ISPOD OBRUČA fullcourt press – basketball lunatics inc.

17May/183

30

Imperiju je uzvraćen udarac i to na imperijalan način - sjajnim kretanjem lopte i non-stop napadanjem sporednih opcija. Prvaci su dobili potreban izazov, tako da nas možda ipak čeka poslastica ako će Tucker i Ariza nastaviti biti ovako učinkoviti ne samo kao ispušni ventili već kao legitimne slash & kickass opcije.

Nije D'Antoni dirao previše u napadački i obrambeni plan igre, ali je napravio dvije diantonijevske prilagodbe koje su pomogle Raketama da se lansiraju. Tražio je puno bržu igru s puno više tranzicije i ranih napada kako bi igrači koji obično služe kao ispušni ventili imali više prostora za slash & kick igru, odnosno skratio je rotaciju - Gordon kao šesti čovjek je dobio većinu minuta Mbah A Moutea i ostatka klupe. Najvažniji pomak u odnosu na prvu utakmicu, kao i obično kada su Rocketsi u pitanju, bio je onaj obrambeni - agresivnom igrom na loptu tjerali su Warriorse s trice i natjerali ih na puno više izgubljenih. U prvoj četvrtini gosti tako nisu zabili ni jednu tricu te su imali više izgubljenih od asista. Drugim riječima, igrali su katastrofalno, čak i gore nego kada uzmu dan odmora. U takvim utakmicama obično se štede u obrani, međutim ovdje su defanzivno još nešto i pokušavali, problem je bio što su napadu bacali posjed za posjedom u bunar. U 7 minuta zadržali su Rocketse na 13 poena, to je više nego ok, međutim s druge strane su prosuli niz napada, dio zbog odličnih reakcija Rocketsa na lopti, ali dio zbog toga što su bacali lopte jedni drugima o noge ili u publiku umjesto u ruke (Klay je za razliku od prošle utakmice gdje je bio nenormalno vruć ovdje nenormalno hladan).

Kada ne ide, onda ne ide, pa tako Durant propušta dio svoje šihte s rezervama zbog 2 penala što je dodatno oslabilo napad dok se na drugoj strani raspucao Gordon koji je s 8 poena najzaslužniji za prednost Rocketsa od +5 nakon 12 minuta. Naravno, pomaže i srezana rotacija te je sada uz Tuckera na centru u igri ostao i Ariza umjesto Mbah A Moutea. Protiv Looneya nema potrebe na parket slati nekog od rezervnih petica, a blagodat micanja Nenea i Andersona iz rotacija osjeća se itkekao početkom druge. Ovdje se odluka stručnog stožera Rocketsa da sreže rotaciju maksimalno isplatila jer odmah u akciji imaju Capelu protiv Greena. To znači da West mora nekako čuvati Tuckera ili koga već preuzme od vanjskih i to nije dobro te domaćini dobivaju i ovu šihtu. Imaju +9 i na parketu su opet Durant i Curry iako Kerr iz nekog razloga i dalje u akciji drži i Westa koji je samo takva rupa i preko kojega je Tucker ovdje ubacio 2 trice od 4 ukupno. Rocketsi su raspucani i to svi redom, ne samo Tucker - više prilika za tranziciju otvara im i više prostora za otvorene šutove što je itekako bitan razlog zašto su ubacili čak 7 trica u četvrtini. Uz to, maksimalno se trude uhvatiti obranu Warriorsa na petama, lopta kruži uokolo u potrazi za otvorenim šuterom i stvarno izgledaju dobro.

Kerr je ovdje na -11 posegnuo za smallballom, ali Rocketsi su sada ono što su Warriorsi bili prošlu utakmicu - imaju rješenje više u obrani i napadu. D'Antoni na smallball odgovara smallballom i pogađa jer Tucker i Ariza kao par visokih maksimalno razvlače obranu Warriorsa. Poeni se gomilaju, s tim da Warriorsima opet ovdje nije toliki problem obrana koliko vlastiti napad - nisu u stanju iskoristiti činjenicu da protivnik ima vanjski trojac Gordon, Paul i Harden na parketu. Ne mogu zabiti iz mismatcha (najgore od svega ne pokušavaju ga ni kreirati, igraju na silu umjesto da strpljivo traže povoljniju priliku), a ako pokušaju zavrtiti neku akciju obično izgube loptu. Ovdje domaćin već ima +17 i gosti mogu biti presretni što na odmor odlaze sa samo 14 poena zaostatka obzirom kako su loše reagirali na kaos koji im je servirao Houston (samo 5 trica i čak 11 izgubljenih lopti, a o 64 primljena poena da ne pričamo). Rocketsi su, mogli bi i tako reći, postali čak i sličniji Warriorsima s ovim tempom i presingom te su ih nadigrali u njihovoj igri.

I zbog ovoga je NBA playoff zakon - par večeri prije Warriorsi su Rocketsima pokazali da su bolji Rocketsi od njih, a ovi su na jednu večer postali bolji Warriorsi od Warriorsa.

14 poena zaostatka nije puno za prvake i treća četvrtina je prilika da se iskupe. Polazi im za rukom stati na loptu i igrati strpljivije u napadu, međutim defanzivno i dalje nemaju rješenja za Houston - koliko god se trudili, netko od domaćina ima dovoljno prostora za ulaz i bacanje povratne. Sad, da će Ariza i Tucker baš svaku večer ovako dobro napadati iz spot-upa nije za očekivati, ali već i taj dodatni pas i prijetnja ulaza puno su više od one iritantne statičnosti iz prošle utakmice i uopće iz svake utakmice u kojoj Rocketsi pokušavaju usporiti tempo. Nema "7 seconds or less" košarke bez visokog tempa, a ovdje Rocketsi baš lete kad god mogu.

Jasno, nije ovime Warriorsima izmaknuto tlo pod nogama, već samo upućen izazov - serija i dalje ostaje u gabaritima u kojima se najugodnije osjećaju. Samo jedna zanimljivost - sinoć je Ariza imao 6 asista (da je ovako igrao protiv Spursa lani, cijeli Popovichev plan o zaustavljanju Hardena bi se srušio), a Tucker 4. Znate koliko puta u sezoni su ostvarili ovako nešto? Ariza ni jednom, Tucker jednom. A protiv Warriorsa bi stalno morali odrađivati tu rolu treće opcije ako žele da im napad i dalje ovako funkcionira.

Uglavnom, Warriorsi ni odličnom trećom četvrtinom nisu srezali minus, istrošili su se maksimalno uzalud i kada je Kerr povukao s parketa sve startere osim Duranta i Iggya (maknuo je Stepha skroz opravdano jer ovaj još ne može odraditi cijelu četvrtinu u komadu, a nije mu dao kratki predah između prve i treće šihte) i dalje su bili u rupi od 16 poena. Zadnji očajnički pokušaj Warriorsa stiže početkom četvrte, na parketu je sada Steph uz Klaya i Greena, ali ni ovdje Warriorsi ne mogu ubaciti dovoljno da srežu minus. Već nakon 3 minute Kerr na parketu ima najbolju petorku, stižu Warriorsi do -11, ali onda Gordon tricom ala Steph kroz uši Draymondu potvrđuje da je ovo večer Rocketsa. Ovdje su također zabili 5 trica, 16 ukupno, ubivši nadu Warriorsa svaki put kada je trebalo. Sedam minuta prije kraja idu preko 20 i tu je kraj, gosti se već fokusiraju na uzvrat.

Briljantna partija Rocketsa, prije svega timska, na neki način čak je i bila odstupanje od njihovog identiteta. Ariza i Tucker ne mogu baš svaku večer biti bolji Draymond i Klay od Draymonda i Klaya, ali, ako smanje tu razliku makar približnim partijama poput ove, možda vidimo i poneku utakmicu za NBA classic.

Posted by Gee_Spot

Filed under: bball Leave a comment
Comments (3) Trackbacks (0)
  1. Harden 3 asista. Jel mu ovo prva partija u dresu Rocketsa da nije ni među prva 3 asistenta ekipe na utakamici ?
    I dobiju 22 razlike 😀

    PJ FUCKER

  2. dok su Tucker i Ariza vruci Houston je jak ko crna zemlja, samo kljuc serije da Curry jos nije dosa na utakmicu, u prvoj nije ni triba kad su Durant i Klay ubacili doslovno šporet, u drugoj Durant nemore sam, znaci game 3 i Oracle arena da napokon Stephen ubaci u svoju brzinu, prognoza Gsw u 6

  3. @Gee, misljenje o potezu Bucksa sa dovođenjem Bude?


Leave a comment

Trackbacks are disabled.