude u rotaciji definitivno mi više nalikuje na Hornaceka da se odrekne ili Beasleya ili Thomasa te da ostane vjeran Dougu u duploj šihti na boku ili da te minute podjeli između njega i Kuzminskasa.

I da, pitanje je koliko će šanse dati Ntilikini i Bakeru jer Sessions je starter, ali Jack nema garantirano mjesto i po svemu sudeći neće ga ni dobiti. Spomenimo i kako je Noah zaigrao u nastavku utakmice kao startni centar umjesto Kantera, valjda je Hornacek htio vidjeti kako bi petorka funkcionirala s njim kao suštoj suprotnosti Enesu. I dok je obrana apsolutno imala više smisla samim time što je u igri bio centar koji se i mrtav kreće bolje od Kantera, gledati Noaha na vrhu reketa kako pokušava nekoga proigrati postalo je tragikomično iskustvo. Kao NBA fanatika baš me zanima kako će Jeff riješiti ovu gužvu pod košem u situaciji gdje ni jedna kombinacija ne garantira uspjeh.

CELTICS

Za razliku od prve utakmice predsezone gdje je startao s Baynesom i gdje je izgledalo kao da će Stevens pokušati rekreirati lanjski recept samo što će kao tjelohranitelja Horfordu koristiti Baynesa umjesto Johnsona, protiv Sixersa okrenuo se smallball postavi od početka. Teško je reći koja će imati važniju rolu u sezoni, možda će ih miksati ovisno o matchupu, ali ovakav potez svakako ohrabruje jer je nakon gubitka Crowdera izgledalo da će morati odustati od smallballa kao prvog izbora. S Horfordom na centru zaigrali su tako Irving, Brown, Hayward te Tatum umjesto trenutno odsutnog Morrisa. Brown izgleda dobiva mjesto u startnoj petorci umjesto Smarta te postaje novi Bradley pošto je u ovim utakmicama isključivo bio zadužen za čuvanje najopasnijeg beka. Hayward će tako praktički dobiti Crowderovu rolu u obrani te će se gurati s većim swingmanom, s tim da je, logično, s ovakvim postavama preuzimanje standardni dio plana. Iako treba istaknuti da Celticsi nisu pretjerivali i da su izbjegavali preuzimati na blokovima bez lopte te su takvu taktiku čuvali isključivo za branjenje picka na lopti.

Uočljivi su standardni problemi, slabašan defanzivni skok i potreba za skrivanjem Irvinga na najslabijem vanjskom igraču, ali, uspije li Brown pomoći Smartu u obrani perimetra, to bi uz Stevensove prilagodbe i fleksibilnost rotacije koju omogućuje ovoliko velikih swingmana sposobnih preuzimati od 1 do 4, Bostonu trebalo donijeti obranu barem u rangu lanjske. Napad izgleda dobro, drže se 5 vani formacije i s dvije opcije sposobne zavrtiti pick & roll na različitim stranama parketa maksimalno su u stanju razvući obrane i otvoriti prostora za spot-up igru krilima, kao i Horfordu za pozicioniranje na visokom postu. Kyrie očekivano troši najviše, što je i logično, pa i pametno obzirom da najmanje radi na drugoj strani parketa. A pomaže što je i u sjajnoj formi te Celticsi na početku sezone ne bi trebali imati previše problema s učinkovitošću. Zakaparite ih za top 10 napad.

Ulaskom Browna u startnu petorku Smart je zadržao svoju rolu i to je dobro jer omogućuje Bostonu sjajnu obranu protiv drugih postava. Ovo bi mogla biti ubitačna defanzivna postava s njim i Rozierom u presingu te Baynesom u sredini. Ključna stvar je što će ove sezone moći nešto i zabiti jer iako su na parketu dva beka, s njima u igri ostaje Hayward i tu dolazimo do onoga što smo isticali kao možda njegovu najveću vrijednost kada ga je Ainge potpisao, to što Stevens sada ima drugog kreativca kojega može ostaviti na parketu kada odmara Irvinga. Uz to ovdje bi za poene ubuduće trebao biti zadužen i Tatum koji će tako imati gomilu prilika napadati sredinu iz spot-upa u postavi s tri slash & kick igrača. Kako je ove večeri bio u startnoj roli zbog spomenutog izostanka Morrisa, priliku je dobio Ojeleye koji nije ni blizu toj razini po pitanju talenta, ali fizikalijama se bez obzira što je i sam rookie fenomenalno uklapa u pokret mrcina na bokovima Bostona.

Stevens je tako brzinski ispunio ovu križaljku, sve ima smisla, a čak i ako će povremeno startati s Baynesom ne bi trebalo imati problema riješiti rotaciju ostavljanjem Horforda uz drugu postavu u prvoj šihti do kraja prve četvrtine. Očito je ipak da im nedostaje jedan centar u rotaciji kao osigurač i možda baš zato možemo očekivati da smallball ipak prevlada, a da postave s dva centra budu stvarno rezervirane za posebne matchupove.

CAVS

Lueova odluka da ostavi Thompsona na klupi i Lovea koristi isključivo kao centra definitivno zaslužuje nagradu za potez trening kampa. Daleko od toga da su Cavsi ovim napravili neki revolucionarni iskorak, dapače i dalje za dobiti Warriorse moraju igrati puno bolju obranu što s Loveom na centru neće biti slučaj. Ali, barem su priznali da imaju roster daleko od idealnoga te da puno stvari mogu popraviti ako konačno s LeBronom zaigraju većinu vremena na četvorci te mu odmah daju više širine u napadu da kreira kroz pick igru. Sad, izgleda da u predsezoni nećemo imati prilike previše gledati kako su to zamisliti posložiti jer LeBron bi vrlo lako mogao svoj odmor produžiti do starta sezone, a tada će netko od četiri trenutna startera koja se ne zovu Kevin morati otpasti. Po logici stvari to ne bi trebao biti Crowder iz par razloga. Prvi je što je u stanju odmoriti Jamesa u obrani preuzimanjem težeg matchupa jer može braniti i četvorke kao što radi u predsezoni, ali i trojke. Uostalom, s Loveom na petici morat će nešto smisliti kako bi smanjili pritisak na reket, a to mogu riješiti preuzimanjem, za što je Crowder idealan. Tako da njega možemo smatrati nedodirljivim.

Smith po logici stvari kao najbolji 3&D igrač od prisutnih bi također trebao zadržati rolu startera, iako ovdje vlada neka druga stvarnost i nije isključeno da se Lue odluči uz LeBrona staviti dva haklera bez pouzdanog skok-šuta. Ali, recimo da će se odlučiti za najbolji košarkaški potez, u tom slučaju ili Rose ili Wade će preuzeti rolu šestog igrača. Što je u biti i jednom i drugom ionako najbolja uloga. Izgledaju zdravo, očito su se ozbiljno spremali, tako da bi mogli svoje 1 na 5 kvalitete iskoristiti na pravi način protiv B postava. Obzirom da su oba podjednako solidna u pick igri i da više vole potezati s poludistance nego bacati povratne, a da će napad ionako ići kroz Jamesa, potpuno je svejedno tko će igrati startnog playa, iako bi i ovdje, gledajući čisto racionalno, radije na parketu vidio Wadea zbog dužine. Ako ništa drugo, sa svim ovim swingmanima koji mogu preuzimati, Cavsi bi si barem dali šansu podići obranu na razinu nekakvog NBA prosjeka. Uostalom, više nema Irvinga pa da možeš ostaviti jednog rasnog playmakera na parketu cijelo vrijeme, tako da je još važnije da Smith ne bude taj koji će postati šesti igrač jer to onda otvara potrebu za Calderonom na parketu.

Klupa s Roseom, Thompsonom i Korverom neće biti onako dobra kao postave s LeBronom okruženim s četiri šutera, ali neće biti ni katastrofalni. Tipa, sa Shumpertom koji ovdje nije igrao zbog ozljede stopala mogli bi se ove sezone više bazirati na obranu, a mogli bi jednostavno i srezati rotaciju te uz ta tri udarna imena s klupe mogu ostaviti prvo malo Crowdera pa malo Jamesa na četvorci, odnosno malo Smitha pa malo Wadea na dvojci. Bit će ovdje zanimljivo pratiti podjelu minuta jer ako Lue poželi koristiti i one sjajne tricaške postave s Fryeom, Korverom i Jeffersonom oko Jamesa, pa se onda pokaže da Calderon još uvijek može bombardirati s perimetra te on zaokruži tu petorku kao peti član, Rose i Thompson bi mogli gadno proći s minutama. A što će tek biti kada se vrati Thomas? I da, pa zar Tristan nije bio jedan od ključnih ljudi prilikom osvajanja naslova? Zar misle da je Loveov napad važniji od njegove obrane u onim najvažnijim utakmicama? Misli li itko da će Rose, koji još uvijek za sebe vjeruje da je najbolji igrač na parketu u svakom trenutku, samo tako pristati na mrvice? U još goroj situaciji je Jeff Green, koji je igrao dosta minuta s drugom postavom kao back-up četvorka. Osim ako Lue ne poželi koristiti toliko duboku rotaciju da mu ostavi onih desetak koje će ostati iza Jamesa teško je zamisliti gdje uopće može dobiti priliku. Shumperta pak vjerojatno već sada pokušavaju trejdati za top 68 zaštićeni pick jer im je pored ovoliko tijela gladnih minuta apsolutno nepotreban.

PACERS

Možda je samo stvar u predsezoni, ali izgleda da je McMillan konačno dao zeleno svjetlo tranzicijskoj košarci. Pacersi su igrali dosta agresivno na loptu, maksimalno su koristili brzinu Collisona i Oladipa te su nabijali tempo svakom prilikom. I tu nisu izgledali toliko loše. Problemi su zato bili postavljeni napadi. Uz standardnu dozu 1-5 i 2-5 pick & rolla s Turnerom koji se u 2 od 3 posjeda izvlači na pop, jedina rješenja koja su pokazali bilo je spuštanje lopte u post Turneru ili Youngu da nešto odrade. Dobra vijest je bila kako je Turner uglavnom tražio nekoga na perimetru povratnima čim bi osjetio udvajanje, loša da je Young i dalje uvjeren kako je 1 na 1 sposoban barem kao LeBron. U ovakvom "sistemu" Bogdanović se očito ne snalazi, nema nikakvih akcija u kojima bi se otvarao bez lopte, nitko mu ne prazni stranu i spušta loptu kako bi i sam napao kroz izolacije te služi isključivo kao ispušni ventil iz spot-upa. Ako je ovo sve što su smislili za sezonu, nema šanse da napadački imaju prosječan učinak.

Obrana bi trebala biti bolji dio njihove igre s ovom kombinacijom presinga i dužine u sredini, ali nema šanse da i tu naprave išta značajno obzirom na previše kockanja na perimetru koje će zadnju liniju izlagati ozbiljnim problemima. Uz to ne treba zanemariti ni prisustvo Bogdanovića kojega će svaka mudrija momčad pokušati izolirati i napasti 1 na 1. Sa zdravim Robinsonom na njegovom mjestu, bila bi ovo potencijalno zanimljiva defanzivna petorka, a napadački nije da ovo što se traži od Bojana ne može odraditi i Glenn mlađi.

A koliko će ih njegov izostanak koštati, najbolje govori podatak da su kao swingmana koristili McMillanovog vršnjaka Wilkinsa. Klupa im je užasno tanka, a još je gorom čini "plan". Stephenson igra svoju igru i Joseph će uz njega imati manje šanse nešto vrtiti nego uz Lowrya i DeRozana. Što je na kraju krajeva nebitno jer Joseph jednostavno nije dobar playmaker. Svejedno, to ovu dvojicu neće spriječiti da potroše većinu posjeda kada budu na parketu, a kako McMillan voli duboku rotaciju, to će biti dodatno potencirano jer drugih opcija ni nema. Sabonis i Leaf su ovdje bili par pod košem, a možda to i ostanu kroz regularnu sezonu jer se puno bolje uklapaju u tranzicijsku igru od Jeffersona, pogotovo Leaf. Samo, izvuči od njih u sezoni dugoj 82 utakmice nastupe slične ovome što su u stanju pokazati u predsezoni je gotovo nemoguće. Sabonis definitivno nije četvorka, ali ne ulijeva baš povjerenje ni kao centar, dok je Leaf iskoristio trening pristup u završnici utakmice da pokaže kako ima meku ruku, ali je veći dio utakmice i sam bio totalno izgubljen.

Pacersi su ionako tanki na papiru, ali nakon što vidiš ovaj njihov proizvod, očito je da nisu u stanju maksimizirati ni ovo što imaju i bojim se da neće imati šanse pridružiti se borbi za playoff. Možda bi stvarno bilo bolje da su očitije tankirali, međutim onda kada bolje razmisliš, pa zar na neki način i nisu? Pritchard je genij, prikazao je gazdama kao da nešto radi, a u biti je davši ovlasti s loptom Oladipu i Lanceu, ostavivši McMillana kao trenera i fokusirajući se na Turnera kao ozbiljnu opciju, pripremio sve za dobar ulov na draftu. Ako ništa drugo, barem ovo potonje bi moglo rezultirati nekakvim budućim povratom jer ako Turner pokaže da nije samo šuter i defanzivac, već i da može odigrati i nešto leđima te čak i razigrati, isplatilo se na godinu dana nemati nikakvog smisla.

Posted by Gee_Spot

Filed under: bball Leave a comment
Comments (9) Trackbacks (0)
 1. ova trenutna petorka cavsa i bez jamesa je bila u plusu u obe predsezonske utakmice.napadački su izgledali odlično što je i za očekivat kad je kevin na petici.u obrani imaju i imat će problema samo vjerovatno manjih kad se lebron vrati u petorku.imaju stvarno dubok i šarolik roster,bit će zanimljivo pratit sranja oko njih svaki tjedan sa ovoliko ega na rosteru.očekujem wadea u ulozi 6.igrača bar na početku kasnije možda uđe umjesto rosea ako ovom ne bude išlo ali smitha nebi trebali micat iz petorke ni pod razno jer igra najbolju obranu od njih 3 i vrhunski šut.
  očekujem da boston bude top 5. napadačka ekipa lige uz ratnike,rakete,cavse i nuggetse.što se tiče ostalog izgledaju dosta tanko sa rotacijom,u playoff serijama će se oslanjat na 2 igrača od 19-20 godina kao igrače uže rotacije(brown,tatum)plus ludi morris.

 2. Sezona još nije počela, a već znamo ko će biti u finalu i kakvi nas matchupi očekivaju #monotonost

 3. Mislim da je ostavljeno još jedno misto na rosteru Bostona upravo zbog dodavanja još jednog centra, samo što će izgleda malo pričekati.

 4. @ kili – to ti je baš uzorak za gradit optimizam, dvije četvrtine protiv sakatih Pacersa.

  @ lenard – a putovanje? NBA je sve samo ne monotona – čak i kada se u narativ uvuče ovakav tip defetizma kakav prezentiraš, putovanje biva čarobno

 5. @gee-naravno da ne ali nije da se raspadaju bez jamesa kako piše u naslovu.raspadaju se barem za sada kad uđu ovi koji neće vidjet previše minuta u sezoni.

 6. @ kili – nemam pojma o kakvom raspadanju pričaš, samo sam istaknuo kako je moj dojam da pojma nemaju što rade bez Jamesa, što je uostalom slučaj bio i svih ranijih sezona, a sada bi trebalo biti još izraženije. ove koji neće dobit previše minuta u sezoni nisam ni gledao

 7. Ovo za pacerse je istina.isto tako i sinoc.malo vrtis u napadu pa kad viae nemas di baci ga youngu ili turneru

 8. @gee-ako thomas bude približno spreman kad se vrati nema šanse da cavsi upadaju u rupe kao lani bez jamesa,s njim van igre su lani imali net rejting gori od najgore ekipe lige mislim da od toga gore ne može.

 9. U hindsightu da li je GarPax ustvari ustedeo klubu da ne mora da placa Geri Herisa i Jusufa (kombinovano verovatno 40+ miliona naredne sezone) a moguce i ovog novog GSW-ovog Dzordana Bela (kada mu istekne ruki ugovor) da bi imali ove sezone dovoljno novca da placaju igraca za klub koji je u problemima sa ponavljanjem poreza (CLE-Vejd).
  NBA stvarno jeste zakon 🙂


Leave a comment

Trackbacks are disabled.