ISPOD OBRUČA fullcourt press – basketball lunatics inc.

19Oct/100

CAVALIERS

"I personally guarantee that the Cleveland Cavaliers will win an NBA championship before the self-titled former ‘King' wins one."
- Dan Gilbert

SCORE: 25-57
PRVIH 5: Williams, Parker, Moon, Jamison, Varejao
5 ZA KRAJ: Williams, Gibson, Moon, Hickson, Varejao
MVP: J.J. Hickson
LVP: Mo Williams

Dan Gilbert je na dobrom putu da ostvari zadano obećanje – pod košem ima već posložen dobar dio šampionske rotacije. Jedini problem - nedostatak all-star napadačke opcije koja bi svaku večer ostvarila 20-10. Samo to, sve ostalo je tu - kombinacija Andya Varejaoa, J.J. Hicksona, Antawna Jamisona i Leona Powea garantira jednu solidnu jezgru koja će igrati obranu, kontrolirati skok, biti aktivna i koja će zabiti svoje zicere.

Dobro, to što im zicere nema tko namjestiti, to je neka druga stvar. Koliko god da su Cavsi solidni pod obručima, toliko su neopisivo grozni uokolo. Na rosteru nema ni jednog jedinog playmakera, igrača koji može kreirati šut makar sebi. Nekada je to bio Mo Williams, ali ti dani su odavno prošli (ruku na srce, nisu nikada ni trebali postojati).

Sad, postoji nešto što se zove sistem, možda će Cavsi u njemu izvući maksimum iz svojih pluseva, što će potrebu za dominantnim, alfa-igračima učiniti nepotrebnom. Ono, prava socijalistička ekipa. Točnije – mušketirska, kavalirska. Svi za jednog, jedan za sve. Samo, za uopće početi s uvođenjem sistema treba ti trener koji ima jednoga.

Problem Byrona Scotta je taj što je karijeru izgradio na tranzicijskoj igri koju su predvodili Jason Kidd i Chris Paul u najboljim danima. Ako ništa drugo, sada ćemo bar saznati posjeduje li taj čovjek ikakvu viziju i znanje ili je do sada samo bio u pravo vrijeme na pravom mjestu kako kakav Byron Poklepović.

U ovakvoj situaciji, u kojoj je nedostatak talenta na rosteru očit, dolazit će do situacija u kojima će pojedini igrači morati prihvaćati role koje nisu sposobni odraditi. Varejao je sjajan na 30 minuta kao šljaker, ali sada je praktički glavni oslonac momčadi, sidro pod košem, igrač koji će svaku večer morati zaustaviti najopasnijeg protivničkog visokog i uz to još ponešto i zabiti. Osim ako niste spremni vjerovati da će Ryan Hollins konačno postati ozbiljna back-up petica koja će Andyu barem malo olakšati život.

Jamison će također često morati igrati 1 na 1, iako je zadnjih godina pokazao da mu puno više odgovara uloga sakupljača otpada. U biti, jedini igrač koji bi mogao profitirati iz cijele situacije je Hickson. Momak je kompletan igrač, aktivan, znamo da je u stanju bio poprilično dobro koristiti fokus obrana na Jamesa. Sada će imati svoju kvotu lopti i pokaže li dovoljno individualnih kvaliteta, ima šansu postati budućnost Cavsa.

Tako nešto se ne može reći za ostale. Cleveland će možda istrčati na parket s najgorom kombinacijom trojki u ligi. Odlazak Jamesa nije kompenziran ničim, Jamario Moon i Joey Graham praktički su igrači za dno rotacije, što ostavlja otvorenom mogućnost da se na poziciju malog krila vrati Jamison. To će tek razotkriti njegove godine.

Nisu ništa bolji ni na dvojki. Anthony Parker je bio bivši čak i ulozi potpunog vodonoše, zamislite ga sutra u nekoj zahtijevnijoj. Tako da će uz Moa koji će imati odriješene ruke u napadu, na vanjskim pozicijama puno više vremena provoditi Daniel Gibson, LeBronov prijatelj i momak koji je doslovno živio od povratnih lopti Kralja Jamesa. Bez njega puno će se teže dolaziti do otvorenog šuta, a bez otvorenog šuta Daniel Gibson je beskoristan.

Ramon Sessions bi mogao donijeti određenu živost toliko potrebnu napadu, jedini problem s njim je što kada krene igrati 1 na 5 momčad uglavnom gubi. Ipak se on ne zove ni Deron ni Chris ni Kobe već Ramon. Ako ništa drugo, druga postava Cavsa imat će definiranu prvu opciju. Jasno, ne treba ni napominjati kako bilo kakva kombinacija ovih imena garantira neuspjeh. Kako se god činili napadački jalovi, u obrani će tek pokazati sve nedostatke, što će staviti dodatan teret na ionako preopterećenu unutarnju liniju.

Međutim, za razliku od Raptorsa, Cavsi će barem imati svaku večer šansu iznenaditi budu li igrali tvrdo i ozbiljno. Jer, protivnici će opušteno dočekati ovako talentom sakatu momčad, zaboravljajući da se na ovom rosteru nalaze igrači koji znaju što je potrebno za pobjedu. Skok i obrana držat će ih u igri dovoljno večeri. Problem je samo u tome što će nešto trebati i zabiti kako bi se stvar privela kraju. Ja ne vidim ni pojedinačno ni ekipno potencijala da se to dogodi više od 20-ak puta.

Posted by Gee_Spot

Comments (0) Trackbacks (0)

No comments yet.


Leave a comment

No trackbacks yet.